După perioada de pandemie, mulți au realizat cât de benefică este natura și ce mult contează să ai o un loc în care să te bucuri de ea. Și când nu-ți permiți să construiești o casă în toată regula, dar ai o bucată de teren, poate ar merita să iei în considerare casele mici, așa numitele tiny house.
Ca să te lămuresc, am ales să-ți prezint azi o astfel de casă cu suprafața de 17 mp la interior, gândită pentru confortul unui cuplu. Realizată de firma poloneză Tiny Smart House, care în urma unei experiențe de circa zece ani în domeniul acesta, spune că poate realiza orice tip de tiny house în circa 3-4 luni de la plasarea comenzii. Această căsuță este foarte vesel colorată, proiectul fiind semnat de designerii de la Nasz Nowe. Totul este foarte bine organizat, dar și aspectul general este unul plăcut, reconfortant. Dar să vezi mai multe.
După ușa de acces în căsuță este organizat livingul, deasupra lui fiind spațiul de depozitare cu dulapuri, iar în dreapta bucătăria și apoi baia. Astfel, nu întâmplător căsuța a fost gândită cu ușa de acces pe mijloc pentru că astfel centrul construcției rămâne liber pentru circulație, dar și pentru ca deschiderea ușii să fie mai facilă.
Deși este o casă mică, s-a avut în vedere ca ea să ofere tot confortul la standardele actuale. Pe lângă mobilare, amplasarea prizelor s-a făcut de așa natură încât să fie la îndemână pentru funcționearea electrocasnicelor, dar și pentru a permite, spre exemplu, munca la un laptop ori alimentarea altor echipamente stând comod pe canapea.
La spațiul de depozitare de deasupra livingului se ajunge prin intermediul unei scări retractabile care se accesează din chepengul existent pe mijlocul plafonului livingului. La organizarea spațiului s-a avut în vedere ca zonele de la nivelul șederii să fie cât mai aerisite, de aceea la nivel superior se regăsesc etajere, iar mai jos piese de mobilă suspendate, cum e și cazul comodei tv. Etajera care delimitează spațiul livingului are și rol structural, dar a fost frumos integrată în design.
Între living și bucătărie este prevăzut locul de masă gândit rabatabil pentru a fi utilizat doar atunci când este necesar. De asemenea, s-a avut în vedere cât mai puține piese de mobilă independente. Ca atare nu există decât un scaun, celălalt loc de ședere fiin unul fix de tip banchetă, care și rol de depozitare.
Casa este foarte bine izolată, pereții fiind din molid nordic, scandinav, cu izolație de tip spumă la interiorul lor. Ferestrele sunt tripan. La interior, lambriurile din lemn sunt vopsite în alb pentru a conferi luminozitate spațiului. Pardoseala este acoperită cu plăci de vinil care imită textura lemnului.
Centrul căsuței este liber și pe verticală, ceea ce a permis instalarea de corpuri suspendate, care contribuie la starea de bine pe timpul serii.
Bucătăria este foarte bine organizată, cu toate dotările necesare, dar și cu spații de depozitare. O parte din acestea sunt închise, restul la nivelul plafonului fiind configurate suspendate în funcție de locurile disponibile. Combinația de culori și materiale fac din această bucătărie un spațiu foarte plăcut.
Insatalațiile din căsuță au fost gândite pentru o înșiruire logică și economică. Astfel, locul de chiuvetă, practic alimentarea cu apă este în vecinătatea camerei de baie pentru că acolo este nevoie de instalații sanitare. De asemenea, din punct de vedere vizual, pentru a diminua efectul de spațiu îngust, constructorii au prevăzut o fereastră mică în dreptul chiuvetei.
Camera de baie este generoasă pentru o casă de numai 17 mp. Nu doar că are prevăzut loc pentru mașina de spălat, ci și unul de cadă care măsoară 1,40 cm lungime. Mobilierul este gândit pentru maximum de depozitare și s-a aplicat aceeași schemă cromatică și de culori ca în bucătărie. Pardoseala este peste tot din vinil tocmai pentru că se potrivește și în spațiile umede.
Accesul către spațiul de dormit se face prin intermediul unei scări configurată din mobilier. În acest mobilier sunt prevăzute și locurile pentru electrocasnicele mai mari cum sunt frigiderul și cuptorul.
Dormitorul este mininal amenajat, dar prezența ferestrelor de o parte și alta a spațiului contribuie la ambianța relaxantă, locul nefiind simțit ca sufocant. Înălțimea locului permite deplasarea puțin mai anevoioasă, dar în niciun caz pe verticală. Pentru ca scurgerea apei să fie naturală, acoperișul are o pantă, care se simte în spațiul de dormit.
Pentru folosirea eficientă a spațiului disponibil, patul este practic o saltea așezată direct pe platforma de separare față de parter.
În concluzie, o casă mică, dar bine organizată, cu spații de depozitare și funcțiunile bine amplasate. Și da, modul de amenajare de la interior, materialele și culorile o fac să pară mult mai spațioasă, albul ce predomină pe suprafețele mari fiind ca o pânză pe care texturile similare lemnului, dar și accentele de nuanțe vesele se simt în ambient. Cu siguranță că o astfel de casă e excelentă pentru vacanță, dar și o sursă bună de idei pentru cei care au dileme în privința amenajării spațiilor mici de acasă. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Pion Poziom
11
Foarte frumoasa! Exista undeva si un pret aproximativ? Multumesc!
Bună! Se feresc să dea un preț general pentru că fiecare căsuță este făcută pe comandă, deci diferă destul de mult costurile atât din cauza dimensiunilor, cât și din cauza dotărilor și a amenajării interioare.
Mă bucur enorm că ai început din nou să ne prezinți diverse case cum numai tu știi să o faci! Te iubesc că pe sora mea!🥰🥰🥰👍😘😘😘
Mulțumesc și te îmbrățișez!