Sigur pasionații de filme western vor fi încântați de acest interior, dar mie mi-au plăcut combinațiile de decorațiuni și materiale și mai ales finisajele cu totul speciale. Este un ranch din Texas, dar e clar că designerii au reinterpretat într-un mod elegant tema unui interior de fermă americană. Te-ai aștepta să vezi ceva mai auster, dar aici totul este bogat ornamentat. Surprinzător este faptul că deși americanilor le plac casele mari, aici ai să găsești încăperi foarte intime. Prezența bârnelor din lemn ce par cioplite de mână, ca și mobilierul cu patină, îți dau senzația că totul este vechi. Dar aparențele înșeală. Hai să-ți spun câteva trucuri aplicate aici de cei de la biroul Rachel Mast, care fac interiorul să fie atât de primitor. Dar înainte îți spun că m-a dat gata holul de la intrare (vezi mai jos). De ce? Pentru că are un loc special ca să te cureți. E ranch, nu? Deci sigur vei intra în casă murdar, așa că un lavoar la intrare prinde bine. Ingenioasă idee! Merge aplicată și la noi într-o casă la țară.
Zona de zi are mai multe spații. Este în primul rând livingul formal, cu șemineu unde sunt primiți oaspeții și care se deschide către sufragerie, locul de luat masa. Mobila pare mai degrabă una de exterior, masivă, cu elemente din fier, dar confortul e este dat de pernele mari. Și vezi că într-un interior unde predomină marourile au ales că mobila aceasta să aibă o patină de alb murdar, completată de un covor cu motive vegetale ce îndulcește liniile aspre, brute ale pieselor pentru ședere. O măsuță mică, un taburet cu tapițerie din piele și un fotoliu vechi, fiecare din alt registru de stil, vin să ofere diversitate. Așa au reușit designerii să rupă monotonia de set – canapea și fotoliu.
Către sufragerie, care se deschide din livingul formal, există niște elemente ce par împrumutate din zona asiatică. Mă refer la cele din unghiurile superioare ale deschiderii marcate de bârne. Mi-au adus aminte de obiectele decorative de acest gen pe care le-am văzut la Exotique. Sigur acolo găsești așa ceva. Dar locul de luat masa este prietenos și din cauza textilelor – al draperiilor vesele cu model mărunt. Ceea ce m-a surprins a fost finisajul plafonului. Designerii au dat o patină albă ca să fie în ton cu zugrăveala deschisă la culoare din livingul formal. Și este o soluție excelentă. Aduce varietate, este mai elegantă, deschide camera, de altfel joasă, și costă și mai puțin decât dacă ar fi placat cu plăci de gips-carton și ar fi zugrăvit după.
Există și un living pentru familie, unul mic, dar tare plăcut. Finisajul pereților este unul antichizat și la noi așa ceva poate să-ți facă un artist cum e Adrian Lulciuc (am văzut chiar acasă la el genul ăsta de finisaj) sau un profesionist cum e Edmond Timofti. Genul ăsta de finisaj oferă personalitate și se potrivește foarte bine aici unde lemnul este materialul predominat. Și vezi că varietatea este adusă de covor și perne decorative, dar și cu ajutorul pieselor de mobilă mici. Culoarea de albastru a dulapului ce maschează locul de televizor revigorează ambianța, care altfel ar fi părut poate prea greoaie. Nu întâmplător și tapițeria canapelei este deschisă. Ea mai luminează încăperea. Și ca să nu uit, îți spun că acest albastru se potrivește de minune cu marourile închise. Este un contrast frumos, numai dacă te gândești la maro ca fiind o derivație a culorii de roșu. Tema de country este foarte reușit punctată prin tablouri și mici obiecte decorative. Într-un alt gen de casă, tablourile astea ar putea părea kitschoase, dar aici sunt la ele acasă.
Mi-a plăcut și bucătăria! Spațioasă, cu o mobilă din lemn cu patină deschisă, tocmai pentru a lumina cumva încăperea dominată de nuanțe maro ciocolatii. Dar m-a surprins plăcut cum au integrat un bufet separat ce pare să se asorteze hotei realizată pe comandă (așa ceva poți avea de la un atelier cum e SuperFaber). Și pentru că este un rach, era firest să aibă și un trofeu pe perete, deși sincer eu n-aș pune așa ceva, mai ales la bucătărie. Dar aici chiar se potrivește. Covoarele aduc un plus de culoare și ornamentație, la fel ca și plăcile ceramice cu textură în relief și decorul de deasupra ferestrei. Plăci ceramice similare găsești sigur la Delta Studio, iar o mobilă în stilul acesta o poți face la comandă la producători români cum sunt cei de la Transilvania Production. Covoarele? Clar găsești genul ăsta la Flying Carpets, dar ai putea opta pentru ceva tradițional de la Arta la Sat. Scaunele de bar asemănătoare găsești la Exotique.
La capitolul dormitoare evident că mi-a plăcut cel mai colorat dintre ele. Și e foarte intim și totodată vesel. Mult lemn, dar și obiecte decorative de impact, de la statuete, la tăblia de fier. Este primul de pat cu tăblie din fier care-mi place. Designerii au folosit-o clar pe post decorativ, dar nu era parte a patului. Draperiile și așternutul de pat sunt asortate, dar ideea de set este frumos întreruptă de cuvertura cu motive indiene, mica bibliotecă colorată și tapițeria fotoliului. Celelalte dormitoare sunt mai somptuoase așa, dar deh, în aceste încăperi fiecare face ce-i place, că doar nu sunt la vedere și când e vorba despre casa ta, chiar nu mai trebuie să ții cont de gusturile nimănui, că doar tu locuiești în ea, nu?
Băile mi se par foarte reușite. Și am să-ți spun de ce. E foarte greu să integrezi dotări moderne într-o temă rustică, cum e cea de ranch, dar aici zău că le-au ieșit bine. Și încă la modul elegant. M-a surprins elementul decorativ din lemn ce încadrează locul pentru cadă. Nu m-aș fi gândit la așa ceva. Și mi-au mai plăcut finisajele ce te duc cu gândul la piatră – un material ce dă foarte bine cu lemnul. Lavoare cu alură asta clasică găsești la Royal Bath, iar mobilier de tipul ăsta îți poți face la comandă la o firmă cum e Szel Mob sau European Heritage. Chiar este o casă specială și frumos ambientată. Sper să te inspire și pe tine!
[…] ani de construcție, se vede în imagini. Cerința și dorința proprietarilor? Cabana să arate ca în filmele western, să redea din atmosfera de la 1875, iar tot ceea ce este modern să fie cât mai bine camuflat. Ei […]
[…] impecabil și se potrivesc de minune în special pentru locuințele clasice, rustice sau pentru spațiile cu personalitate, dar lemnul este unul prelucrat cu mașini moderne pentru ca să arate așa. Și da, investiția […]