Vine un moment în viața omului când, dacă a avut minte și suflet, realizează cât de important este să facă ceea ce îi dictează vibrația inimii. Și câteodată treaba asta se lasă cu niște acțiuni catalogate de ceilalți ca fiind nebunești. Marcello Muzilli, creator de modă, s-a bucurat de un real succes în anii 80 cu brandul său El Charro, colecții de haine din denim într-un stil country urban. Într-un fel Muzilli a anticipat multe din trendurile actuale și n-a ezitat să facă ceea ce a simțit. Și asta inclusiv dincolo de modă când, în urma unei călătorii de doi ani în jurul lumii, a dat peste un loc magic și a decis că acolo va face un sat de vacanță eco, fătă curent electric. Asta se întâmpla la finalul anilor 90, deci îți dai seama că toți cei din jurul său îl catalogau ca fiind dus cu pluta. Dar după ce o astfel de plută e lansată și stă bine pe valuri mulți vor să mai urce la bord…
La circa două ore de Puerto Vallarta, către sud, între Oceanul Pacific și lanțul Munților Sierra del Sur, se află o lagună mirifică, un adevărat ecosistem ce găzduiește peste 150 de specii de păsări și pe ale cărui plaje cu nisip fin țestoasele trag la mal pentru a-și depune ouăle. Aici Marcello și-a spus că este colțul lui de rai, un colț pe care va încerca să-l protejeze, dar unde să poată oferi și altora ocazia de-a trăi serenitatea pe care el a experimentat-o. Ideea lui a fost ca tot ce se va face aici să fie natural, cu construcții tradiționale mexicane realizate de către oamenii locului, iar la capitolul dotări să fie totul minimal, fără curent electric, fără zgomot, fără lumini orbitoare, ci doar cu lumânări. Când a negociat cu guvernul mexican, autoritățile n-au înțeles prea bine ce vrea să facă și au ezitat mult până să-i dea aprobările necesare. La fel a fost și cu bancherii și cu firmele de asigurări care nu pricepeau ce vrea să spună omul ăsta prin resort eco când ceea ce le prezenta erau niște construcții din bambus fără racordarea la electricitate. Cert este că acum aceleași autorități vor să recreeze un astfel de sat de vacanță și în alte colțuri ale țării, iar bacherii și firmele de asigurări s-au prins despre ce e vorba. Hai să-ți spun de ce.
Muzilli a fost atât de hotărât să păstreze și să aibă grijă de fauna și flora din lagună, de altfel parte a patrimoniului natural UNESCO, încât a construit un drum până în Cruz de Loreto, cel mai apropiat sat, unul ce măsoară circa 33 kilometri și unde se află depozitate alimentele ce trebuie congelate. Da, în satul de vacanță pe care l-a numit Hotelito Desconocido (tradus ar însemna micul hotel necunoscut), nu există curent electric. Recent au fost instalate panouri solare cu ajutorul cărora este asigurată o parte din funcționarea instalațiilor sanitare, dar nu și iluminatul artificial. În loc de becuri sunt întrebuințate lumânări, sunt cu miile, iar ceara acestora este constant reciclată. Asta sporește farmecul și romantismul locului. Și da, bărcile folosite pentru excursii sunt fără motor tocmai pentru a nu disturba magnificele animale care-și au casa aici. A fost un proiect nebunesc? Cu siguranță da, dar cine merge acolo spune că pur și simplu nu-i mai vine să plece.
Lui Muzilli i-a luat patru ani de zile să finalizeze primele căsuțe de stuf, denumite palafitos, și celelate locuri ale satului, de la cele două restaurante unde se gătește tradițional la căsuțele destinate serviciilor spa. Este un loc de relaxare și evadare, dar și unul ce te provoacă la meditație. Unul dintre directorii hotelului este shaman, iar serile devin interesante când sub bolta cerească ce geme de stele oaspeții bat în tobe ritmul ce le pulsează în piept. Cu siguranță nu e locul unde să mergi în vacanță ca să muncești pentru că n-ai prize în care să-ți încarci tableta, laptopul sau telefonul. Însă ai suficiente prize ca să-ți încarci propriile baterii, iar una dintre ele este plaja pentru țestoase. Aici fiecare oaspete poate ajuta și poate contribui la înmulțirea lor sub ghidajul profesorilor și studenților de la Universitatea Guadalajara, care sunt sprijiniți de Muzilli în activitățile lor de conservare a speciilor rare. Și poate te gândești că nu e mare scofală treaba asta cu ecologia, dar uite că numai interzicerea ambarcațiunilor cu motor în lagună a contribuit la creșterea numărului de animale care-și au sălajul aici. De aceea autoritățile mexicane negociază cu Muzilli pentru a face împreună proiecte similare în alte zone alte țării, de-a implenta ideile sale pentru că au dat roade.
În privința decorului am rămas minute bune descoperind nenumărate soluții ingenioase și frumoase. Și mă refer la decorul căsuțelor din stuf destinate cazării turiștilor. Acum sunt 27 la număr, iar majoritatea dintre ele dintre ele au ca tematică simbolurile loteriei mexicane, o loterie concepută vizual ca într-un joc de cărți. Pentru fiecare în parte a fost creat un alt ambient, dar toate înglobează obiecte de artizanat specific mexicane. Cei de la biroul LaDesarrolladora au conceput amenajarea interioară a fiecărei căsuțe (palafito) conform tematicii loteriei, iar cele mai multe piese de mobilier, obiecte sanitare și decorațiuni sunt create special pentru hotel cu ajutor meșterilor și artizanilor mexicani. Ai să găsești idei absolut originale, dar sunt sigură că vei evada numai și cu ajutorul imaginilor în acest colț de paradis când vei constata cum fiecare căsuță este deschisă către lagună, cu terase generoase, iar la interiorul lor paturi îmbientoare și decoruri surprinzătoare te catapultează într-o lume a creativității. Ai evada într-un colț de paradis unde n-ai curent electric? Dacă arată cum se vede m-aș rupe de lume pentru cel puțin șapte zile și sunt sigură că aș simți că săptămâna poate curge și altfel decât între ciclul de luni și vineri. Uite aici site-ul hotelului Hotelito.com și pagina de Facebook. Te las să te bucuri de imagini. Sper să te inspire și pe tine!
1
curent electric? PENTRU CE??
Exact la asta ma gandeam si eu Vlad 🙂 Cu un asemenea loc cum te-ar mai putea interesa sa stai pe net?
Un loc de vis, de-o simplitate frapantă! Dar şi de-o eleganţă fără cusur.
Gata, mi-am ales camera! Cea cu tesatura inflorata pe unul din pereti. Restul sunt ale voastre! 🙂
Totul, totul inspira tihna curata. Si cand spun curata, ma gandesc la intelesul propriu al cuvantului. Asternuturile albe, sursele de apa prezente peste tot, te fac sa te simti relaxat si din punctul asta de vedere.
Doamne, si cand te gandesti cate locuri potrivite pentru un astfel de tip de sat de vacanta sunt si la noi…..
impresionant…dar,aruncati o privire si la preturi
aventura ta de o saptamana la ”Hotelito” Adela,te-ar costa extrasezon,doar cazarea,intre 5000 si 20000 USD
Cat am scris articolul m-am simtit ca si cum as fi acolo. In plus, vorba anglofonilor „Never say never” Radha Cross…nu se stie nicioadata cand ne vom teleporta acolo 🙂
Ca cineva care a stat intr-o astfel de casa vreo 6 luni (mai putin designul interior spectaculos) zic ca merita sa deschidem ochii si mintea… intr-o astfel de locuinta, facuta dupa metoda traditionala, temperatura in interior este constanta: 27 de grade celsius, cand afara te usuci de cald. normal ca pretul e monstruos, dar el e pentru design. noi putem lua exemplul ideii de reintroducere a metodelor traditionale de construit case in functie de specificul zonei si exemplul sustenabilitatii: se produce atat curent electric cat sunt nevoile reale ale casei. nu mai exista facturi in plus…. e bine. e cum trebuie.
Touche Andreea! Multumesc!