Când omul își pune în cap un proiect și-l duce până la capăt merită felicitat. Inginerul de care-ți spun azi, s-a gândit la cum reușeau oamenii în Antichitate și Evul Mediu să-și construiască singur casele. Așa că s-a închis în bibliotecă, a citit despre stiluri de case și rețete pentru obținerea materialelor de construcție, respectiv la cum și cu ce să amestece lutul, argila și încet, dar sigur și-a pus în gând să construiască singur o căsuță. Fără nicio experiență în tâmplărie, dulgherie sau orice tip de construcție a fost sigur că va fi în stare să ridice prin forțe proprii locuința șa care visa. Fiind inginer informatician la Universitatea din Texas, a știut că dacă vrea să reușească are nevoie de un plan și pentru asta trebuie să se consulte cu specialiști. Dar hai să-ți spun mai multe.
Casa pe care o vezi și care arată ca de poveste a durat trei ani până să fie ridicată și a fost finalizată în urmă cu mai bine de 20 de ani. Măsoară circa 83 de metri pătrați la interior și include un living generos și înalt cu bucătărie deschisă, baie și dormitor, alături de o terasă acoperită. Totul l-a costat pe Gary Zuker, căci el este proprietarul și constructorul, circa 40.000 de dolari americani, din care 25.000 de dolari americani au fost cheltuiți pentru construcția efectivă și restul de 15.000 pentru dotările interioare. Casa se află pe un teren generos, mai exact pe un deal cu priveliște către Lacul Travis de lângă Austin, Texas.
Gary a apelat pentru consiliere la Austin Pliniu Fisk, specialist în construcții durabile și ecologice. Acesta l-a îndrumat către sistemul vechid e construcție din Germania, denumit Leichtlehmbau, care în traduce ar însemna construcții ușoare din paie și lut. După ce inginerul a consultat numeroase tipuri de construcții din paie și lut pe care le-a găsit în cărți vechi cu ilustrații din perioada medievală, el a ajuns să adapteze rețeta pentru amestecul necesar zidurilor. În esență este vorba despre amestecul de paie și lut într-o cantitate optimă, astfel încât paiele să asigure partea de izolare, iar lutul să etanșeizeze totul. Practic, zidurile sunt din baloți de paie acoperite cu tencuială. Dar desigur mai erau necesare și alte ingrediente pentru ca compoziția să reziste la intemperii și să reușească să ajungă la obținerea unei tencuieli durabile.
Proprietarul a consultat și un arhitect și s-a lăsat inspirat de principiile arhitecturii hinduse, care prevăd armonizarea clădirilor cu natura înconjurătoare, cu universul. Proiectul conceput de arh. Murray Libersat, profesor la aceeași universitatea unde lucrează Gary, a prevăzut o căsuță ca desprinsă din povești. Având un plan și o machetă, Gary a cumpărat 250 de baloți de paie de la fermierii locali și circa 6,5 metri cubi de argilă, proveniți tot din zonă, dintr-o groapă autorizată a fi exploatată. Din cele peste 100 de rețete de compoziție pe care le-a descoperit pentru tencuiala exterioară, dintre care unele includeau urină de cal și melasă, Gary a ajuns să identifice ingredientele de bază: var, nisip și păr de cal. Evident că n-a dorit să folosească păr de cal și nici n-ar fi avut acces la el, așa că l-a înlocuit cu fibre de poliester, adâungând sare și alaun (sau piatră acră, cum i se mai spune).
Deși casa are o formă simplă la bază, respetiv una dreptunghiulară, iar încăperile sunt toate situate e același nivel, lui Gary i-a luat 3 ani de zile să ajungă aproape de final, dar spune că o casă niciodată nu e cu adevărat gata. Structura casei este din lemn, pe care l-a achiziționat de la o fabrica locală de cherestea. Faptul că a cumpărat toate materialele din zonă l-a ajutat mult să țină sub control costurile. Dar Gary Zuker spuen mai în glumă mai în serios că a avut mai mult timp decât bani. Pe de altă parte, este convins că nu poți face o casă frumoasă dacă ești cu ochii pe ceas, așa cum se întâmplă în ziua de azi. Mie mi-a plăcut cum arată, dar și mai mult mă gândesc că la noi există case din chirpici care se fac bine de sute de ani, iar noi le denigrăm, pe când occidentali acum le redescoperă calitățile. Da, poți avea o casă din apaintă, chirpici sau lut și o poți dota cu tot ce este necesar confortului actual. Casa de față vorbește despre asta. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Placepatterns.org/ Vezi AICI și un material video despre casele din baloți de paie.
superba
Doamne cum arată la exterior si ce minunăție simpla si cuceritoare, caldura si autenticitate cu tot ce-ți trebuie la interior!! Cât de puțin ca sa fii fericit, nu?
Asa este.Omului nu-I trebuiesc multe lucruri pt. a avea o viata frumoasa,insa… Cred ca din cause independente de vointa omului,in curand,oamenii vor ajunge sa traiasca in stilul asta,dar cu tehnica secolelor ce vor veni.Ma refer la sisteme de incalzit,IT,d-astea,insa in case construite asa,in genul si de felul asta,sau poate chiar in genul bordeelor romanesti.
cred ca interioarele nu sunt de la o singura casa, nu ?
Sunt de la aceasi casa. La 85mp un living, o bucatarie, un dormitor si o baie spatiul este suficient, nutrebuie neaparat dimensiuni mari. Si sincer, ce-ti trebuie mai mult? E absolut superba, deosebita. Asa sunt si casele noastre vechi, facute nu din baloti ci din lut amestecat cu paie. E drept o astfel de casa nu prea se poate etaja, dar sunt fermecatoare asa cum sunt
Incantator, felicitari celui care a construit-o si tie Adela pt. ca ne-ai aratat-o.
Un vis! Superb…
[…] o casă mică ce nu măsoară mai mult de 80 de metri pătrați la interior, dar zău că are o atmosferă de poveste. Când dau peste o astfel de casă rustică, […]
O casa de vis
comentariile sunt de prisos..
ori poate – te imbie sa traiesti..deplin si autentic
Foarte frumoasa realizare.
Sunt complet de acord ca pot iesi case foarte bune, sanatoase si frumoase si din materiale traditionale, precum paianta, baloti de paie, etc.
Uneori ma gandesc ca pentru a intreprinde asemenea proiecte, ideal e sa avem timp sa asistam la construire, asadar probabil varsta ideala de construit e spre pensionare/batranete.
In plus, in tinerete, multi sunt tentati sa construiasca mare, avand copii in intretinere, insa la o varsta mai inaintata, cand copiii nu mai locuiesc cu noi, putem pune in aplicare proiecte mai mici si economice.
vreau si eu una exact asa
O CASA DE POVESTE ;-0 te astepti sa iasa piticii sa o serveasca pe Alba ca Zapada 😉
[…] Așa că am început să ne gîndim. Iată ce idee ne-a dat Adela Pîrvu AICI. […]
[…] de familie? Câteodată soluțiile sunt mai evidente decât ai crede. Am ales să-ți prezint o casă ca din cărțile de povești care aparține unei finlandeze. Pasionată de cosmeticele organice a decis ca la demisolul casei […]
Arata bine dar ce se vede in imagini costa mai mult decat o casa normala de la noi. Totul e custom made, sub aparenta simplitate se ascund multe, multe detalii costisitoare. Piatra cioplita, lemn masiv, vitralii, elemente antice imbinate cu materiale moderne (granitul din baie).
E bine sa visam, dar trebuie realism, o casa ca cea din imagini sare bine de 100.000Euro Unde mai pui ca are nevoie de un teren pe masura, pitit in natura, unde ai nevoie de utilitati, infrastructura fara de care te ineaca noroaiele.
Ori o pui la poalele blocului …
E genul de proiect pe care un pensionar cu clasa si multi bani, il face.
Fara cuvinte ,arata ca o casa descrisa intr-un basm,foarte frumos,sa locuiesti intr-o asemenea casa este ca un vis,de parca ai trai o poveste.Pentru a-ti face un asemenea camin trebuie sa beneficiezi de o situatie financiara buna,iar amenajarea trebuie sa fie pe masura.aspectului casei.
[…] Continuarea, aici: adelaparvu.com […]
Buna ,
Am dat de acest blog intamplator ,cautand pe google despre constructia caselor din paie si sunt foarte incantat ca m-am impiedicat aici. Aceasta casa este extraordinara si in viitorul apropiat intentionez sa construiesc una inspirandu-ma dupa modelul acesteia.
Am 2 nedumeriri pentru mine destul de importante si sper sa ma puteti ajuta :
1. Se pot folosi baloti de fan in locul balotilor de paie ?
2. Unde gasesc sau care este reteta perfecta de tencuiala cu argila ? ( cantitati daca se poate )
Multumesc si spor la cat mai multe pagini pe acest blog, ca e tare fain !
Cristian
Bună Cristian! Nu, din păcate nu poți folosi baloți de fân în locul celor cu paie. Este explicat aici în emisiune de ce https://www.youtube.com/watch?v=OXDEvPmdSvg&t=389s Cei de la Earth Safe Design te pot ajuta cu mai multe informații. Vezi aici și un articol pe care l-am scris despre ei http://adelaparvu.com/2013/05/18/case-eco-din-baloti-de-paie-construite-in-romania/
Multumesc de indrumari !
Buna dna Parvu!
Vreau sa construiesc o casa exclusiv din lemn si sa o tencuiesc cu lut, pur si simplu in stil traditional. Vreau sa stiu daca ma puteti ajuta cu idei, daca timpul va permite si care este onorariul dvs.
Cu respect
Minodor Suteu
Bună ziua! Ați avea nevoie de un constructor. Încercați să apelați la cei de la http://www.earthsafedesign.com/