Să fii în mijlocul naturii este o mare bucurie pentru că te simți mai conectat cu ceea ce are planeta aceasta mai frumos de oferit. În plus, să privești pe ferestre și pe fiecare să descoperi crâmpeie de sălbăticie este de-a dreptul relaxant. Ajunși deja la maturitate, cu două fete adolescente, proprietarii casei de față au visat în urmă cu ceva ani la un astfel de loc, până când și-au spus că e cazul nu doar să viseze, ci să treacă la acțiune. Așa că au început să caute case vechi situate aproape de pădure și apă, dar nu s-au gândit că o vor găsi colindând pe drumuri de țară. Înainte cu două zile să cumpere o altă casă, aflată la marginea unui sat, s-au abătut de la drumul către ea luând-o prin pădure și au dat peste o construcție veche situată exact așa cum și-ar fi dorit: într-o parte pădure, de cealaltă parte un pârâu de munte. Și asta a devenit până la urmă casa lor. Dar hai să-ți spun mai multe.
Ea este contabilă, iar el este proprietarul unui atelier de mobilă, amândoi cu slujbe solicitante și cu clienți pretențioși. Ritmul vieții de la oraș, cu ore de stat în trafic, i-a împins să se gândească serios la o alternativă de locuire, undeva unde să fie liniște, să-și încarce bateriile. Cum fetele lor sunt adolescente și slujbele îi leagă de oraș, cuplul polonez de care-ți spun s-a gândit la o casă de vacanță, care pe viitor, la pensionare, să devină casă de locuit. Au făcut ca toată lumea, respectiv să caute anunțuri de vânzare de case în zone rurale, dar nicăieri nu au găsit ceea ce-și imaginaseră ca peisaj. Când deja erau hotărâți să cumpere o gospodărie veche dintr-un sat, și-au spus să mai colinde prin jurul localității ca să vadă cum e zona. Și-au ajuns într-un loc aproape de granița dintre Polonia, Slovacia și Cehia, unde pădurile dese i-au invitat la explorare. Au cotit pe un drum de țară, ca să admire codri de aici și ce să vezi? Au dat peste o casă așa cum își doreau. E adevărat casă veche ce urma să fie renovată, dar terenul era poziționat cum nu se poate mai bine. Au renunțat la casa din sat pentru acest loc așezat parcă într-un colț de rai.
S-au folosit de ceea ce era încă bun și trainic din casa veche, iar restul au construit pe structură din lemn, respectiv au extins parterul și au mansardat podul. Au obținut în final o casă generoasă de circa 230 de metri pătrați cu un parter amplu, deschis, cu living, bucătărie, sufragerie, baie și o terasă generoasă, iar sus la mansardă trei dormitoare și baie. Au făcut totul în timp, pe îndelete, mai ales că proprietarul a pus mâna singur pentru a realiza tot ceea ce era din lemn. Proprietara a visat la un interior în stil provensal și a ținut foarte mult ca bucătăria să pară ca adusă din Franța, ceea ce i-a și reușit. Au păstrat locurile de sobă, una fiind la bucătărie, iar în locul celei de-a doua au făcut un șemineu, cu ajutorul căruia este încălzită toată casa.
Pentru amenajarea interioară au mizat pe simplitate, respectiv pereți albi cu tencuială albă, rustică, cărămidă vopsită albă, faianță doar cât trebuie la bucătărie și băi tot albă, pardoseli cu textură ca de lemn. Au lăsat la vedere grinzile din lemn la nivelul plafoanelor și au continuat cu lemn și pentru accente decorative în zona șemineului.
Zona de living este simplu și plăcut amenajată, dar șemineul și raftul rotund atrag atenția. În plus din living se vede terasa și peisajul către pârău, așa că finisajele simple și mobilierul cu tapițerie neutră este exact ce trebuie pentru că privirea să fie direcționată către cel mai spectaculos loc: natura de afară. Livingul comunică deschis cu bucătăria și sufrageria, dar și cu holul de la intrare, de unde pornește scara interioară către etaj.
Șemineul din living este ridicat pe locul unei foste sobe din casa veche renovată, așa că poziția lui a fost dictată cumva din start. De aceea proprietarii au avut în vedere ca gura șemineului să nu fie ascunsă de mobilier prea înalt și el să fie vizibil din toate spațiile parterului, care comunică deschis între ele.
Bucătăria este amenajată în stil provensal, așa cum și-a dorit proprietara, cum mobilier realizat pe comandă chiar la atelierul soțului ei. În loc de corpuri suspendate a ales să aibă unele mici în stil rustic, cu rafturi pentru căni și mici sertare pentru condimente. Astfel, deși detaliile bucătăriei atrag atenția, spațiul se simte aerisit. Hota este una decorativă, ornamentată cu un citat și cu țesătură în carouri similară draperiei. Deși dotările bucătăriei sunt moderne, ele nu se simt în ansamblul spațiului, grației obiectelor decorative, unde suspendate de o structură din dreptul hotei cu rol pur și simplu estetic. Masa mare, sănătoasă din lemn masiv este lăsat natur și finisată cu lac mat, iar scaunele tot din lemn albe cu perne pentru șezut.
Finisajele simple, alb pentru pereți și pardoseală cu textură din lemn sunt perfecte pentru a obține o ambianță rustică pentru că pe fundalul tencuielii decorative albe orice obiect iese în evidență. În plus, având în vedere prezența rafturilor cu veselă, tencuiala albă ajută ca spațiul să nu se simtă aglomerat, ci mai degrabă luminos și curat.
Soba din bucătărie are și rol de încălzire, dar la ea se pot prepara și mâncăruri tradiționale. În plus, dacă e vreo pană de curent, soba aceasta poate fi folosită pentru că ea funcționează pe bază de lemne.
Deschiderea către terasă este chiar în dreptul bucătăriei, ceea ce face ca servirea mesei în aer liber să fie mai facilă, având toate cele necesare la îndemână. Având în vedere faptul că spațiul de la parter este unul deschis, pe timpul sezonului cald terasa se vede frumos și din living.
Finisajele sunt simple și la exterior casei, dar prezența lemnului conferă un aer plăcut, rustic întregului ansamblu. Terasa este protejată de o pergolă, care pe timpul sezonului cald este acoperită cu o țesătură care să ofere umbră. În rest, paravanul din lemn, locul pentru lemnele de foc, ceasul supradimensionat, jardiniera cu bancă – toate sunt proiectele proprietarului, care a pus în practică fiecare idee pe care a avut-o vizavi de terasă.
Pe lângă spațiul protejat al terasei, proprietarii și-au construit și un ciubăr, care poate di folosit și pe timpul iernii. Un adevărat loc de spa în stil rustic.
Dormitoarele de la mansardă sunt simplu amenajate, dar cu bun gust. Tavanul lambrisat este vopsit alb pentru mai multă luminozitate, iar paturile și fotoliile sunt tapițate cu o țesătură rezistentă într-o nuanță neutră. Piesele mici și dulapurile aduc aminte de stilul rustic, ca și obiectele decorative.
Pe oricare dintre ferestrele casei te-ai uita, mereu vezi câte un colț minunat de natură și asta contează mult pentru starea de spirit, dar și pentru modul cum se vede de la interiorul casei. Ferestrele, fie ele și de mansardă, prin care se vede un peisaj frumos apar în ambientul interior ca adevărate tablouri vii.
Baia de la mansardă este una generoasă ca spațiu și foarte cald și plăcut amenajată. Peretele din dreptul vasului wc este placat cu oglindă și în el se reflectă zona de lavoare. Mobilierul realizat din piese simple, geometrice este completat cu coțuri împletite care conferă un aer rustic. De asemenea, de remarcat placarea simplă cu faianță albă, dar conturată de o stânghie din lemn deasupra căreia a fost fixată o sfoară groasă – un detaliu rustic original.
Pentru ca blatul din lemn să fie protejat, în baia de la mansardă a fost montat un panou de sticlă peste el. S-a ținut cont de acest aspect înainte de montajul final astfel ca lavoarele să poată fi bine fixate deasupra. De remarcat și cada a cărei formă este subliniată de rame din lemn, ceea ce o transformă dintr-un obiect sanitar simplu, într-unul original.
Detaliile dintr-o baie contează, mai ales într-una care se dorește rustică. O scară veche decorată cu figurine din lemn și sfoară poate schimba percepția asupra ambientului. Scara are și rolul decorativ și este pusă în fața căzii.
Baia de la parter este simplu amenajată, totul pe alb cu detalii din lemn și baterii cu finisaj bronz. Și totuși micul detaliu de la nivelul oglinzii, respectiv rama făcută dintr-un ciubăr mic îi conferă micii băi un strop de originalitate.
Evident că terasa este, în timpul sezonulu cald, cel mai folosit spațiu din această casă, doar asta și-au dorit proprietarii să se bucure de natură. Acum, cât încă mai sunt activi în câmpul muncii merg în fiecare weekend acolo. Și pentru că au amenajat frumos totul, rudele și prietenii le-au sugerat să mai facă îmbunătățiri pentru a-i găzdui și pe ei. Așa le-a venit proprietarilor ideea să închirieze casa lor de vacanță și altora, dar nu mai mult de zece persoane deodată, atunci când ei nu o folosesc. Și tot așa le-a venit ideea să mai facă o casă de oaspeți, să ridice un ponton pentru plajă și să construiască și o saună. De la un vis de-al lor au ajuns să-i facă și pe alții să viseze, dar și să se bucure de acest loc frumos pe care singuri l-au amenajat cu mare drag. Uite, aici găsești pagina lor de Facebook și aici site-ul lor. Sper să te inspire și pe tine cum au amenajat totul!
Foto via Prowansalski Dom
46
Prowansalski dom in Montagna – Poland
https://www.youtube.com/watch?v=PX1RFHBb1Gw
Buna seara,
am un velux la munte si iarna nu-l mai pot folosi din cauza zapezii care-l blocheaza.
Va rog sa ma ajutati cu o solutie pentru zapada(constructie metalica,incalzire,ect.)
Va multumesc
De vis,…ce mai poti spune?…bonus, si-un peisaj de poveste,…
Bună ziua! Felicitări pentru tot ceea ce faceți! Vă admir foarte mult! Și eu locuiesc într-o casă la marginea pădurii! Într-adevăr este minunat! Acum suntem în renovare și v-as ruga, dacă se poate, sa îmi dați un sfat: livingul este format din două camere și are numai două ferestre,iar una dintre ele este către pădure,deci este mai întunecat. Ce culoare pot folosi că să îl deschidă? Multumesc anticipat pentru răspuns!O zi bună!
Super frumos …este si visul meu ..as dori sa stiu pretul unei case cu 3 dormitoare .va rog
Bună Ana! Ar trebui să ai un proiect și pe baza lui să ceri prețuri de la firmele de construcții. Dacă vrei o firmă care să-ți ofere proiect și preț vezi aici http://case-de-lemn.com/en/
De vis….Probabil fiecare din noi isi doreste asa ceva, chiar daca ..nu stiu… ne invadeaza urbanul si din obisnuinta sau fortati de imprejurari adoptam acest mod de viata/stil.