adelaparvu.com despre combatere musculite si purici saritori, Text Carli Marian (3)

In Colaboratori, Gradina, Sfaturi plante

Cum poţi scăpa plantele tale de musculiţele negre şi puricii săritori

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

Mulţi dintre voi m-ați întrebat dacă musculiţele negre şi puricii săritori sunt dăunători pentru plante voastre şi cum ați putea scăpa de acești intruși. În primul rând, trebuie să-şi spun că atât musculiţa adultă cât şi puricii săritori la vârstă adultă nu afectează planta în mod direct. Sunt doar prezenţe extrem de enervante atunci când vrei să uzi plantele şi încep să zboare, să sară care-ncotro. În schimb, stadiul larvar al musculiţei negre trebuie să ştii că produce pagube la nivelul rădăcinilor şi atunci este nevoie de intervenţia ta. Trebuie să ştii că atât musculiţele cât şi puricii sunt de dimensiuni mici şi la fel este şi ciclul lor de viaţă, adică nu durează mai mult de o lună de zile. Iată de ce, dacă vrei să elimini existenţa lor trebuie să acţionezi și tu la fel de rapid. Poate că nu-ți dai seama exact cum arată acești dăunători, mai ales puricii săritori, așa că îți postez mai jos un mic filmuleț.

Înainte de a începe atacul hai să-i cunoşti mai bine şi să afli ce le place. Preferă întotdeauna mediile cu substrat afânat, umede şi care au în compoziţie turbă. Prezenta lor indică întotdeauna o udare exagerată, putrezirea unei părţi din rădăcină şi un drenaj defectuos. Dacă şi florile tale sunt o gazdă bună pentru asemenea invitaţi, află că sănătatea lor este pusă în primejdie şi că a sosit momentul ca aceşti chiriaşi să dispară complet din peisaj, schimbând imediat abordarea în udare. Ţi-am pregătit trei măsuri de combatere cu care poţi începe evacuarea, trei măsuri pe care ți le enumăr mai jos:

1. Păstrează solul cât mai uscat posibil şi încearcă să foloseşti un amestec de pământ în combinaţie cu perlit sau vermiculit. În aceste condiţii larvele musculiţei negre şi puricii săritori nu vor putea supravieţui. Ca primă măsură, încearcă să schimbi stratul superficial de pământ din ghiveci cu un amestec mai puţin organic.

2. Tratează solul cu un insecticid pentru a elimina atât larvele şi ouăle de musculiţă neagră cât şi puricii săritori. Îţi recomand insecticidele care au la bază substanţe active de tipul piretrinelor, acestea sunt obţinute din crizanteme şi sunt extrem de prietenoase cu plantele şi mediul. Sau poţi lua orice alt insecticid de la o farmacie fitosanitară. Este important să respecţi schema de tratament pentru a avea rezultate maxime. Utilizarea insecticidelor cu toxicitate ridicată pot afecta organismele benefice din sol, de aceea îți recomand ceva cu conținut cât mai natural.

3. Pentru musculiţele negre aşază în preajma plantelor capcane lipicioase din hârtie de culoare galbenă, similare cu cele utilizate pentru capturarea muştelor. Ele sunt atrase de culoarea galbenă şi astfel vor rămâne captive pe lipiciul hârtiei. Sau poţi realiza un amestec lichid din frunze de mentă, scorţişoară şi ulei de susan pe care să-l pulverizezi pe plantă pentru a elimina musculiţele adulte.

adelaparvu.com despre combatere musculite si purici saritori, Text Carli Marian (4)

În cele mai multe cazuri prin reducerea udărilor şi schimbarea stratului superficial al solului cu un amestec pe bază de perlit sau vermiculit se rezolvă întreaga problemă. Doar în ultimă instanţă îţi recomand să apelezi la insecticide. Sper ca informaţiile mele să-ţi fie de folos!

adelaparvu.com despre combatere musculite si purici saritori, Text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre combatere musculite si purici saritori, Text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre combatere musculite si purici saritori, Text Carli Marian (3)

15 raspunsuri pentru Cum poţi scăpa plantele tale de musculiţele negre şi puricii săritori

 1. Teodora L. spune:

  Multumim mult Carli ! Sfaturile tale ne sunt de folos, cu atat mai mult cu cat se refera la tratamente eco ! Numai bine !

 2. carlimarian spune:

  Ma bucur ca informatiile mele iti sunt de folos Teodora L.

 3. Rodica spune:

  Buna seara,unde gasesc perlit si vermiculit? Multumesc mult.

 4. mirabela spune:

  buna seara! am purici de plante din gradina.NE AM MUTAT LA UN APARTAMENT LA PARTER CZ GRADINA FACUTA DE 2 LZNI:iarba, pamant etc totul nou.imi intra puricii in casa printre tocurile de la geam.ce sa fac

 5. Adela Cioaza spune:

  Bună ziua. Aproape toate plantele din casa au pe pământ purici albi. Am încercat cu Mospilan și nu au dispărut. Am schimbat ghivecele, pământul, chiar și plantele le-am înlocuit cu lăstari noi și degeaba. Am dus și mostre pt analize și mi s-a dat ceva asemănător Mospilanului și insecticid . Sunt puțin reticenta sa le folosesc ținând cont ca unele plante sunt în dormitor și bucătărie. Cel mai tare este afectat Papirusul ,care are nevoie de multa apa.

  • Florin T. spune:

   Adela, am avut si eu musculite albe si am scos planta din ghiveci si l-am replantat cu radacinile cat mai sus si vad ca au disparut musculitele, radacinile sa nu fie in adancime ci la suprafata ghiveciului. eu plantasem lamaiul cu radacinile aproape de fundul ghiveciului.
   nu am observat nimic tragic la aceste musculite, decat ca sunt inestetice sa le vezi.

 6. ROXANA AD spune:

  Am si eu o problema cu musculite si cred ca si purici saritori. Orhideele mele sung distruse… li s-au uscat frunzele si au cazut. La ultima am observat invazia cu aceste gonghite… la baza frunzelor a negrut precum carbunele si au cazut frunzele.. mai am doar 2 orhidei sănătoase iar ce-a de-a treia cred ca isi revine. Ce trebuie sa fac?

  • carli spune:

   Problema dvs este legata de udarea in exces. „Puricii saritori” sunt favorizati in dezvoltare de mediul extrem de umed din substrat. Petele negre la colet sunt semne de boala si este nevoie sa interveniti cu un tratament fitosanitar!

   • kishokai spune:

    si eu am constatat ca am cateva musculite negre la orhidee si au inceput sa se ingalbeneasca frunzele, desi au inflorit spectaculos. Ce trebuie sa fac?

 7. de ptr, sfat! Am inca o rugaminte. Eu locuiesc in Barlad, jud. Vaslui, am o singura firma de flori ,cu 3 sedii in tot orasul in orasul meu si nu are de vanzare perlit . De unde pot cumpara,floraria mi-a spus ca ,,nu stie,,. eu am presarat pulbere ce scortisoara ,alternativ cu pulbere de curcuma , a dat oarece rezultat ,dar nu a starpit in totalitate insectele. Voi incerca solutia ta de pulvarizat.

 8. Mada spune:

  Multumim pentru indrumari, o sa incerc cele recomandate pe majoritatea ghivecelor.Am in schimb 5 ghivece cu suculente inmultite, care trebuiesc udate putin si deasupra, deci nu pot face udarea de jos in sus pentru a evita pamantul umed si de aici mi se trag si musculitele, exista variante pentru aceasta situatie?
  De asemenea, unde as putea asi online acele foi lipicioase, aveti recomandari?
  Multumesc frumos!

 9. Mada spune:

  Multumesc frumos! Azi ma duc sa iau si amestec de pamant cu perlit sau vermiculit.

 10. Laurentiu spune:

  Ai scris:
  ” Îţi recomand insecticidele care au la bază substanţe active de tipul piretrinelor, acestea sunt obţinute din crizanteme şi sunt extrem de prietenoase cu plantele şi mediul.”

  Poti sa-mi recomanzi o anumita marca de insecticid din aceasta gama cu care sa scap de musculitele negre? Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *