adelaparvu.com despre taierea de primavara a trandafirilor, Text Carli Marian (6)

In Gradina, Sfaturi plante

Trandafirii se tund primăvara

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Pentru că vremea bună îmbie la ieșiri prin grădină, m-am gândit că trebuie să îmbini utilul cu plăcutul, și să te ajut cu câteva informații legate de tunderea de primăvară a trandafirilor. Așadar, dacă vrei să îmbunătăţeşti forma tufei, vigoarea și potențialul de înflorire, atunci este musai să aplici această tăiere de primăvară. Acum este momentul cel mai bun pentru a face această lucrare, deoarece mugurii nu au pornit încă în vegetaţie. Dacă vei aplica această tăiere când frunzele s-au format deja, atunci noile creşteri vor fi pierdute, iar înflorirea întârziată. Această lucrare se aplică la toate soiurile și speciile de trandafiri, excepţie fac doar speciile urcătoare. La acestea din urmă se aplică tăieri doar de igienizare, când se elimină lăstarii uscați, afectați de boli sau frânte de vânt sau zăpadă.

adelaparvu.com despre taierea de primavara a trandafirilor, Text Carli Marian (11)

Tăierea trandafirilor o vei face numai cu o foarfecă de trandafiri, bine ascuțită, astfel încât să obţii o tăietură curată fără strivirea ramurei, evitându-se astfel riscul apariției bolilor. Este important ca la fiecare tăietură să verifici ca măduva să fie alb-gălbuie și curată, fără infiltrații colorate. Așadar vei scurta lăstarul până când vei obține o tăietură sănătoasă. Dacă o tufă de trandafir este bolnavă, imediat după tăiere, foarfeca trebuie sterilizată pentru a evita răspândirea bolilor.

adelaparvu.com despre taierea de primavara a trandafirilor, Text Carli Marian (10)

Iată 5 sfaturi importante pentru o tundere perfectă a trandafirilor:
1. Elimină prin tăieri toate ramurile ce vor forma creșteri către interiorul tufei, părți de lăstari afectați, fie complet, fie parțial şi evident toate usăciunile.

adelaparvu.com despre taierea de primavara a trandafirilor, Text Carli Marian (9)

2. Obligatoriu tăietura să o faci uşor oblic și deasupra unui ochi orientat către exteriorul tufei, pentru a permite scurgerea apei de pe tăietură. În acest fel vei reduce riscul putrezirii lăstarilor. Atenţie, tăietura oblică se face cu mugurele în partea superioară a tăieturii, nu invers, astfel încât apa să se scurgă în mugure!


3.Aceste tăieri vor asigura creșteri noi, viguroase și o înflorire abundentă și timpurie, începând cu luna iunie.

adelaparvu.com despre taierea de primavara a trandafirilor, Text Carli Marian (7)
4.Prin tăieri trebuie să urmăreşti întotdeauna să obţii o tufă bine centrată şi liberă în interior, asfel încât razele soarelui să poată explora cu uşurinţă întreaga tufă. Doar aşa vei avea un trandafir viguros şi sănătos.

adelaparvu.com despre taierea de primavara a trandafirilor, Text Carli Marian (6)
5.În funcţie de cât de înaltă vrei să fie tufa, tu vei alege si cât de mult vrei să tai din lungimea lăstarilor. Înălțimea tufei îți recomand s-o alegi în funcție de vigoarea soiului, rezistența la ger, sensibilitate la boli și dăunători.
Sper ca informațiile mele să-ți fie de mare ajutor!

adelaparvu.com despre taierea de primavara a trandafirilor, Text Carli Marian (12)

adelaparvu.com despre taierea de primavara a trandafirilor, Text Carli Marian (13)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *