Pelargonium zonale Toscana

In Gradina, Sfaturi plante

Află cum poți obține mușcate pline de flori

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Dacă mereu te-au uimit mușcatele de la balcoanele mănăstirilor sau cele din vacanțele din afara țării, află că în spatele acestor înfloriri abundente și pline de culoare stau mici secrete de grădinar iscusit. Azi am să-ți împărtășesc aceste secrete, dar nu înainte de a-ți spune că există mai multe soiuri de mușcate. Mușcata, despre care ți-am mai scris AICI și AICI, are denumirea în latină de Pelargonium. Fiecare soi are după numele generic latinesc alte completări de la Perlargonium zonale la Pelargonium peltatum sau Pelargonium grandiflorum. Indiferent de soi, fie că sunt mușcate curgătoare sau nu, mușcate ca la bunica ori mușcate cu petale multiple și mai fine ori bătute, ele pot fi stimulate să aibă mai multe flori, dacă aplici trucuri de mai jos. Așadar, hai să afli cum poți avea și tu mușcate spectaculoase respectând 4 reguli de bază.

Pelargonium peltatum Toscana

Pelargonium peltatum Toscana

1. Asigură-te că primesc suficient soare, deoarece procesul de înflorire este strict legat de o perioadă de soare de aproximativ 6 ore pe zi. Dacă beneficiază de expoziții sudice, atunci înflorirea este maximă și colorarea florilor este ceva mai intensă.

Pelargonium zonale

Pelargonium zonale

2. Este important să menții solul reavăn, fără să existe exces de umezeală. Însă, dacă lași solul uscat pentru mult timp, să știi că va slăbi planta, iar acest aspect se va reflecta prin boboci uscați sau flori pipernicite. La polul opus, când solul este prea umed să știi că apare riscul de putrezire a rădăcinilor și de uscare a bobocilor înainte să se deschidă.

Pelargonium grandiflorum Tip Top

Pelargonium grandiflorum Tip Top

3. O măsură importantă ce trebuie aplicată undeva pe la mijlocul verii este de tunderea creșterilor, mult prea lungi. Acest fenomen de alungire a mușcatei este cauzat de temperaturile prea ridicate și de durata mare de iluminare. Iată de ce, pe la mijlocul lunii iulie, creșterile mușcatei devin lungi având frunze și flori doar la vârfuri. În consecință, te sfătuiesc să tai creșterile undeva la jumătate sau dacă te lasă sufletul până aproape de sol. Această tăiere să știi că va determina formarea de noi ramificații și de multe, multe flori.

Pelargonium grandiflorum

Pelargonium grandiflorum

4. Pe lângă lumină să știi că și hrana joacă un rol la fel de important. Iată de ce este nevoie să-i aplici un fertilizant solid cu un conținut ridicat de potasiu pentru a susține o înflorire bogată și pe termen lung. Îți vând un pont: să știi că îngrășământul folosit pentru trandafirii de grădină se potrivește excelent și pentru mușcate. Din propria experiență îți recomand să folosești îngrășăminte solide cu solubilitate lentă, ceea ce înseamnă că va elibera treptat toți nutrienții necesari unei dezvoltări armonioase și formării unui număr mare de boboci. Sper ca informațiile mele să te ajute să obții cele mai frumoase mușcate!

Pelargonium peltatum

Pelargonium peltatum

Pelargonium peltatum Toscana

Pelargonium peltatum Toscana

Pelargonium grandiflorum

Pelargonium grandiflorum

Perlargonium peltatum, Mexica

Perlargonium peltatum, Mexica

Pelargonium zonale

Pelargonium zonale

Pelargonium zonale

Pelargonium zonale

Pelargonium zonale

Pelargonium zonale

Pelargonium zonale Toscana

Pelargonium zonale Toscana

7 raspunsuri pentru Află cum poți obține mușcate pline de flori

  1. Mirela spune:

    Multumesc de sfaturi,sunt florile mele preferate pentru balcon,deoarece sunt inflorite toata vara.Voi tine cont de sfaturi.

  2. Elena spune:

    Muscatele mele fac niste omizi verzi care le mananca frunzele. Le curat in fiecare an de oua si omizi, iarna dispar de tot dar vara tot apar. Cu ce as putea sa le stropesc ca sa nu mai apara? Cred ca au fost contaminate de cand le-am cumparat acum vreo 3 ani.

    • carli spune:

      Buna ziua! Puteti incerca cu un insecticid k-othrine, trebuie cumparat de la o farmacie fitosanitara! Pentru aplicare sa resoectati instructiunile de pe produs!

  3. Elena spune:

    Hristos A Inviat! Multumim frumos pentru articol! Imi plac foarte mult muscatele si cred ca am vreo 20 de culori diferite, curgatoare si zonale. As avea o intrebare: cand le voi scoate afara in curand, exista posibilitatea ca, stand aproape una de alta, albinutele sa le polenizeze si sa se mai schimbe culorile? Si daca da,cum se poate evita? Spun asta pentru ca anul trecut mi s-au schimbat doua muscate, din corai cu dungi portocalii, pigmentata, a devenit corai simplu, si dintr-un roz in roz pal cu putin alb.Si am mai auzit pe cineva spunand asta. Toate bune si multumesc inca o data!

  4. Mariana spune:

    Am inteles aspectele relatate dar cu de numesc acele ingrasaminte solide caci te duci la magazinele de specialitate si iti vind tot felul de produse

  5. Elena spune:

    Hristos A Inviat! Si eu am avut aceasta problema si am rezolvat-o cumparand un pliculet cu granule de la un magazin specializat, pe care l-am dizolvat in 5 l de apa si cu solutia aceea albastra am stropit florile si pamantul. Poti imparti cu o prietena cantitatea mare sau poti pastra. Nu-mi mai amintesc numele, costa 4 lei si se folosea pentru o multime de daunatori la legume. Succes!

  6. camelia spune:

    cum se numeste acest îngrășământ care se pune la mușcate, trandafiri etc. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *