Există multiple posibilități de-a construit în ziua de azi, așa că, indiferent de visul tău, poți avea siguranța că el se poate îndeplini. Dacă ți-ai dorit vreodată o casă veche, rustică, dar cu tot confortul actual nu e musai să te gândești la recondiționarea uneia peste care a trecut timpul, ci poți construi ceva nou cu aspect de vechi. Și ca să-ți exemplific despre ce este vorba, am ales să-ți prezint azi o astfel de casă ridicată în Suedia, în 2010, care are o suprafață locuibilă de 175 mp și numără șase încăperi. O casă cu parter și mansardă despre care ai putea spune la prima vedere că are cel puțin 100 de ani. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte să-ți atașez planurile de la parter și mansardă.
De ce ți-ai face o casă nouă care să pară veche? Motivele sunt subiective, dar cert este că oamenii care preferă așa ceva sunt dornici să simtă că fac parte dintr-o poveste, una care vorbește despre valori simple, dar trainice precum familie, tradiție, credință, dar și pentru că stilurile arhitecturale și de amenajare interioară vechi, care au trecut testul timpului, conferă oamenilor senzația de siguranță, de protecție, de familiar. Știi care este treaba cu aceste stiluri, dar mai mult, ele sunt gândite la scară umană, iar interioarele lor nu te copleșesc, nu-ți impun să te comporți într-un anume fel, ci te invită să te simți acasă, fără formalități, fără frustrări sau complexe. Apoi, pentru că în astfel de case pot sta foarte bine alături de lucruri noi cele care aparțin familiei, de la portrete cu bunicii la piesele de mobilier primite de la părinți.
Proprietarii acestei case și-au dorit propria lor poveste la țară și, din respect față de comunitatea unde au ridicat casa, s-au gândit la ceva care să pară vechi. Și-au dorit ca arhitectura casei să se integreze frumos în peisaj, iar peisajul să devină mai frumos prin intervenția lor. Pe terenul de circa 1350 mp au ridicat casa conform proiectului prevăzut de către arhitectul la care au apelat, cu o amenajare peisagistică în fața casei concepută în stil rustic, marcată de borduri din piatră și alei îmbrăcate cu pietriș, adică materiale din zonă. Gazonul și vegetația sunt cele care completează reușit aspectul casei ce amintește de stilul de construcție Fachwerk, cu structura din lemn vizibilă la exterior.
Desigur că pentru o astfel de casă s-a folosit beton și s-au folosit materiale de construcție moderne care să reziste în timp, dar sunt excelent combinate și îmbinate cu bârne de lemn finisate să pară vechi. De asemenea, tâmplăria cu geamuri termoizolante duble are un desen aparte, care te duce cu gândul la rustic, inclusiv prin culoare. Alb simplu pentru fațade, dar tonuri de teracotă la nivelul învelitorii cu aspect de țiglă și cel al lambriurilor de pe fațada mansardei. La interior finisajele de tip ceramic de la nivelul pardoselilor sunt încălzite dedesubt printr-un sistem sub pardoseală (sistem pe bază de apă încălzită), în același circuit o pompă de căldură, dar apa este încălzită și prin intermediul șemineurilor, atunci când acestea sunt puse în funcțiune.
Mobilarea și decorul interior completează frumos finisajele neutre, cu aspect rustic. Pentru că pardoseala era deja foarte prezentă prin culoare și caroiaj în arhitectura interioară, bârnele din lemn și plafoanele la vedere sunt finisate în tonuri de alb la fel ca și pereții. Astfel, piesele de mobilă din registre diferite au avut un fundal alb, numai bun de constrat unde să fie remarcate. Multe mobile din categoria antichităților, dar nimic foarte masiv, ci mai degrabă lucruri mici cu detalii bine conturate care pot fi ușor legate între ele și combinate cu alte piese. În living, până și cea mai masivă piesă, canapeaua, este aleasă albă pentru a se pierde pe fundalul pereților deschiși. O casă unde fiecare colțișor spune o poveste și unde strictul necesar este reușit completat de lucruri cu texturi, imprimeuri și aluri care să te transporte într-o lume familiară. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Mats Svensson via Beskrivningar
Buna ziua,
aveti cumva si cotele pentru planuri?
Daca puteti, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea dilema: nu-mi dau seama in care parte a casei se afla urmatoarea camera: https://adelaparvu.com/wp-content/uploads/2017/07/adelaparvu.com-despre-casa-rustica-Suedia-casa-noua-care-pare-veche-Foto-Mats-Svensson-30.jpg aveti idee unde ar putea fi (pare a se afla in pod, dar in pod nu gasesc geamul ala pe partea aia de acoperis si nici atata spatiu disponibil)?
Multumesc,
Marian
Dormitorul acela este din casa alăturată, cea care seamănă cu un hambar sau o casă de grădină. Este gândită ca o cameră de oaspeți.