adelaparvu.com despre pensiune traditionala in Delta Dunarii, Enisala Safari, Danube Delta, Romania (14)

In Eseuri si idei altfel, Romania Mea

De ce contează să ai o casă frumoasă?

Cred cu tărie că adevăratele valori sunt Adevărul, Binele și Frumosul și mai cred că atunci când căutăm să trăim conform acestor valori devenim mai buni și ajungem să cunoaștem fericirea. De ce? Pentru că toate aceste valori ne fac să fim cu adevărat oameni, cu adevărat dedicați pentru ceilalți. Suntem fericiți nu când ne satisfacem poftele, ci când reușim să fim de ajutor celor din jur, când ne găsim scopul în viață, unul dedicat celorlați, când avem conștiința că orice am face o facem cu grijă pentru cei din jurul nostru. Și mai cred că fiecare dintre noi poate avea idealuri, visuri și că trebuie să aspire la ele. Este greșit să ne lăsăm pradă deznădejdii, necazurilor, poftelor, lucrurilor de moment. Lucrurile bune se întâmplă datorită oamenilor buni, oamenilor care gândesc înspre bine și care fac bine. Așa că merită ca în fiecare zi să devenim omul pe care l-am dori să-l întâlnim în calea noastră pentru că, odată ce pășim pe acest drum, el ne va duce către cei asemenea nouă.

adelaparvu.com despre case traditionale romanesti, Casa Poveste, Campulung Moldovenesc, Romania, bedand breakfast Romania (38)
Pensiunea soților Savin despre care ți-am scris AICI
adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (1)Pensiunea Căsuța Bunicii din Bran despre care ți-am scris AICI

Pe tot parcusul vieții noastre trecem prin niște etape clare. Una dintre ele este cea în care ne amenajăm casa. De ce contează ca ea să fie frumoasă? La exterior merită să fie frumoasă nu doar pentru noi, ci și pentru ceilalți care o văd. Este felul prin care ne putem arăta personalitatea, dar și felul în care ne aducem o contribuție reală, palpabilă, vizibilă la frumusețea satelor și orașelor în care trăim. Dacă ceea ce lăsăm în urma noastră este casa noastră, atunci ea merită să fie frumoasă pentru că este o oglindă a noastră și a familiei noastre. La interior merită să o amenajăm frumos pentru sufletul nostru și pentru sufletul copiilor noștri.

adelaparvu.com despre vila in stil neoromanesc la Busteni restaurare Axa Construct (2)Casă renovată în Bușteșteni despre care ți-am scris AICI

O casă frumoasă înseamnă o casă unde domnește dragostea, respectul față de ceilalți, bunul simț și bunul gust. Locuind într-o casă frumoasă învățăm să fim mai frumoși ca oameni. Când vezi frumosul simți cum să trăiești frumos. Și asta înseamnă neapărat că ai nevoie de foarte mulți bani? Este de ajuns să arunci o privire la modestele, dar uluitor de frumoase case vechi din satele noastre sau cele de la muzeele satelor. Ai să vezi că nu există căsuță care să nu placă privirii. Și știi de ce? Pentru că strămoșii noștri au ajuns la forme, ornamente, materiale îmbinate armonios după teste, experimente, încercări de-a lungul a sute de ani. Au ajuns ca generație de generație să adauge, să schimbe și să transmită mai departe ceea ce a fost mai frumos și mai folositor, ajungând la modele de case desăvârșite.

adelaparvu.com despre Muzeul Astra din Sibiu, muzeu case traditionale romanesti, Foto Adrian Petrisor (1)
Case de la Muzeul Astra despre care ti-am scris AICI
adelaparvu.com despre casa traditionala Maramures, satul Hoteni, Pensiune Marioara satul Breb, Foto Motica (10)
Pensiunea Mărioara din Breb, Maramureș, despre care ți-am scris AICI
adelaparvu.com despre casa maramureseana din lemn vechi recuperat, zona Sighet, casa Romania, mester Danut Hotea (9)Case din lemn recuperat făcute de meșterul Dănuț Hotea, despre care ți-am scris AICI

Ce-am făcut noi cu toată această tradiție? Am uitat-o sau, mai rău, am ingnorat-o total. Și ignorând-o am aruncat la gunoi dintr-o dată sute de ani de tradiție, sute de ani de meșteșug, sute de ani de frumusețe! Am lăsat fără muncă mii de meșteri talentați și am falimentat mii de ateliere care creau frumosul și sacrul deopotrivă. Am uitat de artiștii noștri și ne-am crezut dintr-o dată și arhitecți. Da, odată cu ignorarea celor care au menirea să proiecteze și să creeze frumosul am uitat și de rolul vechii arhitecturi tradiționale. Practic, am uitat cine suntem. Am uitat de toată semnificația simbolurilor care odată decorau pridvoarele caselor, încadrau ferestrele sau decorau fațadele. Am uitat să mai trăim frumos. Nici măcar nu ne-am pus întrebarea de ce făceau bunicii și străbunicii noștri casele așa cum le făceau. De ce avem nostalgia lor și de ce nu suntem în stare să le ducem la următorul nivel de confort? Pentru că atât le mai lipsește, adaptarea la standardele actuale, adică baie și bucătărie dotate.

adelaparvu.com despre casa traditionala romaneasca refacuta din Prahova, Romanian traditional house, Prahova region (2)Casa din Prahova refăcută, despre care ți-am scris AICI

De ce satele și orașele noastre arată atât de urât? Pentru că trăim într-o eră a egoismului. Acum nu ne mai pasă de cum arată casa noastră în raport cu celelalte, ci vrem ca a noastră să iasă în evidență așa urâtă, mare, prost făcută cum e, dar să iasă în evidență. Asta înseamnă că suntem oameni urâți? Din păcate cred că sufletul și mintea noastră au uitat de Frumos, frumos ca valoare universală, ca legătură și cale spirituală, ca mod de a gândi, trăi și iubi. Am uitat de iubire, am uitat să ne iubim și pe noi înșine, darămite să-i iubim și apreciem pe alții. Nu întâmplător casele frumoase care se mai ridică azi, foarte puține la număr, dar sper că din ce în ce mai multe într-un final, ne plac atât de mult, începând cu bijuteria de căsuță din chirpici de la Ciolpani, cu minunata casă cu acoperiș de stuf dinspre Câmpulung, cu superba casă din Ștefești, cu încântătoarea pensiune Enisala, cu șarmanta casa de vacanță din Piatra Neamț, cu boema casă a Ioanei Crăciunescu, cu pensiunea soților Savin, cu recentele construite case, cea din lemn în Bacău, cea a lui Doru Munteanu din Colibița, cu artisticile case din Bistrița ale sculptorului Maxim Dumitraș, cu casa restaurată din Bușteni și exemplele ar putea continua din proiectele talentaților arhitecți Liliana Chiaburu, Adrian Păun. Da, ne plac pentru că ele continuă o tradiție, pentru că oamenii aceștia au avut răbdare și pentru că simt nevoia de frumos și lasă ceva frumos în urma lor.

adelaparvu.com despre casa din chirpici la Ciolpani, Poiana Florilor, designer Elena Vasiliu arh. Raluca Suru, Foto Dragos Boldea (51)Casa din chirpici de la Ciolpani despre care ți-am scris AICI

Într-o eră a egoismului suntem preocupați doar de poftele noastre, doar de bani, doar de moment, doar să fie rapid și ieftin. Nu ne gândim ce lăsăm în urma noastră și în ce sate și orașe ne creștem copii. Am uitat să avem răbdare, am uitat să apreciem efortul celor care ne ajută să amenajăm, să construim ceva durabil și armonios. Frumosul se materializează greu, cu sacrificii, dar rămâne și inspiră generații întregi după noi, secole de-a rândul. Nu înțeleg de ce într-o eră a egoismului nu putem să ne canalizăm orgoliile către ceva frumos, de ce egoiști fiind n-am avea ambiția să facem cele mai frumoase case, unele care să fie reper, etalon, exemplu pentru ceilalți? De ce oamenii vanitoși nu vor măcar să copieze conacele vechi în loc să ridice urâțenii?

adelaparvu.com despre Domeniu Manasia, Urziceni, Romania (68)Conac de pe Domeniul Manasia despre care ți-am scris AICI
adelaparvu.com despre Conacul Golestilor, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, jud Arges, Romania(50)Conacul Goleștilor despre care ți-am scris AICI
adelaparvu.com despre Conacul Polizu, Polizu Manor, Romania (16)Conacul Polizu despre care ți-am scris AICI

Ei bine, mi-am găsit multe dintre răspunsuri în documentarul de mai jos. Am dat recent peste un film de o oră făcut pentru BBC Scoția de către filozoful și scriitorul Roger Scruton, tradus și sincronizat de Mihai Matei (blog antiiluzii) în limba română, care m-a bucurat tare mult pentru că am realizat că nu sunt singura care gândește așa, nu sunt singura căreia arhitectura actuală îi displace și nici singura care are nostalgii către frumosul clasic și tradițional. Sunt sigură că Roger Scruton a vorbit în numele a milioane de oameni flămânzi după frumos. Acest film documentar m-a ajutat să-mi explic multe lucruri despre care mă întrebam legate de Adevăr, Bine și Frumos, un film care mi-a dat speranță că adevăratele valori nu vor fi uitate, un film care te poate ghida ca să înțelegi că indiferent ce faci contează să o faci oferind celorlalți și ție însăși dramul de frumusețe, fie ea și efemeră, care ne încântă tuturor spiritul și mintea. Da, e timpul să reînvățăm să fim Adevărați, Buni și Frumoși! Te invit și pe tine să vezi acest film și să-ți spui realmente întrebări: Cu ce ai contribuit frumos la viața ta și a celorlați? Ce lași frumos în urma ta?

De ce contează Frumusețea (Roger Scruton – Why Beauty Matters) from Academic Cluj-Napoca on Vimeo.

16 raspunsuri pentru De ce contează să ai o casă frumoasă?

  1. Duma Paul spune:

    Felicitari pentru frumusete…..Ganduri semete si indraznete……Ne dau permanent binete…….Dispare orice fel de ura …..Daca iubim raiul de natura……Arta , muzica, arhitectura…..Toate cu splendida masura……..Lucruri splendid realizate…..Fara varsta……Pentru eternitate!

  2. Teodora L. spune:

    Multumim, Adela pentru toate cuvintele, acestui articol, dureros de adevarate !

  3. alina dumistracel spune:

    Multumim mult ptr aceasta recapitulare a frumosului romanesc, a traditionalului si a puritatii care emana din fiecare locatie. Dumnezeu sa te binecuvanteze si sa te inspire in continuare!

  4. Flory spune:

    Ce m-au atins cuvintele tale, asa de luni dimineata. Oare noi am uitat ce este frumosul sau am fost indemnati sa uitam? Ca mass media educa dupa cum bine stim.

  5. Dana spune:

    Foarte interesant, atat articolul tau Adela cat si filmul…cu atatea chestiuni de cultura generala, exprimate atat de simplu si frumos ! De asa ceva ar trebui sa fim preocupati tot timpul, bine macar ca mai exista oameni ca tine care vorbesc de adevaratele valori.

  6. Magda spune:

    Draga Adela, imi place enorm modul tau de a gandi, de a vedea, a simti, a te exprima, a impartasi… ce bine ar fi daca ar fi molipsitor

  7. alina.g spune:

    Lumea a ajuns cum a ajuns din cauza reperelor normative proaste.

    Lumea se lasa influentata, fara a gandi personal, de reclame si ceea ce vede la TV.
    Daca vede vile cu 5 dormitoare si 4 bai, dressing-uri cat niste dormitoare, etc., atunci omul crede ca asa e normal sa fie o casa desi, in realitate, nu isi permite sau nu are reala nevoie de asa ceva. Nu are in vedere cat de costisitoare e o astfel de casa (de construit, mobilat si intretinut pe parcurs.) Nu are in vedere ca toti banii pe care ii castiga vor fi consumati de aceasta casa, care, la o eventuala vanzare, nici nu va valora cat s-a cheltuit pe ea.

    Ma refer la oamenii obisnuiti, nu la cei care isi permit cu adevarat anumite luxuri (si care trebuie sa fie macar milionari in euro/USD).

    Omul uita ca e muritor, ca batranetea se apropie incet, dar sigur, si ca ar trebui sa aiba in vedere si siguranta fincanciara pentru mai tarziu, nu sa cheltuiasca totul pe ceea ce nici macar nu ii trebuie cu adevarat. Varstele de pensionare se tot amana in lume… Pensia nu va mai fi ceva garantat la o anumita varsta, omul trebuie sa planuiasca (economiseasca/investeasca) pentru ea – din timp.

    Neavand cu adevarat bani sa construiasca si sa intretina aceste proprietati, oamenii incearca sa copieze cum pot, cu putini bani si slab gust aceste repere normative proaste si neadecvate situatiei lor economice.
    Se poate trai bine si frumos si in moderatie.

  8. Olga spune:

    Buna Adela

    Mi-a mers la suflet articolul tau. Iti multumesc pentru tot timpul petrecut sa ne informezi pe noi, cei care poate nu avem nici o legatura cu arhitectura dar avem legatura cu Adevarul, Binele si Frumosul. Te imbratisez cu drag.

  9. Valentina spune:

    Draga Adela,

    Nu te cunosc personal, insa te admir si te respect!Am urmarit emisiunea ‘Visuri la Cheie”, am citit mesajele tale si am observat ce om frumos esti si ce lucruri deosebite ai realizat alaturi de colegii tai! Sa fii sanatoasa si sa ai putere de munca pentru a aduce in continuare bucurie in viata ta si a celorlalti!

  10. Radu Ady spune:

    Mi-e rusine sa ma regăsesc in rândurile scrise de tine. Da , am o casa mare care nu ma reprezintă si care nu arată bine la exterior. Dar nu e totul pierdut pentru ca au trecut deja câțiva ani buni si urmează o renovare atât la interior cât si la axterior si atunci o sa apelez la sfatul specialiștilor sa ma ajute in remedierea problemelor. In privința mărimii nu am ce sa ii fac pentru ca toate dormitoarele sunt pe parter din cauza băiatului cel mare care este in căruț de 20 de ani si care si-a dorit ca sa fim toți lângă el. Un plus de care sunt mândra sunt florile si vegetația pe care o apreciază toți trecătorii si cu care am vrut sa mai dreg puțin busuiocul.😀😀Va sărut cu drag de parca v-as cunoaște de-o viața !!!

  11. Ionel spune:

    Da Adela, ai dreptate, nu esti singura care gandeste ca asa-zisa „arhitectura” de azi, de fapt megalomania si prostul gust si lipsa de minima documentare si de interes in a ne forma gustul, duce la aparitia distrugatorilor de frumos si propagarea unor asa zise stiluri si valori arhitecturale de un prost gust imposibil de descris. Si nu ma doare inima numai pentru casele noi construite, asa hidoase si lipsite de orice simt estetic, dar si mai rau ma doare de „restaurarile” si „renovarile” facute de cei ce achizitioneaza case vechi, frumoase, si isi bat joc de ele.
    Este internetul plin de forumuri, pagini de FB, grupuri care arata ca sunt tineri nostalgici si cu bun gust care admira vechea arhitectura si pornesc pe cont proriu diverse proiecte. Si ai exemplificat si tu o groaza, dar parca tot o picatura intr-un ocean sunt.
    Ce ma doare si mai mult este ca desi exista cadrul legistaliv privind calitatea în construcţii (Legea nr. 153/2011), suntem o tara mult prea saraca si corupta ca respectarea legislaţiei în vigoare privind măsuri de creştere a calităţii arhitecturale a clădirilor sa se respecte.

    Iti dau un exemplu: in cartierul Cotroceni dureaza undeva intre un an, poate doi ani sa iti iei fara „spaga”, pe bune, permisele pentru un proiect daca vrei sa restaurezi sau sa iti faci o casa de la zero (pe putinele bucati de teren care au mai lamas libere acolo). Dar in continuare vad case de la 1900 anvelopate, cu tocaria de PVC, cu faianta pe scarile exterioare (!!), etc. Casa in care stau eu intr-un alt cartier din bucuresti, si acela protejat, este un duplex in care vecinul care a cumparat cealalta jumatate s-a pus imediat pe „renovari”: anvelopare cu polistiren, zugravit in galbenul acela pui de zici ca se da la reducere in magazilele de profil de toate casele din Bucuresti au aceeasi culoare, „zidirea” gardului comun si cel de la strada, smulgerea capriorilor de lemn si a tiglei de pe casa si inlocuirea cu ceva de plastic rosu intens. Este ingrozitor sa trebuiasca sa stai la o casa duplex in care jumatate de casa poarta patina timpului si jumatate „luceste” cu alegeri prost facute. Pana si cosul de fum, cel comun, este anvelopat pe jumatate (daca iti poti imagina asa ceva!) in polistiren expandat si vopsit galbui 🙂 cealalta jumatate a noastra ramanand de caramida. Nu poti sa te duci nicaieri sa faci reclamatie pentru ca sunt la marginea legislatiei. Cred. Sau se poate face ceva??

  12. Low IQ spune:

    „De ce satele și orașele noastre arată atât de urât? Pentru că trăim într-o eră a egoismului. Acum nu ne mai pasă de cum arată casa noastră în raport cu celelalte, ci vrem ca a noastră să iasă în evidență așa urâtă, mare, prost făcută cum e, dar să iasă în evidență.”

    Hai sa-ti raspund si sa te lamuresc eu.
    Cunosti expresia „La omul sarac nici boii nu trag”?
    Da-mi voie sa iti spun varianta corecta: „La omul PROST nici boii nu trag”.

    Poate suna aiurea ceea ce spun eu acum, da daca ne vom compara in mod direct cu altii, ai sa-mi dai dreptate si ai sa afli care este problema reala, si anume IQ-ul scazut. Ce este si mai grav este faptul ca in mod oficial peste 5 mil de romani sunt plecati in vest si inca se pleaca in continuare. Marea majoritate a celor care pleaca sunt inteligenti si buni meseriasi/muncitori, sunt de la tamplari si zidari pana la doctori si ingineri IT, adica cei care ar fi trebuit sa construiasca Romania Frumoasa de astazi.

    Din pacate acesti oameni nu au mai putut suporta mojicia conationalilor si mai ales abuzurile autoritatilor politisti, ANAF, DSVSA, primari si consilieri, sanepid, clanuri de politicieni, de interlopi si de tigani etc. Sunt ruinati sistematic si dati afara si fortati sa plece pur si simplu. Acelasi lucru il voi face si eu in curand pentru ca m-am saturat de abuzuri, hotie si mojicie. Am venituri cu mult peste medie si cu toate acestea nu am absolut nici un motiv sa investesc sau sa construiesc ceva aici. Prefer sa plec si sa fac acest lucru afara, unde sunt respectat ca om, ca profesionist si pentru ca ma duc cu bani sa investesc voi fi primit cu bratele deschise. Nu as fi singurul si nici primul. Chiar imi pare rau ca am pierdut atata timp aici.

    Situatia reala a Romaniei astazi o poti vedea aici:
    – România, pe locul 3 în lume la penuria de specialiști
    https://logec.ro/romania-pe-locul-3-lume-la-penuria-de-specialisti/

    – Europa de Est – singura regiune a lumii care se depopulează
    https://logec.ro/europa-de-est-singura-regiune-lumii-care-se-depopuleaza/

    Cat despre IQ…
    – Top 10 Countries by Highest Average IQ
    http://www.therichest.com/rich-list/top-10-countries-by-highest-average-iq/?view=all

    – World IQ Map
    http://www.washsummit.com/world-iq-map

    – Romania: what is the average IQ?
    (tine cont de exodul creierelor care scade media continuu)
    https://iq-research.info/en/page/average-iq-by-country/ro-romania

    Fa-ti timp si citeste cartea asta. Este cuprinsa toata planeta. Ai sa gasesti date si despre Romania.
    http://niggermania.com/library/Race%20Differences%20In%20Intelligence.pdf

    Poate ca inca nu se intelege cum stau lucrurile…
    Raul de acum inainte incepe. Pana acum a fost joaca de copii. Incercati sa va imaginati cum va fi peste 20 de ani in Romania si pregatiti-va corespunzator.
    Pana una-alta… minunati-va de inteligenta mioritica:
    – Cashi de Lucs
    https://cashidelucs.wordpress.com/

    bonus1: ca sa te mai lamuresti putin despre cum stau lucrurile in realitate asculta ce spune un specialist IT si HR:
    – Dilema covrigului si exodul creierelor
    https://reportaje.live/2016/02/03/dilema-covrigului-si-exodul-creierelor/

    – Dezastru in recrutare. Cosmarul angajatorilor incepe
    https://reportaje.live/2015/06/19/dezastru-in-recrutare-cosmarul-angajatorilor-incepe/

    – Directoarea de multinationala si salariile de 800 Ron
    https://reportaje.live/2014/09/18/directoarea-de-multinationala-si-salariile-de-800-ron/

    – O directoare catre popor – „sunt pline cimitirele de oameni de neînlocuit”
    https://reportaje.live/2016/09/11/o-directoare-catre-popor-sunt-pline-cimitirele-de-oameni-de-neinlocuit/

    bonus2:
    – Roger Scruton on Moral Relativism
    https://www.youtube.com/watch?v=l5BXyvMU80Q

    – Why is Modern Art so Bad?
    https://www.youtube.com/watch?v=lNI07egoefc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *