Deși spațiul garsonierei este mai mult lung și îngust faptul că nuanța pereților este aceeași peste tot, la fel ca și pardosela, face ca unghiurile să nu se citească prea bine, deci ochiul să perceapă spațiul ca fiind mai lat. Inițial proprietarul garsonierei a fost reticent la pardoseală albă, parchet laminat, gândindu-se că va fi greu de întreținut, dar după reamenajare și-a dat seama că locuința părea mult mai generoasă.

In Design Interior, Garsoniere

Mai multă lumină în garsoniera de 33 mp de la mansardă

Spațiul de sub acoperiș poate fi folosit, dacă are înălțimea corespunzătoare și dacă beneficiază de lumină naturală. Și da, nu doar pentru locuire, ci poate fi chiar o sursă de venit, adică un spațiu ce poate fi închiriat. Uite, am ales să-ți prezint azi o garsonieră la mansardă, o mică locuință care a fost gândită pentru a fi închiriată în regim hotelier. Și pentru ca spațiul total de 33 de metri pătrați, cu o formă lungă și îngustă, din Madrid, să fie cât mai primitor, designerii de la biroul Equipo Nimu s-au orientat ca acesta să fie excelent luminat natural și cât mai funcțional și minimal mobilat. Înainte de a-ți explica tructurile aplicate aici, hai să vezi planul garsonierei și așezarea mobilierului.

Intrarea în locuință se afflă în zona de zi, între bucătărie și living. Bucătăria este mică, practic o chicinetă organizată în stângă, iar lângă ea o mică baie, având în vedere prezența instalațiior de apă în această parte a locuinței. Cum au procedat designerii pentru ca întreaga garsonieră să pară mai mare și mai luminoasă? Au desființat ușa interioară între chicinetă și zona de living, iar între living și dormitor au prevăzut o ușă cu gemauri din sticlă. Astfel, lumina naturală pătrunde către centrul garsonierei, dând impresia că spațiul este mult mai generos.

Intrarea în garsoniera de 33 metri pătrați se află în zona de zi, între bucătărie și living. Bucătăria este mică, practic o chicinetă organizată în stângă, iar lângă ea o mică baie, având în vedere prezența instalațiior de apă în această parte a locuinței. Cum au procedat designerii pentru ca întreaga garsonieră să pară mai mare și mai luminoasă? Au desființat ușa interioară între chicinetă și zona de living, iar între living și dormitor au prevăzut goluri – unul de acces și altele sub formă de fereastre decupate în perete. Astfel, lumina naturală pătrunde către centrul garsonierei, dând impresia că spațiul este mult mai generos.

Seapararea între chicinetă și zona de living este parțială, astfel încât lumina soarelui ce pătrunde pe fereastră să ajungă și către zona de zi.

Seapararea între chicinetă și zona de living este parțială, astfel încât lumina soarelui ce pătrunde pe fereastră să ajungă și către zona de zi. Parapetul marchează delimitarea dintre bucătărie și zona de zi. Chiar dacă spațiul este mic, designerii au prevăzut un loc de luat masa, mobilat cu o piesă pliabilă din categoria mobilierului de grădină.

Înălțimea banchetei-comodă a fost gândită astfel încît sub ea să poată fi adăpostite și taburetele, adică să fie în jur de 50 cm înălțime.

Înălțimea banchetei-comodă a fost gândită astfel încât sub ea să poată fi adăpostite și taburetele, adică să fie în jur de 50 cm înălțime, iar piesele mici de mobilier să poată fi grupate la nevoie, fără a aglomera spațiul.

Chicineta este organizată pe două laturi. Pe cea vizibilă, din fața ferestrei este prevăzut locul pentru chiuvetă, dar unul fără corpuri suspendate pentru a nu obtura lumina naturală. Pe partea opusă este locul de gătit și frigiderul, adică locul unde erau necesare atât corpuri suspendate pentru mascarea hotei, cât și pentru frigider.

Chicineta este organizată pe două laturi. Pe cea vizibilă, din fața ferestrei, este prevăzut locul pentru chiuvetă, dar unul fără corpuri suspendate pentru a nu obtura lumina naturală. Spațiul fiind mic și de acces către baie, a fost gândit a fi mobilat cu o piesă de mobilier, realizată pe comandă, cu un colț teșit pentru a fi evitate accidentările. Pe partea opusă chiuvetei este locul de gătit și frigiderul, adică locul unde erau necesare atât corpuri suspendate și mai înalte pentru mascarea hotei și pentru frigider. Secretul este că la vedere este o zonă minimal mobilată, care nu încarcă spațiul și nici nu întunecă zona ferestrei.

Mobilarea din living este ingenios concepută. De ce spun asta? Pentru că designerii au prevăzut mobilă joasă, astfel încât în partea superioară a spațiilor totul să fie cât mai simplu și aerisit. Astfel, o banchetă lungă servește atât ca și loc de ședere pentru locul de luat masa, cât și pentru depozitarea obiectelor din living. Este un fel de bachetă - comodă, ușor de realizat, necostisitoare, dar ofertatntă la capitolul decorare.

Mobilarea din living este ingenios concepută. De ce spun asta? Pentru că designerii au prevăzut mobilă joasă, astfel încât în partea superioară a pereților totul să fie cât mai simplu și aerisit. Astfel, o banchetă lungă servește atât ca și loc de ședere pentru locul de luat masa, cât și pentru depozitarea obiectelor din living. Este un fel de bachetă – comodă, ușor de realizat, necostisitoare, dar ofertantă la capitolul decorare.

Bancheta din zona locului de luat masa este prelungită până aproape de accesul în dormitor. Deși joasă și simplă, ea poate fi folosită în variate moduri prin accesorizare. La nevoie poate deveni și comodă pentru tv.

Bancheta din zona locului de luat masa este prelungită până aproape de accesul în dormitor. Deși joasă și simplă, ea poate fi folosită în variate moduri prin accesorizare. La nevoie poate deveni și comodă pentru tv.

Deasupra banchetei-comodă a fpst prevăzut un raft îngust, numai bun pentru tablouri. Când mobilarea este minimală, atmosfera poate fi creionată frumos cu ajutorul obiectelor decorative. Acestea odată schimbate reușeșsc să schimbe și percepția asupra spațiului, dar și accentele de culoare.

Deasupra banchetei-comodă a fost prevăzut un raft îngust, numai bun pentru tablouri. Când mobilarea este minimală, atmosfera poate fi creionată frumos cu ajutorul obiectelor decorative. Acestea odată schimbate se obține un decor nou, iar percepția asupra spațiului devine alta, dată și prin accentele diferite de culoare.

Între spațiu mic tapițeria deschisă a canapelei ca și alegerea de mic mpbilier (măsuțe) cu picioare (care lasă lumina să circule), te fac să percepi spațiul ca fiind mai luminos și mai aerisit. Cu ajutorul accesoriilor textile poți imprima senzația de confort și poți aduce culoare la interior.

Într-un spațiu mic, tapițeria deschisă a canapelei ca și alegerea de mic mobilier (măsuțe) cu picioare (care lasă lumina să circule), te fac să percepi spațiul ca fiind mai luminos și mai aerisit. Cu ajutorul accesoriilor textile poți imprima senzația de confort și poți aduce culoare la interior. Pe verticală spațiul poate fi frumos completat cu un tablou și un lampadar.

Deși spațiul garsonierei este mai mult lung și îngust faptul că nuanța pereților este aceeași peste tot, la fel ca și pardosela, face ca unghiurile să nu se citească prea bine, deci ochiul să perceapă spațiul ca fiind mai lat. Inițial proprietarul garsonierei a fost reticent la pardoseală albă, parchet laminat, gândindu-se că va fi greu de întreținut, dar după reamenajare și-a dat seama că locuința părea mult mai generoasă.

Deși spațiul garsonierei este mai mult lung și îngust faptul că nuanța pereților este aceeași peste tot, la fel ca și pardosela, face ca unghiurile să nu se citească prea bine, deci ochiul să perceapă spațiul ca fiind mai lat. Inițial proprietarul garsonierei a fost reticent la pardoseală albă (parchet laminat), gândindu-se că va fi greu de întreținut, dar după reamenajare și-a dat seama că locuința părea mult mai generoasă tocmai pentru că albul prezent peste tot amplifică și mai mult lumina naturală.

Dormitorul este amenajat în zona mansardei unde panta acoperișului este mai pronunțată, tocmai pentru ca zona cea mai înaltă din mansardă să revină funcțiunilor unde e nevoie de o poziție a corpului pe verticală.

Dormitorul este amenajat în zona mansardei unde panta acoperișului este mai pronunțată, tocmai pentru ca zona cea mai înaltă din mansardă să revină funcțiunilor unde e nevoie de o poziție a corpului pe verticală.

Pentru că această garsonieră este destinată închirierii în regim hotelier, designerii nu au prevăzut un dulap, ci o mobilare strict necesară - o comodă cu sertare și un suport pentru umerașe. Motivul? Pentru a nu încărca spațiul cu o piesă masivă, dar și pentru locul sub panta acoperișului ar fi fost greu de mobilat.

Pentru că această garsonieră este destinată închirierii în regim hotelier, designerii nu au prevăzut un dulap, ci o mobilare strict necesară – o comodă cu sertare și un suport pentru umerașe. Motivul? Pentru a nu încărca spațiul cu o piesă masivă, dar și pentru că locul sub panta acoperișului ar fi fost greu de mobilat.

Locuința este plăcută și are personalitate tocmai pentru că este luminoasă și deschisă, dar și pentru că nu este încărcată de obiecte masive. Caracterul garsonierei este dat de prezența bârnelor din lemn de la nivelul plafonului, păstrate ca atare, care vorbesc despre istoria clădirii, dar care aduc și un plus de căldură, de inedit, mai ales în mediul urban. Atmosfera este conturată prin nuanțe delicate imprimate prin prezența obiectelor de decor, bine alese și bine poziționate pentru a echilibra și armoniza spațiul. Și da, piese mici de mobilier cu design sculptural, grafic, aerisit și accente de culori plastelate prin decorațiuni textile. Totul simplu, dar atât de plăcut! Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre garsoniera 33 mp la mansarda, Madrid, design Equipo Nimu, Foto Alicia Macias (3)

Foto: Alicia Macias ElMueble/Equipo Nimu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *