Grădina după amenajare.

In Amenajari Gradina

Grădină urbană de mici dimensiuni

Chiar și o curte mică înconjurată de clădiri și garduri mai puțin arătoase poate deveni un spațiu plăcut și relaxant. Condiția este desigur să ai parte de viziunea unui architect peisagist talentat. Și ce poți face într-o curte mica? Să o tratezi ca pe o încăpere exterioară și să o gândești pe mai multe niveluri, astfel încât cu vegetație relativ puțin numeroasă să ai senzația de oază verde. Dar hai să vezi un astfel de exemplu de grădină mică, urbană, amenajată după proiectul peisagiștilor de la Living Colour Gardens din Marea Britanie, care au transformat o curte dărăpănată într-un living în aer liber.

Curtea ]nainte de amenajare.

Curtea înainte de amenajare.

Grădina după amenajare.

Grădina după amenajare.

adelaparvu.com despre gradina urbana in curte mica, design Living Colour Gardens (3)

Cum au procedat peisagiștii? Au luat în considerare nivelarea suprafeței exterioare pentru a o coordona cu intrarea către bucătărie a casei, de unde se poate face accesul în curte. Au refăcut zidurile, iar deasupra lor au venit cu riflaje din lemn exotic pe care se pot cățăra plantele, dar care lasă curenții de aer să ventileze natural mica grădină. Au creat un ansamblu de jardiniere care sunt poziționate la înălțimi diferite, astfel ca vegetația să fie prezentă pe mai multe niveluri. Acest lucru conferă varietate și textură în spațiul mic, dar luminos al curții și maschează mult din vecinătățile nu foarte estetice.

adelaparvu.com despre gradina urbana in curte mica, design Living Colour Gardens (4)

Partea ingenioasă este configurarea unei banchete de zidul jardinierelor, o banchetă în consolă din lemn rezistent la intemperii (IPE). În fața banchetei poate fi poziționată la nevoie și o masă, înălțimea șezutului fiind la 45 cm, similară cu cea pentru scaune. Sub banchetă există o bandă LED pentru iluminat pe timpul serii.

adelaparvu.com despre gradina urbana in curte mica, design Living Colour Gardens (2)

Curtea are dimensiunile de circa 4,20 x 5 metri și în zona exterioară, neprotejeată de parasolar și streașina casei pavajul este din plăci de travertin, continuat către casă din lemn exotic. Lamelele din lemn exotic sunt elevate (montate pe structură metalică la distabță față de sol) pentru a preveni acumularea apei în fața tâmplăriei casei.

adelaparvu.com despre gradina urbana in curte mica, design Living Colour Gardens (7)

Pe lângă plante cu flori, dintre care cele mai prezente sunt Allium gigantice (ceapa decorativă), în jardinierele laterale sunt plantate crinul african (Agapanthus africanus) și arțarul japonez. Acesta din urmă conferă culoare micii grădini urbane pe timpul toamnei. O curte mică, dar îngrijită și plăcută, unde timpul petrecut devine unul de calitate. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre gradina urbana in curte mica, design Living Colour Gardens (5)

Foto via Living Colour Gardens

3 raspunsuri pentru Grădină urbană de mici dimensiuni

  1. Ana spune:

    Rezultatul poate parea spectaculos, dar ca arhitecti peisagisti au facut doua alegeri pe care eu nu le-as face: au acoperit prea mult din suprafata curtii cu travertin in loc sa lase mai mult pamant si gazon (as fi optat pentru pavare minimala si lasat panatul sa „respire”), apoi nu au exploatat acel minunat zid din caramida si piatra la vedere, ci au ales sa il acopere cu mortar si lemn… Probabil in felul acesta au creat mai multa armonie cu stilul casei dar ca peisagisti as fi crezut ca vor sa exploateze mai mult setup-ul natural minunat al spatiului existent. Alte pareri?

    • Adela Parvu spune:

      Dragă Ana, eu nici eu nu aș fi lăsat pământ în curte pentru că pur și simplu e prea mic spațiul. Ca să ai gazon trebuie să-l și întreții, cum să o faci într-un spațiu așa de mic? Apoi trebuie să-l uzi, să-l tunzi, să-l ierbicidezi – ceea ce poate fi toxic. Soluția pentru o grădină urbană mi se pare foarte bună, iar faptul că zidurile au fost refăcute e și din considerente structurale. Cele inițiale stăteau să cadă 🙂

  2. Barca spune:

    Multumim pentru sugestii. Mie imi place f. mult nu sunt de specialitate dar consider ca spatial era prea mic ca sa poti face o gradina mai mare si apoi fiind intrarea la o bucatarie este mai indicat sa ai o suprafata pavata. Amenajarea cu riflaje din lemn este f. estetic si cum am inteles se face o ventilar a aerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *