Cum arată casa la care ai visat? Poate chiar locuiești în ea, dar nu ai reușit să obții atmosfera pe care ți-o doreai cu adevărat pentru că sunt prea multe lucruri care-ți plac și nu ști cum să le combini. E cazul atunci să apelezi la cineva care e detașat de ambientul pe care-l vezi mereu, dar musai să identifici ce-ți place. Proprietara casei de față, care a moștenit locuința dintr-o zonă frumoasă a Spaniei, a găsit ambientul pe placul ei în filmul Gotta Give (Ceva, ceva tot o ieși). Da, casa din film era pe malul mării și era decorată în stil Hamptons, nuanțe deschise pastelate, care a cucerit imaginația multora, acest decor fiind unul dintre cele mai inspiraționale și dorite pentru a fi replicate de către spectatori. Dar ce schimbări majore poți face când banii sunt calculați? Ei bine, proprietara a apelat la decoratoarele Isabel Flores și Nuria Almansa, care au venit cu o idee îndrăzneață, dar simplă: să vopsească cât mai multe suprafețe în alb. Hai să vezi cât de mult s-a transformat casa, dar și ce trucuri au aplicat cele două decoratoare pentru ca proprietara și familia ei să se bucure de un ambient mult visat.
Inițial, toată lemnăria de la nivelul plafonului era în nuanță închisă, similară ușii de la intrare. În plus, acolo unde tavanul nu era la vedere, ci placat cu gips-carton, spațiile erau dominate de pardoseala veche din ceramică. Ce au făcut decoratoarele? Au vopsit tot plafonul în alb, apoi șemineul l-au revopsit și pe el în alb (cărămizile inițial erau culoare închisă), aducându-l la o formă cât mai simplă, iar pardoseala a fost acoperită cu un generos covor de nuanță deschisă, care, alături de draperii deschise, aduc mai multă luminozitate în încăpere. Măsuțele alese sunt unele care lasă la vedere mare parte din pardoseală, deci au picioare simple, grafice, care nu încarcă spațiul.
O mare parte din piesele de mobilier au fost revopsite și repoziționate în ambient. Spre exemplu, biblioteca existentă inițial a fost vopsită în nuanță de gri colorat cu vopsea de tip Chalk achiziționată de la Leroy Merlin, vopsea care i-a dat bibliotecii un aspect nou, mat, iar culoarea este pastelată, frumos integrată în ambient.
De ce a fost păstrată biblioteca? Pentru că înălțimea bibliotecii era în acord cu cea a ferestrelor. Diferența față de înălțimea ușilor interioare a fost rezolvată vizual prin vopsirea acestora în alb, precum pereții pentru a fi mai bine camuflate, dar și prin poziționarea strategică a unei oglinzi vechi, care face legătura cu restul pieselor din lemn aflate în încăpere.
Înainte, mobilierul din living era suficient pentru familie, care are cinci copii, dar tapițeriile nu se potriveau între ele. Ce au făcut decoratoarele? Au păstrat canapeaua cu tapițerie din piele care era în stil Chesterfield, dar au ales tapițerii noi pentru celelalte canapele, respectiv o catifea într-o nuanță suavă de roz, deci tot ceva pastelat care să aducă mai multă luminozitate în cameră, dar care să se potrivească frumos cromatic și cu nuanța lemnului și a ceramicii de pe pardoseală.
Pentru senzația de confort contează mult și prezența pernelor decorative, dar și cea a plantelor, care pe lângă o notă de culoare, imprimă senzația de prospețime.
Scara de acces la mansardă era inițial foarte prezentă în ambient. Pentru a o camufla, treptele au fost vopsite în alb, iar balustrada veche din stâlpișori de lemn înlocuită cu panorui de sticlă. Astfel totul a devenit mai actual, dar și mai aerisit, fără a prejudicia din siguranța folosirii scării interioare.
În zona locului de luat masa erau inițial canapele, dar decoratoarele au mutat locul sufrageriei către fereastră, unde lumina naturală este mai intensă, ceea ce conferă o stare de bine când te așezi să savurezi un preparat bun. În zonă, peretele era placat cu cărămidă, dar decoratoarele au prevăzut ca aceasta să fie vopsită în alb. De asemenea, tot albe sunt și storurile pentru a nu crea contraste între pereți, plafon și zona ferestrelor, deci cât mai puține fragmentări pe verticală pentru a echilibra percepția asupra spațiului. De asemenea, pardoseala a fost acoperită cu un covor simplu achiziționat de la IKEA, iar scaunele inițial de grădină au fost aduse în sufragerie pentru un aer marin, conform temei dorite de către proprietară.
Pentru a obține o atmosferă plăcută contează mult tipul și modul de folosire al decorațiunilor. Aspectul unei mese vechi poate fi îmbunătățit prin folosirea unor fețe de masă suficient de lungi și asortate pentru a completa decorul și de asemenea prin pernele decorative de pe scaune. Apoi, pe perete câteva tablouri pot adăuga exact doza de culoare necesară, iar scaunele cu spătare mai grafice, deci nu pline, lasă lumina naturală să circule, deci nu sunt simțite ca fiind masive și că încarcă spațiul.
În dormitor tăblia patului dictează stilul amenajării, iar aici atât patul, cât și noptierele erau din registrul clasic. Da, când mobila este închisă la culoare o nuanță deschisă poate face minuni. De asemenea, un tapet luminos, bine ales, dă senzația de spațiu aerisit. Dar într-un dormitor contează enorm lenjeria de pat și covorul pentru că prin decorațiuni textile se obține senzația de confort și se pot aduce pete de culoare. O oglindă mică, dar strategic poziționată, reflectă lumina naturală și conferă senzația de adâncime a spațiului.
Ce poți face în baie? Da, poți pune și tapet, cu condiția să ai o încăpere bine ventilată, cu ferestre generoase. Există tapete vinilice, rezistente la apă, care se pot pune în baie și chiar tapete mai speciale care pot fi puse și în zonele umede, cum ar fi la duș (găsești la SSAB Impex). Aici însă, tapetul vinilic a fost folosit pentru că zona de duș nu există, ea fiind prezentă în alt spațiu. Prin folosirea tapetului, a baghetelor decorative de la nivelul plafonului și a folosirii unei oglinzi rotunde, vechi, precum și a storurilor albe, decoratoarele au schimbat atmosfera camerei de baie, chiar dacă lavoarele și mobila erau moderne.
La mansardă există un spațiu de tip loft, folosit de către familie ca living secundar. Aici canapeaua a fost retapițată într-o nuanță deschisă, dar neutră, covorul ales asemenea, iar petele de culoare au fost date prin prezența obiectelor mici – perne, decorațiuni. Toată lemnăria de la nivelul plafonului a fost vopsită în alb, iar efectul final rezultat a fost de finisaj imperfect vintage, dar foarte potrivit spațiului.
Pentru a accentua zona dintre pantele de la mansardă, decoratoarele au folosit un tapet cu zig-zag-uri orientate în sus. Obiectele decorative – oglinda, măsuța cu veioză sunt așezate astfel ca privirea să fie atrasă de ele și nu de aparatul de aer condiționat aflat pe același perete.
Sub fereastra mansardei au fost puse polițe de la IKEA, dar pe orizontală și nu pe verticală, iar masa a fost recondiționată, ea fiind până la momentul redecorării o piesă uitată în grădină. Însă uite, un ochi avizat i-a găsit locul aici, într-unul dintre cele mai plăcute colțuri din casă. Sper să te inspire și pe tine, trucurile aplicate aici!
Foto: Felipe Scheffel
29
Minunat!
Superb amenajata casa! Se vede „interventia” unui profesionist! Va rog sa ma sfătuiți și pe mine în legătură cu achiziționarea unui colțar în living. În prezent avem un colțar modular extensibil cu lada dedesubt (spațiul fiind de 390cm L și 210cm/300cm l) , făcut la comanda dar este foarte greoi de folosit și incomod. Dorim sa îl schimbam(cu unul tot extensibil și cu lada) și sa achiziționam un colțar în forma de L și un fotoliu dar nu am găsit niciunde poze din care sa ne inspiram dacă dau bine.. Îmi puteți spune ce ați recomanda dvs? Mulțumesc anticipat!
Bună Iuliana! De ce nu ați lua două canapele? Una de trei locuri și una de 2 locuri, iar una dintre ele să fie extensibilă? Așa e mai ușor să le repoziționați, să le repartizați în casă, dacă vă plictisiți de ele și totodată să vă ofere suficiente locuri de ședere. Eu nu aș recomanda colțar pentru că vă obligă la aceeași configurație în funcție de partea de șezlog.
Casa arata minunat.Ce inseamna interventia specialistior!Chiar nu stiu la ce sa ma uit mai intai.Am senzatia ca sunt intr-o poveste.Si fiindca vad atatea lucruri interesante,indraznesc si eu cu o intrebare,oglinda aceea rotunda din baie(care este mai veche in casa proprietarilor)sau ceva asemanator,de unde pot sa o achizitionez?Multumesc Adela pt toate articolele inspirate si iti marturisesc ca le astept,fara exagerare,cu „sufletul la gura”.
Buna ziua, Adela
As dori, in privat, pe email, un cost estimativ pentru design interior apartament cu 3 camere in suprafata de cca 68mp. De principiu voi avea si ceva mobilier.
Caut acum sa-l achizitionez si ma interesez in avans si de acest aspect. Cum detaliile nu sunt multe, ma ajuta si un cost estimativ (intre-intre), astfel incat sa imi fac o idee de efort financiar.
Apartamentul pe care as dori sa-l achizitionez, de principiu, va fi nou sau oricum, sa nu trebuiasca renovare integrala.
Multumesc,
Magda P
Îmi place mult! Felicitări Adela! Se vede că ești pasionata de meseria ta și că iubești oamenii! Împărți cu ei experiența și cunoștințele tale. Eu citesc, și aștept cu interes postările tale, din care mă și inspir deseori! Mulțam!
Buna ziua, as dori in privat un cost estimativ pentru un design interior o casa de 150 mp in stil clasic. Casa este acum construita si este la glet… Mulțumesc frumos si felicitări!
Buna, Adela ! Am si eu o scara interioara din lemn de brad, montata de o luna si vopsita in alb cu o vopsea pe baza de apa. A iesit foarte frumoasa dar a inceput sa crape dupa doua saptamani. Cum pot remedia acest aspect ?
Bună ziua,
Aș dori foarte mult să mă ajutați, contra cost, desigur, în amenajarea unui living, la o casă la curte.
Vă mulțumesc!