Când bugetul este restrâns și te orientezi către o garsonieră, chiar dacă spațiul este mic ca suprafață, merită să te uiți ca măcar înălțimea lui să fie generoasă. De ce? Pentru că pot fi concepute funcțiuni pe verticală, cum ar fi locul de dormit. Și ca să vezi despre ce vorbesc am ales să-ți prezint azi o garsonieră de circa 24 metri pătrați (cu tot cu balcon circa 24,), dar unde înălțimea de 3,29 metri a fost ingenios folosită pentru un pat suprapus și încorporat în mobilier. Locuința este una de închiriat din portofoliul firmei Baransu și reamenajată după proiectul arhiteților polonezi de la Osom, care au gândit totul foarte ergonomic și totodată plăcut ca aspect. Dar să vezi ideile aplicate aici.

Garsoniera este situată într-o clădire veche de peste 100 de ani, care avea spațiile înalte. Arhitecții au exploatat înălțimea pentru a poziționa dormitorul supraetajat. Pentru ca lumina să pătrundă în dormitor a fost realizat un riflaj ce se continuă cu placarea din cameră. Sub locul de dormit există spațiu de depozitare, dar și baia, a cărei ușă este realizată din același material ca și placarea din zona de tv.

Bucătăria este configurată pe lățimea camerei (2,60 metri liniari) și este dotată cu electrocasnice încorporate, combina frigorifică fiind poziționată înspre peretele ce delimitează baia pentru a nu obtura din lumina naturală a ferestrei. Practic, toate piesele înalte au fost gândite departe de ferestre pentru ca senzația de spațiu să fie mărită. Corpurile de mobilă albe, de la nivel superior din bucătărie, sunt greu accesibile fără scară, dar ele au fost prevăzute aici mai mult din considerente estetice în relație cu înălțimea zidului placat cu panouri din PAL.

Pereții dintre ferestre sunt cu cărămidă aparentă pentru un plus de textură, dar și pentru a lega amenajarea actuală de istoria clădirii în care se află garsoniera. Camera pare mai puțin claustrofobică și datorită faptului că beneficiază de balcon, ușa acestuia fiind la rândul ei aleasă cu o mare suprafața de geam.

Chiar dacă e o locuință mică, holul de acces este generos și ferit privirii din cameră. De aici se deschide și scara interioară către dormitor.

Scara de acces către locul de odihnă măsoară circa 76 cm în lățime. Este la limită, dar permite circulația fără probleme către pat.

În lateralul scării de acces către dormitor, arhitecții au prevăzut rafturi pentru cărți. S-a folosit de fiecare centimetru pătrat disponibil. În locul unui pat obișnuit a fost amplasată o saltea confortabilă, iar pereții au fost îmbrăcați cu tapet pentru o stare mai bună de confort. Înălțimea în locul de dormit este de circa 120 centimetri. Locul de pat este configurat practic deasupra spațiilor de depozitare din cameră și deasupra băii.

Baia este amenajată actual, cu piese absolut necesare, iar pardoseala a fot făcută pentru a permite montarea unei rigole în zona de duș. O oglindă supradimensionată asigură mai multă lumină, dar și percepția că spațiul ar fi mai mare.

Lavoarul montat în baie este unul cu design actual, forma lui fiind potrivită pentru spații mici, dar dezavantajul este că nu oferă prea mult spațiu de depozitare. Fiind însă o locuință de închiriat în regim hotelier este exact ce trebuie.

Balconul este suficient de încăpător pentru un loc de ședere și este bine amplasat în relație cu interiorul – dă impresia că spațiul camerei garsonierei se prelungește către exterior.

Spațiile mici au fost bine organizate, iar ideea cu dormitorul etajat a oferit nu doar o funcțiune suplimentară, ci și mai mult loc în zona de zi. O garsonieră ingenios amenajată, care poate fi închiriată de către turiști, așa că dacă ai drum la Varșovia merită să afli mai multe aici. Sper să te inspire și pe tine!
Foto via Baransu