Zona de masă într-o bucătărie mică poate fi configurată sub forma uneia de tip bar. Aici designerul a propus o legătură între blatul de lucru, glaful ferestrei și blatul mesei pentru a oferi coerență spațiului și senzația de prelungirea a suprafețelor de depozitare. Combinație de culori plăcută, mult alb pentru luminozitate și texturi similare lemnului pentru căldură Sper să te inspire și pe tine!

In DIY/ Inainte si dupa

Bucătărie de 5,6 mp remodelată

Am tot primit numeroase mesaje în care eram întrebată despre cum ar putea fi regândită o bucătărie mică, un spațiu care măsoară sub șase metri pătrați. Ei bine, secretul în cazul spațiilor mici este mobilarea pe comandă și folosirea electrocasnicelor și dotărilor de dimensiuni mai mici pentru ca fiecare centimetru pătrat să fie la maximum folosit. Și ca să vezi despre ce este vorba am ales să-ți prezint azi un proiect al unei bucătării de circa 5,6 metri pătrați, unde s-a dorit și instalarea unui loc de luat masa.

Înainte de amenajare bucătăria era ca multe altele vechi, cu o masă prea mare pentru spațiu mic și aparate electrocasnice de sine stătătoare, de tip aragaz și chiuvetă cu mască. Designerul a avut în vedere în noua propunere ca distanța dintre

Înainte de amenajare bucătăria era ca multe altele vechi, cu o masă prea mare pentru spațiu mic, care în lipsa unui blat de bucătărie era folosită mai mult ca spațiu de depozitare. De asemenea, aparatele electrocasnice de sine stătătoare, de tip aragaz și chiuvetă cu mască nu ofereau zonă de blat pentru prepararea mâncării, iar dulapurile suspendate lipseau din zona de lucru. Designerul a avut în vedere în noua propunere ca toată zona dedicată preparării hranei să fie compactă, practic un singur blat în care să fie încorporate plita și chiuveta, iar mobilierul realizat pe comandă să ocupe toată înălțimea încăperii.

Într-un spațiu mic nu te poți aștepta să ai electrocasnice standard. Ideea este ca suprafața de blat să fie generoasă, iar distanța dintre plită și chiuvetă să fie de minimum 80 cm.

Într-un spațiu mic nu te poți aștepta să ai electrocasnice standard. Ideea este ca suprafața de blat să fie generoasă, iar distanța dintre plită și chiuvetă să fie de minimum 80 cm. Ca atare, plita este cu două ochiuri, evident mai îngustă, iar chiuveta fără picurător. De asemenea și suprafața verticală din zona de lucru este folosită prin fixarea de accesorii pentru ca ustensilele de gătit să fie la îndemână. Chiar dacă corpurile suspendate din partea superioară sunt ai greu accesibile, ca imagine bucătăria arată mai bine așa, iar murdărirea se oprește pe suprafața dulapurilor, nu și deasupra lor. În partea cea mai de sus se pot depozita lucruri mai rar folosite.

Frigiderul într-un spațiu așa de mic, nu mai poate fi încorporat, dar modelul ales e bine să fie de dimensiuni mai mici, dar și de înălțime mai mică, circa 160-170 cm pentru a nu ocua mult din spațiu și pentru a face loc deschiderii ușilor superioare. Penru persoanele mai înalte este cât de cât în regulă ca un cuptor să fie așezat deasupra, dar de regulă e bine să fie evitată poziționarea la înălțime pentru că este mai dificil de introdus și scos vase cu lichide de la o înălțime mare. Deci, compromisurile există, în sensul că nu le poți avea pe toate când spațiul este mic. De asemenea, este de preferat ca într-o bucătărie mică, ușa interioară să fie desființată, altfel ea mai ocupă o bună parte din spațiu.

Frigiderul într-un spațiu așa de mic, nu mai poate fi încorporat, dar modelul ales e bine să fie de dimensiuni mai mici, dar și de înălțime mai mică, circa 160-170 cm pentru a nu ocua mult din spațiu și pentru a face loc deschiderii ușilor superioare. Pentru persoanele mai înalte este, cât de cât, în regulă ca un cuptor să fie așezat deasupra, dar, de regulă, e bine să fie evitată poziționarea la înălțime pentru că este mai dificil de introdus și scos vase cu lichide de la o înălțime mare. Deci, compromisurile există, în sensul că nu le poți avea pe toate când spațiul este mic. De asemenea, este de preferat ca într-o bucătărie mică, ușa interioară să fie desființată, altfel ea mai ocupă o bună parte din spațiu.

Zona de masă într-o bucătărie mică poate fi configurată sub forma uneia de tip bar. Aici designerul a propus o legătură între blatul de lucru, glaful ferestrei și blatul mesei pentru a oferi coerență spațiului și senzația de prelungirea a suprafețelor de depozitare. Combinație de culori plăcută, mult alb pentru luminozitate și texturi similare lemnului pentru căldură Sper să te inspire și pe tine!

Zona de masă într-o bucătărie mică poate fi configurată sub forma uneia de tip bar. Aici designerul a propus o legătură între blatul de lucru, glaful ferestrei și blatul mesei pentru a oferi coerență spațiului și senzația de prelungirea a suprafețelor de depozitare. Combinație de culori plăcută, mult alb pentru luminozitate și texturi similare lemnului pentru căldură. Pentru un proiect de acest tip costurile ar fi de circa 5000 de euro, de la manoperă, finisaje, la mobilă din MDF pe comandă, electrocasniceși decorațiuni. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Menkova Design

11 raspunsuri pentru Bucătărie de 5,6 mp remodelată

 1. Georgiana spune:

  5000 euro aceasta mini bucătărie este foarte mult! Eu am o bucătărie foarte asemănătoare și m-a costat aprox 2000euro (fara gresie și faianță, nu a fost nevoie să le schimb)

  • Adela Parvu spune:

   Bună Georgiana! Costurile includ tot, inclusiv finisajele și manopera pentru ele. Plus că este mobilă din MDF care este mai scumpă decât cea din PAL.

  • Ana spune:

   Pretul poate fi si de 10 ori mai mare decat cel pe care l-ai platit tu, totul este o functie de materiale (feroneria de ex. poate varia f mult), marci de produse/electrocasnicele alese pot genera un cost mult mai mare comparativ, firma cu care lucrezi, tara in care cumperi si instalezi. Menkova Design s-ar putea sa nu fie in tara in care ai obtinut tu bucataria de 2000 E.

 2. Ana spune:

  Arata foarte bine, insa primul lucru pe care il observ este ca nu au montat hota, desi usa este desfiintata. Excluzand vesnicul comentariu cu mirosul care se duce in casa (sunt totusi case in care nu se gateste intens, e o alegere personala), se pare ca flacara de la plita va incinge corpul suspendat de deasupra, nu stiu daca este montat la o inaltime standard dar pare destul de jos! Ma orientez dupa inaltimea usilor si ferestrelor din casa si nu pare o inaltime standard, ci mai mica.

 3. Anda spune:

  Asa este. Fara hota nu pot sa imi imaginez utilizarea bucătărie pentru mai mult decat pregătirea unui ceai

 4. alexandra spune:

  Am si eu o curiozitate , teava de gaz unde a disparut? cum s-a mascat ? Intradevar este nevoie de multa imaginatie pentru a decora si in primul rand pentru a face utila o bucatarie asa de mica.

  Multumesc,

 5. Aura spune:

  Pe mine ma nedumereste pozitionarea cuptorului cu microunde deasupra frigiderului. Este clar ca nu va fi folosit. In aceste conditii, putea sa nici nu existe, ca nu arata prea bine.
  Putea sa fie pus pe o consola, in stanga frigiderului, in portiunea de deasupra blatului, intre corpurile de jos si sus, nu ar fi impiedicat cu nimic deschiderea usilor, sau deasupra blatului de lucru, sub corpurile superioare, la mijloc (deasupra borcanelor), tot in consola.
  Adela e o draguta, gaseste explicatii pentru lucruri mai ciudate, dar se puteau gasi solutii mai inteligente.

  • Ana spune:

   Foarte multe amenajari de bucatarii in US de exemplu pozitioneaza cuptorul mw deasupra aragazului, si mie mi s-a parut ciudat caci e greu sa accesezi acel spatiu. Dar sa cauti de curiozitate.

 6. dan spune:

  imi place contopirea dintre design si imaginatie, iar intr-un final te poarta spre fluiditate si culoare

 7. Anca spune:

  Utilizarea blatului de lucru in loc de glaf e o optiune care rezista? Nu se umezeste palul de la condensul realizat la geam?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *