Când vezi imaginile de dinainte, nu ți-ai fi putut imagina locuința destul de întunecoasă și încărcată cu finisaje vechi că ar putea deveni luminoasă și aerisită. Tinerii care locuiesc aici, au cumpărat apartamentul de 3 camere, care măsoară cu tot cu logii și balcoane circa 80 de metri pătrați, pentru că le-a convenit situarea lui aproape de centrul Capitalei. Știau ce le place, respectiv ei îi plac călătoriile și în special Japonia, iar lui îi plac filmele, literatura și călătoriile. De asemenea, știau și ce și-ar dori de la casa lor și anume să fie cât mai aerisită și luminoasă, să nu aibă mobilă masivă (chiar și pentru cărți doreau rafturi și etajere, dar nu bibliotecă standard), să fie cât mai mult lemn, iar locuința să fie organizată practic, astfel încât să aibă loc de uscat și călcat rufe, loc pentru pături, pilote, pentru valize și bicicletă rabatabilă. Și pentru că știau ce le place și ce vor, dar nu știau cum să organizeze totul la interior, au apelat la designerul Mihaela Cetănaș din Târgu-Mureș. Chiar dacă i-a despărțit o distanță considerabilă, totul a ieșit la final cum și-au dorit. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta și planul locuinței.
Pentru această locuință au fost necesare schimbări radicale, deoarece finisajale pereților erau cu calcio vechio (calciu vechi și humă), au trebuit refăcute instalațiile, schimbată toată tâmplăria, atât cea de exterior, cât și la interior. De fapt, singurele lucruri păstrate din vechiul apartament au fost parchetul din lemn masiv, care a fost rașchetat și lăcuit, plus caloriferele care erau relativ noi. În rest, totul a fost îndepărtat și refăcut, inclusiv bucătăria a fost din nou compatimentată pentru că inițial fusese decupat peretele din zonă și spațiul deschis către hol. Perioada de proiectare s-a derulat între noiembrie 2015 și februarie 2016, timp în care s-a trecut la îndepărtarea finisajelor vechi și debarasarea molozului. S-a lucrat la greu aici, dar respectându-se orele de program stabilite de către Asociația de Proprietari.
Holul de la intrare înainte de renovare și jos holul de la intrare după renovarea făcută conform proiectului Mihaelei Cetănaș
De la finalizarea proiectului și până la ultimul detaliu au mai trecut câteva luni bune, adică din februarie și până în iulie 2016. Și nu întâmplător a durat atât pentru că majoritatea mobilierului este realizat la comandă și multe piese s-au dorit din lemn masiv. Apoi, sunt numeroase obiecte achiziționate din străinătate pentru care s-a așteptat ceva timp, mai ales pentru corpurile de iluminat comandate la made.com, care nu există pe stoc, ci trebuie manufacturate. De asemenea, s-a comandat și gresie și faianță pentru care s-a așteptat, dar la final totul a ieșit așa cum și-au dorit cei doi tineri.
Baia înainte de renovare și jos foto cu baia după renovarea făcută conform proiectului Mihaelei Cetănaș
Livingul l-au vrut un spațiu cât mai aerisit unde să-și poată invita prietenii, dar și unde să poată viziona filme în tihnă, fără să aibă impresia că sunt înăbușiți de mobilier și de cabluri, pe care le-au vrut cât mai puține și cât mai ascunse. Ca atare designerul le-a propus câteva piese strict necesare, completate însă de texturi plăcute, cum ar fi covorul de la Mobexpert, tablourie comandate pe www.art.com și piese mici de mobilier din lemn (măsuța din living, comoda și etajerele cuburi, la fel ca toată mobila din casă realizată la comandă s-a făcut la mobilaunicat.ro). Canapeaua și fotoliul din living și le-au dorit de la Scandinavian Concept Store (prin BoConcept), iar pentru un accent de culoare fotoliul a fost ales cu tapițerie albastră, iar fotoliul puf într-o culoare plăcută de verde.
Livingul înainte de renovare avea aerul condiționat montat total neadecvat, plus finisajul învechit al pereților. Mai jos livingul după renovarea făcută conform proiectului Mihaelei Cetănaș.
Bucătăria a suferit o schimbare majoră, devenind mult mai actuală și ordonată, funcțională și unde plăcile de faianță de la Vives (prin Pazo Grup) dau o notă personalizată. Și da, nu este placată toată bucătăria cu faianță, așa cum era înainte. În zona de luat masa, punctată de un corp de iluminat de la www.made.com, pereții sunt zugrăviți cu vopsea lavabilă. Mobilierul este practic, funcțional și cu sisteme push, mai ales că cei doi tineri nu și-au dorit mult mânere la vedere. Fronturile mobilierului au devenit acum mult mai aerisite și sunt și ușor de întreținut, alături de restul, adică și de blat în care sunt încorporate chiuveta și plita.
Bucătăria înainte de renovare și jos foto bucătăria după renovarea făcută conform proiectului Mihaelei Cetănaș.
Din bucătărie se poate citi prin golul ușii culisante textura de lemn a dulapurilor de pe holul casei care a fost folosit pentru zone importante de depozitare din casă. Practic nimic nu este la vedere, ci totul organizat după fronturile ușilor. Mai mult, pe hol, deasupra ușilor interioare există rafturi pentru cărți, astfel încât volumele să fie distribuite prin toată locuința și nu adăpostite într-o bibliotecă standard.
În bucătărie se intră prin intermediul unei uși culisante realizată la comandă. Pardoseala este din plăci ceramice de la Pazo Grup.
Există două băi în locuință, mai exact o baie cu cadă și un wc de serviciu. În baie configurația obiectelor sanitare a fost păstrată, dar toate finisajele schimbate. Fiind un spațiu lung și îngust s-au placat pereții pe ambele părți, dar pentru a da o notă de culoare și personalizate s-au folosit în zona opusă ușii plăci cu model actual (gama Cesar Ceramica prin Pazo Grup). De asemenea, deasupra vasului wc nișa configurată în urma instalării unui rezerver îngropat Geberit a fost folosită pentru montarea unor rafturi pentru depozitare.
Baia cu cadă înainte de renovare și jos baia după renovarea făcută conform proiectului Mihaelei Cetănaș.
În baia mică, adică wc-ul de serviciu, a fost montată mașina de spălat rufe, mascată sub blat. Ca atare, lavoarul a fost mutat mai aproape de ușă pentru ca accesul la mașină să fie mai facil. De asemenea, peretele cu vasul wc a fost complet placat, iar la interior nișele sunt pentru depozitare. Oglinda generoasă iluminată deasupra face ca percepția asupra spațiului mic să fie diferită, adică baia să pară mult mai mare și luminoasă.
Baia mică înainte de renovare și jos foto cu baia după renovarea făcută conform proiectului Mihaelei Cetănaș.
Dormitorul matrimonial este simplu, cu aer japonez, minimalist tratat, dar cald, grație texturilor de lemn prezente aici. Locul patului este marcat de o tăblie interesantă deasupra căreia sunt lucrări achiziționate de pe Monoqi. Pentru că și-au dorit ca a treia cameră să fie păstrată pentru un viitor bebe, tinerii au decis să aibă dulap în dormitor. Designerul Mihaela Cetănaș le-a propus unul cu uși culisante, ale cărui fețe să amintească prin design de panourile japoneze. Deschise la culoare, fețele dulapului nu încarcă ambientul, iar lucrările de pe pereți înrămate cu baghete negre atrag atenția.
Dormitorul înainte de renovare și jos foto dormitorul după renovare.
Biroul este o cameră de tranziție, respectiv el va deveni una destinată copilului. Până atunci însă a fost creată o mobilă de studiu, realizată la comandă, care poate fi păstrată, și tot aici a fost așezată o canapea Karup (o găsești și prin Somproduct) care dă încăperii un aer de vacanță.
Spațiu biroului înainte de renovare și jos biroul după renovare.
Toate corpurile de iluminat din locuință sunt de la made.com, cele de pe hol sunt de la Sigma, iar pafoniera din living este de la Philips. Mobila realizată la comandă este majoritatea din lemn masiv realizată pe baza proiectelor designerului Mihaelei Cetănaș la Mobilaunicat.ro.
Tot procesul amenajării casei s-a derulat încet și cu grijă pentru că cuplul bucureștean și-a dorit ca pentru următorii zece ani să nu mai facă niciun fel de investiție în locuință și să aibă totul foarte bine organizat. Inițial, pe baza recomandărilor designerului, s-ar fi încadrat cu amenajarea în jurul sumei de 25.000 de euro, dar pentru că și-au dorit foarte mult piese unicat și mobilă la comandă, plus detalii special pentru ei au ajuns să depășească această sumă.
Într-una din logii s-a făcut loc pentru uscat rufe, dar și pentru depozitarea altor obiecte caznice.
Important este însă că ei se regăsesc în apartamentul reamenajat și că se simt foarte bine în noua lor locuință pe care au reușit să o creioneze până la cel mai mic detaliu cu ajutorul designerului Mihaeala Cetănaș (vezi AICI pagina de Facebook a designerului). Întotdeauna este mult mai mult de muncă atunci când se dorește o amenajarea actuală și mai minimalistă pentru că orice detaliu iese în evidență, așa că este de apreciat modul în care au decurs lucrările și imaginea de la final. Sper să te inspire și pe tine!
Holul de la intrarea în casă cu vedere către ușa principală, iar jos cu vedere că baia mică (wc-ul de serviciu)
Comoda și oglinda aflată imediat după ușa de la intrare și aproape de accesul în living
Foto Cezar Buliga
Foarte ingenios, practic si aerisit. La baia de serviciu, mi se pare cam incomoda pozitia chiuvetei chiar langa usa. Restul, perfect!
Buna @Dana, multumesc pentru aprecieri. Chiuveta din baia de serviciu este pozitionata ergonomic, poate fi folosita intr-o maniera confortabila; pozitia ei a fost dictata de necesitatile si prioritatile functionale ale spatiului.
Buna, te rog sa imi spui care este pretul aproximativ al unui m2 pentru decorativa ceramica albastra 🙂
Usile de unde sunt luate? Multumesc.
Toate sunt de Porta Doors.
Ceasul cu porumbei este superb, caut ceva asemănător de mai mult timp și nu găsesc. Aveti idee de unde a fost achiziționat?
A fost achizitionat din cadrul unei campanii de pe http://www.monoqi.com.
Buna seara,
As dori sa aflu care este pretul mesei din living. Iau legatura cu cei de la mobilaunicat?
Multumesc!
Da, @Sorina – cel mai bine ar fi sa ii contactezi pe reprezentantii mobilaunicat.ro, avand in vedere ca este vorba de un mobilier prototip, executat la comanda.
Foarte foarte practic si organizat totul! Unde pot gasi masa din living si usa de la bucatarie?
Multumesc frumos!
Buna @Marius, am raspuns putin mai sus, in sectiunea comentarii, la aceste doua intrebari.
Buna ziua, Corpul de iluminat din sufragerie am inteles ca este de la Philips. Dar ce model? Multumesc
Buna @Valentin. Mea culpa, acest corp de iluminat nu este achizionat de la Philips(desi si ei au modele asemanatoare) ci de la Eglo, un link produs aici:
http://www.eco-iluminat.ro/corpuri-iluminat-interior/plafoniere/palomaro-93395-eglo-plafoniera-led-12w-antracit_17586,
se poate gasi in mai multe culori finisaj, de asemenea si la alti furnizori.
Foarte reusita amenajarea! Mobilierul din baie de unde este achizitionat? Multumesc frumos
Buna @RalucaB, in ambele bai mobilierul a fost executat la comanda, dupa planurile mele, de catre mobilaunicat.ro.
Foarte frumos si modern a iesit apartamentul.
Am o curiozitate legata de hota de la bucatarie, pentru a o folosi e necesar sa se deschida dulapul de deasupra plitei?
Buna @Alex, nu e nevoie sa sa deschida nici o parte a mobilierului pentru a se putea utiliza hota. Hota este pozionata ergonomic in cadrul bucatariei.
Buna Mihaela, am crezut ca hota este telescopica si este nevoie sa se extinda pentru a functiona. Imi poti spune te rog ce tip de hota este?
excelent exemplu despre cum un apartament sordid poate fi transformat intr-o locuinta moderna si functionala . Un mic bemol:lipsa plantelor de interior , impresia ca decoratia nu e finalizata . In afara de asta , nu as fi pus raftul cu carti deasupra usii de la intrare , mai ales ca rafturile din living sint pe jumatate goale , nu -mi place foarte mult nici tablia patului…. question de gout …. detalii …. bref ,exclenta realizare ,ar fi super daca lumea ar dispune de bani suficienti pentru ca sa-si permita asa ceva , ca idei s-ar mai gasi!
Buna ziua @Daniela, proprietarii s-au mutat relativ recent in locuinta si urmeaza sa se mai adauge, pe parcurs, si plante si decoratiuni. O parte din rafturi sunt goale intradevar, doar din cauza ca proprietarii nu si-au adus inca toata cartile din fosta locuinta. Am specificat rafturile in acest fel tocmai tinand cont de necesitatile lor si cantitatea de carti actuala, de altfel intr-o continua crestere 🙂
Dimpotriva, mie de exemplu mi se pare ca tablia de la pat este cel mai mishto element din toata amenajarea apartamentului1 Dar poate simt asa pentru ca si eu sunt pasionata de Japonia 🙂
In rest, total de acord, daca am avea resurse financiare, cred ca toti am apela la un profesionst pentru amenajare.
Foarte, foarte frumos! Imi place enorm aceasta amenjare , mai ales ca este aerisita si totul este ascuns dupa usi, dulapuri, ma refer la obiecte depozitate, nimic nu este la vedere. Mi-a placut in mode deosbit amenajarea livingului, pentru ca este aerisit; la urma urmei, de ce sa troneze acolo o ditamai mobila de salon cu mai multe corpuri, daca n-ai nevoie de ea si televizorul poate fi montat si pe perete? pt ce mobila de living, ca sa ai unde sa stergi praful de pe bibelouri? :)) Mai bine doar o comoda cu impact vizual , dar si cu scop practic.
La fel, baia mica cu masina de spalat si spatiile de depozitare, genial gandita organizarea.
La baie, as fi ales alt lavoar pentru ca mi se par incomode genul acesta de lovoare care sunt foarte la moda acum. Dar nah, de gustibus 🙂
Este perfect asa. Practic, minimalist, cozy.
Multumesc mult, Ellie! Asa se si dorea sa fie: practic, minimalist, cosy. Ma bucur sa aud ca este si pe gustul tau.
Buna. Imi poti spune unde gasesc autocolantul din living ? Multumesc anticipat.
Buna ziua, imi plac foarte mult plafonirele din living si as vrea sa pun si in livingul meu. Puteti sa-mi spuneti ce dimensiuni are livingul?
Eu am un living(5,5x4m)comun cu un alt dormitor(5×2.5m), a fost o usa dubla intre incaperi la care am renutat. As vrea sa montez 5 plafoniere in living si altele 2 sau 3 in dormitor.
De unde se pot procura oglinzile rotunde?
Buna ziua,
Foarte frumosa amanajarea, iar preferata mea este baia. Va rog mult, daca se poate, sa imi spuneti de unde as putea sa achizitionez faianta decorativa din baie, cea cu albastru. Stiu ca renovarea a fost facuta acum cativa ani, dar poate totusi am noroc sa gasesc ceva asemănător. 🙂
Va multumesc anticipat!