adelaparvu.com despre camera multifunctionala de 14 mp, Moscova, Design INT2architecture (1)

In Idei pentru acasa

O singură cameră de 14 mp, mai multe funcțiuni

Când vrei să amenajezi o cameră multifuncțională, mai ales pentru un adolescent sau un tânăr student, orice ai face nu prea îți iese cu socotelile. Cum să faci ca patul să nu apară ca un loc de dormit, ci mai degrabă ca o canapea? Dar unde să faci loc de birou? Dar un posibil loc de tv? Și mai ales cum rămâne cu depozitarea hainelor? Ei bine, am ales să-ți prezint azi un proiect atipic conceput de arhitecții de la biroul INT2architecture, care a reconfigurat total o cameră de bloc pentru a demonstra că mai multe funcțiuni pot fi grupate fără probleme în același spațiu. Dacă te gândești la o cameră stundețeacă ori una de închiriat, exemplul de față de poate ghida. Vezi mai jos schițele.

adelaparvu.com despre camera multifunctionala de 14 mp, Moscova, Design INT2architecture (2)

Deși în mod obișnuit, oricine s-ar gândi ca locul de studiu să fie dispus în fașa ferestrei, arhitecții au schimbat tactica. S-au folosit de forma camerei pentru a creea în jurul ferestrei un ansamblu multifuncțional. Patul practic este înconjurat de mobilă, ceea ce face ca locul de dormit să nu mai fie atât de prezent, iar pe timpul zilei să arate ca un loc confortabil de ședere. Mobila este gândită atât pe laturile interioare (cu uși fără mânere), cât și cu rafturi pentru cărți înspre cameră. Sertare pe roți se pot acționa de sub pat, iar în lateral, un dulap culisant asigură loc pentru haine puse pe umeraș.

adelaparvu.com despre camera multifunctionala de 14 mp, Moscova, Design INT2architecture (10)

În loc de televizor s-a prevăzut un proiector, iar pentru acesta un panou culisant pe peretele opus patului devine ecran. Panoul culisează în fașa unei oglinzi montată direct pe perete, care dă impresia de spațiu mai mare, iar pe cealaltă jumătate a zidului finisajul este cu efect de tablă, fiind aproape de birou. Și da, locul de studiu este orientat opus față de ușa de la intrare, iluminat artificial atât cu ajutorul lămpii de birou, cât și cu spoturi de la nivelul tavanului.

adelaparvu.com despre camera multifunctionala de 14 mp, Moscova, Design INT2architecture (7)

Ca și aspect vizual, pardoseala albă contează foarte mult, la fel ca și pereții albi, pe fundalul cărora se proiectează frumos mobilierul din placaj de lemn. Apoi, arhitecții au prevăzut zone marcate cu triunghiuri atât pe orizontală, cât și pe verticală, ceea ce schimbă percepția asupra spațiului (marchează direcțiile de manevrare ale mobilei), dar adaugă și note discrete de culoare, la fel ca și verdele pastelat de la interiorul ansamblului (în jurul patului). Ușa interioară este albă, pierzându-se în contextul camerei, care emană o atmosferă ordonată, aerisită și contemporană. O soluție interesantă care-ți arată că spațiul poate fi bine exploatat atunci când urmărești și verticala încăperii și când te folosești de trucuri scenografice pentru a face ca spațiul să pară mai mare. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre camera multifunctionala de 14 mp, Moscova, Design INT2architecture (3)

adelaparvu.com despre camera multifunctionala de 14 mp, Moscova, Design INT2architecture (4)

adelaparvu.com despre camera multifunctionala de 14 mp, Moscova, Design INT2architecture (5)

adelaparvu.com despre camera multifunctionala de 14 mp, Moscova, Design INT2architecture (6)

adelaparvu.com despre camera multifunctionala de 14 mp, Moscova, Design INT2architecture (9)

adelaparvu.com despre camera multifunctionala de 14 mp, Moscova, Design INT2architecture (8)

adelaparvu.com despre camera multifunctionala de 14 mp, Moscova, Design INT2architecture (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *