adelaparvu.com despre reinflorirea orhideelor, text Carli Marian, Foto Floradania (3)

In Gradina, Sfaturi plante

VIDEO. Reguli pentru reînflorirea orhideei Phalaenopsis

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Interesul pentru orhideea Phalaenopsis este imens, iar întrebările legate de această plantă nu mai contenesc. Una dintre cele mai mari dileme ale iubitorilor de plante este cum să provoace reînflorirea orhideelor. Ei bine, sfaturile mele sunt concentrate în prezentarea video, dar sunt rezumate și în patru puncte scrise mai jos. Înainte de orice sfat, rugămintea mea este să aveți răbdare cu plantele, să nu le aruncați pentru că nu au înflorit și să aveți grijă de ele pentru că, dacă respectați ceea ce vă spun, în final, vă vor răsplăti cu flori superbe. Care ar fi regulile pentru declanșarea reînfloririi? Hai să le afli rând pe rând.

adelaparvu.com despre reinflorirea orhideelor, text Carli Marian, Foto Floradania (1)

1.Orhideea trebuie așezată într-un loc luminos, cum ar fi o expunere estică sau vestică, dar fără ca razele soarelui să bată direct pe plantă. Dacă frunzele sunt de o culoare verde foarte închis înseamnă că nu primește suficientă lumină și atunci ar trebui schimbat locul plantei.

2. Orhideea Phalaenopsis trebuie udată cu regularitate și te poți ghida după culoarea rădăcinilor. Dacă sunt gri sidefii atunci are nevoie de apă. De regulă, se udă cam de două ori pe săptămână în perioada caldă a anului și o dată la zece zile sau chiar la două săptămâni în perioada rece a anului. Pe perioada rece a anului, când umiditatea este mai mică din cauza căldurii din casă, se recomandă plasarea ghiveciului pe un platou cu pietriș care să aibă apă. Aceasta se va evapora și va asigura o umiditate bună pentru plantă.

3. Fertilizarea este importantă pentru stimularea înfloririi. Un îngrășământ special pentru orhidee se aplică după ce nu mai există flori, dar vedem că planta a dat o frunză nouă, semn că procesul vegetativ este în desfășurare. Se recomandă un îngrășământ care are o concentrație de Azot (N), Fosfor (P) și Potasiu (K) de 20-10-10, iar dacă vrei să forțezi planta poți alege un îngrășământ cu concentrația de NPK (Azot, Fosfor și Potasiu) de 20-20-20. Crescătorii de orhidee folosesc suplimentar fertilizantului aplicat la baza plantei și un spray cu hormoni și vitamine care se pulverizează pe frunzele și rădăcinile orhideei. Spray-ul este bine să fie folosit circa o dată pe săptămână până la apariția tijei florale.

4.Diferența de temperatură între zi și noapte poate stimula planta să reînflorească. Astfel, dacă noaptea are condiții de temperatură în jur de 15 grade Celsius și ziua de 25-26 de grade Celsius, planta va știi că e într-o perioadă în care trebuie să reînflorească, deoarece diferența de temperatură este un stimul natural pentru ea. Asta înseamnă că în perioada septembrie, octombrie, poți scoate planta pe balcon pentru ca această diferență de temperatură să fie simțită natural. După ce tija florală se formează poți ține planta la interior.

Sper că sfaturile mele ți-au prins bine și că înarmați cu răbdare toți iubitorii de orhidee vor ajunge să se bucure de florile îndrăgitei plante!

adelaparvu.com despre reinflorirea orhideelor, text Carli Marian, Foto Floradania (3)

adelaparvu.com despre reinflorirea orhideelor, text Carli Marian, Foto Floradania (2)

Fii pe fază și abonează-te pentru sfaturi video pe canalul YouTube/CarliMarian

Un raspuns pentru VIDEO. Reguli pentru reînflorirea orhideei Phalaenopsis

  1. Cristina I. spune:

    Buna ziua,
    Am primit in martie o cymbidium tare frumoasa, insa dupa ce florile i-au trecut, bulbul nu arata prea bine. Pe de alta parte, desi nu arata bine bulbul cel vechi, pare sa ii dea un puiut. Sunt semne ca o pierd? Tare nu as vrea asta…am sperante de la noul puiut. Ce e de facut? Astept cu nerabdare raspuns. Am atasat cateva poze.
    Multumesc!

    20200515_142616

    20200515_142527

    20200515_142539

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *