adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (6)

In Design Interior, Garsoniere

Garsonieră de 41 mp inedit amenajată

Ce poți face într-un spațiu apparent generos pentru o garsonieră, dar unde există ferestre pe o singură latură? Cum împaci nevoia mai multor funcțiuni de la cele obișnuite la dorința de a a avea și spații de depozitare din plin? Desigur, depinde de fiecare locuință și de fiecare proprietar în parte, dar proiectul pe care ți-l prezint azi vine cu ceva inedit: o construcție în construcție. Da, arhitecții de la biroul Ruetemple au gândit dormitorul separat și spațiile de depozitare ca pe o inserție în ansamblul spațiului, ca o construcție din mobilier. S-au jucat nu doar cu modulele din care au gândit depozitările și locul de dormit, ci și pe înălțime, realizând o diferență de nivel între diferitele funcțiuni ale garsonierei. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planul locuinței de circa 41,6 metri pătrați.

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (24)

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (23)

Ferestele ocupau o latură a locuinței și era păcat ca aspectul industrial al acesteia să nu fie păstrat, iar lumina să fie obturată. Cum tinerii proprietari și-au dorit să beneficieze de mai multă lumină, dar și de un loc de dormit separat, însă nu privat de lumină naturală, arhitecții au venit cu această soluție ingenioasă de a aborda totul sub forma unei construcții. Au lăsat practice funcțiunile să comunice între ele, dar au creat delimitări fie prin mobilier, fie prin diferență de nivel. Rezultatul? Mai mult loc de depozitare și spațiu pentru toate funcțiunile dorite de către proprietari, inclusiv loc de birou, loc de relaxare prin vizionarea pe ecran de videoproiector și un generos spațiu de depozitare sub platforma creată în zona de pat.

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (6)

Prin inserția unei construcții cu rol de depozitare și pentru separarea funcțiunilor, arhitecții au creat și un culoar de circulație, un hol, unde sunt concentrate toate ușile interioare. Astfel, din partea luminoasă și aerisită a garsonierei, ușile interioare nu sunt vizibile. Pentru ca lumina naturală să ajungă și în hol, o parte din panourile ce formează partițiile sunt decupate.

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (8)

Construcția din mobilier este concepută astfel încât să fie accesibilă din toate laturile, adică pentru a ajunge la dormitor este creat un culoar special pentru acesta, astfel încât circulația să se realizeze ușor.

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (17)

Inserția din mobilier este exploatată complet, nu doar ca și compartimentare, ci orice gol sub construcție devine un spațiu de depozitare, inclusiv către hol, unde la baza închiderilor cu panouri sunt prevăzute sertare. De asemenea, noul volum locuință este decupat cu nișe, care au rol estetic, dar și funcțional.

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (18)

Ușa dressingului este în același plan, adică nu se citesc tocurile ei, tocmai pentru a păstra aspectul minimalist și curat al întregului ansamblu. Plafonul a fost decopertat și lăsat la gri pentru a câștiga fiecare centimetru pe verticală, locuința măsurând 2,55 metri înălțime, deci nefiind foarte generoasă, ci una obițnuită. La nivelul pardoselii, aceasta a fost tratată peste tot cu alb, o vopsea mată din rășini poliuretanice, care se continuă frumos cu suprafețe pe verticală zugrăvite cu vopsea lavabilă albă. Aceste suprafețe amplifică senzația de luminozitate, dar cu ajutorul lor sunt create și constraste de efect în raport cu volumul noul ansamblu inserat.

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (19)

În capătul culoarului de acces, pe dreapta, este organizată baia și apoi bucătăria, iar pe stânga se deschide spațiul luminos al camerei cu zona de canapea.

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (7)

Bucătăria beneficiază de un spațiu mic și neventilat direct, deci nu are fereastră, ca atare a fost lăsată deschisă către cameră. Pentru a fi respectate dimensiunile corecte dintre dotări (spațiu între plită, chiuvetă, frigider), în locul unei plite cu patru ochiuri a fost aleasă una cu două ochiuri. Apoi, masa prezentă în spațiul bucătăriei este una în consolă, ea putând servi și ca loc de blat atunci când se prepară mâncarea sau ca loc de bar atunci când sunt petreceri.

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (98)

Locul de canapea, chiar dacă este prevăzut ca unul pentru vizionare tv sau pentru primirea oaspeților, are un aer intim, de tip pat cușetă, la nevoie devenind un bineventi extra loc de dormit. De asemenea, este un colț care invită la lectură și nu întâmplător a fost prevăzută aici o aplică reglabilă.

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (5)

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (9)

Locul de birou este poziționat cât mai confortabil muncii cu fața către fereastră, dar pentru a nu încărca spațiul, masa este gândită ca o consolă în pleungirea glafului ferestrei. Astfel, caloriferul nu a mai trebuit mascat, în plus s-a câștigat spațiu de manevră, respectiv e mai comod pentru cel care lucrează aici nelovindu-se cu picioarele de niciun obstacol, cum ar fi fost o laterală de sprijin pentru masă ori un picior.

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (11)

Iluminatul este gândit atât punctual pentru a deservi fiecare funcțiune în parte, cât și general, dar nu central. În locul corpurilor pe centrul plafonului, arhitecții au prevăzut un sistem cu reflectoare reglabile. Pe lângă funcționalitate, aceste corpuri de iluminat se înscriu în nota industrială a amenajării, completând interesant cablurile aflate la vedere.

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (10)

Cum le-a venit ideea arhitecților în privința diferenței de nivel între funcțiuni? S-au gândit că dacă paturile sunt la circa 45 cm distanță față de sol, ar putea folosi această înălțime pentru a crea o platformă cu rol de depozitare, fără ca circulația deasupra platformei să fie afectată (adică înălțimea spațiului să rămână în zonă de circa 2,oo metri). Astfel, au urcat și nivelul pentru saltea, care acum este poziționată direct pe platforma sub care sunt prevăzute spații de depozitare, dar este frumos legat și tot ansamblul de bibliotecă cu acest alcov dedicat odihnei. Zona de pat poate fi ascunsă cu ajutorul storurilor, prevăzute pentru toate golurile. Chiar dacă spațiul este mic, au prevăzut și două elemente laterale cu rol de noptiere, deasupra cărora sunt prize și evident aplice reglabile.

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (14)

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (15)

Pe platforma rezultată în fața patului pot fi așezate fotolii puf pentru ca spațiul să devină un adevărat home cimena. Fotoliile puf pot fi depozitate în platforma prevăzute cu capace de tip chepeng.

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (13)

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (12)

O abordare cu totul inedită care a venit în întâmpinarea dorințelor tinerilor proprietari, care au acum un cămin multifuncțional, luminos și cu special. Multe spații de depozitare, fără a avea senzația de aglomerare, finisaje simple și ușor de întreținut. Un asemenea ansamblu poate fi realizat și din panouri de PAL cu textură similară lemnului sau din plăci de lemn stratificat pentru a rezistență mai sporită. Platforma poate avea o structură metalică, dar la fel de bine se poate crea și din panouri de OSB, alegerile fiind influențate de costuri, adică de bugetul celui care și-ar dori ceva similar. Toată instalația electrică este gândită pentru a fi mascată în inserția ansamblului și evident corespunzător izolată. Un proiect spectaculos prin modul de abordare și simplitatea aparentă la final. Mai jos ai și planșele talentaților arhitecți de la biroul Ruetemple. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (21)

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (20)

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (1)

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (2)

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (4)

adelaparvu.com despre garsoniera 41 mp, design Ruetemple (3)

Foto via Ruetemple

Un raspuns pentru Garsonieră de 41 mp inedit amenajată

  1. Alexandra Andreea spune:

    Ma confrunt si eu cu problema spatiului mic din apartamentul meu tip studio. Dupa lungi cautari de idei de amenajare a unei garsoniere am gasit in final o idee care mi-a placut enorm. Am incercat sa fac exact asa cum era prezentat in articolul respectiv si mi-a iesit aproape la fel, cu mici diferente 🙂 Ideea geniala am gasit-o pe blogul celor de la azc.ro si pot sa spun ca m-a ajutat enorm, de aceea ii recomand. P.S. Ei ofera si servicii de finisaje interioare dar cand am dat peste articolul respectiv deja semnasem un contract cu o alta echipa, altfel cred ca alegeam sa imi renovez garsoniera tot cu ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *