Unii oameni sunt mai norocoși în viață și au și puterea să treacă peste tot felul de obstacole. Au acea încăpățânare să-și urmeze visul chiar dacă lumea din jur la spune că sunt nebuni. Își asumă nebunia, dar vor să arate și în ce constă ea. Cuplul de față a trăit o bună parte din viață în Anglia. El muzician pasionat de fotografie, ea fost jurnalist, care a virat-o către artă. Apoi, i-a venit, într-o doară, la maturitate să studieze artele plastice. În Anglia, unde au locuit o bună bucată din viața lor, a făcut școală. Cuplul nostru este fără îndoială unul de artiști, dar niciodată nu s-au hotărât asupra a ceva anume. Pur și simplu nu găseau mediul perfect pentru a se exprima. Ani de zile visau la un loc unde să-și facă un atelier, un spațiu multifuncțional, unde să-și găsească locul și instrumentele lui muzicale și șevaletul ei. Își doreau o casă albă, simplă, tărănească pe marginea unui drum uitat de lume…
Și visurile celor doi de-a avea fiecare atelierul propriu s-au contopit într-un proiect comun. Și-au spus că doar trebuie să găsească locul pe care-l vor organiza pentru ei, căci într-o casă poate exista și un atelier și un studio muzical, nu-i așa? Mila și Irek au revenit ca turiști în țară lor natală Polonia, după vreo 20 de ani. Într-o zonă de munte au găsit o căsuță dărăpănată, cu gunoaie aruncate de toți pe lângă ea, că doar era părăsită. Dar știi ce? Cei doi au văzut în locul ăsta prăpădit ceea ce-și imaginaseră – căsuța albă aproape de drum. Aveau bani așa că s-au hotărât să o cumpere și să o renoveze. Toți din satul cu pricina au râs de ei. Au spus că niște orășeni veniți de peste mări și țări n-au cum să facă nimic aici că doar toate erau vraiște. Dar crezi că cei doi i-au ascultat? S-au pus pe treabă.
Ciudat lucru că au început cu grădina. Au făcut curat în jurul casei și au început să ridice ziduri de piatră, un fel de garduri terase, care să și stabiliezeze pământul. Zic ciudat pentru că, cel puțin la noi, toți lasă grădina ultima dată, după ce casa e gata. Și când amenajau ei spațiul verde, s-au trezit că un nou lot de teren, în vecinătatea lor, era de vânzare, așa că l-au cumpărat și pe acela. Și aici aveau o construcție coșcovită, dar cel mai important că exista o livadă. Și-au spus că vor avea timp s-o pună la punct și pe aceasta că doar aveau unde să locuiască.
Când s-au apucat să renoveze, au început prin a salva tot ce se putea de la construcțiile vechi, de la bârne la uși. Nu și-au dorit să demoleze și să ridice ceva nou, ci doar să schimbe funcțiunile de la interior și să modernizeze cât pot. Au completat după propriul gust toate cele, de la terasa exterioară la finisajele interioare. Și ca două firi artistice s-au lăsat uși de val, n-au proiectat totul la milimetru, dar proiectul se contura frumos. La final au ajuns să aibă nu una, ci două case, iar loc pentru instrumentele muzicale și pentru atelier au găsit din plin. Au făcut totul în ani de zile, dar rezultatul este spectaculos. Îmi pare rău că n-am o imagine de dinainte de renovare. Cert este că dacă la început sătenii au râs de ei, la final i-au felicitat. Și chiar au avut pentru ce pentru că e tare frumoasă casa lor. E bine să ai noroc, să ai bani, dar zău că tare mult contează și ce faci cu ele. Sper să te inspire și pe tine!
Sursa foto: Jacek Kucharczyk/ Weranda Country
2
Bravo lor! Foarte frumos…
Superba , daca vrei cu adevarat ceva poti , in ciuda tuturor obstacolelor. Bravo lor!
superb! foarte, foarte frumos si ingenios 🙂
Doamne ce frumusete. Si daca ei au avut banii astia numai din arte sunt de invidiat de doua ori ♡♥
cat gust….cata bucurie pentru ochi si minte….mi-ar place sa vin sa va vizitez…si sa stam la un pahar de vorba la umbra acelui copac
Adela, aceasta proprietate este exact pe gustul meu! 🙂 asta imi doresc si eu sa fac si cum dorinta e samanta.. am inceput sa o ud :)) iar pasiunea si munca ta fac parte din „ingrasamant” 🙂
Multumesc!
Mult succes! Doamne ajuta sa-ti iasa cum doresti! Si eu iti multumesc Anca pentru cuvintele incurajatoare!
doar pivind imaginile d te incarci de energie pura
si simti gustul copilariei petrcute la tara , la bunici ,gustul libertatii
da ,sunt de admirat,ne -au dat o lectie ptr noi cei avari de lux si risipitori de ce este frumos ,natural si sanatos,,Cuvinte sunt multe si frumoase de adus la adresa acestor doi oameni sensibili emotional,intelepti,,dar intrebarea este:tu si eu ce facem ???ce alegem sa facem cu banii castigati prin munca cinstita ??_alegem sa traim in acele colivii de fier beton si ciment!! sau,incercam sa evadam si sa ne bucuram de frumusetile cadorisite de mama natura,,daca gandirea noastra ar lua o intorsatura 360 de grade catre natura ,puritate si frumos ,tara aceasta ar ajunge un adevarat EDEN,,sunt nascuta la sat si traiesc din plin sentimentul celor doi mari artisti ,,ii felicit si ,da ne deschid fereasta mintii catre natura ,,
Splendid ! Evident, au folosit o căruță de bani 🙂
Nu cred ca a fost o caruta de bani, s-au folosit de chestii vechi si le-au reconditionat (o parte din ele), aranjamentele dau o nota de bogatie (sau frumusete mai luxurianta) tocmai ptr. ca sunt amandoi artisti – au ochiul format.
Oviu, inclin sa-ti dau dreptate. De aia iubesc artistii, pentru ca stiu sa trasnforme totul atat de frumos 🙂
Arata super si de vis cu siguranta, dar ca sa-l transformi in realitate costa.. si inca bine. Daca e sa revenim cu picioarele pe pamant cati din noi am putea abandona ce facem in clipa de fata, artisti sau nu, si sa ne transpunem visele in realitate?
Titus, ai sa te miri cati dintre noi „am putea abandona ce facem in clipa de fata” pentru a ne urma visele. Din pacate, putini au curajul de a trece de la „eu vreau” la „eu fac” – si asta de cele mai multe ori din cauza constrangerilor sociale, a indoctrinarii corporatise, a gurii familiei si a prietenilor care nu pot vedea mai departe decat clasicul si obisnuitul drum al pamantenilor…
Ai perfecta dreptate, dar va veni si timpul in care o sa poti abandona cea ce faci si sa iti traiesti asa cum crezi. Dar pentru asta, in masura posibilitatior trebuie sa ne gindim la viitor, atunci cind vom ajunge la concluzia ca am alergat destul si mai vrem timp si doar pentru noi, ne trebuie un loc unde costurile sa fie mici, cu un confort real, si liniste. Si asta in Romania inca se poate deoarece Romania are multe locuri frumoase, natura si clima sint fenomenale, costurile inca foarte mici. Eu am inceput un proiect si mi-am facut o casa in Apuseni, am facut una noua,de renovat una te costa mai mult decit daca o faci noua(am facut calculele) si sper ca in 10 ani sa ma mut acolo, e terminata in proportie de 95%(mai trebuie lucrat la finisaje). Ce imi place la casa din articol este conceptul deschis(al meu e la fel).