adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (12)

In Case, Design Interior

Sunt tineri, dar și-au făcut o casă care să le aducă aminte de bunicii lor

Am spus-o de multe ori că atunci când îți faci casa având în minte și în suflet momentele și persoanele dragi ție n-ai cum să greșești. Când te străduiești să faci nu-știu-ce asortări sau să combini după rețete la modă, cu siguranță nu te vei simți bine. De ce? Pentru că în casa ta nu se regăsesc valorile tale, istoria familiei și ca tare nu o investești cu suflet. Am ales să-ți prezint casa unor polonezi, Magda și Tom, care au știu ce vor, deși nu știau cum își vor concretiza visul. Dar au luat-o pas cu pas și așa am să fac și eu ca să-ți spun povestea lor.

adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (3)

Unul dintre bunici a fost pescar, altul a fost tăietor de lemne și tâmplar. Amândoi au copilărit la țară și momentele de fericire li s-au întimpărit pentru totdeauna în inimă, chiar și atunci când au devenit adulți și s-au trezit muncind la oraș. Dar uite, că viața i-a unit și după ce s-au căsătorit, în vacanțe, mergeau preponderent la țară, la munte, oricum în natură. Așa le-a venit ideea să-și facă și ei o casă a lor, una care să le aducă aminte de copilărie și implicit de tradiție. Dar știi cum e când ai dat de confort că doar nu te mai poți întoarce la condițiile de acum 30 de ani. Însă ceea ce poți să faci este să recreezi o atmosferă, să folosești materiale locale, să te inspiri din arhitectura țărănească, dar să beneficiezi de toate dotările de secol XXI.

adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (2)

Au început cu gândul să-și facă o casă de vacanță, documentându-se asupra locurilor, terenurilor și caselor. E adevărat că în Polonia există o varietate imensă de cataloage cu proiecte de case, iar un astfel de proiect este accesibil, între 500 și 1000 de euro. Dar și mai adevărat este că mulți arhitecți polonezi au înțeles ce-și doresc conaționalii lor și ca atare concept proiecte adaptate pentru diferite zone geografice și culturale. E mult mai simplu și pentru oamenii de rând să-și aleagă un proiect de casă frumos, bine închegat estetic, o reinterpretare rustică, deci o casă actuală, dar cu imagine ușor tradițională. Uite așa au ajuns ca și cuplul de față să găsească un astfel de proiect și pe baza lui să se apuce să toarne fundația casei.

adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (5)

În betonul turnat el și-a scăpat verigheta, dar ei spun că din acest motiv nici nu vor vinde vreodata casa. În fundația casei au pus și o sticlă în care au inserat o scrisoare către generațiile viitoare cu povestea familiei lor, cu poze, cu un rozariu și o imagini cu sfinți. Da, ei recunosc că e o superstiție, dar așa au simțit să facă pentru a se ști protejați și cu amprenta personală pusă asupra întregii case. Frumos gest.

adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (6)

Mai departe, pe fundație structura casei fost ridicată din lemn. Au folosit la interior și cărămidă, dar mai mult pentru aspect nu pentru structură. În doar câteva luni, vreo 4-5, au finalizat casa. Au folosit cât mai multe materiale locale, preponderent piatră și lemn pentru a-i costa cât mai puțin transportul, dar și pentru a păstra linia arhitecturală a zonei. Și pentru asta au integrat și câțiva stâlpi sculptați de meșteri din zonă, adică în partea de terasă acoperită, unde petrec mult timp mai ales când e frumos afară, iar la interior se regăsesc uși din lemn sculptate. Partea modernă a casei se simte la partea de ferestre, acestea fiind mult mai mari decât cele vechi și evident au tâmplărie termoizolantă, dar culoarea maro a tâmplăriei se potrivește frumos cu tâmplăria băițuită într-o nuanță similară. Merită să menționez și gardul, foarte discret, dar care completează frumos imaginea casei.

adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (4)

La interior au integrat piese de mobilă vechi cu unele noi, cum ai să vezi la bucătărie bufetul de la bunici recondiționat alături de o mobilă actuală, dar cu feronerie rustică. Și finisajele sunt noi, dar peretele de cărămidă din sufragerie, la fel ca și șemineul ce pare din lut vin să accentueze caracterul tradițional al casei. Conservatori la nuanțe și culori, dar atenți la texturi și povestea familiei lor, cuplu, care are acum un băiețel a decis la finalizarea casei ca fiecare weekend să și-l petreacă aici. Ba mai mult, se gândesc cum să facă cu serviciul pentru a se muta de tot la țară. Le place că aici pot grădinări, că au redescoperit plăcerea gătitului și că timpul curge altfel când fac excursii în zonă. Casa asta ridicată în memoria buniciilor lor va transmite și copilului lor valorile și istoria familiei. Cum să nu iasă frumos când pornești cu astfel de gânduri o casă? Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (12)

adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (15)

adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (13)

adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (7)

adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (11)

adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (14)

adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (1)

adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (8)

adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (9)

adelaparvu.com despre casa rustica Polonia, Foto Rafal Lipski, Weranda Country (10)Foto: Rafal Lipski – Weranda Country

22 Responses to Sunt tineri, dar și-au făcut o casă care să le aducă aminte de bunicii lor

 1. andi spune:

  care au fost costurile finale pentru constructie?

 2. marius spune:

  Foarte frumos!

 3. Stanuta spune:

  O casa foarte frumoasa!

 4. ioana petrescu spune:

  De vis…..felicitari ! 🙂

 5. so spune:

  Incredibil de frumoasa! In cei 50k a intrat cumva si terenul?

 6. Camelia spune:

  Felicitari! se pot afla mai multe detalii: planuri, surse amenajari interioare (mobilier, soba bucatrarie, etc )?
  multumesc

 7. […] Adela Parvu Am spus-o de multe ori că atunci când îți faci casa având în minte și în suflet momentele […]

 8. claudiu spune:

  Bravo lor. O casa reusita.

 9. ivazancu spune:

  pentru cei interesati-in Polonia acest proiect de casa costa intre 500si 1000euro,dupa cum esta mentionat in articol ,o casa simpla ce trebuie unei familii normale si frumos amenajata.

 10. Maria spune:

  superba casa. Nimic extravagant si totusi nu gasesc nimic ce as schimba. Foarte frumos, mi-as dori si eu asa o casa!

 11. baban oana spune:

  ADELA,superba casa asta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! e chiar pe sufletul meu!!!!! e la noi in Romania?

 12. baban oana spune:

  stai sa citesc pe indelete tot articolul si mai vb….te felicit pentru asta,chiar o ador,felicitari LOR,ii ”invidiez”!!!!!!!!!!!!!!

 13. Alina spune:

  Exemplu despre cum sa faci o casa sa fie acasa. Minunat. Stilul imi place extraordinar de mult. Si felul cum totul se combina cu atat de mult bun gust, mobila, peretii, gradina. Nu ramane decat sa imi conving sotul (care e mare amator de modern) sa optam pentru asa ceva cand vom ajunge la capitolul construit si amenajat casuta noastra.

 14. alina spune:

  Este frumoasa aceasta casa.

  Mi-ar fi placut sa vad si dormitoarele si o schita cu dimensiunile camerelor.

  Imi plac formele simple (patrate si dreptunghiulare) si imi place si faptul ca este un bungalow si nu mai sunt scari de urcat mereu. 🙂

 15. […] adunate de peste timp. Fără îndoială că încăperile acestei case cuceresc prin eleganță de bun simț, eleganță la care contribuie și peisajul frumos ce se întrevede pe ferestre. Tradiție și […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *