Este originară din Africa de Sud şi deşi pe bătrânul continent şi-a făcut apariţia cu mult timp în urmă, abia în ultimii 50 de ani şi-a construit un drum către inimile iubitorilor de flori. Astăzi florile sale colorate în alb, roz, galben, portocaliu, roşu, bucură din ce în ce mai mulţi oameni. Înfloreşte de la sfârşitul primăverii şi până toamna târziu. Se comportă ca o plantă perenă la interior, iar în gradină, dacă o vei planta, va avea caracterul unei flori cu ciclu biologic anual. Dar hai să-ți spun cum o poți îngriji ca să te bucuri de ea.
Lumina este în cazul Gerberei factorul care generează întregul proces de înflorire. De aceea preferă amplasamentele unde dimineaţa are soare din plin, iar la prânz este uşor umbrită. Primăvara, Gerbera poate fi transplantată şi în grădină sau mutată în balcon. Iarna, temperatura optimă este de 13-15 grade Celsius. În această perioadă rece, căldura este esenţială mai ales la nivelul rădăcinilor, care altfel pot suferi drastic.
Trebuie să ştii că solul potrivit pentru Gerbera trebuie să conţină pământ de ţelină, vermiculit, turbă şi nisip, iar pH-ul solului trebuie să fie în jur de 5.8-6 şi nu trebuie să depăşească această valoare. Excesul de calcar din sol (atenţie la apa calcaroasă) determină cloroză ferică, iar carenţa acestuia, adică a fierului, determină deformarea frunzelor şi florilor, iar mugurii mor înainte să se deschidă.
În ceea ce priveşte udarea îţi recomand s-o faci cu răspundere şi în mod regulat. Gerbera o vei uda doar în momentul în care solul se va usca uşor la suprafaţă. Încearcă să uzi mereu dimineaţa astfel încât până seara frunzele să fie deja uscate dacă au fost atinse de apă. Udarea în exces determină putrezirea coletului, caz în care planta se prăbuşeşte de la bază, fără şanse de refacere.
Primăvara şi toamna, când este perioada de maximă vegetatie şi înflorire, îţi recomand să aplici un îngrăşământ special plantelor cu flori care prefera un pH uşor acid. Îngrăşămintele cu reacţie acidă sunt cele mai potrivite pentru cultura Gerberei, de aceea te sfătuiesc să aplici un îngrăşămînt specific Azaleei și Gardeniei (uite vezi AICI). La final, trebuie să-ţi spun că este o excelentă floare tăiată, aşadar dacă vrei s-o păstrezi în vază o săptămână, îţi recomand să adaugi în apa de păstrare câteva picături de zeamă de lămâie. Sper să-ți prindă bine sfaturile mele!
3
Cele pitice arata superb in ghiveci! Altfel eu as prefera gerbera in gradina intr-un colt al ei.
Buna. Am atasat o poza cu Gerbera mea, o tin in casa, i-am rupt frunzele la un moment dat pentru ca aparusera niste pete gri, ca mucegaiul, si le-am lasat pe cele „sanatoase”, dar dupa cum se vede si in poza petele au revenit. Ce ma sfatuiti?
Multumesc anticipat!
Frunzele prezinta urme de fainare, l-a inceput apare un puf alb dupa care locul se necrozeaza,tratamentul ciupercii se face cu solutii pe baza de sulf.
Am plantat o gerbera in gradina din intamplare si am fost uimita sa constat ca a revenit la viata si chiar a facut o floare in anul urmator. Gradina este in zona de deal, cu pamant fertil. Voi adauga un ingrasamant usor acid, dupa sfaturile dvs, si sper sa am la anul mai multe flori.