Vine un moment în viață când chiar trebuie să-ți pui problema: de câte lucruri ai cu adevărat nevoie? Proprietarii locuinței de față au ajuns părinți, au două fiice și au realizat că deși aveau o casă generoasă de circa 200 de metri pătrați, ea ajunsese să fie ticsită de obiecte, greu de întreținut și departe de toate locurile de interes pentru fetițele lor. Da, locuiau într-o suburbie unde era liniște și frumos, aveau grădină, dar fetițele lor socializau prea puțin cu alți copii, iar drumurile până la serviciu, școală, cursuri de dans le luau prea mult din timp, timp din viața lor pe care nu-l mai puteau recupera niciodată. Așa că și-au făcut o socoteală simplă în privința priorităților, dar și a necesarului de lucruri pentru o viață armonioasă și au hotărât să-și vândă casa pentru a se muta în oraș, mai aproape de toate zonele de interes pentru ei și pentru fetițe și să-și amenajeze noua locuință cu strictul necesar. Dar hai să-ți spun mai multe și să-ți postez și planul locuinței.
Fiecare familie are propriile sale concepții și moduri de a vedea viața și lumea, dar cu cât afli despre soluții adoptate de către alții, cu atât vei ști ce-ți dorești cu adevărat. Pentru familia de față planul a funcționat până acum, respectiv și-au găsit un apartament în oraș, aproape de parc, situat într-o zonă accesibilă pentru școală și diferite cursuri pentru fetițe, iar mama au putut să-și organizeze acasă un loc de birou (pentru că lucrează de acasă). Și pentru că-și doreau ca totul să fie un strict necesar funcțional în apartamentul lor din Barcelona, dar ambientul să aibă și personalitate, au apelat la Laura Ehlis decoratoare de interior care le-a gândit tot ambientul.
Apartamentul are 90 de metri pătrați, iar pentru a întruni toate cerințele proprietarilor, decoratoarea a mizat pe alburi (care conferă luminozitate), griuri (pentru un aspect contemporan) și finisaj cald la nivelul pardoselii (parchet cu lamele late). Practic alburile și griurile actuale, luminoase sunt echilibrate de lemnul cald. Pentru a utiliza la maximum spațiul locuinței, decoratoarea a prevăzut mobila la comandă. În living comoda joasă pentru tv este continuată cu biblioteci a căror interior este colorat, dar carcasa este albă. Canapeaua și fotoliile sunt confortabile, toate cu tapiterie gri și însoțite de mai multe măsuțe cu structură din fier și blaturi din lemn.
Sufrageria este situată aproape de bucătărie pentru servirea facilă a mesei. Și aici masa este cu blat din lemn, ceea ce mărește suprafețele calde, iar corpurile de iluminat situate deasupra punctează zona. Biroul se află în fața ferestrei, iar mobila este aleasă albă pentru a amplifica senzația de luminozitate conferită pe timpul zilei de proximitatea balconului. Acesta la rândul său este conceput ca o oază de relaxare, dar și de spațiu de discuții în cazul în care proprietara are vreun client în vizită. Panoul din lemn de pe balcon încălzește atmosfera prin culoare și textură, mai ales că în zonă storurile romane sunt asortate cu tapițeria canapelei și fotoliilor și subliniate de al doilea rând de storuri albe, ce au rolul de perdele la nevoie.
Bucătăria este mobilată cu un ansamblu realizat la comandă după schițele decoratoarei, iar electrocasnicele și dotările bine amplasate, respectiv chiuveta în fața ferestrei și plita, cuptorul și hota într-o extremă a mobilei, astfel încât între chiuvetă și zona de gătit să existe suficient blat de lucru pentru prepararea alimentelor. Ca totul în bucătărie să fie mai ușor de întreținut și curățat, pereții din zona de lucru au fost îmbrăcați cu același material ca și blatul, adică un material compozit fără pori și rezitent. Albul acestuia contează mult în percepția bucătăriei ca fiind mai luminoasă. Și pentru ca atmosfera să fie plăcută și aici, în loc de gresie s-a optat pentru același tip de parchet laminat de 11 mm grosime ca și în restul locuinței.
Camera fetițelor este concepută să asigure loc de odihnă, de depozitare și de joacă. Pentru asta decoratoarea a gândit un ansamblul de paturi supraetajate, dar dispuse în L, astfel încât sub unul dintre paturi să existe o bibliotecă încăpătoare și rafturi pentru jucării. Pe un alt perete se află dulapurile, două, adică unul pentru fiecare copil, iar centrul camerei lăsat liber pentru joacă. Când vor fi la vârsta școlară, temele urmează să fie făcute la masa din sufragerie, aceasta fiind astfel folosită pentru dublu scop pe parcursul zilei. Mobila albă în dormitorul fetițelor asigură luminozitate, dar și fundalul perfect pentru lenjerii de pat și obiecte colorate, specifice unei camere de tineret.
Este un apartament în care deși suprafața generală pare generoasă, camerele nu sunt foarte mari, dar sunt bine exploatate și au tot ceea ce este nevoie pentru confort actual. Chiar și dormitorul părinților este gândit în așa fel încât să fie atât cameră de odihnă, cât și loc pentru depozitarea hainelor. Pentru aceasta ușa dormitorului a fost mutată pentru a fi exploatat și spațiul din micul hol existent inițial aici. Un strict necesar bine gândit pentru un stil de viață activ și o soluție onestă, bine gândită pentru o familie cu doi copii care au ales să trăiască în mediu urban. Sper să te inspire și pe tine!
Oau, multumesc pentru acest articol, Adela! De foarte curand (vreo doua luni) am facut si noi miscarea asta, am dat spatiul unei case de 150 mp si curte de vreo 1500, pe un apartament comunist de 70 mp, din cauza traficului bucurestean si a nevoilor noastre, ale tuturor si, mai ales ale copiilor. Desi casa e tot in Bucuresti, traficul in cartierul acela (Militari) a ajuns tot mai sufocant cu anii, asa ca, desi am pastrat-o, ne-am mutat in centru, intr-un spatiu mult mai mic, mai incomod din anume puncte de vedere (traiul la comun, poluarea, „vanatoarea” unui loc de parcare seara), dar mult mai adecvat din altele (ma ia groaza numai sa ma gandesc cat mi-ar fi luat sa ies din acel cartier la vremea de afara). Surprinzator, ne-am adaptat rapid cu totii la spatiul asta, e drept, renuntand la unele obiecte si aducand aici doar garderoba pentru sezonul curent si modificandu-ne unele obiceiuri. La fel de adevarat e ca astept cu ingrijorare sezonul mai cald, cand poluarea se simte mai accentuat, insa sper sa compenseze aproprierea de prieteni si parcuri :-).
Foarte frumos. Multumesc Adela. Vreau sa ne luam si noi un apartament, acesta ne ajuta sa me inspiram.
Buna Adela,
Unde pot gasi aceste perdele pe alb cu gri ?
Le poți face la comandă, nu le găsești de-a gata. Poți să apelezi la designerul de perdele Alina Țâru 0723.234.323
Buna, cine este decoratoarea apartamentului din acest articol?
Ai numele ei în articol 🙂