adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (39)

In Case, Design Interior

Complet sub pământ, o casă cu adevărat inedită

Este uimitor acest proiect, cu atât mai mult cu cât el a fost materializat în 1985. Este o locuință cu adevărat uimitoare, camuflată perfect în peisaj. Ceea ce mi se pare genial este că la o astfel de casă, acoperișul devine grădină, nu mai ai nevoie de un spațiu suplimentar dedicat vegetației. Dar arhitectul mexican Javier Senosiain, autorul Casei Nautilius, este renumit în întreaga lume pentru noul tip de arhitectură pe care-l practică: arhitectura organică. El spune că locuințele ar trebuie să n-aibă colțuri, să fie precum în natură, de unde se inspiră pentru proiectele sale. Casa de față construită în Mexic, în Naucalpan, un oraș situat la nord-vest de capitala Mexico City.

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (43)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (44)

Arhitectul Javier Senosiain, autorul a mai multe cărți și studii de arhitectură organică, spune că ideea acestor tipuri de locuințe s-a născut din dorința de-a crea un mediu sănătos pentru om, având în vedere toate planurile pe care le implică locuința de la starea de bine (psihologic și fizic, ergonomic) la grija față de mediu. Senosiain vede omul ca parte integrantă din natură, nu o specie care intervine și o modifică. Casele pe care le proiectează evocă vremurile preistorice când omul locuia în peșteri, deci spații pe care le găsea în natură. Apoi, el observă că uterul este un mediu protector, care conferă siguranță, care te îmbrățișează, remarcă adăposturile animalelor și uite, vine cu acest tip de arhitectură absolut spectaculoasă. Senosiain spune că toate soluțiile sunt în natură, noi trebuie doar să fim atenți la ele și să le aplicăm în viața de zi cu zi.

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (26)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (37)

Casa aceasta m-a surprins prin naturalețea ei, dar și prin soluțiile tehnice originale. De la ușa de la intrare, la scara de acces la modul cum se deschid ferestrele sau modul cum e înglobat mobilierul totul pare ceva foarte natural, dar și futurist. Este o locuință parcă dedicată mișcării, căci nimic nu-ți stă în cale, iar ferestrele vin ca deschideri menite nu doar a invita lumina naturală la interior, ci și ca prilej de neșfârșită admirație față de natură. Dar deși totul pare foarte firesc și natural, construcția unei astfel de locuințe sub pământ, nu e tocmai la îndemână. Ți-am atașat planurile ei, dar și imagini din faza de șantier. Cert este că pereții sunt la interior de lut modelați pe o structură armată. Poți vedea și două filmulețe din faza de construcție și altul cu interiorul casei, pentur că altfel ți-e greu să percepi spațiile, mai ales după ce te-ai obișnuit, ca și mine, cu încăperi paralelipipedice. Dacă vrei să aprofundezi subiectul, intră pe site-ul arhitectului organicarchitecture.com și vezi proiectele sale absolut spectaculoase, dar și cărțile pe care le-a scris pe această temă. Aș locui într-o astfel de casă? Cu siguranță da! Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (40)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (31)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (33)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (45)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (25)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (32)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (23)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (29)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (28)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (38)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (36)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (39)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (26)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (24)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (27)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (35)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (34)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (41)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (42)

adelaparvu.com despre Casa Naucalpan, Edo, arhitect Javier Senosiain, Foto Organic Architecture (39)Sursa foto: Organic Architecture/ Javier Senosiain

32 Responses to Complet sub pământ, o casă cu adevărat inedită

  1. marius spune:

    Cand ma intorcin RO, nu ma las pana-mi fac ceva asemanator. Am mai vazut cateva interesante, cu un mic lac artificial, dar n-aveau structura din fier-beton.

  2. raluca spune:

    frumoasa ideea dar nu vad nimic natural in…beton
    daca tot vrem sa fim in armonie cu natura sa nu uitam sa folosim si materiale naturale nu doar sa ne integram in ea

    • Adela Parvu spune:

      Raluca, eu te indrum sa citesti mai multe pe site-ul lui Javier Senosiain, care este expert in case din lut 🙂 Dar are o tehnica speciala 🙂

    • Octaviana spune:

      Aveți dreptate. Am terminat de cotropit teranul, distrugem și habitatul animalelor subterane, uitând că suntem trecători pe această planetă decimata. Oare de ce nu avem răbdare să murim, că să ocupăm o căsuța subterană? Și până atunci să plantam un pom, ceva. D-na Adela Parvu, e prima oară când nu sunt în armonie cu ideile d-voastră.

      • Adela Parvu spune:

        Bună Octaviana! Din păcate, la orice construcție se distruge o parte din habitatul animalelor subterane, numai dacă ai în vedere fundațiile și traseului instalațiilor.

      • Mihail spune:

        Correct. Ma bucur sa vad ca mai sunt oameni cu respect si constiinta. Putem sa traim in armonie cu natura si animalutele…

    • Mihail spune:

      Da, valid comentariul. Dar cred ca a fost in experiment, el fiind architect so constructor.

  3. Adriana spune:

    Multumim pentru postari; sint foarte interesante.

  4. marius spune:

    Raluca, daca nu vedeai ultimele poze nu remarcai betonul si ramaneai cu intrebarile despre structura. Fara fier si beton nu se poate gandi o casa subterana. Arhitectul n-a facut economie la nimic, iar rezultatul este excelent. Eu as fi lasat mai multa lumina naturala. Adela, multumesc de incurajari, dar vei mai astepta poate un deceniu pentru poze. 😉

  5. Muresan Camelia spune:

    Da, urmaresc subiectul acesta de cativa ani dar, in tara la noi nu am auzit inca de nici o firma care sa preia proiectul si sa-l onoreze. Daca stiti despre vreo firma care a facut asa ceva in Romania va rog sa postati.

  6. Roberta spune:

    As include-o in categoria fantasy.Imi place ca nu te simti sub pamant cand esti inauntru.Visul meu e sa am o casa un amestec de fantasy-crazy-traditional -rustic- boieresc.Suna crazy dar tare mult imi place.Mentionez ca vreau sa fie din cob fiindca poti da orice forma peretilor si poti sa sculptezi ce vrei.Rezista si la cutremur.Deja o vad…..ma vad intr-o astfel de casa.Imi place ca aceasta nu e patrata si inauntru totul e rotunjit.Fara colturi ascutite.Super!

  7. Georgiana spune:

    Buna Adela!
    As vrea sa merg in aceasta vara,impreuna cu fetita mea, sa ajutam la constructia unei case ecologice. Ai cunostinta de existenta unor astfel de proiecte? Multumesc!

  8. Adi spune:

    Buna ziua.

    1. As dori sa stiu daca in Romania exista o firma care poate construi o asfel de casa sub pamant. Cai aici vorbim de structura cu beton pulverizat. Este interesant, frumos articolul dar uneori frustrant pentru ca ca as dori o casa de acest gen dar nu gasesc pe nimeni care sa o construiasca.

    2. Am citit articole despre casa din cob sub pamant sau din baloti de paie. Aceiasi intrebare: ce firma ar proiecta si construi o astfel de casa. Sau unde sunt acele persoane care ar face casa din cob sau baloti. Aud de multe ori ca trebuie sa ma implic si sa o contruiesc mergang la workshop-uri. Nimic mai adevarat. Dar nu ma vad de una singura sa fac o astfel de casa fara indrumarea unui expert.

    Stiti cumva cine ar construi astfel de case?

    • Adela Parvu spune:

      Bună Adi! Cei de la Earth Safe Design fac astfel de case. Am scris despre ei pe blog.

    • Mihail spune:

      Adriana, cel mai bun lucru iese cind i-l faci tu insuti…daca-ti doresti ceva cu adevarat, se poate. Daca nu, asteapta sa ma intorc in Tara si sa incep eu lucrari de genul Asta, daca tot vad ca nimeni nu face…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *