adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (2)

In Eseuri si idei altfel, Romania Mea

Și eu aș cumpăra o casă tradițională ca asta! Hai să-ți spun de ce

Este una dintre acele case care mi-a mers la suflet din prima pentru că este exact ce te aștepți să vezi frumos la țară în România. Și da, mi-a mers la suflet pentru că totul este realizat cu materiale tradiționale. Greu mi-a venit să cred că doi tineri cum sunt Alina și Ciprian pot opta pentru a-și construit o casă în stil tradițional, că mai există atâta pasiune pentru detalii pe care foarte greu le poți rezolva din cauza lipsei meșterilor. Dar a fost visul Alinei de-a ridica o casă nu doar tradițională, ci una sănătoasă, căci materialele folosite pentru ea sunt naturale și sută la sută modelate și îmbinate manual. Știi cât costă o astfel de casă? Chiar sunt curioasă să-mi spui prețul ei la prima strigare, zicându-ți doar că are 140 de metri pătrați utili, incluzând cele două prispe, una în față și una în spatele casei. Dar până te dumirești tu ce și cum este cu această casă, hai să-ți spun pe scurt de ce aș cumpăra-o.

De la toți proprietarii care s-au aventurat să construiască tradițional și natural am auzit că cea mai mare problemă sunt meșterii și materialele autentice. Da, e foarte greu să găsești meșteri pricepuți și e foarte greu să înțelegi într-o eră a vitezei că materialele naturale cum sunt lutul, lemnul, varul au nevoie de timp pentru uscare. Dar numai cu efort ridici o casă care să respire cu adevărat, o casă în care vara să stai cu plapuma pe tine pentru că e răcoare și iarna să poți sta în lejer îmbrăcat odată ce ai băgat câteva lemne pe foc. O casă tradițională cu materiale naturale are însă multiple avantaje, pe lângă cele estetice care încântă. Este tipul de locuință unde ți-ai crește copiii, unde nu apare mucegai, unde n-ai nevoie de aer condiționat. Și că veni vorba despre aer condiționat îți spun că unul dintre vecinii acestor doi tineri și-a făcut casa din alte materiale, evident moderne, pentru că montează mai repede și sunt mai ieftine, dar acum are nevoie de aer condiționat pe timp de vară. Știi care a fost efectul folosirii acestui aparat al cărui unitate exterioară a fost montat către grădină? A uscat doi mesteceni, căci aerul cald bătea direct înspre ei.

De ce aș cumpăra o casă ca asta? Pentru că m-ar scuti de un mare efort, de la cel intelectual în a consulta experți, așa cum a făcut Alina de s-a documentat la Muzeul Satului din București până în Gorj și Sibiu și până la  abate drumurile prin țară pentru a găsi acei meșteri pricepuți care să-și facă treaba bine. Nu mai spun de stresul pe care-l implică supravegherea de șantier pentru că dacă nu ești acolo la locul faptei poți fi sigur că nu termini la timp. Până la urmă aș cumpăra-o pentru că e excelent făcută și e ridicată, cu toate detaliile puse la punct, inclusiv gard, loc de grătar și magazie. Alina și Ciprian însă s-au îndârjit să o facă. Dacă inițial au crezut că o casă tradițională ar trebui să coste mai puțin, au ajuns în final nu doar să cheltuiească de două ori în plus, ci aproape de trei ori mai mult. Casa, care se află la circa 18 km de București pe drumul către Cernica, într-un loc înconjurat de păduri și la 200 de metri de un lac cu apă dulce, au ridicat-o în nouă luni de zile, dar înainte de asta au făcut multă documentare. Și au ales să o facă cu un singur nivel și bine au făcut pentru că știau adevărații țărani din vechime ce știau, că doar după casele dela Muzeul Satului s-u inspirat și tinerii noștri.

Are ca suparfața construită, după cum îți spuneam, 140 de metri pătrați, iar împărțirea interioară au făcut-o mai modernă, respectiv bucătăria și sufrageria sunt în același spațiu care măsoară 33 de mp, au două dormitoare de câte 12 mp fiecare, cu o cameră între ele de 8 mp ce poate fi folosită pe post de dressing, o baie de 9 mp, cămară de 10 mp, două holuri mari care împreună au 20 de mp, un beci sub casă de 10 mp, o prispă mare de 20 mp și una mai mică de 4 mp. La interior este absolut superbă, iar Alina spune că timp de 12 ani de zile a colecționat ceea ce a primit cadou de la prieteni și ceea ce a  cumpărat de la artizani și meșteri talentați. Mai în glumă mai în serios, Alina spune că a renunțat la micile ei plăceri, inclusiv să facă shopping pentru ea, numai ca să-și cumpere decorațiuni autentice pentru casa la care visase. N-a știut că o va avea, dar uite că visul i s-a împlinit.

Când au dat peste proprietatea care era de vânzare, o casă veche pe un lot de pâmânt de 450 metri pătrați și-a închipuit că o vor putea renova. Dar când au constatat cât de putred era totul au decis că e timpul pentru una nouă, dar una care să fie așa cum trebuie, tradițională și sănătoasă. Au ales să toarne o fundație solidă ca să nu aibă surprize, iar apoi, ca prin minune, în drum spre mare au dat peste meșterii de la Adamclisi care făceau cărămizi de lut din pământ galben de Dobrogea, după o rețetă veche. Alina le-a plătit un avans pe loc, deși nu știa dacă se putea baza pe ei, dar după câteva săptămâni a aflat că materialele sunt gata manufactucturate și că le poate ridica. Când au ajuns acolo au constatat că greutatea acestor cărămizi era foarte mare. Aveau circa 40 de tone. Ca să tocmească un tir îi costa circa 3500 lei transportul, dar numai pentru o cantitate de 25 de tone, căci atât se poate transporta pe drumurile din România, deci practic trebuiau două transporturi. Din start și-au dat seama că au subestimat bugetul la care se gândiseră pentru ridicarea casei lor sănătoase. Și totuși nu s-au descurajat.

Apoi, altă aventură a fost cu șindrila pentru acoperișul casei și a gardului. Au găsit meșteri în Vrancea pe care i-au tocmit. Când au venit la poartă aveau doar cuțitoaiele la ei, adică erau pregătiți de muncă. A durat o lună și jumătate până au finalizat de tăiat și de montat fiecare bucată de șindrilă în parte, timp în care au fost cazai evident de către tineri. Sub șindrilă sunt planșeele din lemn și structura din grinzi de lemn ale casei, iar deasupra planșeelor izolația este realizată cu două straturi de pământ galben și paie, de aici și ambinața plăcută la interior. Zidurile din lut sunt finisate cu var, la interior pardoselile sunt dușumea de lemn, iar tâmplăria este tot din lemn. Este o casă care respiră, dar una pentru care toate aceste lucruri au necesitat mult timp și multă manoperă. Ei bine, exact asta costă ce mai mult – manopera, căci meșteri pricepuți găsești foarte greu.

Casa e ieșit senzațional, și pentru prispe totul a fost făcut manual după modele tradiționale. Culoarea a ales-o Alina și tot ea s-a gândit să facă și un loc de grătar în curte. Nu s-ar fi așteptat să o coste circa 3000 de euro, dar aici a schimbat două rânduri de meșteri până să ajungă la o bucătărie de vară funcțională. Pare ușor să ridici așa ceva, dar e mult mai greu să și funcționeze. Desigur că o magazie de lemne era necesară, așa că au ridicat una pe care au acoperit-o tot cu șindrilă ca să fie în ton cu casa. Și gardul este frumos, mai ales că la stradă au deschidere de 15 metri lungime și și-au dorit ca totul să fie în armonie cu imaginea casei. Au folosit o vopsea cu teflon pentru lemnul lui pentru a preîntâmpina degradarea acestuia. Au finalizat casa în noiembrie 2012, iar apoi s-au ocupat de interior care arată de senzație. Au făcut mobila pe comandă și au optat să aibă sobe în loc de calorifere. Deși au electrocasnice, au ales gama Retro de la Gorenje ca să fie în ton cu ambianța tradițională. Da, baia este prezentă și au făcut fosă septică pentru ea, deși de curând s-au tras de către primăria locală țevile pentru canalizare și gazele la poartă. Apă caldă au de la boiler, iar apă rece de la puțul din curte, de unde, cu ajutorul unei pompe și al unui hidrofor, și-au asigurat alimentarea fără efort.

Și după finalizarea casei s-au ocupat și de grădină. Cu această ocazie și-au dat seama cât de multă costă amenajarea unui spațiu verde. Au cumpărat și au plantat 20 de mesteceni alături de alți 10 pomi fructiferi, zmeură, mure, legume, dar și un tei și un brad (pentru Crăciun), iar flori au ales să aibă sub forma tufelor de trandafiri, a unui liliac acompaniați de arbuști decorativi. Au gândit și grădina să fie una ca la țară, cu fructe și flori pe placul tuturor. De altfel, totul a fost ales și gândit în detaliu, iar casa lor a făcut înconjorul internetului. Au primit multe cereri să o vândă, dar Alina spune că o vinde doar cuiva interesat să păstreze totul așa cum este, adică tradițional și nu lasă din preț sub niciun chip. Ei bine, hai să-ți spun prețul – 115.000 de euro, preț care include mobila din casă, eletrocasnicele și tot ce vezi pe proprietate. Aș da banii ăștia? Da, i-aș da pentru sigur m-ar costa la fel de mult și mai mult ca sigur că nu am timpul și nici energia să ridic o astfel de casă, una tradițională și sănătoasă concepută ca la carte. Sunt sigură că prețul te uimește, dar numai cine și-a făcut o casă știe cât de multe resurse implică o astfel de construcție, ca să nu spun și de stilul de amenajare cu obiecte și lucruri aduse peste tot din țară. Când să mai ai timp să alergi după ele? Alina le-a adunat în ani de zile din toate colțurile țării de la lustre, aplice la clanțe vechi. Mi-a plăcut această casă tare mult și îmi pare rău că n-am banii să o cumpăr. Însă știu că și eu aș proceda ca Alina și Ciprian, n-aș vinde-o decât cu suma care mi-ar permite să o iau de la capăt, să fac alta poate și mai frumoasă. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Alina si Ciprian(23)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Alina si Ciprian(25)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Alina si Ciprian(24)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Alina si Ciprian(27)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Alina si Ciprian(22)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (1)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (3)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (16)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (15)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (21)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (14)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (17)

 

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (4)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (7)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (8)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (9)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (10)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (12)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (11)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (13)

 

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (5)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (20)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (18)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (19)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Alina si Ciprian(29)

adelaparvu.com despre casa traditionala aproape de Bucuresti, Foto Catalin Georgescu (2)Foto: Cătălin Georgescu/ Proprietarii Alina Și Ciprian

14 raspunsuri pentru Și eu aș cumpăra o casă tradițională ca asta! Hai să-ți spun de ce

 1. Dana Oprea spune:

  Simpla si draguta.Tare mult m-ar fi placut sa vad imagini si d
  in interior.

 2. Dana Oprea spune:

  Multumesc!

 3. Adrian spune:

  e foarte frumoasa si isi merita toti bani!

 4. Maria spune:

  Superba. Asa ceva mi am dorit toata viata, o casuta mica, cu prispa.Imi aduce aminte de casa bunicilor din Stanesti Valcea, .O casa ca in povesti! Dar anii trec prea repede, ramane visul.

 5. Giorgiana Lidia spune:

  E mai mult decat perfecta! 😀

 6. Alexandra spune:

  incredibil de frumoasa…eu nu as vinde-o ..pt nici o suma 🙂

 7. baban oana spune:

  superba,bravo,felicitari!!!!!!!!!!!!!!

 8. alina a. spune:

  Credeti-ma, cand aveti banii disponibili in numerar, in propriul cont bancar, nu va mai despartiti de ei cu una cu doua, nici macar pentru visuri (daca nu aveti foarte multi, si anume, cat sa va mai ramana destui si pentru economii personale). Veti analiza totul de 100 de ori, dupa care nu va lasa inima sa cheltuiti banii greu agonisiti.

  Banul in prealabil muncit nu se cheltuie, nici pe departe, cu usurinta cu care oamenii sunt dispusi sa apeleze la credite. Munca – in prealabil – pentru bani te face mai lucid, te invata sa apreciezi si sa respecti banii.

  Referitor la casa din articol, desi e aspectuoasa, trebuie avute in vedere cateva aspecte practice/tehnice:
  -este construita din chirpici. Oricat de traditionala si draguta ar fi, bancile si asiguratorii nu ofera multi bani cumparatorului pentru astfel de case (chirpici, chiar si lemn) deoarece prezinta unele riscuri.
  -desi e amplasata la tara, terenul este de doar 450mp.
  -daca omul e activ la oras, va trebui sa faca naveta; daca e mai varstnic, probabil nu va dori sa cheltuiasca prea multi bani pentru o proprietate.

  Am fost in viata in diverse situatii. In aproape toate cazurile, nu mai recuperati pe o proprietate ceea ce ati cheltuit, mai ales cand revanzarea se face la scurt timp (pana in 5-10 ani). Ba chiar pierderea poate fi masiva, de pilda, 50%.

  Bucuria de a avea este aproape intotdeauna depasita de povara de a fi dator.

  Filosofia mea: mai bine privesc, admir, eventual inchiriez ceva frumos pentru un concediu, si atat. Ratiunea nu trebuie sa ma paraseasca. Cam asa vad eu lucrurile, in acest „acces” de sinceritate dublata de experienta…

 9. Alexandru spune:

  Vad ca este de vanzare. Pret 115.000 EUR

 10. Teodora L. spune:

  Buna, Adela
  Cautam prin arhiva blogului tau, informatii legate de mesteri pentru sita de pe casa . Am dat peste acest articol si imi permit sa te intreb daca stii adresa, numele, telefonul celor din Vrancea ce au realizat sita pentru acoperis . Sau si mai bine poate cunosti mai multe adrese, in Prahova de exemplu . Multumesc mult, Adela si astept cu nerabdare mesajul tau !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *