adelaparvu.com despre gradina urbana, design Cato Creative UK (1)

In Amenajari Gradina

Grădină urbană plăcut amenajată

Și cele mai mici spații exterioare pot fi armonios amenajate, dacă există o temă stabilită din start. Și ca să-ți exemplific la ce mă refer îți prezint azi o curte de circa 16,5 metri pătrați, care a fost tratată ca o extensie a spațiului zonei de zi de la interiorul casei. Da, când vezi curtea ca fiind o prelungire a spațiului interior, atunci îți este și mai ușor să alegi finisajele, dar și stilul de amenajare. Curtea de față se află în Marea Britanie și a fost amenajată de către designerii de la biroul Cato Creative. Dar hai să-ți spun mai multe despre abordarea lor.

adelaparvu.com despre gradina urbana, design Cato Creative UK (3)

Fiind împrejmuită peste tot cu garduri, designerii au luat în calcul un fundal neutru care să păcălească privirea. Au folosit o membrană de grădină de nuanță neagră peste care au aplicat riflaje din lemn. Aceste stânghii din lemn maschează în primul rând gardurile comune cu vecinii, pe fiecare parte aceastea fiind diferite, apoi creează un joc de linii orizontale care dau impresia că spațiul exterior este mai lat decât în realitate. În acest context au prevăzut o zonă pavată, în prelungirea interiorului, mărginită în lateral și în spate de zone verzi. Pavajul ales este unul de culoarea deschisă pentru a da iluzia unui loc mai luminos și curat. Apoi, pe fundalul riflajelor au construit jardiniere din beton vopsite ulterior în alb, un contrast urban, dar plăcut. Albul contrastează frumos și cu vegetația verde. Zona pavată este folosită pentru un loc de luat masa în aer liber. În fundul curții, o parte din cuprafață a fost folosită pentru crearea unui mici anexe de depozitare, ușa acesteia fiind camuflată cu riflaje din lemn.

adelaparvu.com despre gradina urbana, design Cato Creative UK (1)

adelaparvu.com despre gradina urbana, design Cato Creative UK (2)

Riflajele din lemn ce îmbracă gardul se potrivesc frumos ca și nuanță cu fațada casei, iar membrana neagră din spatele lor ajută ca liniile dintre ele să se citească frumos, conferindu-le totodată mai mult volum. Un aspect deloc de neglijat este modul de iluminare artificială a spațiului exterior, astfel încât pe timpul nopții el să devină de-a dreptul scenografic. Iluminatul cu LED-uri este prevăzut atât la nivelul jardinierelor fixe, la baza unora dintre plante, cât și la nivelul pavajului. De asemenea, designerii au luat în calcul și iluminarea fațadei corespondente curții pentru a completa plăcut întregul ambient. O curte mică gândită ca un loc de masă în aer liber, ca o prelungire pe timpul sezonului cald a spațiului zonei de zi din casă. O abordare simplă, dar de efect. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre gradina urbana, design Cato Creative UK (4)

adelaparvu.com despre gradina urbana, design Cato Creative UK (5)

adelaparvu.com despre gradina urbana, design Cato Creative UK (6)

2 raspunsuri pentru Grădină urbană plăcut amenajată

  1. bianca spune:

    Buna Adela,

    Foarte frumos articolul:).
    As avea o intrebare si sper sa ma poti ajuta. Am tot cautat peste tot pe cineva sa realizeze un anumit gard, dar nu gasesc deloc ce imi doresc.
    Suntem mai multe case insiruite intr-un complex rezidential si dorim sa facem pe o un segment mai mic, cat tine terasa, de o parte si de cealalta cate un segment de gard ca in poza atasata, fix ca in proiectul de mai sus, cu riflaje de lemn.
    Crezi ca ne poti oferi un furnizor care sa faca asa ceva in Bucuresti.

    Multumesc frumos, o zi placuta,
    Bianca

    25b4f512-902f-49d0-b72e-0fe2cb8f9cb9

    • Adela Parvu spune:

      Bună Bianca! Gardurile țin de amenajarea peisagistică și de arhitectura casei. Cel mai indicat este să iei legătura cu un arhitect peisagist, cum e Dragoș Isăcescu, care-ți poate indica nu doar furnizorii serioși, ci și firmele care pot pune în operă un astfel de gard. Îl poți contacta pe Dragoș Isăcescu la adresa de mail dragosisacescu@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *