Da, culori! Dar ce combinații minunate, ce nuanțe, câtă simplitate și rafinament. Fără îndoială că așa ceva nu obții ușor sau cu bani puțini, dar dacă aș fi designer pentru mine imposibilul ar trebui să devină posibil. Calitatea se simte aici prin finisaje, prin mobilierul ales și elementele cum sunt ușile glisante. Dar deși în imagini totul pare perfect, să știi că acest apartament cu patru camere a pus probleme designeriței Ekaterina Fedorova. De ce? Pentru că locuința este într-o clădire veche, iar în tot apartamentul sunt doar patru ferestre mari și late, adică sunt prea puține. Spre exemplu, bucătăria nu are deloc fereastră, iar băile nici așa. În plus, s-au dorit locuri de depozitare, dar care să nu sufoce camere. Păi e cam greu să ai dulapuri încăpătoare pentru o familie cu doi copii, dar să faci dulapurile mai puțin vizibile. Și totuși a reușit să creioneze o amenajare de mare clasă. Hai să-i descoasem trucurile.
Camerele sunt dispuse de-alungului unui hol lung și îngust. Pe o parte sunt încăperile cu ferestrele, care dau înspre stradă, deci livingul, biroul, dormitorul matrimonial și camera copiilor. De cealaltă parte a holului sunt bucătăria și cele două băi. La capitolul finisaje designerița a avut grijă ca pardoseala să fie unitară, cu excepția băilor ea fiind din parchet de lemn masiv. Apoi, a avut grijă ca ușile interioare să fie de calitate, iar pentru bucătărie a ales unele glisante cu sistem de culisare numai în zona superioară, ca să elimine pragul și să dea impresia de continuitate la nivelul pardoselii. Și pentru fiecare cameră a ales culori frumoase pentru suprafețele mari, de-a dreptul relaxante.
În living o nuanță elegantă de albastru gri îmbracă pereții. Dar arată excelent în combinație cu parchetul de aici și cu tâmplăria albă. Dar ca să spargă imaginea de cutie, pe unul dintre pereții camerei de zi a adăugat textură, adică e cărămidă zidului portant, care a fost curățată și vopsită în aceeași nuanță cu restul suprafețelor. Dar uite, în acest spațiu a știu să creeze constraste. Canapeaua, care e cea mai mare piesă, a ales-o cu o tapițerie deschisă la culoare, dar fotoliile sunt unele colorate. Da, tușe ce animă atmosfera la fel ca și tabloul și storul roman de la fereastră. În spatele canapelei a creat un loc suplimentar de birou. Și tot pentru dinamism a ales și covorul cu dungi. Dar uită-te la celelalte piese pe verticală, vitrinele. Una este albă, alta în tonuri de bej la fel ca și canapeaua și măsuța din fața ei. Designerița asta se pricepe la culori, nu glumă!
În dormitorul matrimonial rețeta cu peretele de cărămidă a fost din nou aplicată pentru textură. Dar aici culorile suprafețelor mari se schimbă, un verde stins relaxează instant. Piesele mari de mobilă sunt în tonuri de gri, mereu elegante și care se potrivesc cu orice. Și da, când ai verde și gri, neapărat câteva tușe de roșu, iar albastrul cuverturii vine la fix (o combinație frumoasă roșu-verde-albastru!). Camera copiilor este de-a dreptul delicioasă! Designerița a preluat cele patru culori prezente de regulă în jocurile pentru copii – roșu, galben, albastru și verde și le-a combinat sublim. A ales un tapet cu romburi simple, a vopsit profilul decorativ (vezi ce impact major are) și a preluat galbenul și în modelul draperiei. Apoi, două piese mari de mobilă în culori vibrante – canapeaua și biblioteca cu dulapuri. Unde e albastrul? În tabloul din cameră, poziționat central. Și când ai atâtea culori ce covor alegi? Unul simplu, desigur! Alb pentru a spori senzația de luminozitate.
Mi-a plăcut mult și camera dedicată biroului. Aici a rezistat vremurilor o frumoasă sobă albă din cahle de teracotă, deci un element masiv în încăpere. Ce a făcut designerița? A ales un tapet cu motive vegetale delicate ca vin să atragă atenția și să estompeze prezența sobei supradimensionate. Piesele de mobilă simple, elegante, dar petele de culoare sunt alese în constrast cu tapetul și nuanța mobilei. Da, zone de roșu în dreptul ferestrei și un covor ce parcă preia motivul crengilor din tapet. Tot la tapet a apelat și la bucătărie tocmai pentru a distrage atenția de la faptul că nu există fereastră în încăpere. Și băile sunt elegante. Desingerița s-a jucat cu perdeaua de duș într-una dintre ele pe care a montat-o ca pentru o fereastră, dar vezi că finisajele sunt extrem de simple. În a doua a ales personalizarea mobilierului cu bucăți de oglindă, o pardoseală jucată și mici decorațiuni (corpuri iluminat, oglindă) pentru a creiona imaginea de încăpere, nu doar de funcțiune. Foarte frumos apartament! Sper să te inspire și pe tine!
Sursa foto: AD/ Ekaterina Fedorova
ai dreptate! superb, un semineu era perfect in locul sobei .
Ania, pe mine nu m-ar fi lasat sulfetul sa stric soba aia 🙂 Si eu as fi pastrat-o 🙂
Impresionant! Se poate vopsi teracota?
Orice se poate vopsi pe lumea asta Gabi, dar asta nu garanteaza ca si dureaza. Acum serios, teracota nu se poate vopsi dupa ce a fot montata. Culorile sunt fixate la temperaturi mari si acoperite cu strat de smalt. Orice culoare adaugi dupa nu rezista dupa punerea in funciune a sobei, caci nu rezista la caldura.
Da, ai dreptate. Multumesc pentru raspuns!
Splendid !!! Se vede ca un specialist a gandit si pus in valoare fiecare coltisor. In ceea ce priveste soba este fabuloasa – e o bijuterie, minunat armonizata cu fiecare obiect din camera inclusiv cu tapetul. Si camera copiilor este cu adevarat draguuuta. Multumim pentru asa minunatii ce ne arati. Paste cu liniste si multa sanatate.
Unde se afla apartamentul asta si ce suprafata are?
Mi se pare absolut fascinant! Pare a fi un apartament spatios si inalt, intr-o casa veche, cum sunt si pe la noi in anumite zone ale orasului (Bucuresti). Am avut placerea sa vizitez cateva… Cred ca in spatiile acestea generoase, luminoase in unele cazuri (inteleg ca aici nu a fost vorba de asta), inalte iti dau atatea posibilitati de amenajare, toate minunate, toate cu personalitate!
Intotdeauna mi-am dorit sa locuiesc intr-o casa veche, cu 2-3 etaje, cu putini vecini, inconjurata de verde…pacat ca sunt atat de costisitoare.
Felicitari pentru articol si pentru site, il urmaresc cu mare drag!
Diana este o locuinta din Moscova intr-o cladire veche, iar suprafata este de circa 100 de metri patrati.
Buna ziua,
Sunt in cautarea unor usi culisante pe care mi le-am imaginat ca si cele din aceasta locuinta (inclusiv inaltimea lor mi-ar fi necesara). Imi puteti recomanda va rog respectuos un furnizor – zona Bucuresti?
Va multumesc anticipat
Bună Oana! DIn păcate nu m-aș hazarda să recomand, dar aș putea să-ți spun cine s-ar putea ocupa de așa ceva. Încearcă la Uși TGG, Bucin Mob și la Atelier Vast