adelaparvu.com despre cabana de munte, Alpine Dancing Hearts, Monta SUA, arh Larry Pearson, designer de interior Debra Shull, Foto Yellowstone Traditions (13)

In Case, Design Interior

Rustică la exterior, elegantă și confortabilă la interior

De multe ori m-am întrebat, atunci când am văzut case cocoțate pe stânci, cum o fi senzația pe care ți-o dă peisajul grandios care se vede pe ferestre? Cum ar fi să locuiești tot timpul anului acolo? Cum te schimbă asta? Te schimbă? Cu siguranță că muntenii au un alt fel de a privi viața, dar cred că și o casă de vacanță, deci una în care locuiești temporar, îți oferă altă perspectivă asupra naturii. Când vezi munții masivi și puternici, arborii falnici, păsările ce se înalță pe cer sigur ajungi să prețuiești mai mult natura. Am ales să-ți prezint o casă ridicată în acord cu peisajul montan, cu un exterior ce vorbește despre materialele prezente aici, dar care la interior ascunde încăperi generoase, elegante și confortabile. Nu m-a atras neapărat partea de lux, cât modalitatea de-a ambienta o casă cu structura acoperișului la vedere, cu pereți din bârne masive și soluții frumoase de-a aduce piatra la interior.

Chiar așa, cum mobilezi o casă care este rustică la exterior? Continui decorul acesta mai departe? Nu neapărat. Arhitectul Larry Pearson, care a proiectat această casă în Montana, SUA, spune că și-a dorit ca exteriorul să aibă materialele specifice zonei și să nu se intervină cu lacuri, baițuri și alte culori care ar fi scos casa în evidență. El crede că e important ca o contrucție ridicată într-un peisaj dramatic să fie cât mai ancorată în el, să nu disturbe ritmul, textura, volumele și nuanțele locului. Dar la interior totul a revenit în sarcina designerului de interior Debra Shull, care a luat spațiile organizate de către arhitect ca pe o provocare, una în care structura lemnului să fie la vedere, dar textura să fie prietenoasă. Adică tot lemnul șlefuit de mână pentru ca la atingere să fie plăcut, iar riscurile micilor inconveniente ale texturilor rustice să fie îndepărate, adică hainele să nu fie agățate de așchiile din lambriuri sau zonele placate pe verticală cu lemn. Apoi, a lăsat așa cum a proiectat arhitectul șemineuri masive din piatră, dar a avut grijă ca tot ce e impozant să fie echilibrat de piese de mobilă de dimensiuni mai mari, adică la rândul lor foarte prezente. Și da, a apelat la culori pentru tapițerii, dar a ales verde și albastru pentru a completa nuanțele mereu prezente în peisajul ce se întrevede pe ferestre.

Când ai lemn și piatră din plin la interior ceea ce poate îndulci ambientul sunt zonele cu suprafețe netede, zugrăveli simple care să lase restul să respire. Apoi, volumele mari ale structurii casei să fie contrabalansate de canapele generoase, de paturi mari, de fotolii care invită la relaxare, dar și de structuri din fier, cum ar fi balustrada scării, o parte din corpurile de iluminat sau cada din cupru. Asta face ca totul să devină mai legat, mai unitar. În plus, prezența din plin a țesăturilor ajută enorm pentru senzația de confort. Dar merită să observi că imprimeurile sunt fie foarte mari, fie lipsesc, adică folosirea unor covoare, tapițerii, storuri, lenjerii de pat cât mai simple ca și culori și cu modele discrete să fie preponderente. De ce? Pentru că lemnul și piatra au deja un model, un ritm care încarcă spațiile. Orice altceva devine surplus și distrage atenția, încarcă încăperile. Aici sunt mai degrabă țesături cu textură, de la catifeaua canapelelor la păturile pufoase din dormitoare, de la piesele mici, fotolii, scaune cu piele la o mulțime de perne decorative.

Rustică la exterior, dar bine concepută din start, adică cu terasele exteriorare și cu ferestrele orientate în funcție de soare și de vânt. Mai ales când e vorba despre o casă din lemn și piatră, trebuie să fie luate în considerare aspectele ce țin de vreme și de clima locului. Vântul, la fel ca și zăpada, exercită presiuni asupra unei case, mai exact asupra structurii ei, așa că un arhitect talentat și responsabil va analiza terenul înainte de a proiecta casa pentru ca aceasta să fie construită pe direcția care trebuie. Și da, opulența nu-și are locul într-un mediul montan. Mai bine ca atunci când se dorește ceva elegant și confortabil aceste lucruri să se simtă la interior, dar exteriorul să fie în acord cu natura, căci este o formă de respect pentru ea. Rustică la exterior, contemporană la interior. Un proiect frumos care ne face să visăm. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre cabana de munte, Alpine Dancing Hearts, Monta SUA, arh Larry Pearson, designer de interior Debra Shull, Foto Yellowstone Traditions (7)

adelaparvu.com despre cabana de munte, Alpine Dancing Hearts, Monta SUA, arh Larry Pearson, designer de interior Debra Shull, Foto Yellowstone Traditions (9)

adelaparvu.com despre cabana de munte, Alpine Dancing Hearts, Monta SUA, arh Larry Pearson, designer de interior Debra Shull, Foto Yellowstone Traditions (8)

adelaparvu.com despre cabana de munte, Alpine Dancing Hearts, Monta SUA, arh Larry Pearson, designer de interior Debra Shull, Foto Yellowstone Traditions (10)

adelaparvu.com despre cabana de munte, Alpine Dancing Hearts, Monta SUA, arh Larry Pearson, designer de interior Debra Shull, Foto Yellowstone Traditions (3)

adelaparvu.com despre cabana de munte, Alpine Dancing Hearts, Monta SUA, arh Larry Pearson, designer de interior Debra Shull, Foto Yellowstone Traditions (1)

adelaparvu.com despre cabana de munte, Alpine Dancing Hearts, Monta SUA, arh Larry Pearson, designer de interior Debra Shull, Foto Yellowstone Traditions (11)

adelaparvu.com despre cabana de munte, Alpine Dancing Hearts, Monta SUA, arh Larry Pearson, designer de interior Debra Shull, Foto Yellowstone Traditions (12)

adelaparvu.com despre cabana de munte, Alpine Dancing Hearts, Monta SUA, arh Larry Pearson, designer de interior Debra Shull, Foto Yellowstone Traditions (4)

adelaparvu.com despre cabana de munte, Alpine Dancing Hearts, Monta SUA, arh Larry Pearson, designer de interior Debra Shull, Foto Yellowstone Traditions (6)

adelaparvu.com despre cabana de munte, Alpine Dancing Hearts, Monta SUA, arh Larry Pearson, designer de interior Debra Shull, Foto Yellowstone Traditions (14)

adelaparvu.com despre cabana de munte, Alpine Dancing Hearts, Monta SUA, arh Larry Pearson, designer de interior Debra Shull, Foto Yellowstone Traditions (5)

adelaparvu.com despre cabana de munte, Alpine Dancing Hearts, Monta SUA, arh Larry Pearson, designer de interior Debra Shull, Foto Yellowstone Traditions (13)

8 raspunsuri pentru Rustică la exterior, elegantă și confortabilă la interior

  1. Roxana spune:

    este foarte frumos, ca o poveste! pe sufletul meu!

  2. Adrian spune:

    foarte frumoasa si armoniasa! Parca te indemana sa-ti petreci toata iarna la gura semineului!

  3. Dan spune:

    Promovarea unor astfel de case cu siguranta face ” rau ” imaginatiei. Mi-l imaginez pe bunicul vanatorul cowboy cum imi lasa mostenire o astfel de casa. Mda, frumoasa casa.

  4. estera spune:

    Superba

  5. Adina spune:

    Absolut superba.Fiecare zona este f bine gandit amenajata.Piatra si mai ales lemnul domina.

  6. Mihaela Tomazi spune:

    Te simți acasă. Superbă!!!

  7. Magda spune:

    Impecabila

  8. nipoco spune:

    atata frumusete, nu e cam izolata ? e o lectie buna pt ghiolbanii cu betoane patratoase pline de kichuri in buricul targului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *