adelaparvu.com despre de ce se gasesc greu mesteri buni in Romania, in foto mesterul sobar Lulu Berci (6)

In Mesteri, Romania Mea

De ce se găsesc greu meșteri și meseriași buni?

Trebuia să abordez acest subiect pentru că mi-am propus în acest an 2016 să scot la lumină cât mai mulți meșteri buni din România. Am să organizez spre finalul anului și o gală de premiere a lor, a celor pe care am să-i găsesc singură sau cu ajutorul vostru. De ce? Pentru că da, avem probleme la acest capitol și din experiență pot să-ți spun și cauzele. Pentru că atunci când înțelegem cauzele putem înțelegem și efectele, dar mai mult, putem schimba situația în bine pentru noi toți. Există un cerc vicios în legătură cu meseriașii și meșterii și totul pornește de la mentalitate. Ca să o explic, am să-ți relatez în detaliu ceea ce am constatat pe parcursul anilor și îmi doresc din tot sufletul ca meșterii și meseriașii să citească cu atenție acest articol, la fel ca și clienții.

Clienții se plâng de meșeriași, meșeriașii se plâng de clienți. Dar unde e de fapt problema. Am să încep să-ți povestesc o întâmplare de la un târg din Germania ca să ajung la concluziile relevante. Acum vreo 5 ani, dacă țin bine minte, am fost invitată la târgul ISH din Frankfurt, unul dintre cele mai mari care se țin în Europa și este specializat în instalații termice, sanitare, climatizare. Acolo, în standul Kludi erau toți directorii de țară de la filialele din Europa și eu stăteam de vorbă cu directorul pe România domnul Barabaș și cu Michael Stein, designerul german al firmei, care îmi explica noile inovații, când, deodată, am fost lăsată baltă, cu scuzele de rigoare, pentru că apăruse un domn, e adevărat impozant, dar îmbrăcat normal, la costum. Toți s-au adunat în jurul lui și nu mai știau ce să-i ofere și cum să-l trateze. Evident, curioasă din fire, cum l-am prins pe domnul respectiv liber m-am apropiat de el, m-am prezentat și am intrat în vorbă cu el ca să aflu cine este și cu ce se ocupă.

Ei bine, domnul respectiv, foarte calm mi-a spus că e inginer și că e redactor-șef al unei publicații de profil, adică pe instalații ca și tematica târgului. Eu pe vremea aceea eram și eu redactor-șef la două reviste, așa că m-am bucurat să stau de vorbă cu un coleg de breaslă, ca să spun așa. L-am întrebat dacă are o revistă la el și mi-a întins o publicație de vreo 16-24 pagini, alb negru, de ziceai că e un pliant de-l primești prin poștă. Sincer, am rămas cam cu gura căscată (mă așteptam la ceva mult mai strălucitor și o publicație mai consistentă). Răsfoind-o, am constat că publicația nu avea nicio reclamă, niciun anunț publicitar.

Și acum urmează partea interesantă. L-am întrebat ce fel de publicație este, cui se adresează, cine o cumpără pentru că nu văd niciun fel de publicitate și nu înțeleg ce e cu această revistă, care avea preț pe ea. He! Mi-a spus așa superior, și avea și motive, publicația este independentă și la ea sunt abonați 3.000.000 de meșteri din toată Germania! Am scris trei milioane în cifre ca să-ți dai seama de amploarea acestei publicații, care avea milioane de abonați, deci care cotizau lunar pentru ea. În ea erau consemnate noutățile din domeniu, dar și criticile la adresa producătorilor și diverselor echipamente, deficiențe pe care această publicație le semnala. Era o revistă a sindicatului meșterilor instalatori din Germania! De aia nu avea publicitate.

Dar cum adică sunt abonați meșterii? Adică plătesc publicația? Domnul redactor-șef mi-a spus senin „Uită-te în jurul tău Adela și ai să vezi că majoritatea vizitatorilor sunt meșteri instalatori. Ei vin la acest târg ca să se informeze și să învețe despre noile produse pentru că aceste produse le vor cumpăra clienții, iar ei trebuie să fie pregătiți să știe să le monteze și să le cunoască caracteristicile tehnice.”

Pfoai! Atunci mi-a picat fisa de ce erau așa de multe standuri unde se făceau demonstrații practice. Atunci mi-a picat fisa și de ce meșterii din Germania sunt mai buni decât alții. Pentru că ei învață constant, pentru că fac efortul ca o dată la doi ani de zile când se ține târgul, în loc să meargă în vacanță de vară, să-și pună economiile la bătaie ca să stea la târg, să se cazeze la hoteluri pe banii lor și să vină toate cele șapte zile la târg să-și ia notițe. Ei bine, despre așa ceva n-am auzit la noi. N-am văzut la târgurile de la noi meșteri care să stea să întrebe despre cum se montează, ce face vreun echipament. De altfel, dacă vreau să dau de vreo asociație profesională la noi mi-e tare greu. Am încercat, dar și cele care există nu sunt în stare să-ți recomande pe cineva. Ești lăsat de izbeliște.

Și da, e vorba despre mentalitate. Într-o societate în care munca manuală este considerată ÎN PRIMUL RÂND DE CĂTRE MEȘTERI una defăimătoare, avem probleme mari. Meșterii sunt cei care se văd la un nivel jos și atunci toți îi văd ca atare. De ce? Păi când un meșter vine la o lucrare și el e cu capul în pământ, nu se uită în ochii tăi, deja îți imprimă o stare de nesiguranță și-l tratezi cum n-are vrea el, adică cu un aer superior. Când un meșter se pune singur în postura de simplu executant și îți spune că face cum vrei tu, adică îți pasează responsabilitatea unei alegeri într-un domeniu pe care-l nu-l stăpânești, în loc să-ți spună părerea, să te consilieze, să-ți explice, atunci avem probleme. Majoritatea oamenilor, clienților așteaptă de la meșteri soluții nu doar execuții, ca să fac și eu o rimă.

Deci, care sunt problemele?
1. Lipsa de documentare și informare a meșterilor, asta pe lângă lipsa de pregătire profesională. Majoritatea dintre ei nu citesc manuale tehnice, nu se duc în showroomuri de specialitate să se informeze, nu se duc la târguri, nu se duc la cursuri, nu știu să citească un plan de arhitectură. Și crede-mă că sunt așteptați de către firme! Orice firmă din domeniul materialelor de construcții, instalații, construcții, birouri de arhitectură își dorește să intre în contact cu meșterii buni, care sunt curioși și dornici să fie mereu mai buni.
2.Lipsa de echipamente și unelte necesare prestării diverselor servicii de montaj. Și e logic, nu? Păi dacă nu știi ce există pe piață, cum să știi de ce unelte ai nevoie ca să montezi ceva? Dacă nu mergi să te informezi la firmele care produc sau importă scule și unelte nici nu afli despre oferte speciale sau de faptul că poți închiria scule când ai nevoie.
3.Lipsa unui calcul corect pentru stabilirea prețurilor pentru diversele servicii. Rar am întâlnit vreun meșter care să știe să-ți explice defalcat cât îți ia pentru o lucrare și cum își evaluează munca. Dacă chemi trei meșteri vei avea trei prețuri diferite. În plus, întotdeauna calculele lor sunt total greșite. Ajung fie să se plângă că n-au bani de benzină, și așa este, fie că n-au timp să vină să-ți facă retușurile. De ce? Pentru că nu știu să-și evalueze munca, nu știu că în prețul final trebuie să includă și cheltuielile de transport, de masă, de consumabile pentru scule, de ce mai au ei nevoie astfel încât prețul final să fie unul corect pentru toată lumea. De fiecare dată când ei mai cer bani clientului, clientul începe să devină suspicios. Pentru mulți clienți e mult mai reconfortant să știe un preț dinainte, dar să fie bătut în cuie, să fie justificat pe etape, pe lucrări, ca să-și poată face un buget pentru toată casa sau amenajarea pe care urmează să o gestioneze.
4.Și poate că ăsta ar fi trebuit să fie primul punct – mentalitatea! Totul pornește din păcate de la mame, care cred ele că e mai bine să ai carte de muncă, decât să mergi pe cont propriu sau că e mai bine să ai facultate decât să ajungi să ai o meserie. Greșit! Fiecare pe lumea asta are talentul său, iar dacă un copil își dorește să ajungă zidar, instalator, constructor, sobar, atunci trebuie încurajat să o facă. Da, e adevărat că nu mai avem școlile de altădată, dar e foarte adevărat că acum trăim în era informației. Cine vrea să învețe poate să o facă (cum e și cazul lui Mihai Duhovnicu), există cursuri, există firme care oferă stagii de pregătire în diverse domenii din construcții, deci treaba că nu se poate nu există.

Apoi, după mentalitatea mamelor, există cea a meșterilor. Mulți dintre ei se consideră inferiori și mă bucur de fiecare dată când dau peste meșteri care nu sunt așa, cum e Lulu Berci (care arată impecabil), Ovidiu Devisevici, Dănuț Hotea, Tănase Dobre, Mihai Cubanit , Bogdan Țipu numai că să-ți dau câteva nume despre care am scris pe blog, meșteri care sunt siguri pe ei și pot să-ți explice, să vină cu soluții, care știu meserie, căci despre asta e vorba! Și culmea, mulți dintre ei au și facultate, dar fac o meserie care îi împlinește, care le oferă satisfacție pentru că lasă ceva frumos în urmă lor. Și tot pradă mentalității cad și meșterii buni, care nu au curajul să meargă pe calea antreprenoriatului. Poate că asta e mult spus, dar vreau de fapt să punctez că n-au curajul să înceapă afacerea lor. Cei care au acest curaj sunt repede identificați și mereu ocupați.

Foarte puțini meșteri sunt mândri de ceea ce fac și au bucuria că pot fi de folos. De aceea sunt fericită când dau peste cei care sunt mândri și încrezători, care sunt stăpâni pe meseria lor. Când vor ajunge toți meșterii să-și ia în serios meseria, când vor înțelege că jumătate din timpul lor înseamnă documentare și măsurători și cealaltă jumătate munca efectivă, atunci se poate spune că au ajuns profesoniști, cum sunt cei despre care am menționat până acum. Și numai atunci vor începe să fie apreciați de către clienți pentru că singuri vor știi să se aprecieze, își vor cunoaște valoarea. De fapt, diferența majoră între majoritatea meșterilor și meseriașilor din Germania față majoritatea (deci nu toți) din România este faptul că germanii sunt într-un mare număr liber profesioniști, deci pe cont propriu (au propriile firme), sunt organizați în sindicate și asociații profesionale și au o conduită, prețuri și servicii reglementate în cadrul breslei. La noi foarte greu se întâlnesc și se ajută, fac schimb de informații, învață unii de la alții.

De asemenea, meșterii buni sunt chemați să repare ceea ce au făcut alți meșteri mai puțin pricepuți și sunt, din păcate, catalogați și tratați de către clienți ca primii. Dar adevărul este că un meșter bun costă și acum ai aflat și de ce. Pentru că un meșter bun investește în formarea sa și o și poate dovedi, îți poate argumenta, dar mai ales îți poate garanta lucrarea. Când un meșter bun îți dă un preț care ți se pare mare, poți să-ți dai seama dacă e justificat sau nu, la o primă evaluare, numai după uneltele și sculele pe care le folosește. Poți să-l și întrebi despre asta. Deci, la capitolul mentalitate stăm deficiatar și din postura de clienți.

De ce se găsesc greu meșteri și meseriași buni? Ai să spui pentru că sunt plecați din țară. Nu neapărat, ci pentru că cei buni sunt atât de ocupați încât au ajuns să fie ținuți la păstrare. Cei care lucrează în domeniu și au meșteri buni țin cu dinții de ei, îi angajează, le dau salarii sau onorarii bune, dar nu-i recomandă pentru că-i țin pentru clienții lor. Mulți meșteri buni sunt practic angajați și ei lucrează la firme. Ăsta e tot secretul. Iar firmele serioase au mereu lucrări, așa că n-ai să-i găsești pe acești oameni disponibili pentru treburi de mai mică amploare, cum ar fi reparații, retușuri sau schimbări de finisaje pentru o cameră. Cei care sunt pe cont propriu, cum e Ioan Birișu, Attila Kolozsi,de asemenea, sunt foarte ocupați și pentru a fi în profit iau lucrări mari pentru că la lucrări mici clienților li se pare prea mare prețul lor. În plus, ei sunt răspândiți în țară și rareori se recomandă unul pe altul, iar acum îmi vine în minte și excepția de la regula amintită – sobarul de la Oradea Răzvan Iancu.

Repet, avem nevoie de meșteri și meseriași și anume unii responsabili. Nu doar executanți, ci unii care să vină cu soluții, care să știe să citească un plan de arhitectură, care să intre cu capul sus pe un șantier și să aibă mândria propriei meserii, conștienți că munca lor înseamnă ceva palpabil în viața clienților lor. Suntem ca într-un stup de albine, fiecare cu rolul său pentru binele grupului. Știu că pare că am blamat mai mulți meșterii, dar pe bune că atitudinea lor contează în primul rând. Din experiență îți spun că unui meșter bun orice client i se va adresa cu domnul instalator, domnul electrician, domnul sobar etc. Da! Poți fi domn dacă ești meșter sau meseriaș, dar trebuie să te comporți ca atare la toate capitolele, de la informare, documentare la ținută, limbaj și mentalitate. Uite, pe domnii meșteri vreau să-i identific anul acesta, pe lângă cei despre care deja am scris pe blog, și să le fac o gală de premiere, ca să știe toată lumea că avem nevoie de nevoie de ei, dar și că ne mândrim și-i recomandăm mai departe!

p.s. Am postat poze cu meșterii de pe șantierele Visuri la cheie. După fiecare casă renovată mi-am făcut poze cu ei pentru că sunt unii dintre cei mai tari meșteri pe care i-am cunoscut și cu astfel de oameni merită să am amintiri imortalizate în imagini. De asemenea, am reluat câteva din pozele cu meșterii amintiți în articol, iar pe Lulu Berci l-am pus în deschiderea acestui articol pentru că este un exemplu și la capitolul imagine și atitudine!

adelaparvu.com despre de ce se gasesc greu mesteri buni in Romania, Foto din emisiunea Visuri la cheie, ProTv (4)

adelaparvu.com despre de ce se gasesc greu mesteri buni in Romania, Foto din emisiunea Visuri la cheie, ProTv (2)

adelaparvu.com despre de ce se gasesc greu mesteri buni in Romania, Foto din emisiunea Visuri la cheie, ProTv (3)

adelaparvu.com despre de ce se gasesc greu mesteri buni in Romania, Foto din emisiunea Visuri la cheie, ProTv (1)

adelaparvu.com despre de ce se gasesc greu mesteri buni in Romania, Foto din emisiunea Visuri la cheie, ProTv (5)

Dănuț Hotea

Dănuț Hotea

Răzvan Iancu la lucru

Răzvan Iancu la lucru

Mesterul Lulu Berci

Mesterul Lulu Berci

148 Responses to De ce se găsesc greu meșteri și meseriași buni?

 1. Adrian spune:

  mi-a placut articolul si as mai completa cate ceva la motivele pentru care nu gasim mesteri buni, dar vreau sa ramana o nota pozitiva si cred ca astfel de articole in care sa fie prezentati mesterii buni si se semnaleaza lipsa lor, este foarte bun si pozitiv!

  Adrian

 2. Andrea spune:

  Intr-adevar sunt cazuri in care mesterii adevarati sunt chemati sa repare „greselile” falsilor mesteri. Iar clientii, cei care accepta lucrari de proasta calitate, sau „mai ieftine” platesc scump si ajung sa nu mai recomande produse sau lucrari cu care ei „s-au ars”. E pacat ca sunt pierdute adevarate talente, sunt oameni demoralizati care-si cauta rostul in domenii care poate nu le plac, dar trebuie sa traiasca din ceva!

  • Gabriela spune:

   Foarte adevarat. Daca nu sunt multumiti cu pretul cerut de un mester bun iau unul care face treaba de mantuiala pe bani mai putini si apoi ajung tot la primul iar costurile sunt mai mari. In plus uneori firmele vor meseriasi buni pe care sa-i plateasca cu un salariu de 1500 de roni lunar asa ca si mesterii buni sunt siliti sa se reorienteze spre altceva asa cum spuneai.

  • Marius spune:

   Din pacate informatia de calitate lipseste atat pentru clienti :sa stie,sau sa afle cam in ce vor intra cand incep un santier ,deci o consiliere corecta,cat si mesterii care nu au multe posibilitati de invatare sau daca au,ce rost are sa-si mai bata capul „daca merge si asa ” si clientului ii este rusine sau accepta lucrarea crezand ,de buna credinta ,ca asa trebuie sa se faca treaba.Aceasta informatie lipseste si fiindca clientii nu considera extrem de important acest aspect ,al consultantei,fiindca toti le dau sfaturi gratuite si binevoitoare,dar nu realizeaza ca cine ii poate sfatui cel mai bine este destul de ocupat si nu o face „free”.Toata lumea care are pantaloni este mester si clientii in loc sa sufle in iaurt si sa caute „cufarul ruginit”,apeleaza la mesteri nu dupa calificare,diplome si clienti multumiti ci dupa cat de bine stapaneste comunicarea orala.Suntem pe o piata cu bune si cu rele si cine e atent reuseste,cine nu, regreta ani de zile alegerea facuta in momentul deciziei de a alege oferta „cea mai atractiva de pret”.Unii clienti se simt niste zmei si cred ca au un talent inascut de negociatori dar unii merg prea departe si de fapt singuri isi fac rau fiindca meseriasii buni vor sa faca lucrarea dar la un pret.
   Cea mai mare problema ,este ca se cer preturi mari pentru lucrari de carpeala.
   Din acest motiv multi meseriasi au plecat din tara.Cei buni si harnici sunt acolo si lucreaza,ceilalti sunt prin Romania si se lauda prin ce tari au lucrat.
   Clientii pot cerne piata dar ei trebuie sa nu se lase total pe mana mesterului si sa priveasca cu ochiul ratiunii toate serviciile care le plateste.
   Gata.Am terminat?

 3. Ce Le spune:

  Frumos articol! Si recunosc multe dintre trairile pe care le-am avut interactionand cu mesterii. Am facut 2 case – de care sunt mandra si bucuroasa – si am fost client/beneficiar implicat (adica am visat, am fost pe santier, mi-am spus puctul de vedere, am discutat cu arhitectul, cu constructorii, cu instalatorul, am curatat, am mobilat …). As scrie pagini intregi si ma tot gandesc ca ar trebui sa ma apuc de treaba – prea am descoperit pe propria piele o multime de lucurui care trebuie/se pot face si altfel. Lucrez pentru o firma de echipamente de incalzire de 14 ani si am participat la targuri internationale si la Romterm anii buni. Stiu ce se intampla la targurile din afara, stiu ce se intampla la targurile locale … stiu cum e instalatorul acolo si cum e aici. Cu adevarat, aici, avem o mare problema: nimeni (sau aproape nimeni) nu citeste ce spune producatorul echipamentului! Nimeni nu deschide o carte sa invete, nimeni nu vrea sa verifice o informatie. La noi merge: asa stiu eu, mi-a zis mie cineva ca nu e bine altfel … La a doua casa facuta noi, beneficiarii, stiam mai multe despre intalatia solara si cea de incalzire in pardoseala decat mesterul care lucra (pentru ca am stat si am cautat informatii – care exista la indemana!). Eu consider ca ar trebui facuta scoala de-a binelea! Da, scoala de instalator ar trebui sa fie o scoala buna, moderna (dar noi nu avem invatamant gimnazial modern … si asa ajungem la altele!).
  M-as bucura sa vad o lista cu mesteri adevarati cu care sa dialoghez, sa-mi ofere solutii realiste, solutii care sa fie practice si bune! Din pacate eu nu am intalnit astfel de oameni. Au fost unii oameni binevoitori, au fost unii oameni care au stiut ce si cum dar per total a fost o experienta grea, doar gandul ca la un moment dat casa va fi terminata m-a motivat in perioada de constructie – altfel …
  Ma bucur sa urmresc astfel de articole.

  • Stefan spune:

   Buna ziua, nu cred ca NIMENI nu se informeaza, cred ca majoritatea dintre colegii cu care am lucrat nu erau interesati sa se informeze, sa inteleaga ca e bine sa stii cat mai multe in domeniul tau, greu vor sa mearga la prezentari de produse ptr ca de cate ori vreau sa ii iau gasesc scuze, dar nu inseamna ca NIMENI nu se informeaza. Scoala? nu stiu daca sunt profesori maistri care sa cunoasca noile materiale si metode de lucru, sculele de actualitate….

 4. ion spune:

  Frumoasa descriere si inca se mai putea spune mult mai mult in ceea ce priveste ,,meseriasul”. Munca a devenit o gluma-munca innobileaza si noi nu avem nevoie de nobili. Incepand cu populatia de la sate care o buna parte din ei au inceput sa refuze munca la camp deoarece pretul produsului nu se regaseste in munca lui. Cei de la oras au inceput sa se gandeasca mai mult la afaceri decat la o meserie. Poti afla multe despre viata pe care o au multi locuitori din ,,R”, descoperim ca lipsesc finantele. Nu mai gandeste nimeni la o meserie ci la o facultate pentru a putea ocupa un post la o institutie de stat sau 6 din 49; bingo….. Trist, dar, adevarat.
  Si eu caut meserias!…am nevoie de un meserias pentru executia unei fantani, (zona Sibiu) mozaicari (lipsa 380V) chiar si de un sobar care sa aiba acel talent ca al profesorului de teologie.

  • ion spune:

   Draga Adela, poti ajuta in gasirea unui (unei echipe) fantanar ?
   Zona -Valea Avrigului la ~30 Km distanta de Sibiu.
   Si executantii fantanilor sunt numiti meserias, dar pe cale de disparitie.
   Acum se executa puturi cu tuburi din material plastic cu dimensiuni de la diametrul de 70; 150 si 200.
   -Multumesc!

 5. Iulian agapie spune:

  Am pierdut foarte mult ca vreau sa fac meseria cat mai bine,lingai perversi si incompeteti au intâietate,prostia primeaza

  • Adela Parvu spune:

   Iulian, pai nu cred ca ai pierdut, cred ca inca n-a aflat lumea de tine. Spune-ne mai multe despre ce poti face pentru ca avem nevoie de mesteri buni.

   • Iulian agapie spune:

    Pai din 1996 de la zidarie si tencuiala,am ajuns sa execut toata gama de amenajari interioare si exterioare de ce-a mai buna calitate,lucrat in isreael 1an,spania 5ani germania 3 luni,si franta doar o Luna ,din domnu maistru iulian nu ma scot,dar cand nu ma pot pacali gasesc fel de fel de motive de te face sa te gandesti ca trebuie sa mergi la pshiholog,sant foarte multe aspecte care te lasa masca,cautati fatada de la hotelul victoria din pitesti facuta cu multi ani in urma este intacta,ca referinte de la directori procurori si oameni simpli care sant si ce-I mai intelegatori ca nu au mandrie si orgoliu

   • Stefan spune:

    Iulian are destul de multa dreptate, pentru majoritatea clientilor in primul rand conteaza pretul, pretul mic, dupa cum spuneai in articol, il fac meseriasii care nu investesc nimic in scule si nu se informeaza absolut deloc, merg dupa auzite, dar multi clienti ii prefera in detrimentul meu pentru ca sunt mai ieftini, chiar daca nu au cu ce face treaba si nici nu iese treaba buna, pentru ca nu poate face taind manual plinta din lemn masiv(un exemplu) ceea ce fac eu cu un circular performant(care a costat multi bani si care trebuie amortizat in pretul lucrarilor)… Foarte mult conteaza de Client, ce alege el… Si nu este neaparat sa lucrezi afara ca sa fii bun si sa vrei sa faci ceva foarte bine…

   • Stan Ion spune:

    Buna ziua,ma scz.dar nici preturile la Clienti nu le convine,zice ca este scump sa plateasca 4500 Ron pentru refacerea unei bai!

 6. Dumitrescu Mioara spune:

  Am toata stima pt astfel de meseriasi ! Si asa este , daca nu cunoste noile materiale si tehnologii , ne alegem cu carpeli si in nici un caz cu ce am dorit .Preocuparea pt nou indiferent de meserie , tine in primul rand de persoana …din pacate sunt inca ff multi care mai cred ca… merge si asa , ce stie el, de la unul , de la altul …Eu ma gandesc ca , poate intr-o zi , nici noi nu ne vom mai multumi cu orice !

 7. Simona spune:

  Excelent articolul, ai perfecta dreptate. Poti sa iti recomand si eu 2 mesteri exceptionali, din Dorohoi .Am renovat un apartament vara trecuta in Bucuresti. Nu mi-a venit sa cred ca exista asa ceva, exact cum ai spus tu siguri pe ei, au respectat deadline-ul, si au evaluat f bine manopera, nu au cerut nimic in plus, si tot ce au facut cu simt de raspundere Dar sunt 2 mesteri cau lurat cativa ani in Italia si de asta au invatat f bine ca orice lucru trebuie bine facut . Sunt convinsa ca sunt multi acesti oameni si tinerii vor fi mai multi

 8. Anca spune:

  Extrem de interesant si util articolul, poate reusesti sa gasesti si sa scrii si despre instalatori priceputi, pe care sa-i putem contacta,eu una am mare nevoie. Multumesc

 9. Florin spune:

  Realizarea unui catalog de genul celui din Germania ar putea sa reprezinte un prim pas. In felul acesta cei care presteaza servicii de calitate, dorindu-si sa fie mentionati in catalog, vor iesi la iveala si sa fie conoscuti. Doresc reusita demersului tau si iti multumesc!

 10. GELU spune:

  Suntem prea saraci sa cumparam ieftin.Din pacate nu respectam pe cel care munceste si ne lasam pacaliti de buni oratori care nu au nimic in comun cu profesia respectiva.Ma lovesc mereu de problema ,de ce la x amers si la mine nu,dar x avea o alta configuratie,alt tip de masterial etc.Satisfactia lucrului bine facut nu mai exista,aceea mindria ca ai realizat tu insusi ceva.Cind realizezi ceva si clientul este foarte multumit,bani vin de la sine.Foarte multi beneficiari alearga dupa pretul cel mai mic,uitind sa analizeze ce include acel pret,nerealizind ca la noi meseriasul cind pleaca trebuie sa lase curat,asa cum gasit,termenul de executie respectat daca nu sa plateasca cazarea la hotel a proprietarului.Beneficiaru sa asculte recomandarile unui secialist si nu ale lui x,y,z care doar au vazut si cunosc deja constructii.Cum trebuie sa reactionezi cind vine beneficiarul si iti cere sa nu mai montezi toata cantitatea de fier sau de ce beton di stati si nu facut pe loc ,cum a facut vecinul,de ce sa dau amorsa recomandata si sa folosesc altceva sau deloc.Ma suna cineva si vrea sa stie cit il costa o casa de 100/mp la rosu sau la cheie,il intreb de proiect,pai stiti ati construit atit si n u stiti cit costa o casa de 100 mp,inseamna ca nu sunteti meseriasi,ramai perplex.Deci concluzia..ROMANUL NU ARE MATURITATE DE CUNOASTERE SI MASURARE,A UNEI CERERI ,INDIFERENT DOMENIU.Lipsa educatiei,promovarea non valorilor duc la, lacune mari in societate.Felicitari pentru articol si ideile expuse ,inclusiv prezentarile.

 11. Irina Anghel spune:

  De recitit si lacrimat pe articol! Am întâlnit şi aroganţi, care nu au avut habar să îndrepte un perete; cum prea bine am avut parte de meşteri cu soluţii, care au ţinut cu tărie de ideea lor, aducându-mi argumente. Nu cred că numai părinţii se fac vinovaţi de ce găsim pe piaţa muncii, cât se face fiecare vinovat de propriile alegeri ori de laşitatea de a-şi schimba „ruta”, în cazul în care nu sunt atraşi de domeniul în care s-au pregătit sau li s-au închis uzinele, cum este şi cazul meu, şi al câtorva pe care i-am identificat şi tocmai pentru că s-au reinventat, îi recomand şi promovez. Nu ştiu câţi dintre beneficiari cer cărţile tehnice pentru centralele de apartament şi nu mă refer la meşteri, ci la proprietarii care le au în exploatare… Atât timp cât nu ne axăm pe o cultură generală, nu ştim ce să cerem, diletanţii o vor „mirosi” şi ne vor taxa în consecinţă. Susţin atitudinea transmisă prin intermediul articolului şi am convingerea că se va propaga în rândul retailerilor de gen, care obişnuiesc să-şi califice angajaţii la fabricile furnizoare din Europa. Pe speţa mea, insist pe definitivarea legii care să reinstituie şcolile de meserii şi a celei care să corecteze fiscalitatea artelor tradiţionale.

 12. alina spune:

  Increderea este data de cunoastere. Nu de o cunoastere superficiala, ci de una solida si actualizata constant. Aceasta, mai ales daca nu sunt pasionati de ceea ce fac, putini profesionisti, din orice domeniu, o au pentru ca necesita mult timp si efort.

  In ziua de azi, invatarea constanta e o necesitate. Informatia evolueaza cu un pas rapid.

  Eu as mai adauga ca mesterii nu trebuie sa cada nici in extrema opusa umilintei: aroganta. Aroganta respinge clientii! Clientii vor o relatie echilibrata, bazata pe respect reciproc si intelegere a nevoilor lor. O data cu aparitia internetului, si clientii au devenit mai informati. Profesionistul nu mai e vazut ca detinatorul adevarului suprem (ceea ce pe unii cu ego mai mare poate sa-i deranjeze), ci poate sa fie testat, provocat la dialog, iar atunci i se poate deduce competenta sau incompetenta.

  Un bun profesionist trebuie sa fie simplu, modest, onest si competent. Trebuie sa stie sa relationeze civilizat cu clientul, sa nu incerce sa-si puna clientul intr-o relatie de inferioritate („dumneata nu stii ca nu esti de meserie”, etc.). Asa ceva nu functioneaza. Clientul trebuie informat politicos si corect, avand in vedere cel mai bun interes al sau. Cand clientii sunt multumiti, si afacerea merge si banii vin.

  • Iulian agapie spune:

   Departe aceastã abordare ,,dumneata nu esti de meserie”, chiar indem la pareri si idei, dar cand o parte din clienti impun anumite lucruri, ca au ei o ruda sau cunostinta care stiu ei pretul sau cum se face, e neplacut. E prea mult de scris pentru a aa exemple si a descrie anumite situati traite. Eu le cataloghez „experienţe”

   • alina spune:

    Inteleg. Lucrul cu clientii nu e intotdeauna usor. Exemple neplacute pot exista fie de partea prestatorilor, fie de partea clientilor.

    Important e sa aveti constiinta impacata ca ati procedat, informat si lucrat corect. Facand asta, veti avea si clienti care sa va aprecieze.

   • Iulian agapie spune:

    UN exemplu cald ca sa zic asa,consumat sambata 30″01″2016,am fost langa pitesti sa vad o fatada ,sa o refac indreptat completat roata cu polistiren 70 de centimetri la acoperiş,la partea de jos (soclu)dat nivel roata toata casa cam 35 metri liniari ,taiat pus alt polistiren si pus piatra naturala pus plasa cu adeziv ,inca 50 polistiren o terasa ,cam 250 metri patrati si tencuiala decorativa,toate foarte bune pretul de 5000 de ron.Deci omu foarte multumit pretu ok stiu ce faci super incantat,astazi ma suna, iulian e foarte scump am intrebat alti si e la jumate de pret,DECI asta e traba cu mesteri

    • Preturi corecte spune:

     Eu nu inteleg un lucru de ce unii meseriasi dau preturi pe o suprafata ireala ,preturi dublate daca nu chiar triplate.
     Daca este vorba de lucrarea de la Brad eu am executat-o la pretul de 1500ron erau 87 de metri patrati mici retusuri.
     Am auzit multe despre dumneavoastra si am executat lucrari abandonate de catre dumneavoastra dupa ce ati luat aproape toti banii, lucrari de renovari unde nu ati spalat huma si a cojit coltare puse dupa perete strambe ,nu la dreptar ,pereti finisati cu toate ca propietarul va cerut sa indreptati ati dat glet dupa perete si ati zugravit de a trebuit sa curat vreo 2 apartamente din nou pentru a indrepta, a si apropo gresia trebuie obligatoriu sa se termine sub usa ,nu in fata ei.
     Gasiti cate un propietar care ori nu stie ori e femeie si ai e jena sa zica si va bateti joc de ei, mereu cu scuze ca e bolnav baiatu mama sau va parasit sotia luati aprope toti banii si apoi nu mai raspundeti la telefon sau spuneti ca veniti si al faceti sa astepte cate 3-4 saptamani cu casa santier ca sa nu mai zic ca o camera de 3/3 are 200 de metri si pretul de 3 ori.
     Ca sa revenim erau 70 cm la acoperis(de fapt 45)plus soclu 30-50cm aproximativ 1metru x 35 =35 metri plus cei 50 terasa (de fapt22m)=85 aproximativ ,dar sa zicem 100metri nicidecum 250 cum mentionati anterior ,probabil daca ati postat aici asa ceva inseamna ca ne luati chiar pe toti de fraieri, dar vedeti dumneavoastra unii dintre noi nu au lipsit la orele de matematica si au atat de mult bun simt incat le este rusine sa va zica ceva sa nu va deranjeze.
     Parerea majoritara a celor care s-au vazut cu banii dati lucrarea facuta de mantuiala si abandonati este una singura: neserios, mincinos, cu tupeu si un deosebit simt al vrajelii(trebuia sa va faceti orator)
     Daca cumva aveti nelamuriri va pot aduce 20 de fosti propietari care inca va cauta pentru a confirma cele spuse ,unii dintre ei fiind convinsi ca isi doresc sa va duca la politie pentru talharire.
     Aviz propietarilor : intrebati in 100 de locuri inainte de a incepe o lucrare ca sa stiti pretul corect , stabiliti de la bun inceput cum vreti sa fie executata lucrarea :totul drept sau cat sa locuiti intr-un mediu placut si cel mai important nu platiti bani in avans pentru o munca care nu a fost prestata, inteleg la o lucrare de 3 zile sa lasi omului bani sa-si ia mancare apa si ce mai are nevoie fiindca nu aveti timp sa va vedeti in fiecare zi, dar e diferenta in a da jumate din bani avans apoi va schimba pretul iar apoi executa repede o lucrare net inferioara calitativ si daca sunteti nemultumit apar imbolnavirile si nevoia de bani pentru spital(bautura, pacanele,etc)
     Orice meserias care cere o suma fabuloasa ar trebui sa aiba si recomandari daca nu e nevoit sa lucreze pe sume modice ,exceptional calitativ pana primeste recomandari

 13. Valentina A. spune:

  Felicitari Adela, foarte bine argumentat articolul.
  Si eu am avut experiente cu mai multi mesteri, pentru renovari sau constructie.
  Poate ar trebui constientizata si diferenta intre omul gospodar, care stie sa faca in regim propriu anumite treburi si uneori ajunge sa faca si vecinilor anumite servicii, si un meserias profesionist. Omul gospodar are cunostite limitate in mai multe domenii, pe cand un profesionist ar trebui sa stie foarte bine meseria si sa poata sa iti prezinte cele mai bune solutii.

 14. claudiu spune:

  Adela foarte buna initiativa. Sunt inginer constructor, prestez project manegement in afara, insa daca doresc un mester bun in tara, in zona Clujului, pentru diverse amenajari si imbunatatiri la casa pe care o detin, este foarte greu de gasit. Astept cu interes sa iasa in fata adevaratii meseriasi/ mesteri, pe care i-am cunoscut la inceputul carierei mele, dar care din pacate au disparut datorita virstei. Cei tineri trebuie incurajati sa iasa in fata si sa isi asume frumosul cuvint „mester/meserias”. Success in aceasta initiativa.

 15. alina spune:

  Mi-a placut ideea referitoare la lucrul cu carte de munca.

  Mamele vor de obicei siguranta, stabilitate. Nu numai ca aceasta nu este o asteptare realista (rareori exista cu adevarat siguranta in ceva, fie afacere, fie loc de munca), dar eu consider ca potentialul unui om foarte experimentat si competent in meseria lui poate fi limitat de statutul de angajat permanent. Intotdeauna un plus de asa-zisa siguranta si lipsa de bataie de cap (asigurari sociale platite de angajator, contract de munca pe termen nedefinit) atrage dupa sine venituri mai mici.

  Mai ales de la o anumita varsta, adica atunci cand exista suficienta experienta si competenta, omul simte de regula nevoia de flexibilitate si autonomie, precum si de un potential nelimitat al veniturilor, in conformitate cu gradul de implicare personala.

  De asemenea, in Romania, nu prea se practica forma de contractor independent pentru o firma mai mare. Trebuie ori sa fii angajat permanent, ori sa iti faci o firma si sa ai clientii proprii; aceasta deoarece, pentru firmele mari, angajatii permanenti sunt cei mai ieftini. Totusi, se ignora faptul ca angajatii ieftini sunt si nemotivati, asa ca se formeaza un cerc vicios.

  In unele tari, exista o varietate de forme de organizare, adaptate fiecarui nivel de antreprenoriat.

  • alina spune:

   Tot eu as mai rectifica ceva.
   Nu numai mamele, ori parintii in general, influenteaza situatia antreprenoriatului.

   Pentru a fi antreprenor iti trebuie multe insusiri personale: curaj, initiativa, harnicie, pricepere, vointa, perseverenta, toleranta la risc si incertitudine, autonomie, etc. Nu toata lumea e dispusa la acest stil de viata. (Si, oricum, e nevoie si de angajati in societate.)

   Totusi, e adevarat ca atunci cand copilul a ajuns la o varsta matura, orice parinte isi doreste sa-l vada capabil de a-si castiga singur existenta. Atunci e adevarat ca mama/tata l-ar trimite pe copil oriunde (angajat sau antreprenor), numai sa se poata intretine.

 16. Dragă Adela,
  Urmăresc blogul tău cu interes și cu pasiunea cuiva care iubește interioarele și spațiile calde.
  Nu am să mă refer la plecarea în străinătate a unui număr tragic de mare de oameni talentați și muncitori. Cred însă că fondul problemei pleacă de abordarea școlii: câte școli vocaționale/profesionale mai sunt în România? Dacă ai face o documentare pe acest subiect, cred că ar rezulta elemente foarte interesante. Cineva trebuie să formeze meșteri. Germania are o tradiție a școlilor vocaționale, marile firme ”cresc” pe lângă ele oameni valoroși. Este un exemplu demn de urmat, cred eu.

 17. Luminita spune:

  Felicitari! Urmaresc cu drag toate articolele. Ma inspira.

 18. vali spune:

  Buna seara,Valentin ma numesc,am citit articolul dvs. si sunt inpresionat.
  Ce doresc sa spun este ca pentru a fi un bun meserias,cautat de clienti si recomandat mai departe,trebuie schimbata mentalitatea si viziunea asupra lui insasi.
  Nu este greu,pentru ca intra in contact direct cu clientul,arhitectul sau designerul,si de aici poate invata multe.
  Comportamentul,(aspectul),modul de a discuta si un pret realist,poate inspira incredere.
  O investitie in unelte profesionale,poate usura munca cu 50%, investitia amortizandu-se in timp.
  In acest fel si clienti pot fi selectati asupra a ceea ce vor sa faca,o treaba ieftina sau o treaba buna de durata.
  In domeniul in care activez de 16 ani si o scoala facuta in acest sens,am realizat ca este foarte important respectul pentru munca si client.
  Nu exista nu se poate sau lasa ca merge asa,pentru ca nu mai merge asa, clientii sunt consienti de investitia pe care o fac si doresc un lucru de calitate.
  Apreciez ceea ce doriti sa faceti,si poate in acest fel se face cunoscuta ramura aceasta a meseriasilor de calitate.
  Succes.

 19. Stefan 51 spune:

  Buna seara
  Sint unul din cei care a investit mult in cunoastere si scule adica in instalatiile pe care le execut folosesc tehnologii moderne si scule pe masura, pt asamblat o teava multistrat, cupru, zinc sau inox folosesc fitinguri press masina cu 3 bacuri de multistrat de ex costa 6000 lei. Eu nu pot sa am preturile unuia care vine calare pe bicicleta cu un cap de arzator pe ghidon si caruia beneficiarul ii cumpara tot, din nefericire. Pretul cel mai mic dicteaza si astia au preturile mici, din experienta mea, pot sa afirm ca din 10 „mesteri” indiferent de specializare doar 2 sint cu adevarat, restul sunt umplutura, care profita de faptul ca in constuctii e de munca. Dar problema e mult mai complexa si cind spun asta ma refer si la faptul ca depozitele de materiale nu aduc toate materialele necesare unei bune executii pt ca e scump si nu se poate vinde si, daca vrei sa lucrezi corect, sigur esti mai scump si din nefericire nu ai argumente pt beneficiar atita timp cit la x s-a lucrat asa eu de ce as face altfel? De ex la peretii despartitori de rigips citi meseriasi ati vazut sa puna banda intre profil si placa? Lucru banal, materiale diferite, contractii diferite trebuie compensata dilatarea, nu exista banda de cumparat si peretii nostri fisureaza, meseriasul ridica din umeri, habar nu are. Un alt exemplu din instalatii la lipirea capilara a tevii de cupru tehnologia spune ca instalatia trebuie spalata cu o solutie care sa curete pasta de decapat din interior care in timp poate sa corodeze teava. Chestia asta, care costa la o instalatie medie cam 200 euro, cine o face? Nimeni! L-am intrebat pe un vinzator de la romstal cita solutie vinde intr-un an. Mi-as pus ca nu vinde. Afara au aparut fitingurile press tocmai ca tehnologia in sine e mai ieftina, chiar daca fitingurile sint mai scumpe, dar e nevoie si de un meserias care sa investeasca in scule. Afara sint la noi…si multe altele, dar totusi cea mai importanta dupa parerea mea e munca la negru, cind romanul va cere contract si factura cu garantie de 5 ani, pentru ca o casa nu e un pantof sau televizor, piata se va curata de la sine.

  • Adela Parvu spune:

   Stefan, sa stii ca ai dreptate cu materialele de constructii. Am vrut sa amintesc despe asta, dar mi-am dorit sa punctez esentialul despre mesteri. Din pacate la noi se lucreaza foarte mult la comanda. Nu prea exista stocuri. Daca vrei sa mergi sa cumperi diverse materiale trebuie sa astepti, ceea ce se repercuteaza si asupra timpului dedicat santierului, dar si asupra voastra a mesterilor. Dar uite, cu ocazia acestui articol macar se conving oamenii ca am avut dreptate si anume ca exista mesteri carora le pasa si care isi doresc sa faca o munca de calitate. Multumesc Stefan! Te rog sa ne dai si cateva date despre tine, ce lucrari faci si unde te putem contacta.

   • Stefan spune:

    Buna ziua,exista meseriasi care fac cu simt de raspundere o lucrare, care au si cu ce face o lucrare de calitate, dar clientul este cel care decide daca vrea sa plateasca un astfel de om, de obicei nu plateste, vine un alt „meserias” mai ieftin care face lucru de mantuiala si din cauza asta clientul se plange ca nu se gasesc meseriasi care sa faca lucru de calitate… Recent am avut un client care dorea sa-i montez 180mp de parchet masiv de nuc pe suport de OSB, mi-a spus ca nu conteaza pretul doar sa-i fac eu lucrarea, i-am facut un pret normal ptr montat, slefuit, chituit, slefuit, lacuit, montat plinta dar nu a mai raspuns la telefon. Nu cred ca nu se gasesc meseriasi buni, cred ca problema este si la clientul roman, in mai mare masura….

  • niko spune:

   Stefan trebuie sa inveti sa te adaptezi si sa intelegi faptul ca nu schimbi nimic ,daca iti plangi de mila ,ca nimeni nu apreciaza faptul ca tu ai scule de top.Pe client nu-l intereseaza daca tu folosesti scule swarovski sau scule no-name.Pe client il intereseaza ca instalatia sa functioneze la parametrii din proiect si sa nu aiba scurgeri..Mai scrii aici ca teava de cupru lipita corodeaza in timp si ca ar trebui folosite imbinari ,facute cu scule de mii de lei.Daca esti profesor in instalatii ,vezi ca exista si varianta imbinarilor cu dispozitive, la care nu ai nevoie decat de 2 banale chei fixe.Sant mufe rapide .Si sant de calitate buna si se pot monta foarte usor.Si revenind la tevile de cupru, montate prin lipire capilara ,doresc sa lamurim un lucru.Oricat avem noi meseriasii tendinta sa-i consideram pe clienti habarnisti si uneori chiar neghiobi, trebuie sa intelegem ca si ei fac un calcul economic ,privind raportul calitate pret.Si daca considera ca ies mult mai ieftin cu tevi lipite, ei pe acelea le vor alege.Eu personal asa fac, in privinta masinii de spalat.Peste tot auzi de minunatii impotriva calcarului, dar eu ca fiecare socotesc daca merita sau nu sa cumpar un anti calcar ,care ma costa in 3-4 ani pretul unei masini noi sau sa astept 5 ani de folosire fara anticalcar si cu banii economisiti sa-mi cumpar o masina noua.Mai scrii aici de habarnisi care fac si dreg ceva cu care tu nu esti de acord ,dar fara sa vezi situatia in ansamblul ei.Spre exemplu eu am fost nevoit sa invat si sa execut toate operatiunile necesare construirii unei case la rosu intrucat clientul n-a vrut sa-si bata capul cu mai multi mesteri.Basca nu gasesti niciun instalator disponibil ,sa faca instalatia pe etape adica cea de sub casa apoi sa astepte si sa continue cand aceasta e ridicata asa ca am fost nevoit sa fac ochii cat cepele in planuri si sa fac eu si instalatiile sanitare sau de canalizare .Asa am ajuns ca din dulgher sa fiu si fierar si zidar si instalator de apa si canal.O fi bine, o fi rau ???

   • Preturi corecte spune:

    Eu zic asa sculele al ajuta pe mester , nu pe propietar. Pe propietar nu-l intereseaza decat rezultatul, seriozitatea, timpul(in general femeile vor lucrarea facuta foarte repede) si pretul; ai o bormasina buna de ex te ajuta sa iti faci treaba mai repede sa poti sa ai mai mult timp pentru tine pentru familie sau sa iei alta lucrare sa faci alti bani din contra un mester care are scule foarte scumpe in romania pune semne de intrebare, ori e foarte bun si harnic lucru care se vede imediat ori practica preturi ireale triplate si da si tepe.
    De exemplu:
    Intr-o zi am fost sa ma intalnesc cu un prieten si in drum spre casa ma suna un fost client care statea cu chirie sa ma duc de urgenta ca cainele a distrus o parte de perete si trebuie sa vina propietarul, ca a cumparat glet de finisaj sai fac de urgenta ca trebuie sa apara propietarul si daca vede peretele asa probabil reziliaza contractul.
    Bine bine dar nu aveam scule la mine, nimic.
    M-am dus in fuga si am mestecat gletul cu un cutit de bucatarie si am gletuit cu un satir cam 3 metri si a iesit oglinda apropo lam slefuit cu ziarul fiindca nu aveam smirghel
    Cand a venit propietarul casei la felicitat pe chirias ca mai face cate ceva prin casa si povestea ca el cate a patimit cand a renovat fosta casa ca a venit unii nu aveau nici macar scule de firma, si ia refuzat apoi au venit unii cu scule si si-au batut joc mai lea dat si aproape toti banii si l-au lasat cu lucrarea neterminata…
    Opinia mea este ca daca ai scule bune si scumpe le ai pentru tine fiindca vrei sa nu te chinui ,daca esti foarte harnic se renteaza,daca nu exista intrebarea cum de ti le permiti dar asta nu este un criteriu de selectare , cine este meserias e meserias poate sa slefuie cu ziarul sa dea glet si cu placa de intins parul sau sa puna faianta pe intuneric daca se ia curentul conteaza rezultatul si omenia

 20. Didona spune:

  Foarte bun articolul cu meșterii romani . Mersi ! Am putea sa dam fiecare nume de Meșteri buni , romani care lucrează in străinătate .Eu mi am făcut un dressing cu o firma franceza , in Paris si mesterul care a montat si lucrat venea din România . Intr o zi , cu o seriozitate excepțională , a făcut tot dressingul. Se numește Laslo Tarkas .

 21. Flavius spune:

  Foarte bun articolul si pot spune ca 100 % este asa din cauza mentalitatii pe care nu stiu cand o sa ne-o schimbam, noi in Romania vrem calitate de occident dar cumparam ce este mai ieftin, mesterul vrea sa castige bani dar merge cu mainile in buzunar la lucrare si exemplele pot continua…Greseala cea mare din partea beneficiarilor cat si din partea mesterului este lipsa de informatie dar e vorba de informatie corecta pentru ca eu cand merg la o lucrare clientul se informeaza despre pretul pentru manopera sau despre cum pun in opera anumite materiale dar se informeaza de la vecini, prieteni, tot felul de ,,sfatuitori,, care habar nu au despre constructii. Mai informat ca romanul nu este nici o natie dar informatii preluate de la radio sant. Clar vina este de ambele parti deci nu are rost sa luam apararea doar a mesterilor sau doar a clientului pentru ca multi sunt mesteri doar de ocazie dar si beneficiari mofturosi, suciti, care nu stiu ce vor sunt destui. De exemplu cu un client care dorea sa ii construiesc un semineu am patit eu, toate bune si frumoase la inceput mi-a zis ca vrea un model de semineu american incastrat in perete care doar sa fie de aspect mai mult si ca nu trebuie sa incalzeasca cine stie ce ca oricum are centrala si incalzire in pardoseala, dupa ce m-am apucat de treaba la cateva zile vine cu propunerea ca totusi sa ii dea si caldura ca poate cand nu e asa frig afara nu trebuie sa porneasca centrala, bun s-a rezolvat si asta desi semineul a fost din caramida de samota si nicidecum dinala cu focar de fonta deci a trebuit sa fac modificari adica sa fac fumuri interioare ca sa nu se piarda caldura pe cos. La final persoana respectiva imi zice ca ar vrea sa foloseasca semineul si cu usa deschisa sau chiar sa o ia jos dar asa ceva nu a mentionat la inceput. Eu i-am zis la final ca datorita constructiei interioare nu are cum sa il foloseasca fara usa asa ca el mi-a zis ca are cos inalt, ca ia zis lui Dorel de la Poplaca ca se poate etc. Numai aberatii pentru ca oricat m-as fi straduit sa ii aduc argumente si chiar sa ii arat in cartea sobarului ca nu este asa cum imi spune el din auzite si ca orice soba are propriul regim de functionare si asta incepand cu diametrul cosului tot degeaba. Nu stiu ce sa mai cred dar am ajuns la concluzia ca in Romania daca nu faci contract intre beneficiar si meserias ori te joaca clientul cum vrea el ori meseriasul iti face lucrare demna de cartea recordului adica ceva nemaivazut…. Sa stai zile si nopti pierdute sa studiezi sa fii informat despre noutati in constructii si apoi sa fii contrazis de habarnisti asta inseamna sa fii meserias in Romania… Acum eu procedez altfel ca doar am experienta cu omul si nu stau la discutii interminabile ci ii zic asa ,,Daca este cum ziceti dumneavoastra va dau 1000 de euro iar daca am eu dreptate imi dati dumneavostra mie,, si gata tigania…

 22. GELU spune:

  Un mester bun ,nu se vinde ieftin.Toti disponibilizati au devenit constructori.Indiferent de salariul oferit nu ai cu cine lucra,nu stiu tehnologia,nu stiu sa foloseasca scule performante.clientul vrea pret mic,materiale proaste calitativ,doar din dorinta de a face si a avea mult ,dar si prost.Atunci cind il consiliezi,te minte nu cunoaste ce buget are,se arunca la lucruri vizionat cine stie pe unde.Simbata,ma suna cineva si ma intreaba cit il costa o casa de 100mp.il intreb de proiect,pai nu am inca ca intii sa stiu cit ma costa si dupa hotarasc .Ce?il intreb.imi raspunde,ai am 7 idei de pe net.terenul,cum e?.Nu stiu.studiul geo il aveti?Nu-mi trebuie ca de aceia sunteti constructori sa stiti ce adincime,ce materiale,costul ca aveti experienta.Cu asemenea beneficiari nu poti sa lucrezi.Ei cred ca daca ii oferi o solutie tehnica nu vrei si e mai bine cum a facut x si y ca nu a cazut casa ,dar a aparut nu stiu ce probleme.Asa cum sunea si Flavius ,mergi la pariu,ai cerut bani il bati mai bine.Un lucru facut bine,banii vin de la sine,si va fi multumire si respect de sine.

  • Preturi corecte spune:

   Te felicit tocmai ai gasit definitia romanului asa cum e si la mancare vrea sa manance mult sa se sature nu conteaza daca e prost calitativ lucrul respectiv si defapt s-ar satura cu 2 sandvisuri facute cu produse de calitate
   Dar sa fim seriosi si noi facem uneori la fel cumparam o scula ieftina si ne asteptam sa fie mai performanta ca cea scumpa, ce sa faci vorba aia „e mai ieftin sa dai banii cand cumperi o ruina”

 23. Bună, Adela, ca și pe ceilalți cititori care au comentat mai sus, și pe noi ne-a bucurat articolul tău, găsirea și recompensarea meșterilor buni de la noi din țară fiind un subiect care se află și pe masa noastră de ceva timp. Dacă lucrurile nu sunt deja complicate, noi îi căutăm și pe acei meseriași buni care vor să facă lucrări durabile, dar și să ajute comunitățile din jur să crească. 🙂 Suntem un producător de materiale de construcții care dă înapoi comunității o parte din veniturile obținute din vânzări, renovând anual școli, grădinițe și orfelinate din țară. Aceasta e platforma noastră de business, în care credem până la capăt. Deci vrem și noi să ne alăturăm ție în găsirea și recompensarea meșterilor români care fac cinste meserie și sunt un model pentru alții. Revenim în privat cu mai multe detalii. Mulțumim, Echipa Patru Mâini.

 24. Flavius spune:

  Corect spus ca un mester bun nu se vinde ieftin dar se vor gasi altii sa faca mai ieftin pentru ca e plin pe piata de meseriasi de ocazie iar clientul te intreaba prima data de pretul pentru manopera si aproape ca nici nu este curios sa vada vreo lucrare de-a ta. Si eu pot spune ca am lucrat ieftin pana in toamna anului trecut dar prin faptul ca eu investeam in scule profesionale foarte mult aproape ca nu mai ramaneam cu mare lucru de la lucrari. Intr-un timp aveam asa de multi clienti ca nu faceam fata dar cum am inceput sa cer si eu pretul real pentru manopera au inceput sa se rareasca numarul lor. Chiar in urma cu cateva zile am vorbit cu cineva pentru o lucrare ,persoana respectiva a mai lucrat cu mine bineinteles dar cand i-am zis pretul pentru manopera a zis ca este enorm desi eu nu i-am cerut mai mult decat un pret mediu de cum este pe piata. A inceput sa imi spuna ca sa ma gandesc daca mai las din pret, ca stiu ca tu lucrezi migalos ca bla bla…dar ca este prea mult. Deci ce sa mai zic, oricum in timp ieftin va fi mai scump iar cine pricepe imi va da dreptate.

 25. neverland spune:

  eu va pot recomanda un electrician la Iasi.. dintre toti cei care au lucrat la casa mea, electricianul a fost singurul profesionist, un adevarat tehnician, cu idei moderne si cunostinte despre echipamente si sisteme moderne, nu unul de schimba becuri, impecabil. scump dar atata dai atata face, ieftin si bun nu exista. macar cu el am avut noroc … m-ar interesa niste mesteri care stiu sa construiasca o casa de lemn.. si un producator de lemn uscat serios.

 26. Felicitari pentru articol!!!! Si buna ideea cu gala de premiere!

 27. Fanel spune:

  Salutare!
  Jos Palaria pentru acest articol,noi insine putem promova Meseriasii Adevarati si Corecti prin colaborarea pe care am avut-o cu ei in propriile case. Uite, de exemplu mie mi-a ajutat Dumnezeu si am gasit o echipa de montatori tabla pentru acoperisuri de toata isprava vi-i recomand si voua: Petrica tel:0722530068. De, asemenea cu ajutorul Adelei am gasit si am colaborat cu o echipa de sobari de toata isprava vi-i recomand si voua din tot sufletul: Razvan tel:0754571785. Meseriasi buni mai sunt in Tara, dar trebuie sa stim sa-i cautam si sa asteptam sa avem rabdare deoarece Meseriasii buni au tot timpul de lucru…

 28. S(Of) spune:

  Buna Adela. Mai intai as vrea sa te felicit pentru ceea ce faci atat in cadrul emisiunii cat si pt acest site, pe care il urmaresc cu placere. Iti scriu cu o mare rugaminte – te rog sa-mi recomanzi 1-2 zugravi priceputi, musai cinstiti /de incredere pentru o lucrare in Bucuresti. M-ar ajuta mult o recomandare venita din partea ta; mentionez ca am mai avut o echipa formata din 2 indivizi care au plecat la cateva zile de la inceperea lucrarii cu bani platiti in avans, pentru care nu au muncit. Iar acum nu mai raspund la telefon; aceasta experienta mi-a lasat un gust amar. Iti multumesc anticipat! S(Of)

  • Adela Parvu spune:

   Buna Ofelia! Iti scriu pe mail 🙂

  • Preturi corecte spune:

   Nu recomand sa dati avansuri pe munca neprestata.
   Daca mesterul are nevoie de bani in fiecare zi e bine sa-i platiti munca prestata dar atat.
   Eu catig minim 300 pe zi consider intotdeauna ca imi sunt suficienti cu toate ca altii pentru ce am facut ar lua minim 7-800 si nu cer bani pe munca pe care nu am facut-o, e lege

 29. D-na Adela, felicitari pt. articolul dv.!!! Va citesc cu mare placere… continuati sa faceti aceasta munca benefica de informare.Cu stima, Adrian G.

 30. Maura spune:

  Buna Adela, ca toti cei ce au comentat inaintea mea si eu vreau sa te felicit pentru sfaturile si informatiile de pe blog. As vrea si eu sa te rog sa-mi recomanzi un instalator si un zugrav pentru o lucrare in Bucuresti -sectorul 2 ( apartament cu 4 camere) . Multumesc frumos!

 31. Ramona spune:

  Buna Adela! Am ajuns la articolul tau printr-o intamplare…mai exact cautand pe google si tare mi-a placut articolul si implicit ideea de la care ai plecat. Mai ales ca sunt intr-un moment in care doresc sa incep renovarea completa a unui apartament vechi din Bucuresti . Asa ca daca ma poti ajuta cu recomandarea unei echipe bune de mesteri si meseriasi, in adevaratul sens al cuvantului, iti multumesc din suflet 🙂

 32. Andreea spune:

  Buna ziua,
  Mi-a placut foarte mult articolul si doresc sa impartasesc cu voi cateva experiente proprii.
  Am ridicat o casa pentru mine si familia mea de la zero. Am primit recomandari atat pentru echipa de constructori cat si pentru usa de garaj. Am fost placut surprinsa sa constat ca mai exista si oameni seriosi in tara asta si care isi fac treaba asa cum trebuie, nu in bataie de joc.
  Am avut parte de echipe serioase, pricepute, care mi-au dat un sfat atunci cand l-am cerut, care erau la curent cu noutatile din domeniu si m-au indrumat sa cumpar materiale de calitate, nu neaparat cele mai scumpe sunt si cele mai calitative.
  Recunosc ca am avut un mare noroc sa dau peste asftel de oameni minunati in conditiile in care am auzit atatea cazuri nfericite cu constructori si cu usi de garaj care se defecteaza la o luna dupa montaj.
  Recomand cu caldura pe cei de la XPT DOORS. Ii puteti gasi pe http://www.xpt.ro sau pe http://www.pretusidegaraj.ro.
  Consructorii cu care am lucrat nu au un site, dar daca doreste cineva poate sa ma contacteze.

 33. Buna, Echipa de la Asamblare Mobila este specializata in realizarea lucrarilor de Montaj Mobila si Reparatii Mobila din pal. Experienta noastra este de peste 15 ani. Vino pe site si vezi ce lucrari am realizat si ce parteneri ne-au acordat increderea. http://www.asamblare-mobila.ro

 34. Vreau la Gala De Premiere a mesterilor. Imi place ceea ce fac, am exerienta necesara in domeniu, sunt recomandat, stiu sa citesc planuri de arhitectura, stiu sa ofer solutii si executii pe masura asteptarilor. Am inceput si partea de antreprenoriat. Detalii http://www.asamblare-mobila.ro

 35. oana spune:

  Buna Adela!

  Am ajuns aici cautand solutii de pardoseala care se monteaza peste gresia veche si tot aici am descoperit pardoseala de pvc. Acum insa gandindu-ma sa schimb pardoseala asi renova si apartamentul si daca ai putea sa imi recomanzi o firma/echipa pe care sa ii contactez pentru asa ceva ar fi super..Fiindca nu stiu pe nimeni in acest domeniu si nu vreau sa dau peste asa zisii mesteri care mai mult iti strica decat sa iti repare casa..

  Merci mult

 36. ioana spune:

  Buna Adela,

  am ajuns la articolul tau cautand in disperare mesteri profesionisti. Am citit cu mare interes articolul si marturisesc, sincer, ca mi-a placut foarte mult.
  As avea rugamintea sa-mi recomanzi o echipa pe care sa-i contactez in vederea renovarii apartamentului.
  Multumesc anticipat !

 37. Stefan spune:

  Buna Adela,

  Te rog frumos sa ma ajuti si pe mine in gasirea unei echipe de constructori seriosi si profesionali din Judetul Ph,echipa trebuie sa imi acorde: Seriozitate maxima,personal calificat si echipat, deoarece am alergie la papuci si pantaloni scurti pe santier,contract,schela,garantie pe lucrare si lucrari pe care le-au efectuat in ultimul timp in Baicoi s-au in Judetul Ph,pentru a le vedea personal.Vreau sa imi termoizolez casa pe exterior in aceasta toamna, si cum tu mai ajutat pentru sobe cu Razvan Iancu si am fost si sint foarte multumit,socotesc ca tu esti salvarea mea.Pot fi contactat la:[email protected] sau la Telef-0772701305 Cu respect maxim Stefan

 38. maria spune:

  Opinia unui client:Scurt istoric:2008/ o casa ce trebuia renovata interior/exterior indatorare la banca ,cautare echipa de profesionisti/planuri arhitectura ,instalatii electrice avize toate prezente/contract si etape de lucrari esalonate/timp,materiale manopera/costuri atasate contractului.Incep lucrarea considerand ca din partea mea „clientul” am indeplinit toate cerintele necesare unei lucrari care se taraganeaza dar se cer din ce in ce mai multi bani!Vestita echipa de constructori pleaca lasandu-te in plina iarna ,stai in chirie cauti alti meseriasi investesti alti bani si in fine reusesti sa obti doua spatii de locuit!Echipa-„prinde orbul scoate-i ochii” .”.a intrat in faliment”…eu platesc in continuare ratele la banca ,lucrarea nu este terminata..mesterii nu vor lucrari mici de tipul: terminat un soclu,amenajat demisol,renovat poarta de intrare in imobil ..etc.Concluzia:1.In Romania nu exista responsabilitatea mesterilor nici legi de protectie a clientului in fata furtului ” legal” practicat de cei care se prezinta ca atare.2.Lipsa informatiei privitor la adevaratii meseriasi,rezervarea muncii prestate de acestia cientilor preferentiali ai societatilor de constructii,implicarea meseriasilor doar in lucrari mari si cat mai scumpe lasa descoperit clientul care are nevoie de alte lucrari mai mici ,incurajand astfel dilentarismul si furtul practicat de asa zisi meseriasi.

 39. […] că ți-am spus anul acesta că mi-aș dori să fac o gală a meșterilor? Ei bine, s-ar putea ca noua platformă Ajusto să mă ajute foarte mult să fac asta. Dar până […]

 40. Alina spune:

  Buna ziua,
  Puteti sa imi recoamndati mesteri buni in Timisoara?Multumesc!

 41. Mester Dumitru spune:

  Cuvintele „meserias”, „muncitor” , „salar” sunt cuvinte jignitoare in limba romana.
  Intreaba o fata tanara daca ar lua de sot un zugrav ! Te scuipa in bot.
  Zice ca nu vrea un barbat in salopete, obosit si murdar.
  Recent soacra mea a zis ca daca stia ca dau cu trafaletu nici nu ma primea in curte.
  Fetele prefera baietii finuti si slabuti, la tol si la birou.

 42. sobe tr bragadiru spune:

  Va salut, eu unul nu ma pot cataloga cumva ,de fel sunt sobar cu asta ma ocup, cica sa calculezi lucrarea inca de la inceput si sa.i spui beneficiarului pretul manoperei plus daca este nevoie si materiale,ok asta asa este, dar cand dupa sau la jumatatea lucrarii beneficiarul mai doreste altceva in plus si la final face ,,figuri,, la plata…

 43. Gelu spune:

  Pentru un proiect cu detalii trebui sa platesti.Romanul sa invatat sa intrebe 10 meseriasi cam cit costa asa ,aproximativ,iar la o discutie cu meseriasul adevarat zice x sau y au spus ca ma costa atit,tu de ce ai acest pretul mai mare.Ma suna cineva pentru o constructie prin fonduri europene,imi arata o schita sa ii fac o oferta,ii cer proiectul ,pauza.Omul vrea sa stie cit il costa si dupa aceea se hotaraste la proiect ca a mai discutat cu n firme fff mari si nu au solicitat proiect sau caiet de sarcini.Noi meseriasi ar trebui sa cunoastem mai bine ,ca portofoliul de lucrari ne recomanda,dar ce nu inteleg majoritatea ca difera de la caz la caz,in functie de o gramada de factori.Am pus punct discutiei si am recomandat sa faca cu ,una din firmele care doar privind o schita a oferit un pret bun. Deci ,apar pe piata toti speculanti si fac lucrari de mintuiala la preturi derizorii si calitate zero.Meseriasul adevarat nu isi vinde marfa ieftin ,dar si dispar ca nu isi mai permit sa isi ia cu el un ucenic sa-l invete,din lipsa pretului corect.O zi frumoasa .

 44. Alina spune:

  Buna Adela, este extraordinar tot ceea ce faci cu atata daruire si bucurie pentru fiecare ! Dorim sa ne construim o casa si cautam o echipa serioasa si dedicata care sa faca treaba bine precum si un arhitect . te rog mult sa imi recomanzi o firma de constuctii . Multumesc din suflet!!!

 45. Fanica spune:

  Salutare!

  Va recomand echipa de electricieni profesionisti cu care am colaborat si eu,sunt niste persoane de exceptie si lucreaza cu preturi de bun simt.Activeaza si lucreaza in Judetul-Ph.Daca doriti informatii pertinente si preturi decente sunati la Telefonul:0729716916 Marius

 46. Anonymous Coward spune:

  Aveti dreptate si in privinta mesterilor si in privinta clientilor. Personal, cred ca problema e mai profunda. Anume, doar un om care are el o pricepere profunda, si stie cat efort si cata invatare presupune meseria lui, va fi vreodata capabil si dispus sa inteleaga ca si in cazul altor meserii, indiferent ca vorbim de un instalator, un mecanic auto, un contabil, un electronist sau un inginer automatist, e nevoie de acelasi efort, aceeasi pricepere acumulata in timp si aceeasi invatare continua pentru o munca de calitate. Majoritatea celor angajati in Romania nu-s deloc in situatia asta. De unde atunci atata apreciere pentru mesterii buni?

  Ca exemplu, e o chestie foarte cunoscuta si acceptata de oricine isi face o casa, in alte tari, ca un arhitect prost te costa mai mult decat dac-ai face doua case. E experienta unui fost coleg care tocma’ ce si-a terminat casa. Cu toate astea, majoritatea oamenilor care-si fac case, in Romania, iau un proiect de pe web, fara macar sa se duca la un proiectant sa-l verifice, dau eventual ceva „atentii” la primarie ca sa capete autorizatie de constructie, si dupa aia se vaita ca casa e incomoda, ca e scumpa la incalzire, ca n-are suficienta lumina sau ca face mucegai in baie.

  Totusi, la articolul asta nu as fi atasat poze cu mesteri cu tricouri Dedeman. Cel putin pe partea de mici meseriasi – daca inteleg eu bine, cei dintre care multi in Romania sunt descrisi ca nepriceputi, in articol – pesonalul de vanzari din magazinele Dedeman e sub orice critica. Produsele de pe site in magazine mai mult nu le gasesti, daca faci comanda la cantitati mici se poate sa dureze si doua saptamani pana sa-ti vina marfa.

 47. Raoul spune:

  Zona cluj execut amenajari interioare la pretenții di clasa inalta.15 ani exp.in domeniu in italia.

 48. alexander obryakov spune:

  Adela,si eu sunt mester cu toate ca am pregatire in cu totul si cu totul alt domeniu!de ce aurul este mai scump ca tabla?multa lume vrea super calitate pe preturi de nimic!sa nu ne mai raportam la Germania!

 49. Magda spune:

  Buna Adela, am ajuns la articolul tau deoarece am nevoie sa fac pe comanda mobila din mdf si nu stiu cu cine sa lucrez. Pe partea de renovare am avut noroc de o super echipa. Ii recomand din toata inima. Implicati si seriosi. Sper sa gasesc si pe mobilier. Multumesc

 50. Delia spune:

  Buna Adela,
  Avem casa la gri si am avea nevoie de o echipa de profesionisti pentru a retusa tencuiala data in toamna si pentru a da decorativa . M-ar interesa si un proiect de design exterior pentru casa si gardul de la strada care este din beton.
  Multumesc,

 51. Am un mic atelier de tamplarie,produc mic mobilier sculptat,casute de gradina,foisoare si multe altele. Cei interesati pot arunca o privire pe site-ul meu http://www.tamplarie-lemn.eu

  Multumesc!

 52. Bianca Ioan spune:

  Buna Adela,

  imi poti te rog recomanda un mester zugrav pentru Bucuresti ? Am nevoie de zugravit simplu, 2 camere (din 3), in Bucuresti.

  Multumesc!

 53. Felicia spune:

  Eu una am avut foarte multe experiente neplacute cu meseriasii, foarte multi neseriosi si mai ales atunci cand ii gasesti pe internet nu stii de fapt pe cine lasi in casa.
  Acum ceva timp am descoperit un site constructorievaluati.ro postezi lucrarea ta acolo si apoi mai multi meseriasi din zona te contacteaza. Le vezi reviwerile si iti dai seama ce e cu meseriasul respectiv si ai de unde sa il iei la ost daca cineva face o prostie. Iti ofera si garantie, sincer eu mi-am rezolvat problema.

 54. Cristian Florea spune:

  Buna Adela, As dori sa ne recomanzi Meșteri pentru instalarea unei rigole, sisteme wc incorporate, montaj gresie faianța in Bucuresti. Mulțumesc anticipat! Cristian Florea

 55. SILVIU spune:

  LUCREZ DE 20 ANI IN INSTALATII SANITARE CIVILE SI INDUSTRIALE IN ITALIA. AS VENI SA LUCREZ IN ROMANIA

 56. Adi spune:

  Folosiți meșteri recomandati de prieteni și vecini…..nu recomandati de unii pe internet .Atenție la meșterii care subcontractează ,,meșteri,,cu comision.🤡

 57. Andreea Savin spune:

  Buna ziua! Imi place foarte mult articolul tau si iti dau dreptate. Acum cateva luni m-am hotarat sa imi renovez apartamentul insa m-am lovit de cativa meseriasi neseriosi. Primii mi-au cerut avans si nu au mai venit dupa 2 zile de munca iar a doua echipa pur si simplu si-a batut joc de materiale. Intr-un final am gasit o echipa de oameni seriosi ( si aici nu vreau sa fac publicitate, ci pur si simplu sunt foarte multumita de profesionalismul de care au dat dovada). Mi-au fost recomandati de o colega de munca care la randul ei a fost multumita de serviciile loc. Ce-i drept, au fost putin mai scumpi insa rezultatul a fot uimitor. Este vorba despre cei de la amenajari-finisaje.ro . M-am ganit ca poate si altcineva are nevoie de niste meseriasi in adevaratul sens al cuvantului.

 58. Aurel spune:

  Salut Silviu.Gandestete bine inainte sa iei o decizie.In Romanica lucrurile stau asa.Program de lucru 10 ore +1 ora pauza de masa=11 ceasuri(partidul si poporul comunist).Salariu romanesc si preturi occidentale daca nu mai mari?Acest program de lucru se folosea pana in ’89 atunci cand in perioada de iarna oameni stateau acasa si erau platiti.Nu mai zic ca se lucreaza si minim doua sambete pe luna.Am facut gafa de a ma intoarce in tara si regret nespus de mult.Sant multe de zis,dar ma opresc aici.
  Acest comentariu la scris un umil meserias si studii 0/.Esti mai respectat in tara straina decat in tara ta.

 59. Lia Jer spune:

  Bună Adela, deja din luna Mai așteptăm o echipă de meseriași să ne termine o lucrare.. au venit, au masurat, au analizat, au făcut recomandări și au plecat.. nu înțelegem de ce nu ne mai contacteză, asta în ciuda promisiunilor că „mâine la prima oră aveți devizul”
  O persoană din localitate a „început” lucrarea: mi-a scos pavelele din curte, mi-a eliberat beciul pentru a turna placă, mi-a eliberat bucătăria (am bucătăria în garaj) pentru a o izola și a prelungi acoperișul.. etc și nu a mai venit😔.. vine iarna și eu sunt cu toate varză.. te rog, imi poți recomanda o echipă să îmi finalizeze lucrarea? Mulțumesc anticipat
  [email protected]

 60. Victoria spune:

  Scriu aici ca sa stiti la ce sa va asteptati in cazul in care apelati la Antonescu Stefan Bogdan si Tudose Iulian pentru renovarea unui apartament. In anunt este precizat ca ofera garantie si sunt profesionisti, ceea ce nu se vede in urma lucrarilor efectuate. Scopul lor este sa incaseze cat mai repede banii si nu ii intereseaza daca clientul este multumit. I-am rugat sa remedieze stricaciunile lasate in urma lor, au confirmat ca vor face asta, apoi nu au mai dat niciun semn de viata. Au pus presiune asupra mea sa le dau toti banii inainte de finalizarea lucrarilor cu toate ca am convenit la inceput sa le dau un avans de 50%, iar diferenta sa o primeasca dupa ce termina. Sfatul meu este sa va indreptati catre alta echipa de muncitori.

 61. Radu spune:

  Adela, recomanzi pe cineva din zona Timis care poate finaliza lucrari de amenajare spatiu verde la o casa, aprox 400mp, vreau sa ii rezerv in primavara ca deja am 2 ani de lucrari cu mesteri care de care mai “profi”. Am proiect facut de peisagist. Multumesc!

 62. georgescu spune:

  buna ziua dmna si eu un pui de mester asa cred ,in scurta cariera de instalator prin capitala tari am observat si constatat ca …ex cine cumpara [ex]o baterie cada,chiuveta,dus etc primeaza costul ,lipsa banilor ne inpinge la cumpararea unor lucruri nu tocmai de calitate asa cum ne dorim ,iar meseriasi nu mai fac meseria cu placere cum imi place mie si o fac ptr bani sa fie facuta repede sa iasa bani,in plus a aparut multi asa zisi meseriasi care pacalesc clienti ba le cere niste preturi la manopera enorme nejustificate ,eu cand aud anumite situati ma ia durerea de cap ex [[ieri un coleg a primit vizita unei firme ,,service buderus la care la sfarsitul doar constatari defectiuni i sa solicitat suma de 150 ron ]ptr ce////??/NU INTELEG?poate am ramas eu in urma cu slsriul minim si saracia asta sau poate totul se merge pe jegmaneala …o zi frumoasa

 63. Bogdan spune:

  Buna ziua! Sunt un tanar de 30 de ani din iasi si dupa aproape 10 ani de munca prin strainatate m am decis sa imi incerc norocul si in romania! Imi place ceea ce fac si sunt satisfacut de lucrul bine facut! Am inceput sa lucrez in domeniu de pe la 16 ani! Cica nu se gasesc meseriasi buni in Romania, ei au fost…si mai sunt, dar multi aleg sa plece in strainatate neavand loc in tara de „meseriasii” doar cu numele.cunosc foarte multi oameni care isi bat joc de munca si de clienti si totusi au de munca, prind lucrari si multi spun ca nu fac fata cererilor. Eu acum am 3 variante…sa stau sa astept sa ma sune cineva de la anunturile care le am dat ,treaba care o fac de mai bine de o luna, sa ma angajez cu un salariu de mizerie sau sa plec inapoi in strainatate unde am locul de munca asigurat!si ma tenteaza a3a varianta doar pt ca stiu de ce sunt in stare si incep sa imi pierd speranta in tara! Aici firmele de constructii iau lucrari peste puterile lor! Nu au meseriasi, angajeaza pe altcineva care la randul lui nu are oameni si uite asa ajung eu sa lucrez la a3 a mana cu ce curge printre degete de la alti 2! Aleg sa plec inapoi si sa revin peste alti 10 ani, poate poate se va schimba ceva.

 64. daniel spune:

  Buna Adela,

  imi poti recomanda pe cineva pentru renovarea unei bai de apartament in Bucuresti,eventual cineva care sa vina si cu idei,sfaturi la cum ar trebui sa fac baia.

  Multumesc frumos.

  Daniel

  • Raducu spune:

   Buna ziua daca nu ani gasit pe cineva sa va renovare baia eu cu fratele3 mea va ajutam ecperienta poate 20 ani garantam create facem0765387411 raducu corneliu

 65. Mirel spune:

  Felicitari pentru articol, Adela!

  Iti multumesc in numele tuturor constructorilor pentru sprijinul si dorinta de ai face cunoscuti !

  Urat este si ca in loc sa ne ajutam intre noi ca si constructori, foarte multi aleg ca pentru” 20 mp de gresie” sa denigreze pe toti cei cunoscuti din domeniu.

  Nu putem decat sa speram ca se va schimba cat mai curand mentalitea oamenilor din si despre acest domeniu.

 66. Raducu spune:

  Echipa mrsteri cu peste 10 ani in finisaje si renovari dorim sa va ajutam in renovarea casei tel0765387411 raducu cornel

 67. Cristina Pelin spune:

  Buna ziua, Am avea nevoie de o recomandare a unui mester priceput pentru refacerea pardoselii in camerele unui apartament (cu 3 camere). Apartamentul este intr-un bloc construit la inceputul anilor ’70, cu parchet de lemn masiv din structura blocului. Apartamentul a fost renovat complet anul trecut si am ales sa montam parchetul laminat peste cel din lemn masiv acesta fiind in stare buna la momentul respectiv. Din pacate acum o luna s-a fisurat un robinet pe teava de apa calda de sub chiuveta din bucatarie, si nefiind acasa, apa a patruns in toate cele 3 incaperi. In sufragerie, acum aproximativ 2 saptamani, parchetul s-a deformat f tare in anumite zone(parchetul laminat nefiind deteriorat) si am fost nevoiti sa il desfacem pentru a vedea ce este dedesubt. Am constatat ca placile de rumegus de sub parchetul vechi au mucegait si concluzia a fost rapida ca trebuie cat mai repede scoase. Momentan am avea nevoie de o solutie cat mai durabila dar si relativ rapida (nu prea luam in calcul o sapa de egalizare deoarece dureaza 28 de zile maturarea ei, plus ca adauga o greutate destul de mare pardoselii).
  Avem nevoie de un mester priceput, cu mult simt practic si eventual cu cateva lucrari la activ pe aceasta zona (sape, pardoseli).
  Va mulmumesc!

 68. Fanel spune:

  Salutare dragi Prieteni

  Daca aveti nevoie de un instalator de bun simt si un Meserias desavarsit vi-l recomand cu placere pe Stefan activeaza si lucreaza in Judetul Prahova.Are tot ce-i trebuie, lucreaza curat si ordonat,cere preturi de Romania.Nr de Tf la care poate fi contactat Stefan este:0726033861

 69. AndreaK spune:

  Pentru cei care sunt interesați de lucrari din piatra, seminee personalizate (rustice, clasice, moderne… -dupa model sau idee personală), zona Clujului și nu numai, va re comand http://www.semineevistea.ro

 70. Mihaela Onu spune:

  Un contact de la domnii mentionati? Multumesc!!

 71. Max spune:

  Buna ziua,
  Am si eu o contrarecomandare.Am apelat la serviciile firmei mcm milea (mai exact MCM – MILEA SOLUTIONS SRL-D, milea marius cristian 0775.237.105 sau 0775237105 ): timp de executie nerespectat, calitatea executiei nu exista deoarece totul este lasat neterminat, curatenia este un lucru abstract pentru ei: lucreaza mizerabil (chistoace pe jos si resturi nestranse).Cat despre comportamentul mesterului unul este obsedat de bani, cu scuza ca termina maine cere tot timpul bani iar celalat este un primitiv obraznic. Nu recomand deloc si sper ca acest review sa ajute lumea sa nu treaca prin ce am trecut eu.
  Multumesc.

 72. Aurel spune:

  Salut.Meserias cu 30 de ani de experienta in tara si strainatate efectuez lucrari de renovari/restaurari/reparatii,case la rosu/cheie,tot ce tine de constructii civile.Daca v-am trezit interesul ma gasiti la 0769942980.Rog si ofer seriozitate.

 73. Andrei spune:

  Buna ziua
  As aprecia foarte mult o recomandare de meserias ori echipa in judetul Sibiu pentru o lucrare D+P+M – 145 mp utili (interioare). Interiorul este in stadiul de rosu momentan. Pun accentul pe calitate si seriozitate.
  Multumesc

 74. Matei Gabriel spune:

  As vrea sa recomand un meserias care mi-a renovat apartamentul de 2 camere intr-o luna de zile complet(curatat gresie faianta parchet…tot), pret 4500RON +800RON instalatiile. Se numeste Alexandru Tanase si raspunde la numarul 0737728566.
  Foarte multumit, recomand 100% ,nu cere avans si s-a ocupat de tot i-am lasat cheia si aproape n-am stiut ca renovez

 75. George spune:

  O mica societate formata din şapte muncitori foarte civilizati si cu o foarte mare experiența,oferim servicii totale de amenajari interioare si exterioare.Constatare gratuita,oferim factura si garantie.George 0762306656

 76. Aurel spune:

  Mester cu o experienta indelungata,efectuez lucrari de renovari/reparatii,finisaje interioare/exterioare totale sau partiale la case si apartamente 0769942980

 77. Gabriela Berbec spune:

  Buna ziua Dna Adela. Imi puteti prezenta o echipa pentru constructia unei case ?
  Multumesc

 78. Laura spune:

  De ce găsim greu meșteri buni?
  Pentru că un bun meseriș trebuie să fie un om pasionat de ceea ce face, în primul rând. Și da, poate că este o greșeală a mamelor că și-au dorit pentru copiii lor muncă de birou și nu muncă fizică într-un atelier sau fabrică, chiar dacă acei copii aveau astfel de înclinații.
  Dar în ultimul timp, am constatat apariția „generației de makeri” în România, cum a scris un prieten într-un articol (puteți citi articolul complet în link-ul următor:
  https://woodweb.ro/diverse/de-la-birou-in-atelier-nasterea-generatiei-de-makeri-in-romania/)
  Aceștia sunt oameni pasionați, care învață din mers, din experiența altora sau din propria experiență cum stau lucrurile.
  Am încercat să-i găsim și continuam cu această căutare, pe toți cei pasionați de lucrul în lemn, fie ei „meșteri” sau doar „ucenici”. Să creem o comunitate a celor pasionați de lucrul în lemn, fie că sunt arhitecți sau informaticieni sau profesori sau au diferite alte calificări la bază.
  În lumea în care trăim și în care oamenii nu se mai văd unii cu alții, preferă de multe ori din comoditate comunicarea prin telefon, email sau alte facilități precum facebook, încercăm să punem oamenii față în față, să-i facem să comunice, să se inspire unii de la alții, să-și împărtășească ideile, metodele, problemele, să găsească cele mai bune soluții.
  Creearea acestei comunități astăzi, când fiecare dintre noi este tentat să-și vadă propriul interes mai presus de interesul general, ni s-a părut și este un scop cu cât mai greu de atins cu atât mai provocator și mai incitant.
  Pentru cei ce iubesc lemnul și au avut răbdare să citescă acest articol, lansăm invitația de a descoperi o seamă de oameni talentați și creativi precum și produse unicat create de aceștia, pe site-ul
  woodweb.ro

 79. Marinescu spune:

  Buna ziua!
  Va rog sa imi recomandati o echipa serioasa pentru finisaje la o casa parter si mansarda, in zona Neamt. Va multumesc mult!

 80. Bogdan Petrea spune:

  Buna ziua, doresc sa impartasesc cu voi experienta mea placuta cu aplicatia Wilio unde eu mi-am gasit un meserias foarte profesionist si de incredere. Merita sa o incercati, complet gratuita pentru clienti dar si furnizori din cate am observat eu la ei pe platforma.

 81. Gicu spune:

  Greu de gasit un meserias in zilele noastre, cei buni sunt intr-adevar rari si trebuie sa te tii de ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *