In foto gladiole si bulbi de gladiole

In Gradina, Sfaturi plante

Cum pregătim plantele bulboase și cu rizomi pentru iernare

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

Carli Marian, designer florist si inginer horticol

 

 

 

 

 

 

 

Pentru multe flori din grădină spectacolul de culoare s-a terminat la final de toamnă, iar o parte dintre ele au nevoie să fie scoase din sol şi puse la iernat. Aşadar pentru hibernare trebuie să pregăteşti rizomii de Canna indica, rădăcinile tuberizate ale Daliei, tuberobulbii de gladiole, bulbii de tuberoze sau tuberculii de begonia. Dar cum faci asta? Am să-ți explic pas cu pas astfel încât anul ce urmează să te bucuri din nou de frumusețea plantelor tale. Dar hai să-ți spun mai multe.

Înainte de a te apuca de această operaţiune de recoltare a bulbilor din pământ, trebuie să te asiguri că solul s-a zvântat după atâtea ploi. Îţi recomand să alegi o zi însorită pentru a desfăşura această lucrare şi musai să te înarmezi cu o casma, ceva atenţie şi multă răbdare. Este important ca după ce scoţi la suprafaţă materialul săditor să-l cureţi bine de pământ şi să-l laşi în lădiţe la uscat pentru aproximativ o săptămână. Prezenţa solului aderent pe materialul săditor poate constitui o sursă de bolii şi dăunători, aşadar ai grijă să fie eliminată orice urmă de pământ.

In foto Canna si rădăcini de Canna puse în lădițe

In foto Canna si rădăcini de Canna puse în lădițe

In foto varietăți de Dalie

In foto varietăți de Dalie

De asemenea îţi recomand să verifici cu atenţie ca bulbii să nu fie tăiaţi, putreziţi, atacaţi de dăunători ori afectaţi de boli. Dacă există un singur exemplar afectat, acesta îi poate contamina foarte uşor pe toţi ceilalţi de-a lungul perioadei de iernare. De aceea este important să alegi doar bulbii care merită cu adevărat să fie depozitaţi. În cazul rizomilor şi rădăcinilor tuberizate poţi face şi secţionări de divizare, o metodă cunoscută de înmulţire.

În foto rădăcini de Canna

În foto rădăcini de Canna

In foto rădăcini de Dalie

In foto rădăcini de Dalie

Locul de stocare peste iarnă trebuie să fie o cameră cu o temperatură mai scăzută, ferită de îngheţ, cu o umiditate relativă de aproximativ 70% şi lipsită de lumină naturală. Să ştii că o temperatură prea ridicată îi va deshidrata sau vor încolţi şi în consecinţă vor deveni neviabili pentru anul următor. Temperatura ideală ar fi undeva între 5-8ºC. Iată de ce rădăcinile tuberizate şi rizomi s-ar simţii cel mai bine dacă ar fi îngropaţi în nisip amestecat cu rumeguş. Nisipul reţine umiditate atât cât este nevoie, iar talaşul le va ţine de cald.

In foto gladiole si bulbi de gladiole

In foto gladiole si bulbi de gladiole

Bulbi de gladiole

Bulbi de gladiole

În cazul bulbilor şi tuberobulbilor este bine să-i acoperi cu un strat subţire de muşchi de turbă sau alte materiale naturale de izolare. Este important să nu izolezi în totalitate cutia, deoarece bulbii au nevoie de o bună circulaţie a aerului în timpul depozitării pentru a nu putrezi. De asemenea, te mai sfătuiesc să nu aşezi bulbii unii peste alţii. În lădită poţi forma şiruri ordonate, însă nu-i îngrămădii foarte mult, întrucât ei vor reţine umezeală şi vor fi afectaţi de putregai. Din când în când îţi recomand să-i verifici, pentru a observa starea lor de sănătate. Așa îi menții sănătoși peste iarnă în stare de hibernare, ca anul viitor în primăvară să fie gata de plantat. Sper ca informaţiile mele să-ţi fie de folos!

In foto Dalii

In foto Dalii

In foto Canna galbenă

In foto Canna galbenă

adelaparvu-com-despre-iernarea-plantelor-bulboase-text-carli-marian-in-foto-gladiolus-butterfly

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *