adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (8)

In Amenajari Gradina, Gradina

Foișor cu bucătărie de vară, elegant amenajat

Când ai bucuria să fii proprietarul unei grădini, merită să o amenajezi pentru a te bucura din plin de ea. Și da, mai ales în sezonul cald e o adevărată plăcere să beneficiezi de un spațiul exterior frumos amenajat, unde să poți găti, să poți lua masa în aer liber, dar și să te poți relaxa. Am ales să-ți prezint azi un proiect extravagant de amenajare a unei grădini, unde vedeta principală este un elegant foișor. Construcția a fost creată special pentru atleta Svetlana Masterkova, deținătoare de recorduri mondiale și medaliată olimpic în 1996. Designerul care s-a ocupat de amenajare este Alena Timofeeva de la biroul FDstudio, care a gîndit totul cât mai spectaculos cu putință, dar nu a uitat de funcționalitate. A exploatat spațiul grădinii pentru amplasarea a două puncte de interes: foișorul și o terasă cu foc pentru relaxare. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (2)

Proprietatea este împrejmuită cu garduri înalte și designerul a ales pentru foișor locul de unde poate fi văzută grădina, dar și să acopere unul dintre colțurile terenului. Locul mai ferit pentru construcție este ales bine, astfel ca pe timpul iernii, construcția să nu fie în bătaia vântului și a zăpezii. Suprafața foișorului a fost gândită pentru a adăposti trei fruncțiuni: loc de ședere, similar unui living, unde să poată fi savurat ceaiul făcut la samovar, bucătăria cu blat de lucru, chiuvetă, loc de foc, unul mai special conceput și spațiul pentru o masă generoasă la care să poată sta 12 persoane.

adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (12)

Toată zona de bucătărie este concepută pe o singură latură și pentru că era cea mai vizibilă și din spațiul grădinii, designerul a avut grijă să aleagă finisaje frumoase pentru ea. A mizat pe plăci decorative din ciment și pe plăci ceramice ornamentate pentru a contura o bucătărie de vară deosebită. Mobilierul este unul fix, care a fost placat, astfel încât să fie ușor de curățat, dar și rezistent la ciclurile îngheț-dezgheț, adică la diferențele de temperatură între sezonul cald și rece.

adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (16)

Pentru zona de gătit, în locul unei plite, designerul a optat pentru o sobă cu plită, dar soba are aspect de șemineu. Aceasta a fost așezată central, devenit elementul în jurul căruia bucătăria a fost organizată simetric, de o parte și de alta a lui, iar în fața fiecărei zone se află practic celelalte două funcțiuni: living și sufragerie.

adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (11)

adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (3)

Tot ansamblul se vede foarte frumos din fața foișorului, iar designerul a avut grijă să amplifice impaginea spectaculoasă cu decorațiuni care marchează intrarea. La interior, deși vezi că e o construcție cu acoperiș, lumina naturală pătrunde prin panouri de policarbonat monolit (mai rezistente decât cele obișnuite), ceea ce conferă senzația de deschidere și alungă claustrofobia. Partea din față către grădină este cu policarbonat, iar partea dinspre zona de foc este tratată ignifug, folosindu-se ca suport plăci de OSB special impregnate pentru rezistență la foc, iar deasupra, învelitoarea folosită este de tip Tegola.

adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (4)

adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (10)

adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (15)

Pardoseala foișorului este una elevată, adică ridicată de la nivelul solului pentru a permite o ventilație naturală a pământului de dedesubt și scurgerea apei de ploaie sub lamelele deck-ului realizat din materiale compozite, deci nu este din lemn, chiar dacă are acest aspect.

adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (7)

Același tip de pardoseală deck a fost folosit și pentru zona de foc din grădină, situată opus foișorului. Astfel, cele două funcțiuni în ansamblul grădinii se complimentează reciproc, își oferă una alteia o perspectivă plăcută și sunt legate ca și design prin texturi, culori și alei trasate. În zona de foc centrul de atracție îl constituie focarul traforat, special creat pentru acest loc. Atunci când nu este folosit, el apare ca o sculptură decorativă de exterior.

adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (13)

adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (5)

 

O grădină modestă ca spațiu, dar bine exploatată pentru a fi create aici un adevărat living în aer liber și o zonă de relaxare, având centrul spațiului liber pentru gazon, ceea ce dă impresia că terenul este aerisit și mult mai mare. Vegetația este situată perimetral pentru a se proiecta pe fundalul gardului zidit din cărămidă. Astfel se creează contraste de roșu-verde între construcție și vegetație. Ce mai, un proiect inedit, care ne arată că imaginația nu are limite atunci când vine vorba despre amenajări. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (9)

adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (13)

adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (20)

adelaparvu.com despre foisor elegant in gradina, Rusia, Designer Alena Timofeeva, FDstudio, Foto Yuri Tokarev (8)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *