De multe ori se întâmplă să te încânte o locuință nu neapărat pentru cum este organizată, ci pentru că are mici detalii mai atipice. În cazul de față a fost clar vorba despre ferestre ale căror formă conferă un șarm aparte. Ei bine, mama cu doi copii adolescenți care s-a mutat aici s-a gândit că apartamentul situat într-o clădire veche are suprafața corespunzătoare nevoilor familiei ei, dar a omis modul cum o va mobila și organiza. Ajunsă să fie proprietar și gata de a reamenaja locuința a realizat că nu știe cum să procedeze mai departe, așa că a apelat la un designer de interior, respectiv la biroul Drom Living. Dileme majore erau în privința amplasării unui loc de luat masa, apoi necesitatea unei băi suplimentare organizarea unui dressing și amenajarea camerei băieților. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta planul.
După cum poți vedea și în plan la intrarea în locuință exista un spațiu ce părea propice pentru zona de cuier. Însă cerințele erau altele, bucătăria nu era nici ea prea generoasă, iar diferențele de la nivelul plafonului între camere se sesizau, mai ales între zona de acces în locuință și living. Designerul a făcut însă câteva mutări importante. A micșorat unul dintre dormitoare pentru o baie de serviciu, dormitor care a devenit camera de tineret. Apoi, a deschis bucătăria către hol, iar în zona de cuier a amplasat sufrageria, locul de luat masa. A decupat zidul dintre living și sufragerie și a creat un soi de ramă prin care să pătrundă lumina naturală, iar în partea superioară a bucătăriei a prevăzut un element fix care să micșoreze vizual înălțimea bucătăriei văzută dinspre hol. Asta pentru a ordona și direcționa privirea de la intrarea în casă către living.
În rest, la capitolul finisaje totul este tratat mai în stil nordic, cu pardoseli din lemn uleiate și nu lăcuite, cu nuanțe plăcute, neutre la nivelul pereților. Mobila este una funcțională, gândită în zona de bucătărie, băi și dormitoare simplă, fără mânere. Dar senzația de confort și stare de bine este obținută prin intermediul decorațiunilor textile. Culmea este faptul că ferestrele au fost lăsate libere, fără draperii sau storuri, iar tâmplăria pentru ele refăcută din lemn. Asta pentru a reliefa exact elementele de care proprietara s-a îndrăgostit.
Este o locuință care la final a ieșit coerentă sub aspectul imaginii finale, cu multe funcțiuni, dar înșiruite logic. Până și balconul a căpătat rolul de birou, deci fiecare spațiu a fost exploatat la maximum. Plantele aduc un aer de prospețime, iar tablourile și placarea din dormitor personalizează spațiile. O casă la fix pentru o mamă și doi băieți, dar mai mult un apartament căruia i-a fost amplificată imaginea de care s-a îndrăgostit inițial proprietara, adică lumină din plin și senzația de spațiu. Sper să te inspire și pe tine!
Solutiile gasite sunt inovatoare, mai ales „nivelarea” camerelor. Imi place foarte mult ca au ales sa faca tamplaria ferestrelor din lemn, asa da! Mai ales ca ferestrele sunt uimitoare, ca sa zic asa principalul atu al acestui apartament. Cand vor invata si in Romania sa opteze pentru tamplarie de lemn, daca si la casele traditionale vad ca se alege termopanul cu PVC pentru „confortul termic”!
Ce as face diferit insa la acest apartament ar fi dispunerea mobilierului in dormitorul mare, asimetria ferestrei (de fapt a nisei cu deschidere la fereastra) este deranjanta vizual, chiar si o solutie simpla cu mutarea patului pe peretele opus si era o rezolvare la indemana, caci fereastra oricum este pozitionata asimetric, dar s-a ales accentuarea asimetriei printr-o alegere nefericita a plasarii dressingului si patului.
Imi place foarte mult…pentru un apartamemt de 60 m care ar fi bugetul necesar?