Dacă visezi la un interior rustic, dar ți-ai dori și mici accente contemporane în ansamblul lui, cu siguranță această casă te va inspira. Totul a pornit de la fațada veche, atunci când Alina a descoperit decorurile verzi cu șabloane de pe pereții ei. I-au plăcut și ramele și ușile turcoaz, chiar dacă vopseaua era deja scorojită, atunci când a dat peste această căsuță achiziționată de la o doamnă în vârstă. În dublă postură de proprietar și decorar, Alina și-a dat voie nu doar să se joace, ci a făcut totul ca familia ei să se regăsească aici, casa fiind cu destinație de vacanță. Și e interesant cum vechea căsuță cu două camere a fost extinsă și renovată pentru a-i fi păstrată fațada principală cu cerdac, dar la interior să ofere tot confortul unei familii cu copii mici. Dar hai să-ți spun mai multe.
Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la această casă a fost faptul că extinderea ei s-a făcut într-un mod ingenios. La cumpărare Alina Alexe a găsit două camere și o bucătărie atașată cumva construcției în lateralul casei. A dărâmat bucătăria improvizată, transformând camerele existente în dormitoare, iar apoi a extins casa în spate, către curte cu baie, bucătărie și un generos living ale cărui ferestre dau înspre spațiul verde. Practic, a păstrat astfel partea din față a casei, inclusiv cu fațada de care s-a îndrăgostit, iar în continuarea ei a prevăzut camerele necesare pentru un confort actual. Desigur, pentru acest lucru a fost necesară decopertarea casei și montarea unui noi acoperiș, dar asta nu a afectat fațada principală a casei.
La interior, obiectele, decorațiunile, corpurile de iluminat, mobilierul sunt piese reciclate combinate cu unele noi, dar modificate. Practic, puține piese le găsești ca atare în magazine. Până și canapeaua de la Ikea a fost retapițată cu ajutorul unui meșter pentru a-i fi imprimată o imagine mai rustică prin țesăturile înglobate în noua husă.
Inspirația în abordarea interiorului i-a venit Alinei în urma achiziționării tapetului de la Casa Royal. L-a cumpărat de cum l-a văzut cu mai bine de trei ani în urmă, fără să știe unde îl va folosi, dar iată că aici și-a găsit locul. Peretele din zona de sufragerie este personalizat cu el, în rest totul este alb, în zugrăveală cu vopsea lavabilă aplicată pe pereții inteționat rotunjiți la colțuri și cu mici imperfecțiuni.
I-a fost greu Alinei să le ceară meșterilor să facă finisaje cu mici imperfecțiuni, așa cum e specific stilului rustic, dar șeful de lucrări s-a luminat atunci când soția lui i-a explicat clar cum vrea Alina: ca la muzeu. Da, se pare că acest reper l-a lămurit și pe șeful lucrărilor, care după această remarcă a înțeles ce se dorește aici. Ca atare și pardoseala din lemn a fost montată pe șipci ca pe vremuri și tratată diferit în funcție de spații. Dacă în prima parte a casei este și băițuită, în living pardoseala este lăcuită cu produse pe bază de apă, mate de la Tikkurilla (vezi contact pt Romania AICI). Tot de la același furnizor a fost achiziționată și vopseaua pentru plafoanele îmbrăcate în lemn și pentru tâmplăria veche.
Sobele, deși par vechi sunt nou construite, dar Alina a știut să aleagă cahle colorate în albastru pentru cea din living și cahle albe cu verde pentru soba din bucătărie. Deși s-a gândit că va face economie de bani cu ajutorul sobelor în loc să monteze centrală și apoi să se căznească să mascheze calorifere, în final costul a fost mai mare, tocmai pentru că ales cahle colorate (și nu maro, așa cum alege toată lumea), care nu sunt cerute de către clienții români.
Șemineul din living a fost nou construit cu ajutorul unui meșter din Bușteni (care între timp nu mai lucrează) și el a devenit locul preferat al familiei. Încadrat de uși, cele păstrate așa cum era din vechea casă, iar golul nou creat pentru bucătărieă, șemineul pare că este piesa ce leagă trecutul de prezent.
O parte din piesele de mobilier, cum sunt cele de la bucătărie și din camera de zi, sunt achiziționate de la magazinul Quadra din Târgoviște. Tot de acolo sunt măsuța din living și masa de sufragerie, aceasta fiind acompaniată de scaune diferite, unele de la Mobila Dalin, altele achiziționate online. Deasupra mesei de sufragerie Alina a bricolat un corp de iluminat, alăturând o copăiță veche din lemn ce a aparținut bunicii soțului ei cu abajururi de la Atelier Anda Roman. Fotoliul, canapeaua și covorul din living sunt recognoscibile, de la Ikea, dar ele sunt frumos integrate aici.
La capitolul pardoseli ceramice, cele din bucătărie și baie sunt din plăci de tip patchwork achiziționate de la Leroy Merlin, la fel ca și faianța.
Pentru locul de lavoar din baie, Alina bricolat un mobilier dintr-o mașină veche de cusut Singer. Pe perete a folosit o foia decupată de plexiglas pe spatele căreia a lipit foi dintr-un almah vechi, după care a protejat aceste foi cu un suport de hârtie, lipind totul pe perete, astfel ca fața din plexiglas să fie către lavoar. Zona de duș este construită din BCA și ulterior placată cu fainață la interior și cu lambriuri din lemn la exterior.
Colorat, vesel, cald și surprinzător, așa poate fi descris acest interior, unde rusticul tradițional este creativ împletit cu tușe contemporane de către Alina Alexe. O casă în care povestea este creionată prin multe lucruri mici, decorațiuni strânse de-a lungul anilor sau recompuse, refinisate pentru a-și găsi locul aici. O casă plăcută și armonioasă în care te și imaginezi petrecând zile tihnite. Sper să te inspire și pe tine!
Dacă ți-a plăcut această casă o poți vota la Elle Decoration Design Awards AICI.
Dacă vrei să apelezi la Alina Alexe pentru amenajarea casei, o poți contacta pe mail alina@decoraktiva.com. Vezi și site-ul ei decoraktiva.ro, dar și pagina ei de Facebook/Decoaktiva
Foto via Decoraktiva.ro
47
Foarte frumos!Casa este din lemn sau din caramida? 0 idee foarte buna pentru renovarea casei mele parintesti daca eu si fratele meu nu o sa reusim sa o vindem.
Multumesc, Adela!
Nu vindeti casa parinteasca!! E cel mai frumos loc din lume! Acolo gasiti incarcatura emotionala de care aveti nevoie toata viata!
Buna ziua,
Stiti cumva unde as putea gasi un cos cum este cel de langa canapeaua albastra?
Firma noastră de renovări din București execută lucrări complete de renovări spații comerciale, renovări birouri, renovări apartamente, amenajări magazine, renovări garsoniere, instalații electrice, sanitare și termice, dar și design interior și finisaje pentru apartamente.
Ai o idee? Contactează-ne și te vom ajuta să o transformi în realitate!
Ne mândrim cu un portofoliu bogat de proiecte superbe, executate cu măiestrie și cu oferte pentru orice buzunar!
Ne ocupăm de reamenajări și renovări de la zero!
Te așteptam să ne cunoaștem. Cafeaua o dăm noi!
Telefon: 0765.924.930
Telefon: 0731.804.556
E-mail: bucurestiamenajari@yahoo.com
E-mail: contact@design-total.ro
Web: http://www.design-total.ro
Adreasa: Strada Aprodul Purice , Nr 3 Bucuresti
P.S: Adela te iubim ! Te urmarim
Albastrul in traditia de la noi e asociat cu cultura si comunitatea rroma in principal – daca mergi prin satele de la noi care au mai ramas rustice (desi de multe ori asta inseamna din pacate si sarace) … folosesc foarte mult albastrul – tocuri la usi, feretre, grinda, gard etc (mosteniri vechi hinduse probabil? 🙂 ) … O alta chestie interesanta era utilizarea „sinelii” – colrant albastru care se punea in varul stins pt a-l „albi”
Buna seara,
Imi puteti spune de unde este corpul de iluminat din bucatarie? Multumesc!
Pare a fi o copaie veche, curatata si lacuita, la care s-au montat 2 abajururi. Cablurile au fost trase in tavan prin 2 gauri in copaie. In cele 2 capete ale acesteia s-au prin cate 2 suruburi cu carlig ochi deschis (costa cativa lei bucata), de care s-a atasat o sfoara groasa de canepa incat sa se prinda de tavan de alte 2 holsuruburi mai zdravene ochi inchis.
Un miniproiect superb realizat (si de realizat 🙂 ) dar greu de gasit o astfel de copaie.
Este detaliat in articol Ada. Copaile de genul acela inca se mai gasesc la targurile de la tara („balci”) sau locurile de vanzare articole traditionale. Daca nu ai ocazia sa mergi la un targ cu specific traditional, atunci de multe ori le gasesti la targuri pe marginea drumului in drumurile prin zone rurale turistice.
Buna…as dori sa aflu daca se poate de unde a achiziționat doamna chiuveta de bucătărie…Multumesc.!
Bună! Chiuveta este de la IKEA.
Observ ca in open space-ul living-sufragerie sunt 2 surse de caldura: semineul acela f mare plus soba! Nu facea fata doar una din sobe?
M-a distrat comentariul cu cahlele colorate, chiar asa romanii nu cumpara decat maro? 🙂 Este un pret mai mare pentru cele albe de exemplu? Parca am vazut undeva ca se pot si vopsi cahlele (daca vrei sa vopsesti o soba existenta deja in casa evident), ce solutii exista? Pe de alta parte sobele din cahle se folosesc in mod traditional mai mult la tara deci pot sa inteleg gusturile orientate catre maro-ul acela trist.