KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
adelaparvu.com despre apartament 54 mp, design interior Marina Chernova, Foto Dmitry Tsyrenshchikov, Irina Bykova (7)

In apartamente, Design Interior

Apartament de 54 mp, cu formă atipică, artistic amenajat

Când îți amenajezi propria locuință, costurile pentru renovare nu pot fi considerate o investiție, ci mai degrabă o cheltuială sau o blocare a banilor într-o proprietate imobiliară. Însă, dacă măcar o parte a locuinței tale poate fi închiriată, banii alocați pentru reamenajare pot fi considerați o investiție, deoarece urmează să exploatezi proprietatea, deci să câștigi ulterior bani de pe urma ei. Așa au gândit și un cuplu din Sankt Petersburg când au cumpărat primul nivel dintr-o casă veche. Au păstrat pentru ei o suprafață generoasă, dar pentru că nu puteau recompartimenta și demola nimic, au decis ca al doilea apartament, cu suprafața de 54 metri pătrați, să fie renovat pentru a putea fi închiriat pentru turiști. Au apelat la designerul Marina Chernova și i-au cerut ca amenajarea să fie una artistică, cu tonuri de culoare saturate, închise și să găsească o soluție de a folosi spațiul așa cum este, adică cu un hol lung și îngust care trebuia amenajat ca zonă de living, sufragerie și bucătărie. O mare provocare, dar rezultatul final a ieșit neașteptat. Hai să vezi fiecare zonă în parte și să afli despre tructurile aplicate aici.

Locuința are o formă neobișnuită, de fapt un hol lung din care se deschid domritorul și baia. Fiind o locuință de ănchiriat în regim hotelier, proprietarii au decis ca dormitorul să fie spațios, iar zona de zi să fie amenajată pe acest hol.

Locuința are o formă neobișnuită, de fapt un hol lung din care se deschid dormitorul și baia. Fiind o locuință de închiriat în regim hotelier, proprietarii au decis ca dormitorul să fie spațios, iar zona de zi să fie amenajată pe acest hol.

Întrarea în locuință se face din dreptul zonei de zi. Ceea ce a salvat cumva amenajarea a fost lățimea holului de circa 3 metri, ferestre înalte care lasă lumina să pătrundă din plin la interior, iar spațiul să nu fie sufocat, de asemenea și înplțimea camerelor, care au circa 3,1 metri pe verticală. Designerul Marina Chernova a folosit spațiul holului pentru a-l împărți între zonă de cuier, spațiu de depozitare, loc pentru canapea, loc de masă și bucătărie.

Intrarea în locuință se face din dreptul zonei de zi. Ceea ce a salvat cumva amenajarea a fost lățimea holului de circa 3 metri, ferestre înalte care lasă lumina să pătrundă din plin la interior, iar spațiul să nu fie sufocat, de asemenea și înplțimea camerelor, care au circa 3,1 metri pe verticală. Designerul Marina Chernova a folosit spațiul holului pentru a-l împărți între zonă de cuier, spațiu de depozitare, loc pentru canapea, loc de masă și bucătărie.

Ușa de la intrarea în locuință este mascată de un zid parțial care delimitează zona locului de luat masa și a canapelei. Ușile de interior sunt de fapt uși de dulapuri, iar pe același perete, există un mic loc de cuier. Fiind la intrearea în casă și practic zonă de circulație către dormitor, designerul a prevăzut plăci ceramice patchwork pentru pardoseală pe care le-a folosit și pe verticală. De ce le-a folosit și pe pereți? Pentru că într-un spațiu mic aceștia pot fi ușor loviți, dar și pentru că aici s-au corectat dimensiunile, înălțimea mare fiind adusă cumva la scară uman pentru ca încăperea să nu pară prea îngustă. Plăcile urcate pe pereți dau impresia că spațiul e mai lat, dar și mai puțin înalt. Un truc vizual excelent!

Ușa de la intrarea în locuință este mascată de un zid parțial care delimitează zona locului de luat masa și a canapelei. Ușile de interior sunt de fapt uși de dulapuri (foste debarale), iar pe același perete, există un mic loc de cuier. Fiind la intrarea în casă și practic zonă de circulație către dormitor, designerul a prevăzut plăci ceramice de aceleași dimensiuni pentru pardoseală pe care le-a folosit și pe verticală. Mai mult, a combinat plăcile de gresie cu cele cu model patchwork. De ce le-a folosit și pe pereți? Pentru că într-un spațiu mic pereții pot fi ușor loviți, dar și pentru că aici s-au corectat dimensiunile, înălțimea mare fiind adusă cumva la scară umană pentru ca încăperea să nu pară prea îngustă. Plăcile urcate pe pereți dau impresia că spațiul e mai lat, dar și mai puțin înalt. Un truc vizual excelent! În plus, plăcile de tip patchwork dau impresia de tapet.

Ferestrele aveau glafuri late, dar în locul lor designerul a prevăzut o plcare cu faianță patchwork, vizibilă în condițiile în care în loc de perdele s-au folosit storuri. Astfel, și zona ferestrelor poate fi folosită, dar și să fie una decorativă vizual. De remarcat faptul că plăcile ceramice de tip patchwork sunt la aceeași înălțime în hol, loc de luat masa, bucătărie și interiorul glafului ferestrelor, ceea ce ordonează spațiul. 

Ferestrele aveau glafuri late, dar în locul lor designerul a prevăzut o placare cu faianță patchwork, vizibilă în condițiile în care în loc de perdele s-au folosit storuri. Astfel, și zona ferestrelor poate fi folosită, dar și să fie una decorativă vizual. De remarcat faptul că plăcile ceramice de tip patchwork sunt la aceeași înălțime în hol, loc de luat masa, bucătărie și interiorul glafului ferestrelor, ceea ce ordonează spațiul.

Pentru că lățimea spațiului este de trei metri, singura soluție pentru configurarea unui loc de luat masa a fost unul de tip bar cu un blat de masă de circa 45 cm. În fața acestuia a rămas loc pentru amplasarea canapelei (lățime 90 cm). Ideea a fost ca între locul de luat masa și canapea să fie suficient loc de circulație. Nu s-a dorit instalarea unui televizor, dar dacă s-ar fi pus unul, deasupra mesei bar ar fi fost locul lui.

Pentru că lățimea spațiului este de trei metri, singura soluție pentru configurarea unui loc de luat masa a fost unul de tip bar cu un blat de masă de circa 45 cm. În fața acestuia a rămas loc pentru amplasarea canapelei (lățime 90 cm). Ideea a fost ca între locul de luat masa și canapea să fie suficient loc de circulație.

Între locul de luat masa și bucătărie există un zid parțial, care lasă la vedere zona superioară a locului de gătit. Folosind o nuanță solară pentru pereți, un portocaliu cald, spațiul pare mai lat și mai luminos. Dar pentru asta, partea de sus a bucătăriei nu este aglomerată cu corpuri de mobilă suspendate, designerul a prevăzut în schimb obiecte decorative, dare distrag atenția de la mcul ecran tv și care continuă frumos abordarea artistică.

Între locul de luat masa și bucătărie există un zid parțial, care lasă la vedere zona superioară a locului de gătit. Folosind o nuanță solară pentru pereți, un portocaliu cald, spațiul pare mai lat și mai luminos. Dar pentru asta, partea de sus a bucătăriei nu este aglomerată cu corpuri de mobilă suspendate. Designerul a prevăzut în schimb obiecte decorative, care distrag atenția de la micul ecran tv și care continuă frumos abordarea artistică. Pentru depozitare există un bufet vechi, recondiționat, care maschează ușa de intrare în baie.

Zona de bucătărie este minimală, dar armonios organizată și decorată. Deasupra suprafeței îmbrăcată cu faianță este un raft configurat ca structură fixă. De asemenea, sub blatul cu lățime de circa 2,55 cm există un mini frigider încorporat, iar pentru a configura un spațiu minimal între chivetă și plită, a fost aleasă o plită îngustă.

Zona de bucătărie este minimală, dar armonios organizată și decorată. Deasupra suprafeței îmbrăcată cu faianță este un raft configurat ca structură fixă. De asemenea, sub blatul cu lățime de circa 2,55 cm există un mini frigider încorporat, iar pentru a configura un spațiu minimal între chivetă și plită, a fost aleasă o plită îngustă cu o hotă decorativă deasupra (asortată cu finisajul chiuvetei).

Cine spune că nu poți avea obiecte decorative pe pereții bucătăriei? Depinde stilul de viață al fiecăruia, dar cert este că tablourile și plantele dau un aer familiar și uman până la urmă interioarelor.

Cine spune că nu poți avea obiecte decorative pe pereții bucătăriei? Depinde stilul de viață al fiecăruia, dar cert este că tablourile și plantele dau un aer familiar și uman până la urmă interioarelor.

Camera destinată dormitorului este una spațioasă, unde designerul a creat atmosfera și prin modul de finisare al pereților Înălțimea mare a camerei, de circa 3,1 metri i-a permis să aplice trei straturi de culoare, respectiv o cornișă lată la nivelul tvanului într-o nuanță de turcoaz, apoi o nunață muștar și apoi un verde oliv care parcă ajustează înălțimea camerei. Pe acest fundal, designerul a intervenit cu piese de mobilier actuale, combinate cu decorațiuni, corpuri de mobilier mic, tablouri și rame cu aer vechi, vintage.

Camera destinată dormitorului este una spațioasă, unde designerul a creat atmosfera și prin modul de finisare al pereților. Înălțimea mare a camerei, de circa 3,1 metri i-a permis să aplice trei straturi de culoare, respectiv o cornișă lată la nivelul tavanului într-o nuanță de turcoaz, apoi o nunață muștar și apoi un verde oliv care parcă ajustează înălțimea camerei. Pe acest fundal, designerul a intervenit cu piese de mobilier actuale, combinate cu decorațiuni, corpuri de mobilier mic, tablouri și rame cu aer vechi, vintage. Parchetul vechi a fost păstrat, iar designerul a prevăzut pictarea lui, realizată de un artist. Desenul artistului a fost apoi sigilat sub un strat de lac. Un detaliu care adaugă dramatism camerei.

Da, camera de odihnă are aspectul dorit de către proprietari, adică un aer artistic. Ambientul pare desprins dintr-un tablou, are aerul unei case memoriale, aer accentuat prin prezența fotoliului și a pieselor mici de mobilier, a oglinzilor care prin detaliile lor ornamentale par să spună o poveste.

Da, camera de odihnă are aspectul dorit de către proprietari, adică un aer artistic. Ambientul pare desprins dintr-un tablou, are aerul unei case memoriale, aer accentuat prin prezența fotoliului și a pieselor mici de mobilier, a oglinzilor care, prin detaliile lor ornamentale, par să spună o poveste.

Designerul a prevăzut îmbrăcarea glafului ferestrelor și în dormitor. Un detaliu vizual, dar și practic totodată, mai ales că aceste suprafețe pot fi folosite ca zone de expunere.

Designerul a prevăzut îmbrăcarea glafului ferestrelor și în dormitor. Un detaliu vizual, dar și practic totodată, mai ales că aceste suprafețe pot fi folosite ca zone de expunere.

Faianța decorativ folosită pentru interiorul glafului ferestrelor este urcată la aceeași înălțimea cu finisajul peretelui (deci până la zona muștar).

Faianța decorativ folosită pentru interiorul glafului ferestrelor este urcată la aceeași înălțime cu finisajul peretelui (deci până la zona muștar).

Într-un colț al dormitorului a fost găsit loc pentur mic birou. Piesele folosite aici sunt vechi și recondiționate, detalii care creionează mai bine povestea dormitorului.

Într-un colț al dormitorului a fost găsit loc pentru mic birou. Piesele folosite aici sunt vechi și recondiționate, detalii care creionează mai bine povestea dormitorului.

Camera de baie este surprinzătoare. Designerul s-a folosit de spațiul existent pentru a delimita zona de duș față de vasul de toaletă și bideu. Plăcile ceramice sunt frumos combinate aici, nu doar ca model și culoare, ci și ca textură. Dacă pentru pereți și duș s-au folosit plăci ceramice lucioase, pentru peretele despărțitor s-au ales plăci cu aspect mat, care par să continue finisajul de la nivelul pardoselii.

Camera de baie este surprinzătoare. Designerul s-a folosit de spațiul existent pentru a delimita zona de duș față de vasul de toaletă și bideu. Plăcile ceramice sunt frumos combinate aici, nu doar ca model și culoare, ci și ca textură. Dacă pentru pereți și duș s-au folosit plăci ceramice lucioase, pentru peretele despărțitor s-au ales plăci cu aspect mat, care par să continue finisajul de la nivelul pardoselii.

Lavoarul este frumos înglobat într-un mobilier furniruit, iar zona este suprinzător accentuată cu o oglindă cu ramă veche, bogat ornamentată. O combinație inedită de stiluri, care transformă total percepția asupra camerei de baie.

Lavoarul este frumos înglobat într-un mobilier actual, contemporan, furniruit, iar zona este suprinzător accentuată cu o oglindă cu ramă veche, bogat ornamentată în acord cu corpurile de iluminat. O combinație inedită de stiluri, care transformă total percepția asupra camerei de baie.

Nuanța de roșu este neașteptată într-o cameră de baie, dar aici pune în evidență turcoazul plăcilor ceramice și se asortează cu cele în alb și negru. De-a dreptul scenografică combinația de culori și texturi și trebuie să mărturisesc că e prima baie în care-mi place nuanța de roșu.

Nuanța de roșu este neașteptată într-o cameră de baie, dar aici pune în evidență turcoazul plăcilor ceramice și se asortează cu cele în alb și negru. De-a dreptul scenografică combinația de culori și texturi și trebuie să mărturisesc că e prima baie în care-mi place nuanța de roșu.

Locuința este cu adevărat artistică, o combinație curajoasă de culori, dar și de stiluri, obiecte contemporane alături de piese cu finisaje vintage și cu linii rustice, clasice – toate legate de obiecte decorative, oglinzi înrămate și tablouri. Da, este o locuință atipică, nu doar ca formă a spațiului, ci și ca amenajare. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre apartament 54 mp, design interior Marina Chernova, Foto Dmitry Tsyrenshchikov, Irina Bykova (5)

adelaparvu.com despre apartament 54 mp, design interior Marina Chernova, Foto Dmitry Tsyrenshchikov, Irina Bykova (7)

Foto: Dmitry Tsyrenshchikov, Irina Bykova

6 raspunsuri pentru Apartament de 54 mp, cu formă atipică, artistic amenajat

  1. Oana spune:

    Intr-adevar foarte dragut si artistic amenajat, dar la capitolul spatii de depozitare, in special pentru haine, e cam slabut.

  2. Elena Verenca spune:

    Sincer, pozitia canapelei nu mi se pare foarte inspirata. as fi amenajat locul de luat masa ( eventual cu masa plianta) in locul dulapului din bucatarie, (la care cred ca se poate renunta complet), canapeaua in locul de luat masa, eventual o comoda in fata canapelei.
    in rest, dat fiind ca e apartament ptr turisti e chiar dragut

  3. Cris spune:

    Adela, multumim mult pentru articolele pe care le impartasesti cu noi. Si eu am amenajat spatiul de intrare in apartament impreuna cu bucataria sa aibe 3 functionalitati : hol de intrare, miniliving si bucatarie in conditiile in care latimea spatiului este de 2,1 m, iar lungimea de 6,15 m. Cu idei de la tine (separarea functionalitatilor prin mobilier, folosirea unor elemente precum culoarea sau forma pentru continuitate, ascunderea cuierului si pantofarului intr-o debara, realizarea unei mese de luat masa de 45 de cm, incorporarea electrocasnicelor, alb pentru ideea de spatiu) am amenajat spatiul si pare aerisit. Iti multumesc enorm, Adela! Fara acest blog si emisiunea Visuri la cheie nu as fi reusit!

  4. Muziton spune:

    Wow…este incredibil, Adela!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *