De multe ori prețurile mari la terenuri îi determină pe cei care visează la o casă cu grădină să achiziționeze loturi mici, așa că deseori spațiul verde este mai mult pe lângă construcție și nu o grădină în toată regula. Cum poate fi amenajat un astfel de spațiu exterior? Ei bine, există soluții și ca să-ți arăt o astfel de variantă, am să-ți prezint azi o casă cu o grădină similară. Proprietarii aveau o alee mai generoasă, iar apoi o bucată de grădină, dar ei își doreau un loc de grătar, locuri de relaxare, chiar și o mică piscină. Soluția a venit de la peisagista Molly Wood, care a gândit terenul în formă de L ca pe o extensie a funcțiunilor casei, dar totul armonios și ordonat rezolvat. Dar hai să afli mai multe.
În partea din spate a casei, opus intrării, este o altă ușă de acces către grădină. Aici proprietarii și-ar fi dorit un loc de grătar, fiind aproape de bucătărie. Peisagista Molly Wood a făcut exact asta: a creat o zonă de bucătărie de vară, gândită ca pe o extensie a funcțiunii din casă, amplasând zona de grătar mascată cu un bar mai aproape de feresstrele bucătăriei, care pot fi folosite și ca oficiu când e nevoie de adus diverse de la interior. A prevăzut o pergolă care să ofere umbră, dar care să nu ia din lumina naturală ce pătrunde la interior. A tratat totul în alb, cât mai curat, ordonat și elegant, iar la nivelul pavajelor a ales o nuanță neutră de gri, care se asortează și cu exteriorul casei, dar și cu albul noilor construcții din lemn.
Pentru intimitate, dar și din punct de vedere vizual, peisagista a prevăzut panouri în spatele băncilor care se văd din dreptul scărilor și ușii de acces din spatele casei. Geamurile reflectă lumina naturală aducând un plus de luminozitate. De asemenea, în această parte a grădinii a optimizat spațiul folosind lățimea de 2,40 metri din scară până în gard pentru amplsarea unor bănci. Între ele a adus o zonă de apă, o fântână decorată cu scoici.
Detaliu de la fântâna decorativă din grădină, unde au fost folosite scoici suprapuse pentru distribuția apei, astfel ca și estetic, dar și auditiv, fântâna să fie plăcut simțită în spațiul exterior, când este pusă în funcțiune. De asemenea, în zilele călduroase, acest ochi de apă răcorește zona aceasta de grădină. Atenție însă dacă știți că există la cel puțin 100 de metri de casa voastră terenuri, clădiri părăsite, grajduri, câmp deschis sau gunoi, nu este indicat să aveți sursă de apă decorativă în grădină pentru că aceasta poate atrage șobolanii și porumbeii.
Scaunele de bar pot fi aduse de la interiorul casei când e nevoie, așa că fără ele spațiul din dreptul scărilor de acces pare și mai generos, deși totul e mic și comprimat.
Alee din dreptul accesului în casă se continuă pe lângă construcție și este încadrată cu pietriș, iar mai departe, pe verticală este plantată vegetație. Pietrișul absoarbe apa, dar nu lasă noroiul să iasă la suprafață, solul fiind prelucat în etapa de amenajare peisagistică. De asemenea, zonele cu plante sunt încadrate de borduri pentru a păstra tot solul la locul lui și în caz de ploaie.
Pe colțul casei este amenajat un alt loc din grădină. Peisagista a avut grijă ca din ambele locuri, de-a lungul aleii de acces să existe capete de perspectivă, adică să se vadă frumos în orice parte ai privi grădina de-a lungul aleilor.
Locul de relaxare este marcat la rândul lui cu o construcție ușoară din lemn pentru umbrire, totul gândit și în relație cu interiorul casei. Astfel, construcția asigură protecție împotriva soarelui în zona de canapele, dar nu umbrește ferestrele casei pentru a obtura lumina naturală ce pătrunde prin ele la interior.
Modul cum sunt amplasate zonele funcționale din spațiul din jurul casei provoacă la plimbare și descoperire. Totul este bine gândit și sub aspectul circulației, deci la nivelul pavajelor, dar și la nivel de vegetație, care îmbracă mare parte din soclul casei. De asemenea, și pe lângă gard sunt plante, astfel ca totul să fie cât mai bogat din punt de vedere al vegetației. Constrastul de verde cu fundalul alb conferă senzația de prospețime și curățenie.
Din zona de canapea, situată pe colțul casei și al terenului, se deschide bucata mai largă de grădină. Aici a fost amenajată o mini piscină încadrată de pavaje. Practic, toată zona de circulație în L este marcată cu pavaje, iar pe parcursul ei peisagista a gândit zone funcționale.
Alternanța dintre vegetație și construcții, abordarea simetrică sunt cele care conferă varietate, dar și echilibru în cadrul acestei grădini. Deși mică și dificilă ca și formă, grădina oferă tot ce și-ar fi dorit familia care locuiește aici. Gardurile albe contează mult în imaginea finală a grădinii, fiind fundalul luminos pe care se proiectează vegetația. O grădină mică, dar elegantă, care pe timpul serii este și frumos iluminată și oferă o priveliște plăcută atât de la interior, cât și de la exterior. Practic, mai multe camere în aer liber pentru desfătarea proprietarilor. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Grin Photography
20
Și terasele mici pot fi elegante, oricum s-ar poziționa. Trebuie doar găsite soluții care să avantajeze spațiul. 🙂