adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Antonia Schofield, executie C P Landscapes (10)

In Amenajari Gradina, Gradina

Grădină mică, urbană, o adevărată oază de prospețime

Majoritatea dintre noi românii ne gândim că o grădină trebuie să fie plină în primul rând cu flori. Ei bine, arhitecții peisagiști se gândesc că a bine să fie plină cu vegetație care arată frumos în toate cele patru anotimpuri pentru că florile sunt trecătoare, nu-i așa? Uite, spre exemplu mulți își doresc o magnolie, dar dacă stai să te gândești bine florile ei durează prea puțin. În restul anului te-ai mulțumi cu acest arbore exotic fără flori? Merită să te gândești la asta, dar până atunci îți prezint o grădină mică urbană, a cărei proprietari sunt colecționari de plante exotice, unele cu frunze impresionante. Până la urmă senzația de prospețime și verdeașă îți este oferită de foliajul plantelor, deci de frunzele lor. Pe lângă asta contează înălțimea lor, modul de dezvoltare al rădăcinilor (ca să nu afecteze construcțiile ori să se oprească din creștere), dar și densitatea umbrei pe care ți-o pot conferi, la fel ca și diversitatea culorilor frunzelor pe parcursul anului. Peisagista Antonia Schofield a conceput această mică grădină urbană pe care a reamenajat-o conform dorințelor proprietarilor. Ai să vezi cum era înainte și cum arată acum după transformare. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Antonia Schofield, executie C P Landscapes (3)

Curtea, așa cum arăta înainte de amenajare și în timpul amenajării

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Antonia Schofield, executie C P Landscapes (4)

Mi-a plăcut faptul că peisagista a refolosit o parte din materialele vechi pe care le-a găsit în curte. Aceasta era inițial înălțată pe o platformă construită din lemn, dar proprietarii și-a dorit mai multă inimitate, ca atare revenirea la nivelul curții a fost un punct luat în considerare. Apoi, pentru a stabiliza pământul și diferențele de nivel față de vecini s-a decis construirea unei jardiniere fixe în formă de L. Ea a devenit locul pentru bambuși, care cresc repede, rezistă și la frig și nu sunt pretențioși. Din lemnul vechi peisagista a prevăzut construirea unor piese mobile, respectiv a două bănci pe rotile care să vină în dreptul jardinierei. Pardoseala a fost placată cu ardezie, iar jardiniera finisată într-o nuanță asemănătoare de albastru închis. Astfel s-a creat un contrast cu piesee din lemn (înclusiv cu panourile montate ca și garduri), dar și cu frunzele plantelor. Grădina este vizibilă de la interiorul casei, una amenajată într-un stil rustic actualizat, așa că materialele folosite pentru curte au fost alese și în concordanță cu stilul de amenajare interioară.

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Antonia Schofield, executie C P Landscapes (6)

Peisagista a pornit pentru selecția de plante de la speciile pe care le aveau deja proprietarii, respectiv soiuri de bananieri și plante suculente. La acestea specialista a adăugat alte soiuri care să completeze aerul exotic, o listă scurtă fiind compusă din: Philostachys aurea, Dicksonia Antarctica, Musa, Crini Ginger, Canna, Zantedeschia, Persicaria, Crini Day, Clematis Montana, Campsis (Trompeta de viță de vie) și o selecție de ferigi și ierburi. Acum, merită să observi și vasele în care sunt găzduite plantele, căci ceea ce nu a încăput în jardinieră este plasat în ghivece. Majoritatea din ele sunt din ceramică, iar cele mai vizibile sunt cu aspect actual și forme simple, elegante. Mi-a plăcut cum arată la final grădina și chiar dacă e mică, ai senzația că-ți poți lua porția de oxigen de aici, dar mai mult să te deconectezi de viața trepidantă și să-ți încarci bateriile într-o adevărată oază verde. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Antonia Schofield, executie C P Landscapes (7)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Antonia Schofield, executie C P Landscapes (8)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Antonia Schofield, executie C P Landscapes (9)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Antonia Schofield, executie C P Landscapes (15)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Antonia Schofield, executie C P Landscapes (10)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Antonia Schofield, executie C P Landscapes (12)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Antonia Schofield, executie C P Landscapes (11)

adelaparvu.com despre gradina mica urbana, design Antonia Schofield, executie C P Landscapes (13)
Foto: Antonia Schofield

4 raspunsuri pentru Grădină mică, urbană, o adevărată oază de prospețime

  1. Oh, ce vegetatie luxurianta, ce oaza, ce placut…. Ai putea sa juri ca nu e in oras 😀

  2. Dana Balan spune:

    Arata minunat! O singura curiozitate am: oare supraviețuiesc peste iernile noastre reci? Sau plantele trebuie adăpostite?

  3. Cosmin spune:

    Ai multe postari despre plante(Am rasfoit toate cele 13 pagini de postari), mi-ar fi placut sa gasesc unul generic, introductiv, despre aranjamentele florale intr-un apartament sau intr-o camera. In caz ca ai nevoie de idei de posturi noi, asta poate fi una.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *