adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (11)

In Case, Design Interior

Cu buget mic și intervenții minore au reușit să aibă o locuință plăcută

Sunt idei la care nu toți ne-am gândi ori am fi reticenți dacă le-am auzi din prima fără să le vedem undeva implementate, dar un lucru este sigur: se poate decora frumos și când ai bani mai puțini. Secretul? Să fii ponderant în așteptări și deschis la soluții atipice, dar să ai în vedere simplitatea. Am ales să-ți prezint o locuință a unei familii cu doi copii, de circa 80 de metri pătrați, cu finisaj calciu pe pereți (acea zugrăveală decorativă veche care se făcea pe vremuri) care a fost mobilată și decorată cu un buget mic și respectiv numai cu materiale, obiecte și finisaje de la magazinele de bricolaj. Și ce poți face când mobila pe care o găsești acolo este mai puțin variată decât într-un magazin dedicat? Păi uite, spre exemplu, poți alege piese de mobilier de grădină pentru interior. Dar hai să-ți spun mai multe și să-ți pun planul înainte (stânga parter, dreapta etaj) ca să vezi cum e organizată locuința.

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (10)

Când spațiul a fost luat în primire de cele două decoratoare care s-au ocupat de amenajare ele au încercat să păstreze tot ce era bun și în stare optimă. Spre exemplu, pardoselile cu plăci ceramice, care erau într-o nuanță neutră, simplă de bej au fost păstrate. Apoi o parte din mobilier, care în majoritatea cazurilor (bucătărie și dormitor) era alb a fost parțial modificat și completat. De asemenea s-au păstrat caloriferele, obiectele sanitare în baie și practic nu s-a intervenit asupra instalațiilor. Toate acestea contează enorm în bugetul unei case pentru că orice modificare de spațiu ori înlocuire de instalații crește costurile. Ce au făcut în rest Vanessa Guisasola și Sara Yubero, cele două decoratoare, pentru a transforma spațiul? Au intervenit cu elemente simple, dar de efect. Peretele holului de la intrare a fost placat cu parchet laminat pentru a proteja hainele care urmau să fie agățate de suporturi simple fixte în perete. Apoi, o consolă simplă albă deasupra căreia a fost poziționată o oglindă vine să ofere loc pentru chei, genți și alte mărunțișuri, dar și să mascheze în partea de jos perechile de încălțăminte ale familiei ce urma să locuiască aici.

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (1)

Livingul este luminos și plcăt amenajat, chiar dacă nuanțele predominante sunt cele deschise. Pereții albi au fost subliniați cu benzi de vopsea cafenie, dar nu aleatoriu. Dunga orizontală de pe peretele livingului continuă lățimea zonei de deasupra ferestrelor, iar banda de sus face ca întregul perete să pară mai aproape de nivelul de ședere, adică coborât pentru a da o senzație de intimitate. De aceea nici n-a fost nevoie pentru decorarea la nivel superior pe acest perete. Banda orizontală este apoi continuată cu una verticală care separă zona de living față de intrarea în mica bucătărie. Pentru a fi păstrată senzația de spațiu în locul perdelelor și draperiilor s-a optat pentru storuri simple, albe, iar sub ele o consolă lungă maschează prezența caloriferului, dar și oferă loc pentru plante și pentru depozitarea diverselor obiecte. O zonă frumos camuflată și de așezarea canapelei colțar aleasă cu o tapițerie deschisă la culoare. Dar mai departe mi-a plăcut ideea de a integra mobilierul de grădină la interior. Un taburet din împletitură imitație de ratan cu o foaie de sticlă deasupra a devenit măsuță de living, iar un set de masă și scaune de grădină, din același material este locul de sufragerie.

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (13)

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (16)

Pentru a ascunde pardoselile, dar și pentru a oferi senzația de confort, acestea au fost în mare parte acoperite cu ajutorul covoarelor. Dacă în living s-a optat pentru unele cu fir mare, deci mai pufoase, în bucătărie s-a ales unul din împletitură, care să poată fi curățat ușor. Bucătăria este separată cu ajutorul unei uși culisante simple, folosită de regulă pentru mobilier. Iar în privința mobilei de bucătărie, cea existentă, albă, a putut fi ușor completată cu fețe similare, iar spațiile de depozitare extinse cu corpuri suspendate. De partea opusă a locului de gătit un alt dulap este prelungit în dreptul caloriferului cu o masă de tip bar și un raft suspendat din același material ca blatul mesei. Soluția? Cât mai simplu totul și unitar astfel încât spațiul mic să fie perceput ordonat. Apoi, din zona de zi, scara ce urcă la etaj unde sunt dormitoarele, avea o balustradă neagră, ea fiind vopsită ulterior în auriu. Aceste tușe elegante aduc un aer vintage livingului, dar și luminează zona scării în lipsa unui contrast cum era inițial.

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (15)

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (2)

Dormitoarele aflat la primul etaj au fost și ele frumos ambientate și practic mobilate. Dacă în cel matrimonial intervențiile au fost minime, respectiv zugrăveală în nuanță de gri cald și accesorizarea dulapurilor existente cu mânere mai estetice, în rest mobilă albă, în camera copiilor s-a optat pentru culori. Două tonuri apropiate de verde (ca de lime) înveselesc camera, dar devin și fundalul pentru mobilă albă și alte obiecte colorate. Mi-a plăcut soluția paturilor despărțite printr-un raft, care oferă fiecărui copil locul său, dar și un plus pentru depozitare pe verticală. Dulapurile pentru haine se află la intrarea în cameră, de o parte și de alta a ușii de acces, iar un ansamblu de cutii de lemn, vopsite la interior, sunt folosite pe post de rafturi. Baia a fost minimal modificată cu oglinzi ce plachează o bună parte din peretele pe care e situat lavoarul. Asta duce un plus de luminozitate spațiului, dar și percepția asupra lui se schimbă pentru că el pare mai amplu și mai ordonat. Idei simple, dar de efect pentru a se încadra într-un buget restrâns de doar 3000 de euro pentru mobilare, finisare minimă și decorare. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (30)

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (29)

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (11)

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (34)

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (20)

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (3)

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (42)

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (18)

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (6)

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (8)

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (7)

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (4)

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (5)

adelaparvu.com despre locuinta de 80 mp decorata cu bani putini, decoratoare Vanessa Guisasola si Sara Yubero, Foto MiCasa (9)
Foto: MiCasa

Un raspuns pentru Cu buget mic și intervenții minore au reușit să aibă o locuință plăcută

  1. silvia spune:

    O casa luminoasa cu accente de culoare. Simpla, frumoasa, o casa care te invita sa petreci timp cu familia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *