adelaparvu.com despre locuinta la mansarda cu camere mici, design interior P.Apls Arquitectos, Foto ElMuelbe (16)

In Case, Design Interior

Chiar dacă sunt mici camere ele pot fi plăcut amenajate

De cele mai multe ori am avem impresia că încăperile mici nu-ți permit să le personalizezi prea mult din lipsă de spațiu ori că dacă se alege mobilă deschisă, mai exact albă, decorul ar putea fi prea banal. Dar nu e întocmai așa. Ceea ce contează într-o locuință este ca ea să-ți permită să trăiești confortabil, având toate cele necesare la îndemână. Desigur, lumina naturală, organizarea spațiilor astfel încât ele să fie bine și logic folosite, apoi mobila și decorațiunile ajută mult. Dar cu cât ele sunt mai simplu gândite și alese, cu atât efectul de personalizare este mai mare. De ce? Pentru că atunci când se amenajează o locuință, majoritatea oamenilor uită că au obiecte care vor colora spațiile, de la cărți la mici decorațiuni textile. Am ales să-ți prezint azi o locuință mică, lungă și îngustă în care ai să vezi mobilă foarte simplă, dar totuși un decor plăcut. Hai să-ți spun mai multe.

Mi-a atras atenția această locuință grație bârnelor la vedere, care pentru majoritatea oamenilor ar însemna o direcție în alegerea stilului de amenajare, adică ceva către rustic sau clasic. Și totuși arhitecții de la biroul madrilen P.Alps au venit cu o abordare contemporană, care prin contrastul dintre aceste elemente și modul de organizare și mobilare al locuinței au reușit să-i imprime acesteia personalitate. Dar pentru ca mansarda să fie mai funcțională, au început cu reorganizarea încăperilor. Au poziționat bucătăria în centrul casei și au delimitat-o cu uși culisante. Într-o parte este accesul către zona de zi cu două încăperi mici o bibliotecă și un living, deschise între ele, în cealaltă zonă e un dormitor cu baie.

Practic, accesul în casă coincide cu cel în bucătărie, de aceea totul aici a fost amenajat cât mai simplu, dar de efect. Spre exemplu, pentru a accentua linia actuală a amenajării arhitecții au îmbrăcat stâlpii din lemn cu un schelet metalic pe care l-au vopsit în negru. Au obținut astfel o imagine de-a dreptul grafică a acestor elemente, modernizându-le. Apoi, au folosit mult alb în partea superioară de la zugrăveli la mobilier, unul care nu are mânere evidente, ci ascunse, frezate în MDF vopsit alb mat. Au folosit electrocasnice încorporabile, mai puțin frigiderul, pe care proprietarii l-au dorit de sine stătător și cu uși duble. Dar uită-te și la pardoseală. Ca să alunge imaginea tehnică a bucătăriei, arhitecții au prevăzut plăci ceramice doar pe o suprafață de circa 60 cm în fața mobilierului, însă îmbinările cu lemnul sunt excelent făcute, fără profile metalice care să le mascheze. Totul pare un mozaic făcut la mare artă, dar mai mult nu fragmentează suprafața pardoselii.

În bibliotecă și camera de zi au fost alese piese de mobilier minimale, comode simple, albe sau cu alură scandinavă și din lemn deschis la culoare (fag), dar canapele cu tapițerii confortabile din stofă. Pentru a nu încărca spațiul, o bibliotecă generoasă este configurată în jurul golului dintre bibliotecă și living. Practic, s-au folosit de înălțimea camerei și au așezat cea mai aglomerată zonă ascunsă privirii dinspre living. Culorile? Da, sunt prezente dar la nivelul decorațiunilor textile, asortate cu câteva vaze sau obiecte de decor, iar în living au ales o canapea mai prezentă cu o tapițerie albastră. Contează însă enorm și modul de tratare al ferestrei. O fereastră înaltă dă impresia de mai mult spațiu, iar lăsată liberă,doar încadrată de perdele și draperii, devine mai prezentă în încăpere decât dacă ar fi fost ascunsă de perdea.

Dormitorul este mic, dar exact cât trebuie și da, pentru a-l face să pară mai mare s-au folosit de aceleași nuanțe deschise. Căldura ambientului este dată prin grinzile la vedere, dar și inserția de câteva piese din lemn într-o nuanță aurie, așa cum e și pardoseala cu lamele late. Baia pare de-a dreptul luxoasă, căci dimensiunile ei sunt generoase. Dar asta și datorită faptului că s-a renunțat la cadă pentru configurarea unei cabine de duș. În plus, înălțimea camerei ajută mult în percepția spațiului, de asemenea și lipsa plăcilor ceramice cu rosturi, care ar fi fragmentat spațiile. Au aplicat însă un tapet cu model grafic în jurul ferestrei, care și ea ajută în luminozitatea camerei. De asemenea, au abordat mai decorativ partea din fața lavoarului cu oglinzi mai multe, în loc de una singură și cu lămpi montate diferit de ceea ce ai văzut până acum.

Da, camere mici, cu mult alb, cu obiecte strict necesare, dar cu texturi plăcute, accente de culoare la nivel de tapițerii și decorațiuni mici, dar cu multă căldură venită din partea suprafețelelor mari, respectiv pardoseala din lemn. Deci, se poate să nu fie banal chiar dacă e simplu amenajat. Important este ca fiecare care amenajează casa să nu încerce să umple spațiile din prima prin nuanțele obiectelor, ci să aibă răbdare ca povestea ambientului să ajungă la final, când intervin culorile prin obiecte personale și decorațiuni textile. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre locuinta la mansarda cu camere mici, design interior P.Apls Arquitectos, Foto ElMuelbe (3)

adelaparvu.com despre locuinta la mansarda cu camere mici, design interior P.Apls Arquitectos, Foto ElMuelbe (4)

adelaparvu.com despre locuinta la mansarda cu camere mici, design interior P.Apls Arquitectos, Foto ElMuelbe (1)

adelaparvu.com despre locuinta la mansarda cu camere mici, design interior P.Apls Arquitectos, Foto ElMuelbe (2)

adelaparvu.com despre locuinta la mansarda cu camere mici, design interior P.Apls Arquitectos, Foto ElMuelbe (10)

adelaparvu.com despre locuinta la mansarda cu camere mici, design interior P.Apls Arquitectos, Foto ElMuelbe (9)

adelaparvu.com despre locuinta la mansarda cu camere mici, design interior P.Apls Arquitectos, Foto ElMuelbe (15)

adelaparvu.com despre locuinta la mansarda cu camere mici, design interior P.Apls Arquitectos, Foto ElMuelbe (8)

adelaparvu.com despre locuinta la mansarda cu camere mici, design interior P.Apls Arquitectos, Foto ElMuelbe (6)

adelaparvu.com despre locuinta la mansarda cu camere mici, design interior P.Apls Arquitectos, Foto ElMuelbe (14)

adelaparvu.com despre locuinta la mansarda cu camere mici, design interior P.Apls Arquitectos, Foto ElMuelbe (12)

adelaparvu.com despre locuinta la mansarda cu camere mici, design interior P.Apls Arquitectos, Foto ElMuelbe (11)

adelaparvu.com despre locuinta la mansarda cu camere mici, design interior P.Apls Arquitectos, Foto ElMuelbe (7)

adelaparvu.com despre locuinta la mansarda cu camere mici, design interior P.Apls Arquitectos, Foto ElMuelbe (13)Foto: ElMueble/ P.Apls

10 raspunsuri pentru Chiar dacă sunt mici camere ele pot fi plăcut amenajate

 1. Roxana spune:

  foarte frumos si efficient. imi place!

 2. Alina spune:

  Superba locuinta, insa as propune sa se arate si o schita a acesteia, un releveu , pentru a ne face o ideie mai clara

 3. Adina spune:

  Frumoasa locuinta, foarte aerista si f luminoasa.

 4. Alina spune:

  Camere mici in comparatie cu Casa Poporului, nu?!

  • Adela Parvu spune:

   Alina, crede-ma ca sunt mici, dar te induce in eroare unghiul aparatului foto. Insa daca te-ai uita la proportia dintre obiecte ti-ai da seama ca sunt ici camerele 🙂

   • Alina spune:

    Probabil ca asa e, dar eu le compar cu apartamentele „normale” si atunci vad niste camere mari, nu mici. Traim in Ro si ma raportez la viata cotidiana de aici.
    Si totusi…baia cu barne (penultima foto) este foarte mare 😀 si daca nu e mare, felicitari fotografului :))

    • Adela Parvu spune:

     Alina, am si spus ca e o baie generoasa. Dar vezi, aici intervin alegerile. Unii aleg sa aiba dormitoare mari si bai mici, altii prefera sa aiba o baie mare si dormitoare mai mici. Dar daca privesti cu atentie baia iti vei da seama ca nu e o baie foarte mare, ci doar maricica. Conteaza mult modul de amenajare, iar impresia de spatiu iti este data si de lipsa binecunoscutelor caroiaje imprimate de gresie si faianta. Aici finisajele curg, sunt libere, peretii tratati diferit fata de ceea ce ai vazut pana acum. In plus, uita-te la cabina de dus ca e ingusta, la fel ca si blatul pentru lavoare, care este si el ingust, chiar daca e lung. Baia asta are o suprafata de circa 2,50 x 2,80 m

     • Alina spune:

      Am inteles. Intr-adevar nu-i o baie mare, eu mi-o imaginam cat o sufragerie. Din nou, felicitari fotografului 🙂
      Oricum, nici camerele nu cred ca au inaltimea cu care suntem obisnuiti si de aici senzatia de spatiu.

 5. Ade spune:

  Ai idee ce au folosit pe peretii dusului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *