Mi-a atras atenția combinația de contemporan și rustic, care mi-a plăcut foarte mult pentru că la final este scoasă în evidență o atmosferă plăcută, caldă și nu una rece, tehnică, cum mulți s-ar aștepta de la o asemenea alăturare. Este vorba despre un fost atelier de ceramică a unui cuplu de artiști englezi care și-au dorit transformarea studioului într-o casă de oaspeți. Însă proprietarii ar fi vrut ca cea mai mare parte a colecției lor de obiecte din ceramică să poată fi expusă aici, unde totul era cu aspect vechi. Și pentru că nu știau cum să procedeze au apelat la specialiști de la Hobson Choice pentru amenajare și mobilare. Rezultatul? Foarte frumos și practic deopotrivă, dar hai să-ți spun mai multe.
Organizarea interioară a fostului atelier era dictată de forma clădirii, adică una lungă și îngustă, de tip vagon. Așa că dacă un capăt al acesteia a devenit zona de noapte cu baie și dormitor, a doua, mai generoasă a fost gândită ca o zonă de zi cu bucătărie deschisă. Evident, având în vedere instalațiile de apă, bucătăria și baia sunt învecinate. Provocarea pentru designerul Vanessa Weeks, care a coordonat proiectul, a fost corectarea proporțiilor. Tavanul foarte înalt de aici ar fi dat impresia că toate corpurile suspendate din zona bucătăriei ar fi fost prea mici. Apoi, a trebuit să ia în considerare finisajele rustice, stejar recuperat pentru pardoseală care se regăsește și pe pereții laterali (inclusiv ușile care separă zona de noapte) și colecția de ceramică. Practic, trebuia să îmbine reușit partea de finisaje rustice cu variantele contemporane pentru mobilare dorite de către proprietari.
Mi-a plăcut cum a exploatat spațiul lung și îngust în zona de bucătărie, cu ansambul de mobilier pe o singură latură, iar în fața acestuia o masă insulă cu un loc de servire de tip bar în L. Acest L este în ton cu nuanța lemnului recuperat ce se regăsește în ambient. Apoi, mi-a plăcut faptul că mobila nu are mânere vizibile, ci sunt frezate, ceea ce estompează din imaginea actuală a bucătăriei, îi dă o față curată, simplă. Și da albul este o alegere foarte inspirată pentru că luminează spațiul. De asemenea, pentru a păstrat aspectul imaculat și în privința finisajelor, în loc de faianță peretele a fost placat cu panouri termorezistente.
Apoi, corpurile suspendate sunt aliniate cu partea superioară a ușii dormitorului, unde cadrul metalic ieșea foarte mult în evidență. Astfel, designerul a corectat și percepția asupra spațiului (nu a lăsat ca ușa interioară să devină prea masivă în ambient). De asemenea, pentru a masca hota, prea modernă, a îmbrăcat burlanul ei cu tablă din cupru și a creat o structură ce pare să plutească deasupra mesei insulă, structură tot din cupru ce înglobează și partea de iluminat. Pe partea opusă bucătăriei, a încadrat frumos toate golurile, ferestre și uși cu rafturi simple, albe, dar mai pline și iluminate cu LED, care scot în evidență colecția de ceramică. Un proiect reușit, care demonstrează că vechiul și noul pot fi frumos alăturate. Sper să te inspire și pe tine!