Mi-a plăcut foarte mult această casă pentru că arată o soluție arhitecturală contemporană de reinterpretare a unei case țărănești. Și nu doar la nivelul volumetriei, ci și în privința materialelor folosite și a motivelor țărănești care se regăsesc la interior, dar tratate modern și frumos integrate. Mi-ar fi plăcut să-ți spun că este o casă de la noi, dar ea este în Polonia, lucrarea fiind semnată pentru exterior de biroul Exterio, iar la interior de Hola Design, două birouri care colaborează frecvent. Proiectul casei de față, construcție finalizată în 2016, a fost prezentat în cadrul mai multor expoziții și concursuri de arhitectură, ajungând să fie unul dintre cele mai promovate inclusiv pe internet. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a-ți posta și planurile casei, a cărei suprafață totală este de 154 mp.
Arhitecții au avut în vedere lotul de teren și peisajul zonei atunci când au luat în calcul orientarea casei. Fiind într-o zonă montană, pe malul unui lac și într-o zonă turistică, foarte aproape fiind un muzeu în aer liber, iar în regiune fiind și castele medievale de vizitat, arhitecții au ținut cont de arhitectura zonei pentru a creiona volumetria casei și a alege materialele pentru fațade. Apoi, s-au documentat pentru a include motive tradiționale specifice locului, pe care le-au stilizat și le-au introdus în amenajarea interioară.
Este surprinzător faptul că la exterior au folosit șiță atât pentru acoperiș, cât și pentru fațade, un material prezent în multe culturi, inclusiv la noi, dar care capătă noi valențe atunci când este folosit diferit față de arhitectura tradițională. Arhitecții de la Exterio spun, în descrierea proiectului, că unul dintre motivele pentru care au ales șița este faptul că alungă insectele, fiind tratată astfel încât lemnul natural să-și facă efectele, așa cum știau și țăranii de odinioară. Lemnul șiței absoarbe foarte lent apa și aceasta îi conferă lemnului un miros specific, care alungă insectele.
Orientarea casei s-a făcut cu zona de zi către lacul din apropiere, iar panta terenului a fost folosită, astfel încât terasa din fața zonei de zi de la parter să pară că plutește deasupra lacului. Soculul casei este într-o parte mai masiv, un demisol parțial care ascunde camera tehnică și spațiu de depozitare.
Parterul casei beneficiază de un plan simplu, cu living, sufragerie și bucătărie deschise, iar de o parte și de alta a scării de acces către mansardă se află un spațiu de depozitare generos (inclusiv cuier) și o baie. În rest, parterul este spectaculos prin suprafețele vitrate generoase, care dă impresia că spațiul face parte din peisajul zonei. Pe timpul verii o suprafață semnificativă din ferestre se deschid, terasa comunicând deschis cu zona de zi.
Amenajarea interioară este de-a dreptul scenografică cu pereții finisați în mare parte în negru, precum fațadele casei, iar plafonul și o parte din placările pe verticală din lemn natur, în timp ce pardoseala este deschisă, din beton arhitectural, reflectând lumina din plin.
Motivele tradiționale sunt prezente discret la nivelul ușilor interioare, la nivelul contratreptelor, a mobilierului pentru zona de bucătărie, dar mai vizibil în zona de luat masa cu o placare decupată ce lasă la vedere lambriul de la interior.
Mansarda este rezervată dormitoarelor, în număr de trei cel matrimonial, cel dedicat copiilor și un dormitor mai mc de oaspeți. Spațiile de dormit sunt gândite simetric, respectiv de o parte și cealaltă a dormitorului de oaspeți, evident mai mic, se află cel al copiilor și cel al părințiilor. Fiecare dormitor beneficiază de o vedere frumoasă, ferestrele fiind libere de perdele, căci sunt încadrate doar de draperii.
Dormitorul copiilor are o supantă, fiind practic o încăpere împărțită pe două niveluri, cu loc de joacă și sus spațiu de dormit. Camera de oaspeți, deși mai mică din punct de vedere al suprafeței, este amenajată ca un refugiu de vis, cu patul pus în fața ferestrei.
Casa este simplă și totuși sofisticată, este cu materiale rustice, dar tratarea contemporană, include un concept bazat pe tradițional, dar abordat actual. Chiar un proiect deosebit foarte frumos materializatcare oferă conform pentru familie. Sper să te inspire și pe tine!
Foto: Yassen Hristov via Exterio și Hola Design
29
Wow!
Adela, este, de departe, cea mai tare piesa (din punctul meu de vedere) despre care ai scris de cand urmaresc eu blogul… Felicitari!
Intr-adevar!
Superba atat casa cat si locul de casa. Detaliile si atmosfera sunt minunate.
Eu sunt curios ce tratament au aplicat pentru lemn, cum se intretine si cum va arata in 10 ani
Superb proiect! Te urmaresc cu interes. Acest proiect mi-a lamurit multe necunoscute pe care le aveam in cadrul proiectului propriu de renovare a unei case de peste 100 de ani. De departe este cel mai interesant proiect care imbina prezentul cu trecutul cat mai minimalist.Cu ce este tratata sita? Unde gasim usi ca cele din pezentare?
Luiza, să știi că la noi șița de genul acesta se tratează cu smoală. Ușile din această casă, ca multe alte lucruri, au fost realizate pe comandă.
Deci e sita. M am mutat in Germania din 1 august, intr un orasel mic. De munte. 99% din case au acoperis negru. Unele au si fatadele asa. Si ma intrebam ce spanac e …. Pt CA arata tare fain.
Imi place foarte mult! E pe sufletul meu!