adelaparvu.com despre taierea lavandei toamna, Text Carli Marian (2)

In Gradina, Sfaturi plante

Tăierea de toamnă a lavandei

 

 

 

 

 

 

 

Levănțica este extrem de apreciată atât în grădină, cât și în balcon pentru frumusețea inflorescențelor sale mov, dar și pentru parfumul atât de odihnitor pe care-l emană. Levănțica poate fi cultivată la noi în țară în grădină sau în ghiveci pe o perioadă de aproximativ 20 de ani, dacă este tunsă corespunzător. Spun asta, pentru că durata de viață a plantei ține foarte mult de gradul său de lignificare (adică de gradul prin care devine sau nu mai lemnoasă). Trebuie să știi că dacă levănțica nu se va tunde regulat, vei observa că după aproximativ 4-5 ani de la plantare, baza plantei va avea un aspect lemnos, care influențează negativ sănătatea acesteia, numărul lăstarilor noi și respectiv numărul florilor.

Așadar, dacă ai o plantă tânără, ai o șansă să previi această situație nedorită printr-o cultivare corectă. O plantă mai puțin lemnoasă va trăi și va înflori mult mai mult timp. Asta înseamnă că de la bun început trebuie să-i respecți toate cerințele biologice și de cultură dacă îți dorești o lavandă crescută armonios.

O cultivare corectă înseamnă să-i oferi plantei ceea ce îi place și anume un substrat cu un drenaj bun, calcaros, o amplasare însorită și-o tundere potrivită. Fertilizarea poate lipsi sau poate fi slab punctată trimestrial, doar în primul an de la plantare. Tunderea lavandei se va aplica începând cu cel de-al doilea an de creștere, pentru a se păstra forma globuloasă a tufei. Atenție, nu se tunde în primul an, deoarece planta va fi determinată să se concentreze pentru formarea creșterilor noi și mai puțin pentru parte subterană, rezultatul fiind o lavandă lipsită de vigoare.

adelaparvu.com despre taierea lavandei toamna, Text Carli Marian (5)

Te sfătuiesc ca tunderea lavandei să se facă doar după terminarea celui de-al doilea val de înflorire. Tunderea efectivă presupune o tăiere a lăstarilorilor până la aproximativ 3 cm deasupra părții lignificate. Rezultatul ar trebui să fie o tufă globuloasă, compactă care să rezista excelent condițiilor vitrege ale iernii. Dacă nu aplici o asemenea tăiere, vei vedea cum tufa va colecta multă zăpadă, expunându-se riscului de rupere a lăstarilor și de crăparea brațelor mai lemnoase. Prin această tundere o vei ajuta să treacă cu bine peste perioada grea din iarnă și vei determina scăderea procentului de masă lemnoasă.

adelaparvu.com despre taierea lavandei toamna, Text Carli Marian (6)

Să știi că dacă vei tăia din părțile lemnoase ale tufei cu scopul de întinerire, rezultatul nu va fi cel așteptat, întrucât lăstari anuali care formează flori, pornesc întotdeauna din ramuri mai tinere. Partea lemnoasă, bazală se taie doar dacă este afectată de ger sau boli. Ai grijă să folosesti întotdeauna o foarfecă sterilizată atunci când începi tăierea Lavandei. Sper ca informațiile mele să te ajute să ai o lavandă cât mai frumoasă și cât mai longevivă!

adelaparvu.com despre taierea lavandei toamna, Text Carli Marian (3)

adelaparvu.com despre taierea lavandei toamna, Text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre taierea lavandei toamna, Text Carli Marian (1)

Fii pe fază cu și mai multe informații despre plante pe canalul meu de YouTube/CarliMarian.

Un raspuns pentru Tăierea de toamnă a lavandei

  1. Alda spune:

    Nu se tunde in primul an? Adica se tund doar florile sau cum?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *