Da, ca să faci ceva frumos și în spiritul tradiției este nevoie de efort, dar și de înțelepciune. Trebuie să te documentezi mult când vrei să deschizi o afacere în turism și mai trebuie să ții cont de faptul că dincolo de atracțiile turistice, arhitectura pensiunii pe care o ridici trebuie să completeze poveștile zonei. Crina și Adrian Bersan sunt tineri, dar înțelepți. După ce fratele lui Adrian și mama lor au început cu Pensiunea Magnolia (despre care ți-am scris AICI), pe același lot de teren soții Bersan au ridicat un nou corp de clădire, care te transpune în magia Maramureșului, dar care prin modul de amenajare interioară nu uită să te ancoreze în actualitate. De ce spun că sunt înțelepți? Pentru că a fi astfel înseamnă să înveți din greșelile altora, iar din păcate Maramureșul este înțesat de eșecuri arhitecturale care s-au îndepărtat de tradiție. Noroc cu oameni precum Crina și Adrian, care, prin eforturile lor, au reușit să completeze superb Pensiunea Magnolia, apelând la profesioniști, de la meșteri tâmplari la arhitecți talentați. Ceea ce au făcut ei este mai mult decât un loc magic, este un etalon pentru toți cei care vor de acum înainte să păstreze tradiția, dar să beneficieze de confortul contemporan. Hai să-ți spun mai multe.
Se spune că mândria este un păcat, dar eu cred că poate fi și o calitate atunci când ea este folosită în numele unei comunități, când scopul ei este unul altruist. După ce au vizitat locuri din afara țării, în special din Austria și Elveția, soții Bersan au înțeles că a fi mândru de tradițiile și locurile natale nu înseamnă doar să te lauzi cu ele, ci și să le continui și să atragi oameni din alte părți care să se bucure de ele și să ducă vorba mai departe. Inițial își doreau o casă de vacanță pentru ei, dar cum familia lor avea deja Pensiunea Magnolia și-au spus că mai bine și-ar îndrepta eforturile pentru a completa oferta turistică prin ceva frumos. Așa că în Vișeul de Sus, începând cu 2015, familia Bersan și-a unit eforturile pentru a ridica unul dintre cele mai încântătoare locuri turistice din Maramureș. Ceea ce vezi în acest articol este noul corp de clădire, denumit corpul C din cadrul Magnolia Resort.
Crina și Adrian au studiat mult arhitectura locală și au căutat îndelung oamenii alături de care să poată materializa visul unei clădiri în stil tradițional la exterior, dar modern la interior. Cei doi spun că documentarea în locurile natale a fost un fel de călătorie inițiatică, timp în care “Am aflat multe dintre secretele vechilor meșteri și faptul că fiecare casă trebuie construită nu doar cu pasiune și inteligență, ci și cu suflet. De asemenea, am aflat multe dintre secretele construcțiilor tradiționale, pe care le-am încorporat în noile construcții ridicate de familia noastră. Acesta este motivul pentru care construcția a început doar în primăvara anului 2016. Am avut bucuria să finalizăm acest proiect în iunie 2017, în cea mai luminoasă lună a anului.” Deci, aproape un an de zile s-au documentat, abia după aceea s-au apucat de treabă.
Și-au dat seama că vor avea nevoie de profesioniști. Au apelat la specialiști locali, respectiv la soții Ligia și Sorin Muste din Baia Mare, care împreună au biroul 23design.ro. Apoi au identificat o echipă talentată de meșteri tâmplari și au găsit-o pe cea condusă de Petru Nan, echipă care a contribuit și la construcția cunoscutei Mănăstiri de la Bârsana, ce continuă tradiția bisericilor din lemn specifice Maramureșului, biserici parte din patrimoniul cultural al umanității – UNESCO.
Clădirea nou ridicată în cadrul Magnolia Resort este frumoasă și rezistentă, în acord cu stilul tradițional, dezvoltată mai mult pe orizontală decât pe verticală, având parter, etaj și mansardă. Deși după aspectul exterior ai crede că e numai din lemn, are parterul ridicat din cărămidă, iar partea din față, denumită șatră, este din lemn sculptat. Peste 100 de metri cubi de lemn masiv din diverse esențe de rășinoase au fost modelați sub dălțile meșterilor populari din Bârsana pentru a configura aspectul exterior al șatriilor și balcoanelor. Acoperișul este îmbrăcat cu draniță și s-au folosit 48.500 de bucăți de șindrilă din lemn și circa 500 de kilograme de cuie pentru a le fixa.
Clădirea cu arhitectură rustică este organizată cu o zonă de zi generoasă la parter, cu o suprafață utilă de 150 de metri pătrați, unde există hol, casa scării, bucătărie, living, baie de serviciu, spații tehnice, dar și un dormitor cu baie proprie care măsoară 20 de metri pătrați. Etajul are trei dormitoare, fiecare dintre ele cu baie și terasă proprii, camerele având suprafețe generoase cuprinse între 36 și 52 de metri pătrați. Îți poți da seama numai după o scurtă descriere a organizării interiorului că pentru soții Bersan a primat calitatea și nu cantitatea.
Și calitatea se simte prin modul de amenajare interioară pentru că fiecare cameră este personalizată într-un stil rustic modern. Toate elementele din lemn sunt realizate manual de către meșteri, după schițele și indicațiile celor de la biroul 23Design. Apoi instalațiile sanitare sunt italienești, sistemul de iluminat și corpurile de iluminat sunt din Marea Britanie. Finisajele sunt locale și includ mult lemn, frumos combinat cu piatră. Totul este bine echilibrat pentru o atmosferă relaxantă, care te transpune în peisajul mirific al Maramureșului, pe care orice oaspete are plăcerea să-l descopere încă de pe balcoane sau terase, și ele amenajate ca niște cuiburi deschise către natură, cu locuri de ședere și leagăne suspendate.
Da, în opinia mea acest proiect frumos finalizat este un exemplu demn de urmat pentru zona Maramureșului, o reinterpretare reușită a rusticului ce beneficiază de tot confortul contemporan, fără a altera contextul, povestea locului. Aici, la Magnolia Resort din Vișeul de Sus, poți începe să descoperi Maramureșul, dar și modul în care tradiția poate fi frumos continuată pentru a vorbi peste timp despre o comunitate mândră, harnică, creativă de oameni, care știu să se bucure de viață în ritmul naturii și în spiritul unor valori autentice. Ce înseamnă până la urmă tradiție, dacă uiți de transmiterea unor principii de viață morale? Ce înseamnă Frumos, dacă uiți de miracolul naturii și de bucuria vieții? Totul este efemer pe lumea asta, dar merită ca atâta timp cât trăim să trăim frumos, iar Crina și Adrian exact asta reușesc să ne transmită prin locul pe care l-au ridicat. Sper să petreci vacanțe de neuitat la ei!
Vezi aici site-ul Magnolia Resort unde poți afla tarife și perioade libere pentru cazare www.magnoliaresort.ro și aici pagina de Facebook/MagnoliaResort
Foto via Magnolia Resort
36
SUPERBA!
Bravo. Felicitari
Superb. Confortul modern imbinat cu traditia. Impecabil
Totul este la superlativ!!! Felicitari!!!
Buna ziua!
Fara cuvinte,jos palaria un exemplu de urmat pentru toti ceilalti
Bravo lor,ne mandrim cu asa oameni !
Excelent imbinata traditia cu modernitatea! As pune flori, atat in camere cat si in pridvor. In rest, superb totul!
fara cuvinte…