adelaparvu.com despre garsoniera de 34 mp, design Ivan Kachalov, Foto Eugene Luchin (10)

In Design Interior, Garsoniere

Cât costă să amenajezi o garsonieră de 34 mp în stil romantic?

Sunt mulți oameni care visează la o locuință cu linii romantice, un stil care le conferă o stare de bine pentru că vorbește despre vremuri care au trecut testul timpului și, ca atare, imprimă ambientului repere cunoscute. Da, dar cum faci ca un stil cu linii clasice să poată fi adaptat într-o garsonieră? Și cum poți reinterpreta un astfel de stil în context contemporan? Mai mult, cât te-ar putea costa totul? Ei bine, am ales să-ți prezint o varinată finalizată armonios într-un spațiul de 34 de metri pătrați, organizat deschis, conform proiectului arhitectul Ivan Kachalov. Specialistul a propus într-o garsonieră, prezentată ca model într-un ansamblu nou de blocuri din Moscova, o amenajare în acest stil, lasând majoritatea funcțiunilor la vedere. Dar a ținut cont de cerințele actuale ale oamenilor, respectiv cât mai multe spații de depozitare, cât mai multă lumină naturală și o organizare fluidă a funcțiunilor. A conturat totul în nuanțe deschise, linii de mobilier care se continuă cu cele ce decorează pereții și corpuri de iluminat foarte prezente. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a vedea etapele de amenajare și de a afla cât a costat totul.

adelaparvu.com despre garsoniera de 34 mp, design Ivan Kachalov, Foto Eugene Luchin (9)

Amenajarea garsonierei a început de la stadiul de roșu al clădirii. Practic, erau ridicate zidurile, dar urma să se facă compartimentarea la interior. Singura cameră care este separată este baia, restul comunincâd deschis. Arhitectul a luat în calcul varianta de open-space pentru ca lumina natuarală să fie cât mai abundentă și astfel să distragă atenția de la forma spațiului lung și îngust. În plus, prin eliminarea ușilor interioare (bucătăria nu mai este separată de cameră), spațiul util a devenit mai generos. Una dintre marile provocări a fost prezența a două ferestre mici în zona bucătăriei, pe care arhitectul a decis să nu le mascheze, ci să prevadă mobilierul de bucătărie minimal în cameră, exploatând holul pentru amplasarea electrocasnicelor mari.

adelaparvu.com despre garsoniera de 34 mp, design Ivan Kachalov, Foto Eugene Luchin (3)

Holul de la intrare a fost gândit pentru depozitare și pentru prelungirea zonelor funcționale ale bucătăriei, respectiv pentru amplasarea electrocasnicelor mari. Imediat după ușa de la intrare, există un spațiu de tip banchetă cu un cuier deasupra, mascat dinspre cameră de ansamblul de dulapuri. Între cele două fronturi de depozitare există un spațiu liber de circa 100 cm, absolut necesar pentru accesul facil la interiorul dulapurilor.

adelaparvu.com despre garsoniera de 34 mp, design Ivan Kachalov, Foto Eugene Luchin (2)

Încă de la intrarea în locuință, lumina naturală se simte din plin, în lipsa pereților de delimitare a bucătăriei, dar și pentru că fereastra este îmbrăcată cu un stor roman, care lasă o mare parte a geamului liber. Pardoseala din hol este continuată și în dreptul bucătăriei, iar la întâlnirea cu parchetul, îmbinarea este elegant rezolvată cu un profil discret, metalic, cu secțiune în formă de T. Prin prezența acestei bucătți de pardoseală, spațiul pare mai lung decât în realitate. Faptul că masa se vede de la intrarea în casă, îi conferă ambientului un aer primitor, ospitalier.

adelaparvu.com despre garsoniera de 34 mp, design Ivan Kachalov, Foto Eugene Luchin (4)

Cele două ferestre mici din dreptul bucătăriei nu au fost înglobate sau mascate de mobilier. Arhitectul a considerat că ele pot da senzația de mai mult spațiu în zona locului de luat masa, ca atare a prevăzut frontul de lucru al bucătăriei minimal, în capăt cu plita electrică, de nuanță albă, la nivelul blatului. Locul mesei este marcat de corpul de iluminat, iar combinația de alb cu textură din lemn, respectiv masă și scaune, asigură un contrast armonios și o legătură între zona verticală în nuanțe deschise și parchetul în nuanță de stejar.

adelaparvu.com despre garsoniera de 34 mp, design Ivan Kachalov, Foto Eugene Luchin (7)

Caracterul tehnic al bucătăriei este estompat prin faptul că electrocasnicele sunt foarte discrete, încorporabile, iar partea de jos a corpurilor bucătăriei nu este fragmentată de cuptor sau de prezența altor aparate. De asemenea, desenul fronturilor de mobilier este unul cu chenare, iar combinația de mânere respectă liniile clasice – mânere lungi și subțiri pentru sertare, paralele cu frezarea și butoni în colțurile ușilor de dulap. Un detaliu care contează foarte mult atunci când totul este la vedere. De asemenea, faianța montată în romb păcălește privirea asupra lungimii reale a frontului de lucru și, în plus, din punct de vedere vizual, îndulcește desenul de-a dreptul matematic al chenarelor prezențe pe fețele mobilierului.

adelaparvu.com despre garsoniera de 34 mp, design Ivan Kachalov, Foto Eugene Luchin (1)

Ferestrele libere în partea de jos, grație storurilor romane, fac interiorul să pară mult mai spațios. Apoi, liniile clasice conturează pereții, practic niște baghete decorative vopsite în aceeași nuanță cu suprafețele mari. Plinta înaltă din duropolimer și glafurile ferestrelor realizate din piatră sunt detalii care accentuează prin textură și formă abordarea romantică, elegantă.

adelaparvu.com despre garsoniera de 34 mp, design Ivan Kachalov, Foto Eugene Luchin (5)

Canapeaua aleasă este una cu brațe puțin voluminoase și linii actuale, dar integrată frumos în decor prin accesoriile textile și nuanța neutră, catifelată a tapițeriei. De asemenea, picioarele canapelei sunt elegante. În locul unei mese de living mari, arhitectul a prevăzut două măsuțe de mici dimensiuni – una în față, rotundă și una în lateral, care face legătura dintre locul de dormit și cel de ședere. O masă de tip consolă, albă în fața canapelei poate deveni comoda pentru tv, prizele fiind ascunse de către tabloul din spatele plantelor.

adelaparvu.com despre garsoniera de 34 mp, design Ivan Kachalov, Foto Eugene Luchin (6)

Patul este la vedere și este rezolvat în stil cușetă. Practic, arhitectul s-a folosit de forma inițială a garsonierei, unde spre capătul ei se îngusta spațiul, iar el a tratat totul ca pe o nișă generoasă. Astfel, în lățimea disponibilă de circa 2,50 metri, a prevăzut amplasarea unui pat (cu saltea de 190 lungime), la capătul căruia sunt spații de depozitare (cu adâncimea minimă de 55 cm). Partea de jos a dulapurilor poate fi accesată de la interior, acolo fiind gândit loc pentru troler, geamantan. Patul are tăblii pe ambele laterale, dar acestea sunt minimale ca și grosime. De asemenea, spațiul dedicat patului este zugrăvit într-o nuanță mai închisă decât restul camerei pentru a da senzația de profunzime.

adelaparvu.com despre garsoniera de 34 mp, design Ivan Kachalov, Foto Eugene Luchin (8)

Camera de baie se accesează pe ușa interioară prezentă lângă masa consolă din cameră. Totul este tratat în alb pentru ca spațiul să fie cât mai luminos, având în vedere faptul că nu beneficiază de lumină naturală. S-au folosit numai obiecte sanitare și baterii de top, iar mobila a fost realizată pe comandă pentru a fi potrivită perfect în spațiul disponibil.

adelaparvu.com despre garsoniera de 34 mp, design Ivan Kachalov, Foto Eugene Luchin (10)

Provocarea cea mai mare a fost ca întreaga amenajare să fie finalizată în circa 50 de zile. Partea de proiectare și selecție a produselor, inclusiv cererile de oferte pentru mobilierul realizat pe comandă, au durat trei luni de zile. După ce proiectul a fost pus la punct, comenzile date, abia apoi s-a început implementarea, respectiv execuția instalațiilor, finisajelor, montarea mobilierului, a electrocasnicelor și a decorațiunilor. Aici s-au folosit finisaje, electrocasnice și mobilier de foarte bună calitate, iar amenajarea s-a încadrat în termenul scurt, însă acest lucru s-a simțit la costuri. De la proiect la ultima vază așezată în ambient, costul total este unul semnificativ, de circa 53.877 de euro. Din această sumă merită să menționez unele dintre cele mai mari costuri: 1. Manoperă meșteri – 16.600 euro/ 2. Mobilă pe comandă bucătărie (hol) și pat 8778 euro/ 3. Electrocasnice (brand Graude) 3252 euro/ 4. Parchet și montaj parchet 2987 euro/ 5. Canapea (LuxuryDesign & Nuevo) 2842 euro/ 6. Glafuri marmură 1562 euro/ 7. Calorifere (Zehnder) 1008 euro/ 8. Aer condiționat (Hainer) 693 euro/ 9.Obiecte sanitare și baterii (Artceram și Cisal) 3326 euro/ 10. Faianță Kerama Marazzi 1288 euro/ 11. Cabină de duș 532 euro/ 12. Ușă intrare 600 euro/ 13. Vopsea și grund vopsea 672 euro/ 14. Scaune 868 euro/ 15. Covor 840 euro/ 16.Storuri 840 euro/ 17.Lustre 660 euro/ 18.Prize (Jung) 550 euro/ 19. Mobilă IKEA (masă, oglindă, masă consolă, măsuță lateral canapea) 700 euro.

Da, este un cost important, dar adevărul este că ceea ce este frumos și repede realizat este posibil cu un buget generos. De asemenea, trebuie reținut faptul că locuința este amenajată în Moscova, unde prețurile nu sunt deloc mici, dar nici departe de piața noastră. Pentru o amenajare similară la noi, costurile ar fi tot mari, aș estima undeva mai joase cu circa 20%. E important să știi că o amenajare nu se raportează la metri pătrați, ci la calitatea finisajelor și mobilierului. De multe ori, cu cât spațiul este mai mic, problemele sunt mai mari, de asemenea și costurile. Dacă vrei o comparație la îndemână între spațiile mici și mari este cea cu hainele: cele pentru bebeluși nu costă mai puțin, ci chiar mai mult decât ale adulților pentru că e implicată mai multă manoperă, migală, dar și pierderi mai mari de material. Ca și concluzie: ce e frumos costă, așa că fii pe fază când vezi amenajări similare pe Internet pentru că deși par accesibile (mai ales când vezi piese de mobilier de la IKEA în ele), sunt departe de fi așa. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!

Foto: Eugene Luchin, Styling: Designanastasiam.com

Un raspuns pentru Cât costă să amenajezi o garsonieră de 34 mp în stil romantic?

  1. Mihaela Novac spune:

    Cu siguranță nu îmi voi permite asemenea preturi, dar am găsit 1 mld de idei pe care le pot aduce la ceea ce îmi permit. Mobila veche, reconditionata, covoare transformate etc…De asta va și urmăresc cu drag!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *