adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (14)

In apartamente, Design Interior

Locuință pe două niveluri în pod

Există spații care pentru un ochi nexersat nu spun nimic, dar care se dovedesc a fi cel puțin interesante, dacă nu ofertante. Este și cazul locuinței de față, al cărei suprafață inițială era de doar 20 metri pătrați, situată la ultimul nivel al unei clădiri vechi din Varșovia. La prima sa vizită aici, arhitecta Joanna Piorko, a observat o neconcordanță între fațada clădirii și înălțimea spațiului, așa că a sondat plafonul și a realizat că sub acoperișul clădirii ar mai fi spațiu, cel puțin încă pe atât cât avea camera. Podul clădirii avea un planșeu parțial, decalat însă de cel al camerei. Și da, într-adevăr a avut dreptate când s-a gândit că există o soluție de a reconfigura totul, așa că a transformat locuința din ceea ce se dorea inițial o garsonieră, într-un apartament pe două niveluri. Hai să vezi cum a procedat.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (4)

Inițial camera era una înaltă, fără compartimentări, cu o singură fereastră, iar ușa de acces opusă ferestrei. Arhitecta a prevăzut să lege primul nivel cu al doilea prin intermediul unei scări metalice, realizată pe comandă. Sub scară, imediat la intrarea în locuință, a gândit locul băii, având și instalațiile în apropiere. Inspirată de prezența unui contor vechi de gaz, a decis la zona de la intrare să fie vopsită în galben, ascunzând astfel volumele atipice existente. De asemenea, în timpul renovării, peretele din cărămidă a fost prevăzut să fie lăsat parțial descoperit pentru a da o tușă personalizată interiorului.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (14)

Pe lângă baie, locul scării interioare, către fereastra camerei de la primul nivel, arhitecta a prevăzut locul bucătăriei. Realizată pe comandă cu blat din lemn și fețe metalice, bucătăria nu are corpuri suspendate, pentru a nu obtura fereastra, deci nici lumina naturală. În timpul lucrărilor de renovare s-au găsit și coșuri vechi de fum a căror ușițe metalice au fost păstrate și puse în valoare prin decopertarea tencuieli. Contorul de gaz a fost și el revopsit într-un galben aprins, nuanță care se regăsește mai departe în ambient prin elemente mici.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (9)

Ce faci când ai o țeavă care te încurcă? Ai două variante: o maschezi sau o pui în evidență printr-o culoare intensă. Ei bine, arhitecta a decis să o lase la vedere, pentru a optimiza la maximum spațiul. Vopseaua folosită pentru perete este una super lavabilă, soluție folosită aici pentru ca totul să fie cât mai curat, ordonat, fără fragmentări.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (15)

Pentru a suplimenta spațiul de depozitare, în lateralul blatului bucătăriei, a fost prevăzut un raft metalic alb, pentru obiecte folosite în mod curent. Albul rafturilor a fost ales în relație cu finisajul alb al pereților. Prin modul de montare al corpurilor de iluminat, pe lângă prezența elementelor, pieselor de mobilier metalice și a accesorii negre, s-a imprimat spațiului unstil industrial.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (2)

Masa, gândită de tip bar, mai înaltă, pretabilă într-un spațiu mic, poate fi repoziționată ca la ea să încapă patru persoane când e cazul. În mod curent ea este așezată imediat lângă scară. Un panou metalic este folosit ca delimitare față de scară, dar un bun pretext pentru o mini grădină urbană suspendată.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (11)

Detalii contează mult în orice ambient, așa că arhitecta a avut în vedere ca liniile și texturile reci ale obiectelor metalice, să existe suprafețele și piese din lemn, care să mai încălzească ambientul.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (7)

La etaj, scara duce către un spațiu împărțit în living, spațiu de birou și dormitor. Pentru ca lumina naturală să fie prezentă aici, s-au cerut aprobări pentru decuparea acestui gol de fereastră prin care se poate admira acum peisajul urban.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (10)

Locul de canapea, un living redus la esențial, a fost găsit chiar sub panta acoperișului. Sistemul de încălzire este asigurat prin ventiloconvectoare ale căror grile sunt la nivelul pardoselii.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (5)

Din zona destinată canapelei, se accede pe un hol către birou și dormitor. Biroul, care poate servi la nevoie și ca o cameră pentru oaspeți, este separat prin intermediul unei uși culisante, realizată pe comandă. Finisajul pardoselii este același peste tot la etaj, unde nu există spații umede.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (13)

Sub panta acoperișului, într-un loc unde majoritatea oamenilor nu ar ști ce să așeze, arhitecta a prevăzut locul de birou, strict mobilat cu cele necesare. Și în acest spațiu ușile vechi de la coșul de fum al clădirii au fost păstrate.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (12)

Un dulap interesant configurat din structură metalică și suprafețe din sticlă industrială (în mare vogă la Salonul de la Milano) și-a găsit locul sub pantă, iar imediat lângă el o canapea extensibilă poate fi folosită și pentru găzduirea oaspeților veniți în vizită.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (6)

În dormitor, dulapul este parțial înzidit, parțial la vedere, dar el nu se simte masiv pentru că fețele sunt albe, în ton cu zugrăveala, dar și pentru că în ansamblul lui a fost prevăzută o oglindă, care păcălește vizual.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (1)

Spațiul de depozitare este suplimentat și în fața patului, dar totul redus ca înălțime pentru a se încadra în forma neregulată a camerei de mansardă.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (3)

Locul patului a fost ales sub pantă, astfel ca pe mijlocul spațiului mansardei să nu existe risc de accidentare din cauza înălțimii. Peretele din spatele patului a fost decopertat de tencuială și ulterior vopsit cu vopsea lavabilă albă pentru un plus de textură.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (8)

Baia este situată la primul nivel. Pardoseala de aici, la fel ca și cea din hol și bucătărie, este de tip microciment. Pentru zona de duș pereții au fost mai întâi hidroizolați, la fel ca și pardoseala întregii băi. Asta asigură protecție împotriva apei, fără de care un astfel de finisaj n-ar putea rezista în timp. Dulapul din baie ascunde locul mașinii de spălat, iar ușile acestuia sunt ușor mai ridicate față de nivelul pardoselii pentru a împiedica degradarea lor de la un eventual surplus de apă.

adelaparvu.com despre apartament mic in pod, design Joanna Piorko, Foto Kroniki Studio (16)

Pentru a suplimenta necesarul de depozitare din baie, lavoarul (unul din beton) este pozționat pe blat, iar instalațiile pentru baterii (robineți) sunt prevăzute îngropat. Astfel imaginea este una foarte ordonată, ca de altfel a întregii amenajări. Totul gândit cu finisaje simple, dar armonios combinate, mult alb intercalat de texturi, structuri metalice funcționale îndulcite de prezența plantelor și lumină naturală din plin, care pune în evidență petele de culoare de pe suprafețe mici (galben, roșu). O locuință nesperată, obținută grație unui ochi avizat, dar și a talentului de arhitect. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Kroniki Studio

 

Un raspuns pentru Locuință pe două niveluri în pod

  1. Elena spune:

    Buna ziua Adela,
    Referitor la teava de gaz din bucatarie, am si eu aceeasi problema.
    Nu imi place deloc, am vopsit-o alb in ton cu faianta, insa se murdareste foarte repede.
    Era galbena pentru ca asa au vopsit-o cei de la gaze.
    Cum sa o mascam?
    Multumesc,
    Elena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *