adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (7)

In apartamente, Design Interior

Apartament luminos cu accente turcoaz

Sunt trucuri prin care poți obține ceea ce majoritatea oamenilor visează: mai multă lumină naturală, mai multă senzație de spațiu și mai multă căldură la interior. Dar care sunt aceste trucuri? Primul truc: simplitatea. Da, să ai o combinație de finisaje calde, continue la nivelul pardoselii și mobilă simplă, albă în majoritatea încăperilor, să folosești aceleași accente de culoare (aici turcoaz) în camere diferite, sunt câteva direcții bune. Al doilea truc: modul de îmbrăcare al ferestrelor pentru mai multă lumină. Dar și aici, la fel, oamenii ajung să estompeze lumina naturală prin perdele și draperii, în loc să foloseascî o combinație cu storuri. Al treilea truc: mai multă fluiditate între spațiile de circulație și zona de zi, hol deschis către living, dar cumva și acest lucru este văzut cu ochi nu prea buni pentru că nu se ține cont de organizarea închisă a mobilierului de cuier. Am ales să-ți prezint azi un apartament unde aceste trucuri sunt aplicate, iar rezultatul final este unul cald și plăcut. Dar hai să afli mai multe.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (9)

Holul, câte griji nu ne facem pentru amenajarea lui, când ar putea fi tratat foarte simplu și elegant în relație cu livingul. În primul rând o mică reoganizare, cum ar fi desființarea ușii interioare a livingului ajută lumina naturală să pătrundă către intrarea în locuință. Apoi, finisajele: aceeași pardoseală din living care se continuă și în hol e o soluție bună într-un apartament. De ce? Pentru că până ajungi în locuință mai traversezi spațiile comune ale blocului, deci nu ajungi direct de afară în casă. Ca atare, nu ai de ce să-ți faci probleme cu privire la întreținerea pardoselii. Și dacă-ți faci probleme, oricum un covor în nuanță apropiată pardoselii este o soluție bună, mai ales dacă poatefi spălat la mașina automată. Al treilea lucru important: mobilarea. Da, un ansamblu generos de dulapuri la interiorul cărora sunt haine și pantofi este binevenit, nelânsând nimic la vedere. O masă consolă cu oglindă este loc perfect pentru chei, corespondență, obiecte mici.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (7)

Senzația de lumină este amplificată prin modul de îmbrăcare al ferestrelor, o combinație de storuri și draperii. Da, storurile, care se fac pe comandă în funcție de dimensiunile ferestrelor, lasă mai mult de jumătate din suprafața geamurilor libere. Ca atare, când situația o permite, merită să alegi această soluție. Apoi, lumina naturală pune în evidență tapițerii și țesături decorative deschise (vezi covor, perne, pleduri). Aceste țesături conferă și senzația de căldură, alături de piese mici cu texturi din lemn și texturi împletite (măsuțe, coșuri, cutii de depozitare din împletituri). Culoare? Da, o poți avea, dar nu musai pe pereți. Poți avea o bibliotecă cu loc de tv într-o nuanță preluată din tapițeria uneia dintre canapele. Deci două piese de mobilier mai prezente, dar în nuanțe din aceeași gamă. Și da, plantele întotdeauna aduc un strop de prospețime la interior, fie că sunt la ghiveci (atenție la culoarea acestuia), fie să sunt în glastre.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (1)

Pentru o senzație de ordine, ansamblul de mobilier din living este bine să aibă partea inferioară a corpurilor cu uși închise. Astfel, sunt mai puține obiecte la vedere, dar și mai puțin praf de șters. Și da, rafturile superioare pot găzdui foarte bine pe lângă cărți și plante, iar locul de tv poate fi mascat, când ai musafiri cu un tablou.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (19)

Simetria contează în perceperea spațiului ca fiind ordonat. Spre exemplu, o singură piesă de mobilier care să aibă mai multe funcțiuni – loc de tv, bibliotecă, loc pentru acte, poate fi o soluție bună. Dar dacă știi că riști să aduni multe lucruri pe rafturi, un truc bun este să maschezi partea de jos cu uși închise (cum de altfel s-a și procedat aici, ulterior). Astfel, doar partea superioară rămâne cu rafturi unde poți avea cărți, fotografii și alte obiecte de care te simți legat. De remarcat în cazul acestei biblioteci din MDF este faptul că partea superioară a rafturilor are spatele cu textură similară lemnului, deci un contrast de turcoaz-lemn care este pus în evidență și prin iluminatul local. În cazul de față, în amenajarea gândită de Sube Susaeta Interiorismo pentru proprietarii acestui apartament din Spania, a fost propusă din start varianta cu uși închise în partea de jos. Dar evident, proprietarii nu au ascultat. După ce s-au mutat, au realizat că sunt totuși prea multe rafturi goale, așa că au apelat din nou la ajutorul designerilor.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (8)

Locul de luat masa din living, cel folosit la ocazii, poate fi acomodat într-un colț. Și aici contează să ai în vedere alegerea canapelei. În locul unui colțar, mai greu de mutat și repoziționat, e mai înțelep să alegi două canapele mai mici și eventual fotolii. De ce? Pentru că atunci când vrei să organizezi o masă pentru oaspeți, cum ar fi de sărbători, poți muta mult mai ușor canapele mici și fotoliile, comparativ cu un colțar. De asemenea, nu uita de partea decorativă. Dacă ai o masă zdravănă, dar nu-ți place cum arată, o față de masă poate rezolva problema. Ai grijă însă la scaune, cu cât mai simple și mai decupate (nu cu spătar înalt și pline, tapițate), cu atât mai aerisit devine totul.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (14)

Mai multă lumină naturală înspre holuri îți va da senzația de spațiu mai aerisit și mai fluid. Spre exemplu aici, pe lângă lumina naturală ce vine dinspre living, după desființarea ușii interioare a acestuia, lumina naturală vine și dinspre bucătărie, unde în locul unei uși interioare pline s-a optat pentru una culisantă cu sticlă, plus o mică fereastră interioară. Parchetul? Da, prezent și în spațiul de gătit, pentru că cel laminat din noile game cu clasa de trafic 33 (trafic intens) se pretează pentru bucătărie fără probleme. Pereții albi și uși albe? Da, suprafețele deschise amplifică lumina naturală, mai ales când aceste nu creează contraste (cum ar fi între uși și suprafața pereților).

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (5)

Bucătăria trebuie logic organizată, astfel ca spațiul de blat să fie generos. De ce contează blatul? Pentru că deasupra lui să fie preparate alimentele, practic toate lichidele, resturile să nu ajungă pe jos, ci să poată fi adunate și curățate doar de pe suprafața blatului. Apoi, cât mai puține mînere. De ce? Pentru că suprafețele mobilierului pot fi foarte bine curățate în lipsa acestora, chiar dacă sunt deschise.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (2)

Ce te faci dacă nu-ți încape o bucătărie obișnuită cu ansamblu de corpuri suspendate? Vezi cum organizezi bucătăria pentru că s-ar putea să-ți încapă un ansamblu generos de dulapuri de jos până în plafon. Astfel, aici poți include și locul combinei frigorifice, al mașinii de spălat vase, dar și a altor electrocasnice care pot fi ascunse după uși. De asemenea, un astfel de snamblu de mobilier poate servi parțial și rolului de cămară.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (4)

Ce suprafață se acoperă cu faianță? Ei bine, nu ai nevoie de multă faianță în bucătărie, dar e bine să o ai acolo unde contează, adică fix în zona de lucru, care include chiuveta și zona de plită. Dacă în zona de chiuvetă este suficientă o placare cu înălțimea cuprinsă între 20 și 40 cm, în zona de plită e bine să ai în vedere o înălțimea de 60-70 cm, adică până unde vine montată hota. Dacă ai plită pe gaze, deci cu flacără deschisă, hota se montează mai sus, de la 65 cm în sus. Dacă ai plită electrică, deci fără flacără deschisă, poți monta hota mai jos, adică la 60 cm. De asemenea, dacă ai plită electrică poți placa peretele și cu alte materiale.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (6)

Ce faci când în lateralul ferestrei nu au suficient spațiu pentru a continua cu mobila de bucătărie, care are 60 cm adâncime? Poți continua cu un ansamblu mai îngust, dar deschis în partea superioară pentru acces mai ușor la obiecte. De asemenea, în dreptul ferestrei e locul perfect pentru masă.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (3)

Ca să personalizezi bucătăria, te poți concentra asupra locului de masă. Aici poți creiona atmosfera cu ajutorul unui tapet, poți alege perne de șezut colorate, dar nu te complica cu storuri sau perdele, dacă nu ai nevoie. Când vecinii sunt departe, lasă lumina să pătrundă din plin. De asemenea, soluția cu o bachetă  te ajută să ai spațiu de depozitare suplimentar, dar și să economisești din spațiul necesar pentru masă, respectiv pentru manevrarea scaunelor.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (16)

Vrei ca totul să devină mai elegant în bucătărie? Un truc bun este să alegi o față de masă care să ascundă cu totul masa, dar să aduci și plante verzi care să învioreze ambianța.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (17)

Accente de turcoaz? Da, prezente și aici pe suprafețe mici: zona de gătit, respectiv cea cu hota și prin obiecte mici (vezi pernele decorative ale taburetelor).

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (18)

Dacă îți este teamă de alb, poți alege oricând un gri deschis, care merge la fix cu o pardoseală caldă, de tip parchet laminat de clasă 33 (trafic intens). Dar indiferent de opțiuni nu uita de trucul magic: simplitate! Cât mai puține fragmentări prin contraste, deci, ușp în același ton su suprafața perețior, mobilă asemenea, cât mai puține mânere, astfel ca imaginea de ansamblu să fie ordonată.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (10)

Ce contează cel mai mult într-un dormitor? Ceea ce nu se vede: salteaua, iar apoi ceea ce simți mai aproape de piele ta, respectiv lenjeriile de pat. În rest, ai grijă la ceea ce vezi în fața ochilor când te așezi în pat, adică, dacă vrei un tapet, pune-l pe toți pereți, ori măcar pe cel care e în fața patului, mai degrabă decât doar în spatele lui. Ideea este că într-un dormitor mic un tapet cu un model mărunt se pretează pentru toți pereții, așa că nu-ți fie frică să alegi unul dacă-ți place. De asemenea, poți alege ca acest tapet să fie pus doar deasupra înățimii tăbliei patului,respectiv de la 120 cm în sus, iar partea inferioară să fie vopsită într-o nuanță apropiată.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (11)

Combinațiile de culorile și texturi contribuie la senzația de căldura din dormitor, chiar și atunci când nuanțele sunt reci. Aici, tăblia patului, tapetul, vopseaua și accentele de pe pat sunt nuanțe reci, dar prin pardoseală, nuanța storurilor, prezența ramei din lemn a oglinzilor sunt introduse accente calde, care contează enorm.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (13)

Tapet în baie? Da, poți avea în zona de lavoar, dacă este un tapet vinilic, ușor de curățat și întreținut. O abordare simetrică, mobilier cu multe dintre spații închise, ajută la senzația de ordine.

adelaparvu.com despre amenajare locuinta urbana luminoasa, design Sube Susaeta Interiorismo, Foto Philips Scheffel ElMueble, Sube Susaeta Interiorismo (12)

Multe suprafețe albe, frumos combinate cu texturi ce imită lemnul aduc o stare de bine prin luminozitate și căldură. Accentele de culoare sunt pe suprafețe mici și prin obiecte mici. Deci, simplitatea nu este banală, ci este cadrul perfect pentru ca la final să existe suficient loc pentru alte obiecte, alte nuanțe, dar prezente ca accente și nu ca modalități dominante de tratare a interiorului. În plus, simplitatea costă mai puțin, este mai ușor de personalizat în timp și conferă o stare de bine prin simetrie, ordine, ușurința în întreținere. Un apartament plăcut, cald, dar odată debarasat de decorațiuni, foarte simplu finisat și mobilat. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Philip Scheffel El Mueble/ Sube Susaeta Interiorismo

 

9 raspunsuri pentru Apartament luminos cu accente turcoaz

  1. Raluca spune:

    Bună ziua,

    Îmi puteți recomanda un furnizor de storuri, în București, vă rog?

    Mulțumesc frumos,
    Raluca

    • Adela Parvu spune:

      Bună Raluca! Din păcate, eu mă feresc să recomand pentru că oamenii înțeleg greșit recomandările, ca și cum aș garanta pentru anumite firme. Nu pot garanta pentru nimeni pentru că nu sunt implicată direct în activitatea niciunei firme. Îți pot spune doar că noi lucrăm cu un designer de perdele, Alina Țâru, alegem materialele din mostrarele ei, îi indicăm modul de realizare al storurilor și perdelelor, iar ea se ocupă de partea tehnică și de execuție. Dacă vrei, o poți contacta pe adresa de mail alinaemilia.taru@gmail.com

  2. Raluca spune:

    Foarte frumos, de bun gust si din care pot sa imi extrag o multime de idei. Multumesc!!!

  3. Elena spune:

    Bună ziua! Îmi puteți recomanda un furnizor de uși culisante precum cea de la bucatariea din acest apartament? Mulțumesc!

    • Adela Parvu spune:

      Bună Elena! Din păcate nu-ți pot recomanda. De regulă, așa ceva se face numai pe bază de proiect, iar pe baza proeictului se poate executa lucrarea la un atelier specializat în lucrări metalice.

  4. Ramona spune:

    Buna ziua! Cum pot obtine sfaturi in legatura cu amenajarea unei casute?

  5. Gabriela spune:

    Buna,Adela!de fiecare data am ținut cont de părerile tale,de data aceasta am nevoie pt sufragerie vreau sa o renovez,am parchet gri spre alb,as dori de la tine o idee ce culoare sa aibe pereții și mobila,buget nu mă mai uit…. te pup!!

    inbound487858796145815398

  6. Alice B. spune:

    Imi place modul dvs de a organiza logic spatiul si utilitatile, dar mai ales ambianta comfortabila pe care creati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *