adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (5)

In apartamente, Design Interior, Romania Mea

Penthouse, în București, amenajat cu piese clasice

Fiecare familie are propria sa poveste și odată cu ea și preferințe personale. Sunt cazuri în care oamenii se atașează de anumite obiecte, iar provocarea pentru arhitecți și designeri este să le integreze în noi spații. Și ca să vezi cum pot fi incluse piese de mobilier cu linii clasice într-un ambient actual, am ales să-ți prezint azi un penthouse de circa 140 metri pătrați, din centrul Bucureștiului, amenajat după proiectul arhitectelor de la biroul Miso Architects. Locuința generoasă aparține unei proprietare ce urmează să locuiască aici cu fiica ei studentă în Austria, după finalizarea studiilor tinerei în străinătate. Proprietara avea deja piese de mobilier la care ținea mult, printre care două canapele voluminoase (pentru care a fost nevoie de o macara să le transporte la etajul unde are locuința), masă veche din lemn masiv cu intarsii (care a fost recondiționată la Savemob), taburete, măsuță de living, plus paturi pentru dormitoare. Spațiul locuinței era deja finisat cu pardoseală, zugrăveală, tapet în living, inclusiv băile (unde s-au montat tapete), așa că arhitectele de la Miso au încercat să intervină cât mai puțin pentru ca linia generală a locuinței să fie una cu tente clasice, așa cum își dorea proprietara. De asemenea, o mare provocare a fost crearea unei bucătării ascunse, cu uși acționate electric, care să mascheze în totalitate prezența zonelor tehnice. Rezultatul este pe placul proprietarei, care și-a regăsit, sub o altă formă piesele de mobilier preferate, integrate într-un ambient cu totul inedit. Dar hai să afli mai multe, inclusiv să vezi planul locuinței, care nu a suferit modificări în privința recompartimentării.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (3)

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (1)

Locuința de 140 de metri pătrați a fost păstrată ca și compartimentare așa cum a fost cumpărată de la dezvoltator. O interveție estetică  de mare impact a fost camuflarea bucătăriei cu ajutorul mobilierului. Bucătăria are practic 3 zone: chiuvetă, plită, spațiu de depozitare cu mașina de spălat rufe. Din punct de vedere vizual, arhitectele de la Miso Architects au camuflat și prezența ușii dinspre living către holul dormitoarelor și băilor.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (4)

După intrarea în locuință, primul spațiu care se vede este cel al livingului, care include și bucătăria, o suprafață totală de circa 55 metri pătrați, luminoasă și aerisită, grație ferestrelor largi. Stâlpii existenți, la vedere, parte din structura clădirii, au fost îmbrăcați cu profile decorative, conform specificațiilor arhitectelor de la MisoArchitects, pentru a fi mai bine integrați în ambientul cu linii clasice. În zona canapelelor, corpul de iluminat ales este unul cu design contemporan – model Universe de la Quasar.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (5)

Piesele de mobilier din living, care aparțineau proprietarei și pe care și le-a dorit în noua locuință, au fost retapițate. Inițial, canapelele și taburetele erau în nuanțe de grena și violet, dar arhitectele au propus ca acestea să fie retapițate cu un material de tip catifea într-o nuanță mai neutră și mai delicată. Retapițarea a fost executată de către cei de la firma Emerald 2000, specialiști care au realizat pe comandă și perdelele și draperiile, toate acționate electric.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (2)

Pe peretele opus ferestrelor, perete ce separă zona pentru haine corespondentă holului de la intrare, au fost prevăzute de către arhitecte oglinzi încadrate de profile decorative, care amplifică și mai mult spațiul. De asemenea, aici a fost amplasat și un șemineu, dorit de către proprietară. Șemineul este cu bioetanol (de la Exclusiv Design), ca atare nu a fost nevoie de coș de evacuare.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (7)

În spatele canapelelor, dar în dreptul bucătăriei, este amplasat locul de luat masa. Este un model vechi de masă, restaurat și recondiționat de specialiștii de la atelierul Savemob. Acest tip de masă, specific asiatic, este în mare vogă, fiind omniprezent în standurile producătorilor de mobilă la ediția 2019 a târgului de la Milano. Diferența este că acest model de masă este unul antic, iar cele noi prezentate la Milano sunt reinterpretări cu design actual.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (10)

Masa insulă are înspre bucătărie zone de depozitare cu sertare. Deasupra mesei sunt prezente corpuri de iluminat semnate de designerul Karim Rashid (model Nafir de la Axolight), elemente contemporane în ton cu finisajele mesei insulă.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (9)

Bucătăria este marcată de o masă insulă cu scaune tapițate. Masa insulă este realizată pe comandă (de către Movi Design) cu carcasă din Corian și un blat asimetric din lemn masiv, iar scaunele tapițate într-o nuanță asortată ambientului (furnizate de la Sensio). În spatele mesei, după panourile cu profile decorative este bucătăria.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (11)

În spatele ușilor din MDF cu profile din lemn, toate vopsite în alb, este ascunsă bucătăria, care are trei zone principale: 1.cea de gătit cu plita cu hotă încorporată de la Neff, 2. zona de curăţenie cu maşina de spălat rufe şi ustensilele pentru curăţat, şi 3. zona de chiuvetă şi maşina de spălat vase. Chiuveta este echipată cu un filtru deosebit de la Kangen, care furnizează apa cu diferite niveluri de pH, așa cum și-a dorit proprietara.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (8)

Plafonul bucătăriei a fost coborât pentru a putea fi integrate instalațiile electrice, dar și cele de climatizare. Modelul ușilor ce maschează bucătăria, și care par niște placări, este continuat și către living în zona șemineului. Astfel, toată partea opusă ferestrelor este una unitară, ordonată.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (12)

Bucătăria, ascunsă complet privirii, a fost o provocare foarte mare pentru arhitectele de la Miso Architects, care au dezbătut şi calculat în repetate rânduri toate detaliile împreună cu cei de la Movi Design, care urmau să facă acest mobilier pe comandă, pentru ca rezultatul final să fie cel așteptat de către proprietară. Pentru echiparea mobilierului de bucătărie au fost folosite sisteme de feronerie italieneşti de cea mai bună calitate (de la Salice – Eclipse Doors) şi sisteme cu acţionare electrică pentru majoritatea uşilor (de la Blum – Blue Motion).

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (6)

Peretele holului, care se continuă și în spatele uneia dintre canepele din living, a fost îmbrăcat cu un tapet realizat pe comandă. În imagine, ușa către zona de noapte este deschisă, dar ea nu se vede atunci când este închisă, fiind perfect camuflată în ambient.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (13)

Tapetul ce îmbracă peretele holului, maschează și ușa de acces către zona de noapte, respectiv către băi și dormitoare.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (14)

Chiar dacă ușa este filo muro, în același plan cu peretele, arhitectele de la Miso Architects au știut ce model de tapet să aleagă astfel ca liniile desenului să fie în concordanță cu cele ale ușii.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (15)

În holul zonei de noapte, arhitectelele au prevăzut un tapet, care să dea impresia de adâncime, dar care prin culoare și textură să confere și un contrast de efect cu restul finisajelor. Pereții holului au fost placați cu oglindă pentru a da senzația de spațiu mai lat, iar ușile interioare sunt fără pervaze pentru o imagine cât mai ordonată.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (18)

Băile erau deja finisate când a fost cumpărată locuința. Pentru a nu mai interveni asupra lor, având în vedere că finisajele erau de calitate și bine montate, arhitectele au prevăzut mici accente: placări cu licheni, tapet în dreptul căzii aplicat direct peste plăcile ceramice și schimbarea lavoarelor.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (19)

Tapetul special pentru spații umede, transformă total imaginea unei băi. Astfel de tapete sunt produse de către Wall & Deco și au fost achiziţionate de la Elegance Decor.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (20)

Pe lângă placările cu licheni, în zona vasului de toaletă, în baia matrimonială, un alt tapet a fost aplicat, unul cu model similar placărilor din living. Tapetul a fost achiziționat de la Decora House.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (21)

Pe peretele pe care se deschide ușa a fost montat tapet de la Decora House, iar în capăt (ca și capăt de perspectivă) este montat un tapet pentru spații umede la la Wall & Deco (prin Elegance Decor).

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (22)

Tapetul în spațiul băii conferă o imagine inedită încăperii și dă impresia de artă murală.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (24)

Senzația de pictură pe perete poate fi obținută prin aplicarea de tapet în baie. De asemenea, arhitectele au prevăzut în băi schimbarea lavoarelor (modele de la brandurile Porcelanosa și Gessi, prin Delta Studio) și schimbarea corpurilor de iluminat, achiziționate de la Luminna.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (16)

Dormitoarele încă nu au fost finalizate pentru că piesele de mobilă cu linii clasice nu au ajuns încă în locuință, dar un colț din dormitorul matrimonial a fost deja finalizat. Aici este o bibliotecă mai deosebită cu retroilumină (luminată din spate), suprafață finisată cu membrană Barissol, în fața căreia este montată structură metalică ce se sprijină pe o bază de corpuri din MDF cu profile decorative, mobilă realizată pe comandă la Movi Design.

adelaparvu.com despre amenajare penthouse 140 mp, design Miso Architects, Foto Vlad Eftenie (83)

Amenajarea a durat circa șase luni de zile, timp necesar pentru mobilă și tapete pe comandă, dar fără a fi schimbate finisajele de pe suprafețele mari,în special pardoseli și băi. A rezultat un penthouse spațios și luminos, unde liniile clasice sunt alăturate celor contemporane, cu dotări de ultimă oră, dar toate îmbrăcate într-un ambient aerisit, în nuanțe deschise. O mare provocare de a integra piese clasice, voluminoase cu o arhitectură interioară actuală, dar cert este că amenajarea este pe placul proprietarei, iar arhitectele de la Miso Architects (AICI DATE DE CONTACT) au gândit totul pentru ca și atunci când piesele de mobilier independente s-ar dori schimbate, restul ambientului să rămână la fel de actual. De la bucătăria complet mascată la ușa camuflată, de la tapetele în baie la biblioteca retroiluminată – aici sunt multe idei deosebite și frumos materializate. Chiar dacă sunt soluții care se pot implemente cu bugete mai mari, merită să știi că sunt posibile, dar mai ales cum pot arăta materializate. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Vlad Eftenie

 

4 raspunsuri pentru Penthouse, în București, amenajat cu piese clasice

  1. Mihaela spune:

    Buna Adela,

    Unde gasesc tapetul care da senzatia de adancime? Am vazut ca nu se poate comanda pe acest site https://www.wallanddeco.com/en/882-products–KAZE.

    Multumesc, Mihaela

  2. Gabriela spune:

    Mie personal anumite aspecte ale acestei amenajări nu mi se par reușite.
    O sursă bună de inspirație atunci când se dorește o amenajare care îmbină elemente clasice cu cele contemporane o reprezintă designerii americani. Genul aceasta de abordare domină piața americană. Nu este în intenția mea de a jigni pe nimeni, dar cred că se putea obține mult, mult mai mult din spațiul respectiv și cu banii investiți.

  3. Claudia spune:

    Bună ziua. Superbă amenajarea! Unde pot comanda tapetul ce îmbracă peretele holului? Îl caut de mult timp, dar nu-l găsesc. Mulțumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *