adelaparvu.com despre bucatarie in stil provensal, design si executie Deulonder Arquitectura Domestica (3)

In Idei pentru acasa

De vis! Să tot gătești cu plăcere în așa bucătărie

Dacă ți-ar fi povestit cineva cum arată bucătăria de față, probabil că ai fi strâmbat din nas auzind de combinații de finasaje gri cu mobilă albă alb și puțin lemn, dar trebuie să vezi ca să înțelegi despre ce este vorba. De cele mai multe ori vedem în cataloage bucătăriile gata finalizate, dar exact piesele care se adugă ultimele, cum ar fi în cazul de față mobilierul de ședere, scaunele, precum și corpurile de iluminat și decorațiuni să confere ambientului o poveste. Dar în cazul de față e mai mult decât atât. O combinație de funcțiuni logic organizate și frumos încadrate în locuința generoasă cu arhitectură veche. Este o bucătărie dintr-o casă spaniolă din orașul Tarragona, unde proprietarii tineri și-au dorit să păstreze caracterul clasic al casei, dar să beneficieze de dotări moderne. Hai să-ți spun mai multe.

N-are de ce să-ți fie teamă de alb în bucătărie pentru că noile materiale sunt ușor de întreținut, iar dacă zonele principale ale bucătăriei sunt logic dispuse și bine organizate, totul se păstrează mult mai facil atunci când vine vorba despre curățenie. Aici e adevărat că bucătăria este mai generoasă și totuși, în ciuda dimensiunilor spațiului el a pus probleme pentru că sunt multe goluri, adică uși și ferestre. Proprietarii și-au dorit ca bucătăria lor să aibă cât mai multă lumină, dar să fie separată de restul casei, așa că avea din start trei uși interioare, asta pe lângă fereastra către terasă. Cum să așezi mobila de bucătărie într-un astfel de spațiu? Ei bine, în acest caz varianta cu masă insulă este una optimă pentru că piesa din mijlocul încăperii. Poate adăposti chiuveta, dar cu siguranță ajută pentru crearea unui loc plăcut de preparare a alimentelor, adică blat de lucru. Și când lucrez pe un asemenea blat, e mai bine să ai un material rezistent și ușor de curățat, chiar dacă-ți place lemnul. Piatra sau compozitul sunt mai rezistente în timp și își mețin aspectul imaculat. Desigur, dacă nu te deranjează lemnul cu urme pe el, acesta poate fi varianta bună pentru tine.

Și cum faci ca bucătăria să nu pară înghesuită între uși și ferestre? Tratezi zonele din preajma ferestrelor și ușilor interioare cu sticlă, adică să ai vitrine sau rafturi deschise. Astfel, se creează un joc de volume, dar transparența și prezența sticlei păcălește vizual și face ca fereastra, cum e aici cea interioară către hol, să pară mai mare. Dacă observi cu atenție, vezi vedea că în partea superioară pe același perete, mobila este încadrată de tâmplărie, dar aceasta este montată pentru fiecare gol la același nivel, adică combinații cât mai simetrice. De asemenea, locul de gătit, plita, este concepută ca o nișă, dar în spatele ei peretele este placat cu sticlă, ceea ce nu te-ai fi gândit la o bucătărie cu aer provensal. De ce sticlă? Pentru că se curăță ușor, este o suprafața care aduce un plus de luminozitate într-o zonă situată departe de lumina naturală, plus este fundalul neutru perfect pentru accesoriile montate acolo, deci nu există senzația de spațiu încărcat.

Pentru că proprietarii își doreau mult plăci decorative din ciment, arhitecții spanioli de la Deulonder Arquitectura Domestica, care au conceput bucătăria, au propus prezența acestora doar în jurul mesei insulă, ca un covor. Altfel, cu atâttea rafturi, vitrine, ferestre și uși spațiul ar fi devenit prea încărcat cu o pardoseală îmbrăcată exclusiv cu plăci cu model. Însă așa, cu acest covor încadrat de plăci simple gri, totul a devenit mai puternic, grație contrastelor create și lasă și mobilierul să respire sub aspectul volumelor. Aici contează și zugrăveala, tot în tonuri de gri, similare pardoselii, care imprimă un aspect unitar în întreaga încăpere. Dacă ai fi văzut doar mobila și finisajele cu siguranță nu te-ar fi impresionat prea tare, dar tot ce e lemn în ansamblul bucătăriei este amplificat de prezența scaunelor împlelite. Cum așa? Prin nuanțele aurii, care pe fundalul neutru de gri și alb ies frumos în evidență. De altfel, orice pată de culoare într-o asemenea bucătărie, fie că e de la accesorii sau flori decorative, se remarcă imediat. O bucătărie de vis, ce mai? Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre bucatarie in stil provensal, design si executie Deulonder Arquitectura Domestica (2)

adelaparvu.com despre bucatarie in stil provensal, design si executie Deulonder Arquitectura Domestica (3)

adelaparvu.com despre bucatarie in stil provensal, design si executie Deulonder Arquitectura Domestica (10)

adelaparvu.com despre bucatarie in stil provensal, design si executie Deulonder Arquitectura Domestica (6)

adelaparvu.com despre bucatarie in stil provensal, design si executie Deulonder Arquitectura Domestica (7)

adelaparvu.com despre bucatarie in stil provensal, design si executie Deulonder Arquitectura Domestica (5)

adelaparvu.com despre bucatarie in stil provensal, design si executie Deulonder Arquitectura Domestica (12)

adelaparvu.com despre bucatarie in stil provensal, design si executie Deulonder Arquitectura Domestica (14)

adelaparvu.com despre bucatarie in stil provensal, design si executie Deulonder Arquitectura Domestica (15)

adelaparvu.com despre bucatarie in stil provensal, design si executie Deulonder Arquitectura Domestica (9)

adelaparvu.com despre bucatarie in stil provensal, design si executie Deulonder Arquitectura Domestica (4)

adelaparvu.com despre bucatarie in stil provensal, design si executie Deulonder Arquitectura Domestica (8)

adelaparvu.com despre bucatarie in stil provensal, design si executie Deulonder Arquitectura Domestica (1)
Foto: Deulonder Arquitectura Domestica

2 raspunsuri pentru De vis! Să tot gătești cu plăcere în așa bucătărie

  1. Crina spune:

    Am inteles ca e generoasa ca marime, dar, totusi, aproximativ, ce suprafata trebuie sa aiba bucataria pentru o astfel de amenajare?

  2. Mihaela Savu spune:

    Intr-adevar, daca as avea una asa, mi-as petrece si mai mult timp gatind! Imi place la nebunie blogul tau!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *