adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-9

In Case, Design Interior

Și-au făcut casa într-un grajd și au amenajat-o cu obiecte reciclate

Tu cum ți-ai dori să trăiești? Dacă te-ai întâlni cu peștișorul de aur și ți-ar putea îndeplini o dorință, tu ce i-ai spune? Tinerii, care locuiesc în casa pe care ți-o prezint astăzi, nu au așteptat peștișorul de aur. Ei singuri au hotărât pentru ei. Au știut ce vor de la viață, au știut care e visul lor și au acționat pentru el. Și nu, nu s-a întâmplat nici repede și nici prin magie. Ba mai mult, nu s-a întâmplat fără greutăți și fără eforturi. Dar nu s-au lăsat. Și pe parcursul drumului lor au învățat multe, dar mai ales au ajuns să facă ceea ce și-au dorit cu adevărat și pe plan profesional. Dar hai să-ți spun mai multe.

adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-12

Sigur sunt astfel de tineri și la noi, așa cum ți-am scris despre soții Petculescu sau despre soții Toader, dar cei despre care-ți spun sunt polonezi. Agnes și Pavel au avut un parcurs de viață similar cu a multor oameni. Amândoi provin de la țară și după liceu au hotărât să urmeze cursurile unor universități de artă. Ea a fost mereu preocupată să creeze, dar să simtă că face totul cu mâna ei. Pavel, la fel, a fost mereu pasionat de bricolaj și visul lui era să aibă un atelier într-o zonă liniștită. După viața de la oraș, care nu le-a surâs pentru că nu era nimic din ceea ce văzuseră în copilărie, ba mai mult începuseră să se simtă străini de locurile natale, au realizat că ceea ce le-ar plăcea cu adevărat ar fi să aibă locul lor undeva într-o zonă rurală, unde să-și poată face lucrările în tihnă. Așa că s-au pus pe căutat, fără a avea bani puși deoparte și fără să fi avut vreo locuință proprie la oraș, căci doar au stat cu chirie.

adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-13

S-au pus pe căutat și au găsit o anexă, un staul, care le-a fost dat pe nimica toată cu ajutorul primăriei, dar i-a încântat zona, una liniștită. Mulți ani au stat în construcția de piatră, fără a avea apă curentă, ci doar de la fântână și încălzindu-se cu lemne. Dar în acest timp, în care au devenit și părinți (au o fetiță de 12 ani și una de patru luni), și-au descoperit pasiunea pentru a recicla creativ obiecte vechi țărănești și materialele, în special lemnul. Da, au avut o casă atelier mult timp, ajungând să repare inițial piese de mobilă și apoi să le recreeze. Și vestea li s-a dus. Agnieszka a ajuns să fie solicitată ca și designer de interior și ea a dat curs acestor cereri, amenajând casele de vacanță din zonă. Împreună cu Pavel încet, dar sigur au strâns bănuții pentru casa lor de vis. Staulul din piatră și-l imaginau o casă în toată regula și pentru că au avut acest vis, au reușit să-l facă posibil.

adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-11

În urma serviciilor lor ca și designeri de interior au cunoscut evident și mulți arhitecți, așa că au apelat la unul care le-a devenit foarte apropiat. Acesta, după ce s-a făcut o expertiză tehnică a construcției, le-a propus o extindere și o remodelare a grajdului din piatră, conform nevoilor lor. De amenajarea interioară s-au ocupat singuri, multe dintre lucruri, începând de la finisajul pardoselii și până la sobă cu cuptor de pâine din bucătărie realizându-le cu propriile lor mâini. Și ce frumos le-a ieșit totul! Da, au folosit cărămidă reciclată de la construcții vechi pentru casa lor, au reciclat lemn vechi din care au făcut piese de mobilă, au reparat și vopsit cu propriile lor tehnici piese de mobilă vechi. Au mizat pe simplitate și pe naturalețea materialelor. Și ce frumos le-a ieșit totul.

adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-1

Mi-a plăcut mult atmosfera casei lor, dar și ideea ca dintr-un grajd, pentru care sigur au muncit în urmă cu zeci de ani niște gospodari, nu s-a pierdut, ci a deveni mai mult decât un adăpost pentru o familie, un adevărat cămin creativ. Aici în ambientul aerisit, dar cald al încăperilor e loc de joacă pentru acești tineri, loc unde să-și expună lucrările, dar și loc să gândească proiecte și să refacă piese vechi pentru clienții lor. Dar ceea ce e important pentru ei este faptul că și-au dorit să trăiască liniștiți, aproape de natură, să poată saluta lumea dimineața pe uliță, să-și știe copilul în siguranță și să poată crea în tihna casei lor.

adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-3

Casa aceasta este un vis împlinit pentru ei, un vis pentru care au muncit mult, dar uite, că din artiști au devenit designeri care creează spații plăcute și case calde și pentru clienții lor, cu piese vechi pe care le readuc la viață. Nu s-ar fi gândit că vor face asta, dar uite ce înseamnă să ai un vis și să știi cu adevărat ce vrei. Când apuci pe un drum, oricât de greu pare la început, dacă ești suficient de ambițios, perseverent și deschis la orice oportunitate, trebuie să reușești. Mi-a plăcut și casa, dar și povestea lor de viață. Din când în când mai postează și poze pe blogul lor tworczepole.blogspot.ro cu lucrările pe care le au. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-2

adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-9

adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-15

adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-4

adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-16

adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-6

adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-10

adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-14

adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-7

adelaparvu-com-despre-grajd-transformat-in-casa-polonia-foto-weranda-country-8Foto: Dariusz Radej/Weranda Country

6 raspunsuri pentru Și-au făcut casa într-un grajd și au amenajat-o cu obiecte reciclate

 1. mamanululi spune:

  Frumoasa casa prin simplitatea ei. O casa in care nu ti-e frica sa pasesti de teama ca o sa murdaresti ceva.

 2. Nastasescu ilie spune:

  Super, ce inseamna sa ai imaginatie si sa doresti sa realizezi cu multa gandire lucruri deosebite (perseverenta, munca, imaginatie,inteligenta creativa: cheia lucrurilor deosebite si personalizate!)

 3. Bianca spune:

  Draga Adela, ce fel de podea au in bucatarie? Ca nu-mi dau seama din poze..
  Multumesc!

 4. Lumi spune:

  Buna Adela. Urmaresc de mult timp blogul tau, si postarile tale de pe Facebook.
  Te admir ,si ador ceea ce faci. Acest post a declansat in mine mai multe reactii,si intrebari, printre care : avem si noi ,romanii,initiative de acest gen?
  Si unde le-am putea vedea?
  Multumesc anticipat si succes !

  Cu stima.

  Lumi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *