adelaparvu.com despre Streptocarpusul sau primula africana, Text Carli Marian (1)

In Gradina, Sfaturi plante

Streptocarpusul sau primula africană

Carli Marian, inginer horticol si designer florist

Carli Marian, inginer horticol si designer florist

 

 

 

 

 

 

 

 

Chiar dacă sora ei, Primula acaulis face carieră de foarte mulți ani printre iubitorii de flori, m-am gândit să-ți fac cunoștință cu sora ei mai puțin cunoscută și anume Primula africană (Streptocarpus spp). O recomandă faptul că este o plantă relativ ușor de îngrijit și care înflorește mai tot timpul anului. Vei vedea cum din centrul rozetei de frunze, apar în mod continuu tije florale gingașe, ce poartă în vârf buchețele cu flori viu colorate, în nuanțe de: roșu, grena, roz, alb, mov, bleu, combinații de culori etc. Mai nou au apărut și varietăți cu flori bătute, extrem de spectaculoase. Așadar, dacă te încântă această frumoasă floare, hai să afli mai multe despre modul ei de îngrijire.

adelaparvu.com despre Streptocarpusul sau primula africana, Text Carli Marian (3)

De la început trebuie să știi că, fiind o plantă care formează flori, lumina joacă un rol important în inițierea procesului floral, de aceea Streptocarpusul necesită un amplasament în casă cu expoziție estică sau vestică. Este important ca spațiul în care se află să poată fi aerisit, dar fară riscul de apariție a unor curenți pe direcția plantei. Primula africană să știi că preferă și o umiditate atmosferica ridicată, în special vara, când aerul este foarte cald și uscat, iar florile tind să se ofilescă destul de repede, iar frunzele să se vestejească și să se brunifice. În aceste condiții să știi că apare și păianjenul roșu care va face ca planta să se deterioreze extrem de repede.

adelaparvu.com despre Streptocarpusul sau primula africana, Text Carli Marian (6)

În perioada de iarnă este de preferat să beneficieze de o temperatură cuprinsă între 14-16℃, așadar dacă ai un hol sau o cameră mai puțin încălzită, acela este locul perfect pentru ea. În sezonul rece planta va intra într-un ușor repaus vegetativ, când nu mai formează frunze sau flori. Ai grijă că nu suportă curenții reci de aer, fiind sensibilă la schimbările bruște de temperatură. În acest moment este obligatoriu ca udarea și umiditatea atmosferică să fie la cote cât mai reduse, altfel se favorizează apariția bolilor, iar cu mucegaiul cenușiu este greu de luptat.

adelaparvu.com despre Streptocarpusul sau primula africana, Text Carli Marian (7)

Din martie până în octombrie este obligatoriu să-i administrezi și un îngrășământ lichid, specific plantelor cu flori, deoarece va contribui din plin la obținerea unei înfloriri bogate, plus o creștere a rezistenței plantei la atacul insectelor și bolilor. Ai grijă să citești instrucțiunile menționate de producător pentru a nu greși concentrația și caută întotdeauna produsele care au un conținut ridicat de fosfor (P) și potasiu (K). La final îți spun că dacă vrei să ai pervazul de la geam plin cu flori, atunci Streptocarpusul este candidatul ideal. Sper că informațiile mele să-ți fie de mare ajutor!

adelaparvu.com despre Streptocarpusul sau primula africana, Text Carli Marian (8)

adelaparvu.com despre Streptocarpusul sau primula africana, Text Carli Marian (1)

adelaparvu.com despre Streptocarpusul sau primula africana, Text Carli Marian (2)

adelaparvu.com despre Streptocarpusul sau primula africana, Text Carli Marian (5)

adelaparvu.com despre Streptocarpusul sau primula africana, Text Carli Marian (4)

adelaparvu.com despre Streptocarpusul sau primula africana, Text Carli Marian (9)

2 raspunsuri pentru Streptocarpusul sau primula africană

  1. Mariana spune:

    Multumesc Adela!
    Multumesc Carli!
    Foarte frumoase!
    De unde se pot cumpara?

    • carli spune:

      Buna ziua! Din pacate nu va pot spune exact un loc de unde le puteti cumpara, dar se pot achizitiona la pret redus, din cauza faptului ca nu mai au un aspect comercial, de la Floraria Tria’s.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *