KIKA
adelaparvu.com
recomandă kika.ro
KIKA
După mutarea scării interioare spațiul camerei este mult mai aerisit și amenajat simplu pentru a pune în evidență ferestrele generoase prin care se vede terasa. Astfel, încăperea pare mult mai spațioasă și senzația creată este cea de prelungire a spațiului interior către exterior. Dacă terasa este aglomerată cu paravane și plante, interiorul este tratat simplu pentru a echilibra ansamblul general.

In apartamente, Design Interior

Duplex de 40 mp cu terasă, ingenios amenajat

De multe ori un spațiu exterior generos, o panoramă plăcută, poziționarea centrală în oraș pot fi motivele pentru care te poți pur și simplu îndrăgosti de o locuință, fără să mai ții cont de dimensiunile mici ale camerelor. Spațiile mici sunt o mare provocare, dar când ele mai sunt și divizate pe niveluri e de-a dreptul dificil. Am ales să-ți prezint azi un duplex de doar 40 de metri pătrați care i-a cucerit pe proprietari cu terasa generoasă și panorama care se vede frumos de la ultimele etaje ale clădirii înspre Barcelona. Însă existau niște probleme, iar cea mai mare o constituia scara interioară poziționată inițial pe mijlocul primului nivel, împărțind camera ciudat și nefuncțional. Apoi, mai exista și o diferență de nivel între zona de hol și restul camerei principale dată de poziția scării interioare. Designerul Gema Ospital a rezolvat însă excelent aceste probleme și s-a folosit de fiecare defect pentru a reconfigura total locuința. Dar hai să-ți spun mai multe, nu înainte de a vedea planurile după reamenajare.

Inițial scara interioară era situată pe actual loc al peninsulei bucătăriei. Designerul a mutat scara perimetral, astfel ca sub ea să poată adăposti mare parte din mobila de bucătărie și electrocasnicele mari. Diferența de nivel din cameră a fost mascată de biblioteca din capătul bucătăriei și de poziționarea mesei la care se poate sta pe scaune de bar. La etaj, modificările de spațiu cu scara au pus probleme pentru amenajarea băii. Soluția a fost împărțirea camerei de baie în trei zone distincte, între toaletă și duș fiind creat culoar de circulație către dormitor, iar locul de lavoar fiind așezat la vedere în spațiul de odihnă.

Inițial scara interioară era situată pe actual loc al peninsulei bucătăriei. Designerul a mutat scara perimetral, astfel ca sub ea să poată fi adăpostită o bună parte din mobila de bucătărie și electrocasnicele mari. Diferența de nivel din cameră a fost mascată de biblioteca din capătul bucătăriei și de poziționarea mesei la care se poate sta pe scaune de bar. La etaj, modificările de spațiu cu scara au pus probleme pentru amenajarea băii. Soluția a fost împărțirea camerei de baie în trei zone distincte, între toaletă și duș fiind creat culoar de circulație către dormitor, iar locul de lavoar fiind așezat la vedere în spațiul de odihnă.

La intrarea în locuință, designerul a prevăzut o masă consolă care delimitează zonele, dar și maschează treptele care depășesc linia ușii de intrare și previne eventuale accidente, tendința firească a omului fiind să o ia în direcția luminii, deci exact către scară.

La intrarea în locuință, designerul a prevăzut o masă consolă care delimitează zonele, dar și maschează treptele care depășesc linia ușii de intrare și previne eventuale accidente, tendința firească a omului fiind să o ia în direcția luminii, deci exact către scară. Masa consolă oprește acest reflex, dar nu încarcă spațiul prin alura sa zveltă.

Între zona de intrare și restul camerei există o diferență de nivel, care nu a mai putut fi corectată după mutarea scării interioare. Designerul s-a folosit însă de diferența de la nivelul pardoselii pentru a amplsa o masă în prelungirea mobilei de bucătărie și a configurat o bibliotecă în capăt, mascând astfel problemele de la nivelul pardoselii.

Între zona de intrare și restul camerei există o diferență de nivel, care nu a mai putut fi corectată după mutarea scării interioare. Designerul s-a folosit însă de diferența de la nivelul pardoselii pentru a amplasa o masă în prelungirea mobilei de bucătărie cu o bibliotecă în capăt.

După mutarea scării interioare spațiul camerei este mult mai aerisit și amenajat simplu pentru a pune în evidență ferestrele generoase prin care se vede terasa. Astfel, încăperea pare mult mai spațioasă și senzația creată este cea de prelungire a spațiului interior către exterior. Dacă terasa este aglomerată cu paravane și plante, interiorul este tratat simplu pentru a echilibra ansamblul general.

După mutarea scării interioare spațiul camerei este mult mai aerisit și amenajat simplu pentru a pune în evidență ferestrele generoase prin care se vede terasa. Astfel, încăperea pare mult mai spațioasă și senzația creată este cea de prelungire a spațiului interior către exterior. Dacă terasa este aglomerată cu paravane și plante, interiorul este tratat simplu pentru a echilibra ansamblul general.

Cu perne decorative și cîteva tablouri sunt asigurate petele de culoare în zona de canapea, unde suprafețele mari sunt o combinație de alb și texturi naturale.

Cu perne decorative și câteva tablouri sunt asigurate petele de culoare în zona de canapea, unde suprafețele mari sunt o combinație de alb și texturi naturale.

Bucătărie este ingenios amenajată în vecinătatea scării. Mobila realizată pe comandă a fost gândită să preia și rolul de scară interioară, iar sub ea să fie configurate spații de depozitare.

Bucătărie este ingenios amenajată în vecinătatea scării. Mobila realizată pe comandă a fost gândită să preia și rolul de scară interioară, iar sub ea să fie configurate spații de depozitare.

Chiar dacă spațiul este mic și îngust, bucătăria este excelent organizată. Pentru a exploata fiecare centimetru pătrat, designerul a prevăzut o plită cu două ochiuri în loc de una clasică, iar cuptorul a fost poziționat la înălțime, pentur ca sub blat să existe sertare pentru depozitare.

Chiar dacă spațiul este mic și îngust, bucătăria este excelent organizată. Pentru a exploata fiecare centimetru pătrat, designerul a prevăzut o plită cu două ochiuri în loc de una obișnuită cu patru, iar cuptorul a fost poziționat la înălțime, pentru ca sub blat să existe sertare pentru depozitare. În toată organizarea bucătăriei s-a ținut cont ca suprafața blatului să fie generoasă.

Cu mobiă făută pe comandă, fiecare zonă de sub scară a devenit utilă. Frigiderul este încorporat și el în mobilier, imediat lângă cuptor. Pentru că spațiul este îngust, designerul a prevăzut o mobilă fără mânere, ușile fiind dotate cu sisteme push.

Cu mobiă făcută pe comandă, fiecare zonă de sub scară a devenit utilă. Frigiderul este încorporat și el în mobilier, imediat lângă cuptor. Pentru că spațiul este îngust, designerul a prevăzut o mobilă fără mânere, ușile fiind dotate cu sisteme push. Doar pentru ușa frigiderului au fost folosite mânere, dar unele discrete.

Accesul către etaj se face ușor, mâna curentă fiind poziționatp pe perete, iar către bucătărie spațiul a fost lăsat liber, fără balustradă.

Accesul către etaj se face ușor, mâna curentă fiind poziționată pe perete, iar către bucătărie spațiul a fost lăsat liber, fără balustradă.

În dormitor se ajunge printr-un mic culoare aflat între duș și toaletă. În camera de odihnă este prezent locul de lavoar pentru ca spațiul a fost modificat în urma mutării scării interioare, iar această varianta a fost optimă pentru a câștiga mai mult loc, inclusiv pentur un dulap situat de partea opusă lavoarului.

În dormitor se ajunge printr-un mic culoare aflat între duș și toaletă. În camera de odihnă este prezent locul de lavoar pentru că spațiul a fost modificat în urma mutării scării interioare, iar această varianta a fost optimă pentru a câștiga mai mult loc, inclusiv pentru un dulap situat de partea opusă lavoarului.

Pentru că este la vedere în dormitor, lavoarul a fost ales de dimensiuni mici, iar ansamblul cât mai discret amenajat, cu o oglindă pusă în lateral pentru a păcali vizual.

Pentru că este la vedere în dormitor, lavoarul a fost ales de dimensiuni mici, iar ansamblul cât mai discret amenajat, cu o oglindă pusă în lateral pentru a păcali vizual. Dormitorul nu a mai fost separat cu ușă interioară către zonele de duș și toaletă, lucru care a salvat accesul către ele. Ușa interioară este culisantă și este practic în capătul scării.

Sub fereastra dormitorului a fost prevăzut un corp de mobilier cu sertare care suplinește comoda.

Sub fereastra dormitorului a fost prevăzut un corp de mobilier cu sertare care suplinește comoda. În locul unei tăblii de pat a fost construit un volum din gips-carton care maschează țevile, dar care poate fi folosit și pe post de noptieră.

Terasa este acum un loc relaxant, o adevărată cameră în aer liber folosită des în timpul sezonului cald. Mobilierul de exterior ales este unul cu design actual și linii zvelte care să nu încarce vizual. De asemenea a fost ales cu cadre albe în ton cu amenajarea interioară.

Terasa este acum un loc relaxant, o adevărată cameră în aer liber folosită des în timpul sezonului cald. Mobilierul de exterior ales este unul cu design actual și linii zvelte care să nu încarce vizual. De asemenea a fost ales cu cadre albe în ton cu amenajarea interioară.

Pentru mai multă intimitate terasa are paravan realizat din lemn reciclat care dă un șarm rustic. Suprafața paravanului a fost folosită și pentru rafturi dedicate plantelor. O locuință mică ingenios transformată și exploatată ca spațiu, perfectă pentru un cuplu tânăr căruia îi place să socializeze acasă și pentru care spațiul bucătăriei și al terasei au fost importante. Soluții bine adaptate contextului cu un rezultat surprinzător. Sper să te inspire și pe tine!

Foto: Pepa Oromi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *